2019-11-09

Nuostolingai dirbantis Vokietijos pensijų fondas – skambutis Lietuvos finansų ministerijos somnambulams ir premjerui dėl privačių pensijų fondų


Vokietijos pensijų fondas per pirmąjį šių metų pusmetį dėl neigiamų palūkanų patyrė 41 milijono nuostolį.

Vokietijos portalas MM-news, su nuoroda į „Rheinische Post“, rašo, kad pirmąjį 2019 metų pusmetį grynosios palūkanos, kurias uždirbo bendrasis pensijų draudimas, sudarė minus 41 milijonus eurų. Apie tai informavo Federalinė finansų ministerija, atsakydama į FDP parlamentinės grupės paklausimą.


Nuostoliai už visus 2019 metus turėtų būti žymiai didesni nei praėjusiais metais, kuomet jie buvo 54 milijonai eurų.

„Dabartinė padėtis sukelia naštą socialinės apsaugos įstaigoms, taip pat ir Vokietijos pensijų draudėjams, todėl federalinė vyriausybė svarsto, ar leidžiamų investavimo galimybių išplėtimas galėtų bent palengvinti socialinės apsaugos institucijų situaciją“, - rašo ministerija.

Pažymima, kad šiuo metu finansų įstaigos iš esmės siūlo tik neigiamas palūkanų normas trumpalaikėms su likvidumu susijusioms investicijoms ir neterminuotiesiems indėliams.

FDP politikas Frankas Schäffleris dar kartą paragino Europos centrinį banką (ECB) nutraukti žemų palūkanų normų politiką, kuri buvo neigiamų bankų palūkanų normų priežastis.

„Pensijų draudimo nuostoliai yra tik pradžia, ir jie toliau didės, jei ECB nepakeis savo palūkanų normos politikos“, - teigė Schäffleris.

Partijos Alternatyva Vokietijai (AfD) frakcijos Bundestage bendrapirmininkė Alice Weidel nuomone, netikusi Europos centrinio banko (ECB) pinigų-kredito politika paverčia viduriniąją klasę ir pensininkus vargšais.

Liepos 25 dieną ECB pranešė, kad bazinė procentinė norma liko nepakitusi ir buvo 0 procentų, o procentinė norma depozitams išlieka minus 0,4 procentai.

Alice Weidel ta proga pasakė: „ECB dar kartą davė suprasti, kad jis negalvoja apie tai, kad ištaisyti savo žalingą pinigų-kredito politiką. Nulinės ir neigiamos procentinės normos daro viduriniąją klasę, indėlininkus ir smulkius investuotojus vargšais stipriose ekonomikose: jie eksproprijuoja ir devalvuoja santaupas ir pensijų fondus, stimuliuoja nekilnojamo turto kainas ir, atitinkamai, nuomą iki svaiginančių aukštumų, dirbtinai išsaugo neproduktyvias įmones ir bankus zombius, priartina pavojų stambios krizės vis arčiau ir arčiau“.

Politikės-ekonomistės nuomone, ECB piktnaudžiauja pinigų-kredito politika, o prisidengdamas tariamu ekonomikos stimuliavimu, remia prasiskolinusias ES šalių ekonomikas ir leidžia joms finansuoti skolas. Tai trukdo įgyvendinti būtinas reformas ir augina skolas.

O kaip bus su privačiais pensijų fondais Lietuvoje? Skvernelio vyriausybė padarė nusikaltimą, nes žinojo, apriori, kad, esant tokiai ECB pinigų-kredito politikai, privatūs pensijų fondai negali dirbti pelningai. Ji apgaudinėjo šių fondų dalyvius melagingais pažadais, o fondus-bankrotus ir toliau ramia Sodros pinigais, ko nedaro nei viena pasaulio valstybė!

Nuorodos:




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą