2023-06-07

Skirtingos nuomonės dėl Kachovkos hidroelektrinės sugriovimo

 


Ankstų birželio 6 rytą buvo sunaikinta Kachovkos užtvanka, TSRS pastatyta 1955m. su tikslu aprūpinti Krymo pussiasalį vandeniu. Įsiveržę į Ukrainą, rusai atnaujino vandens tiekimą į Krymą, kurį buvo sustabdžiusi Ukraina.


Nors dar vakar ES vadovai tvirtino, kad šio hidro įrenginio sunaikinimas yra Rusijos, kuri ją buvo užėmusi dar karui prasidėjus, darbas. Šiandien retorika pasikeitė. 

"Berliner Zeitung" šiandien rašo

"Ukrainos valdžios institucijų teigimu, už užtvankos sunaikinimą atsakingi Rusijos kariškiai. Kremlius teigia, kad tai buvo "tyčinis Kijevo sabotažas". Tiksli Kachovkos užtvankos pralaužimo priežastis lieka neaiški. Kai kurių ekspertų nuomone, karo metu pažeistas statinys galėjo pasiduoti be jokio papildomo išorinio poveikio, atsižvelgiant į jau kelias savaites kylantį vandens lygį".

Blogeris Sanya Florida pateikė video siužetą, kuriame pasakoja Kachovkos hidro elektrinės griovimo istoriją ( https://t.me/sanya_florida). Ji prasidėjo dar tuomet, kai Rusija buvo užėmusi Chersono miestą. Kachovkos hidro elektrinė dar yra ir tiltas, kuriuo vyko rusų armijos aprūpinimas. Jis nuolatos buvo atakuojamos JAV "Himars" raketomis, kurios padarė daugybę šio įrenginio pažeidimų. Traukdamiesi iš Chersono šį tiltą sprogdino rusai, kad išvengtų ukrainiečių puolimo. Žodžiu, problemos šio hidro įrenginio kaupėsi. Prie galimos griūties prisidėjo tai, kad iš aukščiau upe esančių vandens saugyklų ukrainiečiai padidino vandens nuolaidas.


Apie Kachovkos istoriją papasakojo Twitter kanale ir Tucker Carlson.







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą