2023-06-11

Migrantų perkėlimas. Lenkijos Premjeras nesutinka su diktatu, pasisako už saugumą ir laisvę

 


Kol "Teisė ir teisingumas" yra valdžioje, mes neleisime nelegaliems migrantams įvažiuoti į Lenkiją be mūsų valios; atsiprašau, draugai komisarai, mes nesutinkame su tokiu diktatu, sakė ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis per susitikimą su Vengrovo rajono gyventojais.

Vyriausybės vadovas susitikimą pradėjo migracijos politikos ES klausimu. Kaip jis pareiškė, Briuselis vėl nori primesti Lenkijai ir kitoms šalims migrantų priėmimą.

Kol Teisė ir teisingumas yra valdžioje, čia yra Lenkija ir mes neleisime nelegaliems migrantams atvykti į Lenkiją be mūsų valios, be mūsų sutikimo, be mūsų žinios - pareiškė jis.

Mums svarbiausia - lenkų šeimų, lenkių moterų ir vaikų saugumas - pabrėžė M. Morawieckis.

Pavojingi rajonai

Vyriausybės vadovas kalbėjo apie padėtį kitose Europos šalyse, įsileidusiose šimtus tūkstančių migrantų. Kaip jis pažymėjo, kai kuriuose miestuose, pavyzdžiui, Paryžiuje, Marselyje, Romoje ar Stokholme, yra ištisi rajonai, neprieinami esamiems gyventojams.


Rajonai, į kuriuos bijoma eiti; bijoma išeiti į gatves - degančios padangos, degantys automobiliai

- sakė jis.

Taip atrodo gyvenimas daugelyje Europos miestų - pridūrė jis.

Todėl mes nepritariame šiai politikai. Jie bando grįžti prie to, kas buvo - sakė jis.

Dvigubi standartai

Pasak M. Morawieckio, ES taiko dvigubus standartus. Jis pabrėžė, kad Lenkija "parodė tikrą solidarumą tikrų pabėgėlių atžvilgiu", turėdamas omenyje karą Ukrainoje.

Už šią pagalbą, kurią suteikėme, ES moka tiek, kiek katė purkštauja, beveik nieko - 50, gal 60 eurų. Tuo tarpu už vieną nepriimtą migrantą jie nori iš mūsų pareikalauti daugiau nei 20 000 eurų - sakė ministras pirmininkas.

Vyriausybės vadovas taip pat pažymėjo, kad dažnai lankosi Briuselyje, kur koridoriuose kalbama: "Piliečių platforma (PO) grįš, jie su viskuo sutiks".

Deja, tai jau patvirtina tai, ką PO padarė praeityje - pridūrė M. Morawiecki ir nurodė ankstesnius PO politikų pareiškimus dėl migrantų.

Jokio pritarimo Briuselio diktatui

Teisės ir teisingumo vyriausybė palaiko mūsų tautos ir valstybės saugumą ir kultūrinę sanglaudą - pareiškė jis.

Mes nesutinkame su tokiu diktatu ir kol PiS bus valdžioje, nesutiksime. Brangūs tautiečiai, mes pasisakome už saugumą, mes pasisakome už laisvę - pabrėžė Ministras Pirmininkas Morawiecki.

"Jie nori primesti mums svetimą valią".

Vyriausybės vadovas užsiminė apie 2015 m. migrantų krizę, sakydamas, kad tuo metu valdžioje buvusi PO-PSL vyriausybė "plačiai atvėrė vartus" migrantų bangai.

Šiandien jie tikrai sakys, kad to nedarys, bet kai buvo valdžioje, jie pritarė Vokietijos diktatui ir įgyvendino tą politiką, - sakė jis

Ministras Pirmininkas pabrėžė, kad tuo metu opozicijoje buvusi Teisės ir teisingumo partija buvo prieš tokią politiką, todėl "užsienio invazija neįvyko".

Mes neleidome sau primesti svetimos valios, šiandien mums nori primesti svetimą valią, neleiskime to daryti - pabrėžė jis.

Tai įvyko labai paprastai, nes praėjus mėnesiui, keliems mėnesiams po tos migracijos krizės, "Tvarka ir teisingumas" laimėjo ir įvykdė savo pažadą. Ji užblokavo, nepaisant to, kad tuo metu visi Europoje sakė, kad to nepadarysi, ir iš tiesų tik trys ES šalys buvo prieš šią politiką: Lenkija, Čekija ir Vengrija - priminė jis.

M. Morawieckis pabrėžė, kad partijos "Tvarka ir teisingumas" požiūris į migraciją, jo nuomone, apsaugo lenkų šeimas, mūsų kultūros politiką ir nepriklausomą Lenkijos migracijos politiką, kuri "iš tikrųjų reiškia suverenitetą".


Prisiminkime, kad vienas iš mūsų politinių oponentų, Pilietinės platformos, tikslų yra tas, kad Lenkija turėtų pasikeisti kultūriškai, kad ji neturėtų būti tokia balta ir raudona - sakė Ministras Pirmininkas.

Ketvirtadienį Liuksemburge susitikę vidaus reikalų ministrai po kelias valandas trukusių derybų priėmė derybinę poziciją dėl migracijos reglamentų reformos Sąjungoje. Lenkija ir Vengrija balsavo prieš vadinamojo migracijos pakto palaikymą. Pozicija bus pirmininkaujančios Tarybos derybų su Europos Parlamentu pagrindas.

Vadinamajame migracijos pakte, be kita ko, numatyta "privalomojo solidarumo" sistema. Ją sudaro tai, kad, nors "nė viena valstybė narė niekada nebus įpareigota vykdyti perkėlimus", "bus nustatytas minimalus metinis perkėlimų iš valstybių narių, iš kurių į ES atvyksta daugiausia žmonių, į valstybes nares, kuriose tokių atvykėlių skaičius yra mažesnis". Šis skaičius yra 30 000.

Mažiausias metinis finansinių įnašų skaičius bus 20 000 eurų vienam perkėlimui. Prireikus šis skaičius gali būti padidintas, taip pat bus atsižvelgta į atvejus, kai tam tikrais metais solidarumo poreikio nenumatoma - rašoma ES Tarybos komunikate. Tai de facto reiškia, kaip PAP paaiškino derybose dalyvavęs aukšto rango ES diplomatas, pasirinkimą tarp migrantų perkėlimo ir finansinio ekvivalento tuo atveju, jei nebus noro juos priimti.

Vyriausybės atstovas spaudai Piotras Miuleris (Piotr Müller) anksčiau sekmadienį per TVP Info paskelbė, kad Lenkija blokuos šiuos sprendimus ES Tarybos lygmeniu.

Šis etapas jau už nugaros, tačiau jis dar gali sugrįžti po Europos Parlamento posėdžio. Mes taip pat sudarysime koaliciją EP - paskelbė jis.

Miuleris taip pat sakė, kad Lenkija nevykdys įsipareigojimų, jei jie taps ES teisės aktais.

Turime teisę atsisakyti ir prisiimti galimas išlaidas - pabrėžė jis.

https://wpolityce.pl/polityka/650253-relokacja-migrantow-premier-sorry-przyjaciele-komisarze


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą