2019-11-30

Višegrado šalys dar kartą atmetė Vokietijos pabėgėlių paskirstymo iniciatyvą




Čekija nepriims Vokietijos pasiūlymo dėl paskirstymo nelegalių migrantų tarp valstybių – ES narių. Apie tai Čekijos radijui lapkričio 27 dieną pasakė Čekijos premjeras Andrej Babis (1, 2).

„Mes principingai atmetame pabėgėlių Europos sąjungoje paskirstymo mechanizmą, atmetame bet kokias kvotas“, - pažymėjo premjeras.

„Mes principingai atmetame neteisėtą migraciją. Mes taip pat neleidžiame kontrabandistams spręsti, kas gyvens Europoje. Mes atmetame kvotas. Aš nesuprantu, kodėl nuolatos kažkas kelia šią temą už derybų stalo. Aš tikiuosi, kad tai pasibaigs naujos Europos komisijos rėmuose“, - pasakė Babis. Jis pabrėžė, kad vyriausybei ir ateityje čekų tautos interesai bus pirmoje vietoje.



Neigiamą poziciją dėl įvedimo migracijos kvotų Europos Sąjungoje, Babis žodžiais, užima Višegrado šalys (Čekija, Slovakija, Vengrija ir Lenkija). Praga konsultuojasi dėl migracinės politikos klausimų su Višegrado susivienijimo partneriais.

Kitą savaitę Briuselyje yra planuojamas ES valstybių VRM ministrų susitikimas kur Vokietija paskelbs naują iniciatyvą dėl nelegalių migrantų paskirstymo ES. Berlynas siūlys reformuoti esamą prieglobsčio suteikimo sistemą tokiu būdu, kad migrantai tuojau po pirmo patikrinimo prie išorinių ES sienų būtų paskirstomi tarp valstybių – ES narių. Juos priėmusios valstybės privalės užtikrinti visus formalumus, surištus su prieglobsčio ES suteikimu.

Premjero poziciją palaikė vidaus reikalų ministras ir vicepremjeras Jan Hamacek, kuris pasakė, kad jo šalis laikysis ankstesnės pozicijos nelegalios migracijos atžvilgiu, kuri yra suderinta su Višegrado partneriais.

Praėjusiais metais Europos komisija padavė ieškinį į ES teismą dėl Višegrado valstybių atsisakymo prisijungti prie valstybių-narių patvirtintos migrantų paskirstymo kvotų sistemos.



Peter Szijjártó apie nelegalios migracijos grėsmę

„Nuolatos auga migracijos spaudimas, - lapkričio 29 dieną Budapešte pareiškė Vengrijos užsienio prekybos ir užsienio reikalų ministras Peter Szijjártó. Su žurnalistais jis susitiko pasibaigus parlamento nacionalinio saugumo komiteto posėdžiui.

Ministras pažymėjo, kad prioritetine kryptimi Vakarų Balkanuose yra saugumas, migracija. Vakarų Balkanuose išsirikiuoja į eilę 98 tūkstančiai nelegalų, ir tai Centrinėje Europoje lieka rizika. Be to, lapkričio vidury Turkija pranešė apie 398 tūkstančius bandymų nelegaliai kirsti sieną, kas yra 128 tūkstančiais daugiau, negu prieš metus.

Turkijoje yra 4 milijonai imigrantų, kurie iki šiol Turkijai kainavo 40 milijardų dolerių. Todėl išlieka rizikos faktorius, kad turkai atidarys vartus migrantams į Europą – paaiškino jis.

„Kovojant su nelegalia migracija ypač svarbu, kad gerai funkcionuotų žvalgybos sistema“, - pabrėžė ministras, ir nurodė: „Vengrija ir toliau kviečia formuoti tarptautinę politiką, kuri nukreipta teikti pagalbą tiems žmonėms, kurie priversti išvykti iš savo namų, ir todėl reikia kuo greičiau juos grąžinti namo.“

Nuorodos:






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą