2019-11-17

LIDL pavyzdys geriausiai atskleidžia, kaip beprotiškai išnaudojami lietuviai




2016 metų kovo 24 dieną portalas „15 min.“ informavo, kad „į Lietuvą ateinantis prekybos gigantas „Lidl“ mokės kasininkams didesnį už minimalų atlyginimą“: „kasininkai uždirbs mažiausiai 3,33 Eur/val., neatskaičius mokesčių.“ https://www.15min.lt/verslas/naujiena/bendroves/lidl-atskleidzia-kiek-mokes-kasininkams-o-konkurentai-ne-663-600859?copied

Kiek uždirba „Lidl“ kasininkai šiandien yra „karinė paslaptis“, kaip ir kitų prekybos tinklų darbuotojų darbo užmokesčiai. Nemanau, kad jie ženkliai pasikeitė.

Kodėl Lietuva lygiuojasi į Afriką?


Mūsų protiškai neįgali valdžia, dirbanti oligarchijai, bet ne lietuvių tautai, teigia, kad ubagiški atlyginimai yra todėl, kad mažas darbo našumas.

Tai yra absoliutus melas, neišlaikantis jokios kritikos. Jeigu dirbsi su akmens amžiaus įranga ir su akmens amžiaus darbo organizacija – turėsi akmens amžiaus darbo našumą, nepadės net tai, kad lietuviai yra vieni iš labiausiai išsilavinusių ES. Valdžios nustatytas Afrikos lygio minimalus darbo užmokestis (430 eurų) neskatina darbdavius nei automatizuoti gamybos, nei tobulinti darbo organizavimo. Tai suprato Lenkijos valdžia ir minimalų atlyginimą įsipareigojo nuo 2020 metų kelti iki 750 eurų per mėnesį.

Bet kaip su Vokietijos prekybos tinklu Lidl, kuris į Lietuvą perkėlė savo tinklą su visais darbo našumo ir jo organizavimo procesais?

Taigi, esant toms pačioms sąlygoms, praktiškai toms pačioms kainoms ir tam pačiam pelnui, lietuvis Lietuvoje šio tinklo yra išnaudojamas beveik 3 kartus labiau, nei Vokietijoje. Net ant tokios pačios kėdės ir prie tokios pačios kasos sėdintis, ar po tokį patį šaltą kambarį bėgiojantis ir tiek pat kainuojančias prekes tampantis darbuotojas?

Portalas „Germania“ informuoja, kad Vokietijoje „Lidl“ darbuotojų minimalus darbo užmokestis yra €12 per valandą. Jis paremtas darbo sutartimi ir regioniniu tarifu. Kompanijos vadovybės duomenimis, pilnai užimtas kompanijos menedžeris uždirba €3400 per mėnesį plius apmokamos atostogos ir švenčių priedai. Su kiekvienais darbo metais atlyginimas laipsniškai auga iki maksimumo – €4300 per mėnesį. Filialo vadovai gauna tarnybinį automobilį. Taip pat visiems darbuotojams siūloma baigti vidaus apmokymą, kad kilti karjeros laiptais.

Komentuoti čia nėra ką. Čia jau reikia ryžtingesnių veiksmų.

Nuorodos:




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą