2018-06-03

Rinkų smūgis Briuseliui, privertęs patvirtinti euroskeptikų vyriausybę Italijoje



Europos komisaras Gunteris Etingeris (Günther Oettinger) DW korespondentui pasakė, kad „rinkos ir prasti lūkesčiai išmokins Italijos rinkėjus nebalsuoti už populistines partijas rinkimuose“. Paaiškėjo, tačiau, kad rinkos privertė keisti nuomonę ne Italijos rinkėjus, o eurokratus.

Penktadienį buvo pagaliau patvirtinta 5-žvaigždžių ir Šiaurės lygos koalicinė vyriausybė, kurioje liko ir euroskeptikas Paolo Savona.

Italijos prezidento S.Mattarella pastangos užblokuoti šią vyriausybę nepavyko dėl rinkų reakcijos, gyventojų masinių protestų ir apklausos rezultatų, kurie parodė, kad organizavus naujus rinkimus Šiaurės lyga gaus 8 procentais daugiau rinkėjų balsų, o 5 žvaigždžių partija išlaikys savo poziciją.



Italai nori lyros ir nenori milijonų negrų, kapojančių į gabalus ir ryjančių jų mergaites, kaip įvyko su Pamela rinkimų išvakarėse, jie nori Afrikos juodaodžius deportuoti, eurokratams, priešingai, šitie juodi žmogėdros – genetinė medžiaga naikinant baltąją Europą. Toks jų „tėvo“ Kudenchove Kalergi šimto metų senumo planas.

Naujoji Italijos vyriausybė buvo patvirtinta penktadienį po pietų. Ji sudaryta iš profesionalų ir profesorių. Vadovaus jai profesorius iš Florencijos Džiuzepė Konti. Partijų lyderiai šią vyriausybę vadina „permainų vyriausybe.“ Euroskeptikas Paolo Savona naujoje vyriausybėje užėmė ES reikalų ministro postą. Šiaurės lygos lideris Matteo Salvini bus vicepremjeras ir Vidaus reikalų ministras. Birželio 2 Respublikos dieną Italija sutiko jau su nauja vyriausybe.

Per septynis dešimtmečius Italijoje pasikeitė 64 vyriausybės. Kiekviena valdė po 14 mėnesių. Savona - didelis euro kritikas ir prezidentas Mattarella skaitė ji pavojingu skirti į finansų ministro postą.

Finansų ekspertus nustebino tai, kad politiniai įvykiai Italijoje turėjo tokį didelį vaidmenį visame pasaulyje. Kai buvo atmesta Savona kandidatūra į finansų ministro postą ir nepatvirtinta vyriausybė, griuvo viso pasaulio rinkos. Italijos fondų rinka krito 5%, kas skaitoma dideliu kritimu. Įdomu tai, kad krito ir JAV fondų rinka, o Dow Jones Industrial Average, krito 400 punktų. Net Kinijos ir Japonijos rinkos patyrė kritimą.

Galima suprasti, kad krito Italijos rinkos. Ir net galima suprasti jų kritimą Europoje. O visas pasaulis? Manoma, kad tai signalas apie euro pabaigą, arba visos Europos, arba galima laukti dar kokios dramos. Tai požymis, kad mes esame greta burbulo sprogimo, tik taip galima paaiškinti Italijos vyriausybės tvirtinimo peripetijų įtaką JAV, Kinijos ir Japonijos ekonomikoms. Akivaizdu, kad bet koks neigiamas veiksnys įtakoja ant adatų sėdinčius investuotojus ir sukelia tarp jų paniką. Jeigu finansinės rinkos tokios pažeidžiamos, tai koks bus kritimas įvykus kažkam rimtam?

Krito ne tik akcijų rinka, bet ir obligacijų rinkos stipriai nusėdo. Ekspertus stebino tai, kad krito ir Italijos valstybės obligacijų kainos. Investuotojai pardavinėjo 2% Italijos valstybės obligacijas, jų pelningumas pašoko per kelias valandas nuo 0,9% iki 2,4% . To nebuvo jau tris dešimtmečius.

Niekas pasaulyje negalėjo spėti, kad Italijos prezidento atsisakymas patvirtinti finansų ministrą pasaulyje sukels tokią paniką. Bet tai įvyko. Tai buvo trigeris. Finansinė krizė Europoje prasidėjo ne vakar, ji tik įsibėgėja. Dar prieš dvejus metus Europos finansų „trobelė“ degė atvira liepsna. Apie tai mano apžvalgose „Liepsnojanti ES finansų „trobelė““:


Nuorodos:













Komentarų nėra:

Rašyti komentarą