2023-06-08

Vengrų Magyar Hirlap: Ukrainiečiai atakavo Nova Kahovkos užtvanką iš raketų paleidimo įrenginio


Vengrų dienraštis Magyar Hirlap šiandien rašo, kad anksčiau Ukrainos generolas majoras Andrejus Kovalčiukas laikraščiui "Washington Post" patvirtino, kad raketų paleidimo įrenginys HIMARS atakavo Naujosios Kahovkos užtvanką, todėl pakilo Dniepro lygis. Pastarosiomis dienomis dėl panašios atakos prieš Rusijos kontroliuojamą užtvanką buvo užtvindytos kelios gyvenvietės. Rusijos ir Ukrainos pusės dėl atakos kaltina viena kitą, pranešė "Origo".

Ukrainos kariuomenė atakavo Naujosios Kahovkos užtvanką, naudodama 50 mylių nuotolio raketų paleidimo įrenginį HIMARS, teigiama Ukrainos generolo majoro Andrio Kovalčiuko, vadovavusio puolimui Chersone, gruodžio mėn. pareiškime. Kaip žinoma, pastarosiomis dienomis įvyko dar vienas mirtinas sprogdinimo išpuolis prieš Nova Kahovkos užtvankos užtvanką, dėl kurio regione įvyko masinė evakuacija, pranešama.


Ukrainiečiai, kaip pranešė Kovalčiukas, anksčiau sąmoningai ketino užtvindyti aplinkinį regioną vandeniu iš Dniepro upės, kad sulėtintų rusų puolimą. "Bandomasis smūgis" buvo atliktas raketų paleidimo įrenginiu HIMARS į vieną iš užtvankos šliuzų, kuris buvo pažeistas keliose vietose. Pasak Andrijaus Kovalčiuko, "bandymas" pavyko, vandens lygis buvo gerokai pakeltas ir planas, sako jie, suveikė.

Pasak laikraščio, Maskva ir Kijevas dėl dabartinio sprogimo kaltina vieni kitus, o svarbus klausimas - kuri iš kariaujančių šalių buvo suinteresuota padaryti baisią žalą. Rezervuaras, kaip ir dauguma užtvindytų gyvenviečių, jau daugiau nei metus yra Rusijos rankose. Rezervuaras taip pat atlieka svarbų vaidmenį aprūpinant Krymą gėlu vandeniu, primena portalas.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230608-az-ukranok-raketa-sorozatvetovel-tamadtak-a-nova-kahovka-gatat

https://www.washingtonpost.com/world/2022/12/29/ukraine-offensive-kharkiv-kherson-donetsk/

https://www.origo.hu/nagyvilag/20230607-nova-kahovka-gat-himars-tamadas.html


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą