2021-04-11

Kinija pareikalavo JAV paaiškinti, kokius bandymus vykdo jos biologinės laboratorijos Fort Detrike ir Ukrainoje

 

Oficialus Kinijos URM atstovas pažymėjo, kad JAV yra vienintelė valstybė pasaulyje, kuri iki šiol blokuoja sukūrimą mechanizmo verifikacijos pagal Konvenciją dėl bakteriologinio ir toksinio ginklo draudimo.

Balandžio 8 dienos Kinijos URM pareiškime sakoma, kad JAV vyriausybė turi pateikti tarptautinei bendruomenei išsamią informaciją apie eksperimentus, kurie vykdomi JAV karinėse biologijos laboratorijose Ukrainoje ir Fort Detrike. Apie tai brifinge pareiškė oficialus Kinijos URM atstovas Čžao Liczian (Zhao Lijian, žiūr.nuotrauką).



„Mes tikimės, kad atitinkamos šalys ir JAV užims atsakingą ir atvirą poziciją, ims bendradarbiauti su Pasaulio sveikatos organizacija ir pakvies jos ekspertus atlikti mokslinius tyrimus, kad ieškoti koronaviruso kilmės šaltinius JAV, kaip tai anksčiau padarė Kinija. Aš pažymėjau, kad Rusija ne taip senai vėl uždavė klausimą JAV dėl karinės ir biologinės veiklos Fort Detrike ir Ukrainoje. Kitos šalys taip pat pareiškė apie analogišką susirūpinimą“, - pasakė jis ir paklausė: „Paimkite pavyzdžiui Ukrainą. JAV sukūrė 16 biologinių laboratorijų vien Ukrainoje. Kodėl JAV kuria tiek daug laboratorijų visame pasaulyje, ir kuo jos ten užsiima, tame skaičiuje Fort Detrike.“

Kinijos URM atstovas pabrėžė, kad JAV yra vienintelė šalis, kuri iki šiol blokuoja verifikacijos mechanizmą rėmuose 1972 metų Konvencijos dėl uždraudimo kurti, gaminti ir kaupti atsargas bakteriologinio (biologinio) ir toksinio ginklo ir dėl jo sunaikinimo.

„Mes vėl kviečiame JAV užimti atsakingą poziciją ir atsakyti į nerimą pasaulio bendruomenės, o taip pat duoti išsamų atsakymą apie tai, ką jie daro šiose laboratorijose, o taip pat atsakyti į klausimus sukūrimo mechanizmo verifikacijos tokios veiklos“, - nurodė Zhao Lijian.

Kinijos URM nuomone, COVID-19 kilmės šaltinio suradimui trukdo ne Kinija, o JAV. Pažymėta, kad atviras laiškas 24 tyrinėtojų iš Europos, JAV, Australijos ir Japonijos dėl COVID-19 kilmės tyrimo, skirtas daryti spaudimą Pasaulio sveikatos organizacijai ir ekspertų grupei, kad nukreipti dėmesį nuo JAV ir kitų šalių, iš kurių galėjo kilti COVID-19 sukėlėjas.

Čžao Liczian žodžiais, koronaviruso kilmės paieškos buvo „suteptos politika“, bet ne Kinijos, o kitų šalių, jų tarpe JAV. „Šio atviro laiško tikslas akivaizdus“, - pasakė jis.

Kinijos URM atstovas pažymėjo, kad PSO ekspertų vizitas parodė, kad pabėgimas viruso iš Kinijos laboratorijos ypač mažai tikėtinas, tačiau viruso pabėgimo įrodymai turi būti renkami ir likusiame pasaulyje. Jis išreiškė viltį, kad kitos šalys, įskaitant JAV, bendradarbiaus tiriant viruso kilmę savo šalyse. Čžao Liczian pacitavo Rusijos Saugumo Tarybos sekretoriaus Nikolajaus Patruševo žodžius, pasakytus laikraščiui „Komersant“, kad „Rusija turi pagrindą galvoti, kad JAV laboratorijose kuria biologinį ginklą“.

Kinijos atstovas pakvietė JAV reaguoti į tarptautinės visuomenės susirūpinimą, ir duoti išsamų paaiškinimą dėl jos biologinių laboratorijų veiklos JAV teritorijoje ir už jos ribų, liautis blokuoti sukūrimą mechanizmo patikrinimų pagal Konvenciją dėl biologinio ginklo.

Čžao Liczian duomenimis, vien Ukrainoje veikia 16 biologinių JAV laboratorijų. Žinoma, kad Fort Detrike (Merilendo valstija) yra Pentagono mokslinis-tyrimo institutas, vykdantis biomedicinos tyrimus. Tarp jų ir infekcinių susirgimų.



2020 metų balandžio mėn. eilė Ukrainos televizijos kanalų, tarp jų "1+1" ir „Newsone“, pranešė, kad Ukrainoje veikia JAV karinės biologinės laboratorijos, kur vykdomi bandymai su pavojingų infekcinių ligų sukėlėjais. Ukrainos parlamento deputatai – vadovas partijos „Opozicinė platforma“ Viktoras Medvedčuk ir partijos „Už gyvenimą“ vadovas Renatas Kuzminas kreipėsi į valdžios organus su reikalavimu informacijos dėl JAV biologinių laboratorijų veiklos šalyje.

Politikai priminė, kad 2005 metų rugpjūčio mėn. Ukrainos sveikatos ir gynybos ministerijos pasirašė su JAV susitarimą dėl bendradarbiavimo užkardymo platinimo technologijų patogenų ir žinių, kurios gali būti panaudotos biologinio ginklo sukūrimui. Dokumentas numatė surinkimą visų pavojingų patogenų Ukrainos teritorijoje ir laboratorijose, finansuojamose JAV, o taip pat pagal užklausimą amerikiečių pusės perduoti jiems pavojingus kamienus tolimesniems tyrimams.

Medvedčuko nuomone, Ukrainos teritorijoje esantys JAV kariniai objektai, vykdantis jų užduotis, de fakto yra JAV karinės bazės, ką draudžia Ukrainos konstitucija. Partija „Už gyvenimą“ išreiškė įtarimus, kad minėtos laboratorijos gali tapti epidemijų šaltiniu Ukrainoje. Partija nustatė, kad JAV atstovybė mėgino nuslėpti tai, kad Ukrainoje veikia du JAV centrai, užsiimantys žmogui pavojingais patogenais.

Laikraščiui „Gazeta.ru“ Rusijos Gynybos Tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas balandžio 9 d. pasakė: „Aš siūlau jums atkreipti dėmesį į tą faktą, kad pasaulyje kaip ant mielių auga vis naujos JAV kontroliuojamos biologinės laboratorijos. Keistas sutapimas – pagrinde prie Rusijos ir Kinijos sienų. Įtikinėja, kad tai tyrimų centrai, kur amerikiečiai padeda vietos mokslininkams kurti naujus metodus kovos su pavojingais susirgimais“ (…) „jos kažkodėl-tai daugiau primena Fort Detrik Merilende, kur amerikiečiai dešimtmečius dirba karinės biologijos srityje“.

Patruševo žodžiais, Rusija turi svarų pagrindą manyti, kad amerikiečiai gali kurti biologinį ginklą šiuose objektuose. Todėl Maskva ketina dirbti su savo partneriais, ypač postsovietinėje erdvėje, klausimais bendradarbiavimo biologinio saugumo srityje.

Pažymima, kad JAV turi virš 200 biologinių laboratorijų visame pasaulyje. Jos yra teritorijoje Azerbaidžano, Armėnijos, Gruzijos, Kazachstano, Moldovos, Uzbekistano, Ukrainos ir kitų valstybių.

Šaltiniai:

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11096443

https://www.globaltimes.cn/page/202104/1220562.shtml

https://www.gazeta.ru/politics/2021/04/09_a_13552772.shtml









Komentarų nėra:

Rašyti komentarą