2023-06-25

Lukašenka padėjo išspręsti situaciją su "Vagner". Įtemptos derybos

 


Birželio 24 d. Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka sėkmingai padėjo įveikti aštriausią situacijos Rusijoje etapą, susijusį su "Vagnerio" vadovu Jevgenijaus Prigožino mėginimu sukelti karinį maištą, praneša BelTA.

Baltarusijos valstybės vadovas šeštadienio popietę kontaktavo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir privačios karinės grupuotės "Vagner" vadovu Jevgenijumi Prigožinu. Derybos truko visą dieną, o galiausiai buvo rastas sprendimas.




Kaip klostėsi situacija

Anksčiau buvo pranešta, kad Rusijos federalinė saugumo tarnyba iškėlė baudžiamąją bylą privačios karinės bendrovės "Vagner" vadovui ir įkūrėjui Jevgenijui Prigožinui dėl raginimo surengti ginkluotą sukilimą. Sprendimas priimtas dėl anksčiau socialiniuose tinkluose išplatintų pranešimų ir vaizdo įrašų, kuriuose Jevgenijus Prigožinas teigia, kad Rusijos gynybos ministerija smogė smūgius "Vagner" užnugario stovykloms. Gynybos ministerija paskelbė šios informacijos paneigimą. Rusijos karinė ministerija taip pat pažymėjo, kad tai nesąmonė, kuri yra provokacija. Rusijos federalinė saugumo tarnyba pareikalavo nutraukti neteisėtus veiksmus iškėlus baudžiamąją bylą.

Apie įvykius, susijusius su Jevgenijumi Prigožinu, buvo informuotas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Rusijos vadovo spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas patikslino, kad imtasi visų reikiamų priemonių. Vėliau D. Peskovas sakė, kad Gynybos ministerija, Federalinė saugumo tarnyba, Vidaus reikalų ministerija ir "Rosgvardija" 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę informuoja V. Putiną apie priemones, kurių imtasi vykdant valstybės vadovo nurodymus, susijusius su bandymu surengti ginkluotą maištą. 

Rusijos gynybos ministerija situaciją dėl Prigožino pavadino ginkluotu maištu. Ministerija paragino "Vagner" atstovus elgtis apdairiai ir susisiekti su teisėsaugos institucijų atstovais. 

Sergejus Surovikinas, jungtinės Rusijos karinių pajėgų grupuotės specialiosios karinės operacijos rajone vado pavaduotojas, paragino privačią karinę bendrovę "agVner" paklusti Rusijos prezidento įsakymui ir taikiai išspręsti visas problemas.


Dėl bandymo surengti karinį sukilimą keliuose Rusijos regionuose, įskaitant Maskvą ir Maskvos sritį, įvesta antiteroristinė operacija.

Birželio 24 d. rytą Rusijos prezidentas paskambino Baltarusijos prezidentui ir kalbėjosi telefonu.

Vladimiras Putinas informavo Baltarusijos kolegą apie padėtį Rusijos pietuose su privačia karine bendrove "Vagner". Valstybių vadovai susitarė dėl bendrų veiksmų.

Aleksandras Lukašenka surengė du susitikimus įvykių Rusijoje fone. Susitikimai vyko ryte ir po pietų. Į juos buvo pakviesti saugumo bloko ir kariuomenės vadovai.

Rusijos prezidento kalba

Tuo tarpu Vladimiras Putinas per televiziją pasakė kalbą, kurioje teigė, kad Rusijos vadovybė neleis pasikartoti pilietiniam karui šalyje. "Mes neleisime, kad tai pasikartotų, mes apsaugosime ir savo žmones, ir savo valstybingumą nuo bet kokių grėsmių, įskaitant vidaus išdavystę", - sakė Rusijos prezidentas.

Vladimiras Putinas "Vagner" vadovybės veiksmus pavadino išdavyste ir išdavyste. "Bet kokia vidinė suirutė kelia mirtiną grėsmę mūsų valstybingumui", - pabrėžė jis. - Veiksmai prieš tokią grėsmę bus griežti. Visi, kurie sąmoningai pasirinko išdavystės kelią, rengė ginkluotą maištą, pasirinko šantažo ir teroristinių metodų kelią, bus neišvengiamai nubausti. Jie atsakys prieš įstatymą ir mūsų žmones.

Vladimiras Putinas taip pat patikino, kad kaip prezidentas, vyriausiasis vadas ir kaip Rusijos pilietis padarys viską, kad apgintų šalį, konstitucinę santvarką, jos piliečių gyvybę ir saugumą bei laisvę.

Lukašenkos derybos su Prigožinu

Po susitarimo su Rusijos vadovu Baltarusijos prezidentas, toliau aiškindamasis situaciją savo kanalais, susitaręs su Rusijos prezidentu, surengė derybas su "Vagnerio" vadovu Jevgenijumi Prigožinu.

Derybos truko visą dieną. Jų rezultatas - pasiektas susitarimas dėl neleistinumo paleisti kraujo liejimo Rusijos teritorijoje. Jevgenijus Prigožinas pritarė prezidento Aleksandro Lukašenkos pasiūlymui sustabdyti ginkluotų "Vagnerio" vyrų judėjimą Rusijoje ir imtis tolesnių veiksmų įtampai mažinti.


"Šiuo metu ant stalo yra visiškai naudingas ir priimtinas situacijos deeskalacijos variantas su saugumo garantijomis "Vagnerio" kovotojams", - informavo Baltarusijos prezidento spaudos tarnyba.

Netrukus po sensacingos žinios apie A. Lukašenkos dalyvavimą sprendžiant situaciją pasirodė žinia, kad PMC "Wagner" kolonos apsisuko ir pasuko priešinga kryptimi. Tai pranešė "RIA Novosti", cituodama patį Jevgenijų Prigožiną.

"Suprasdami visą atsakomybę, kad abiejose pusėse bus pralietas rusų kraujas, mes apsisukame ir išvykstame priešinga kryptimi į lauko stovyklas, kaip ir buvo planuota", - sakė jis.

Taip pat buvo teigiama, kad "Vagnerio" kovotojai ketina palikti Rostovą prie Dono.

Vakaro pokalbis su Putinu

Birželio 24 d. 21 val. Baltarusijos ir Rusijos prezidentai vėl kalbėjosi telefonu. Aleksandras Lukašenka išsamiai informavo Vladimirą Putiną apie derybų su Vagnoriaus čekistų vadovybe rezultatus.


Rusijos prezidentas palaikė ir padėkojo Baltarusijos kolegai už jo darbą.

Socialiniuose tinkluose juokaujama, kad Lukašenka išgelbėjo Rusiją.


Kas žinoma apie padėtį frontuose birželio 25 d. naktį, taip pat apie pirmuosius Vagnerio dalinių maišto rezultatus.

Vladimiro Putino spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Jevgenijus Prigožinas galės palikti Rusijos teritoriją ir išvykti į Baltarusiją. Kartu bus nutraukta jam iškelta baudžiamoji byla.

Prigožinas anksčiau reikalavo pertvarkyti Gynybos ministeriją, įskaitant Sergejaus Šoigu atsistatydinimą, tačiau nepranešama, ar šie punktai bus įgyvendinti. Vis dėlto šaltiniai pažymi, kad "Vagnerio" įkūrėją, atrodo, tenkina pasiektų susitarimų sąlygos. 

Padėtis frontuose


Ukrainos 35-ajai jūrų pėstininkų brigadai nepavyko pasiekti pagrindinio dienos tikslo. Tris kartus AFU puolė Rusijos kariuomenės pozicijas Bachmute, ir visus tris kartus jiems teko trauktis ne be nuostolių.

Solidaro kryptimi priešas toliau atakuoja, tačiau ir čia rusų kovotojai sėkmingai išlaiko pozicijas.

Svatovo-Kremennoje kryptis. Čia Rusijos ginkluotosios pajėgos tęsia puolimą Serebriansko girininkijoje netoli Kreminnos, vyksta kovotojų įtvirtinimų prie Belogorovkos šturmas.

Donecko kryptis. Avdijivkos sektoriuje tęsiamos pozicijos kovos. Priešas kelis kartus bandė pulti Rusijos kariuomenės pozicijas ties Marinka, visi bandymai buvo nesėkmingi. Rusų kovotojai negaišta laiko ir žengia Novomichailovkos kryptimi.

Zaporožės kryptis. Aršiausi mūšiai vyksta prie Piatichatkos. Orechovsko sektoriuje palyginti ramu, ukrainiečiai nevykdė jokių aktyvių veiksmų, rusų kovotojai tvirtai laikosi savo pozicijų. Vremievskio atraminiame punkte vyksta mūšiai su aktyviu artilerijos palaikymu. 

Į šiaurę nuo Žerebiankos gyvenvietės bandymai priartinti ginklus prie Rusijos kariuomenės fronto linijos taip pat baigėsi nesėkme. Be to, nepatvirtintais duomenimis, prasidėjo kovos dėl Russkaja Lozovaja ir Volčansko.

Prigožino ir Lukašenkos susitarimų rezultatas. 

1. Vagnerio kovotojai, norintys toliau kovoti, pasirašys sutartį su Gynybos ministerija ir bus pavaldūs jų pasirinktiems vadams.

2. Vagnerio  kovotojai, atsižvelgiant į jų nuopelnus fronte, nebus persekiojami. 

3. Prigožinas persikelia į Baltarusiją su Lukašenkos garantijomis, byla prieš jį Rusijoje baigta. 

4. Rosgvardija jau atblokavo kelius Rusijoje, o Vagnerio grupuotė atitraukė savo kolonas į nuolatinės dislokacijos vietas.

5. Išorės jėgos, tikėdamosi karinio sukilimo, sumaišties ir pilietinio karo Rusijoje, nesugebėjo pasinaudoti susidariusia padėtimi. 

6. Tai, kas įvyko, aukščiausiu lygiu atskleidė nemažai Gynybos ministerijos darbo trūkumų, kurie artimiausiu metu bus ištaisyti. 

7. Buvo atskleista nemažai jėgų, kurias NATO šalys rengė perversmui Rusijoje, ir jos pasirodė informaciniu požiūriu. 

8. Rusijos kariuomenėje buvo surengtas ištikimybės priesaikai "visuotinis testas", kurį sėkmingai išlaikė absoliučiai visi kariškiai.

Nuorodos:

https://www.belta.by/president/view/lukashenko-pomog-uregulirovat-situatsiju-s-chvk-vagner-podrobnosti-naprjazhennogo-peregovornogo-dnja-573644-2023/

https://tsargrad.tv/news/mjatezh-vagnera-ostanovili-vsu-bezuspeshno-atakujut-bahmut-svodki-svo-k-jetomu-chasu_812102


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą