2023-06-06

Liublino vaivadijos miestą Krasnegostaw užplūdo romai iš Ukrainos. Lenkai prašo pagalbos



Kadaise buvęs ramus miestelis Krasnegostaw tapo sukčiavimo, vagysčių ir baimės dėl vietos gyventojų  saugumo vieta. To priežastis - keliasdešimties romų tautybės asmenų grupė, rašoma vietos dienraštyje Lublin112.

Straipsnyje rašoma, kad į Krasnegostaw iš Ukrainos atsikraustė daugiau nei 60 čigonų. Daugelis jų apsigyveno Matysiaka gatvėje, kiti - netoli dujų gamyklos. Iš pradžių su jais nebuvo jokių problemų ir beveik niekas į šiuos žmones nekreipė dėmesio. 

Tačiau laikui bėgant imta pastebėti nerimą keliančių incidentų. Tarp jų buvo mažo vaiko vaikščiojimas ant pastato stogo, vandalizmas vaikų žaidimų aikštelėje ir kt. Tačiau ėmė pasitaikyti ir pavojingesnių situacijų. Vienas berniukas griebė mergaitę už galvos ir trenkė ją į metalinę tvorą. Tačiau, kaip nurodo gyventojai, tai buvo tik šokiruojančių incidentų pradžia.



- Prieš savaitę netoli Romos gyvenamosios vietos jiedu sėdėjo ant šaligatvio. Pamačiusi artėjantį policijos automobilį, moteris pradėjo bėgti. Policininkai sustojo ir bandė užmegzti pokalbį su vyru. Staiga aplink policijos automobilį susibūrė kelių pabėgėlių grupė ir bandė policininkus išvyti. Tai buvo nesėkminga. Jie taip pat norėjo atšokti vyrą, kuris buvo nuvestas į policijos automobilį. Stipri policijos pareigūnų reakcija ir grasinimas panaudoti dujas bei lazdas privertė grupę pasišalinti", - aiškino vienas iš gyventojų.

Krasnegostaw gyventojai taip pat mini, kaip pabėgėliai elgiasi parduotuvėse. Jie vaikšto tarp lentynų, atidarinėja įvairių produktų pakuotes, "vaišinasi" jų turiniu, o paskui deda atgal. Taip esą atrodo jų maistas. Apie šiuos incidentus turėtų būti pranešama policijai, tačiau pagal įstatymus tai yra nusikaltimai ir ji mažai ką gali padaryti, išskyrus skirti baudą.



Socialiniuose tinkluose plinta įrašai apie gausias patyčias ar agresyvų elgesį. Kai kurie iš jų kelia didelį nerimą, nes juose kalbama apie priekabiavimą prie vaikų ar net intymių susitikimų siūlymą paaugliams. Signalų buvo tiek daug, kad visa situacija išprovokavo miesto valdžios institucijų reakciją. Krasnegostaw meras Robertas Kosčiukas patikino, kad visada užtikrins, jog kiekvienas gyventojas jaustųsi saugus.

- Atsižvelgdamas į pasirodžiusią informaciją, susijusią su pavojingomis situacijomis, susijusiomis su užsieniečių agresijos veiksmais mūsų mieste, keliančiomis gyventojams nerimą, norėčiau kreiptis į visus žmones, tapusius tokių įvykių liudininkais, kad apie bet kokią pavojingą ar nerimą keliančią situaciją praneštų atitinkamoms tarnyboms. Nebūkime abejingi bet kokioms smurto apraiškoms", - sako Robert Kościuk.

Miesto valdžia jau surengė susitikimą su savivaldybių policijos ir policijos vadovais. Jų patikinimu, vietos, kuriose apsistoja romų pabėgėliai, bus papildomai prevenciškai stebimos. Šiose teritorijose bus papildomai patruliuojama. Visa tai, nors kol kas policija nėra gavusi jokių pranešimų apie rimtesnius incidentus, už kuriuos turėtų atsakyti užsieniečiai.

- Visa  Krasnegostaw visuomenė dabar turi gyventi baimėje. Kadaise buvęs ramus miestas tapo sukčiavimo, vagysčių ir baimės dėl savo šeimų ir draugų saugumo vieta", - priduria susirūpinę gyventojai.

https://www.lublin112.pl/romowie-z-ukrainy-opanowali-miasto-mieszkancy-w-strachu-burmistrz-apeluje-o-reagowanie/


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą