2019-02-27

Nauja purvo dozė ant Lenkijos ir kitų Višegrado valstybių iš Izraelio



Portale Foreign Policy vasario 24 dieną pasirodė Zeev Sternhell įžeidus ne tik Lenkijai ir kitoms Višegrado valstybėms straipsnis „Kodėl Benjaminas Netanyahu myli europinius ultradešiniuosius.“

Lenkijai nesiseka draugauti su Izraeliu, nors lenkai stengėsi, vasario 13-14 dienomis Varšuvoje jie suorganizavo Artimųjų Rytų taikos konferenciją. Tačiau ši konferencija  tapo JAV ir Izraelio sionistų išpuolių prieš lenkų tautą scena. Pačią pirmą konferencijos dieną JAV televizijos kanalo MSNBC korespondentė Andrea Mitchell pareiškė, kad 1943 metų žydų sukilimas vyko prieš „lenkų fašistinį režimą,“ o sekančią dieną JAV valstybės sekretorius Maiklas Pompeo pagyrė lenkų budelį Franką Bleichmaną už jo „lenkiškos dvasios tvirtybę“ ir priminė apie restituciją žydų turto, prarasto holokausto metu (1, 2, 3)



Tuo skandalai nesibaigė, jų tęsinio autoriumi tapo Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu. Jis pasakė, kad karo metais „lenkai bendradarbiavo su naciais“. Lenkijos URM iškvietė Izraelio pasiuntinį Anną Azari pasiaiškinti dėl publikacijos Jarusalem Post, kurioje cituojami Izraelio premjero žodžiai, kad lenkai bendradarbiavo su naciais Antrojo pasaulinio karo metais. Lenkijos žydų istorijos muziejuje „Polin“ korespondentai paprašė Netanyahu pakomentuoti tą faktą, kad Lenkijos teismai vis dar gauna ieškinius tų, kas kaltina lenkų tautą dalyvavus holokauste. „Lenkai bendradarbiavo su nacistais ir aš nežinau nieko, kad kas nors būtų teisiamas už tokius pareiškimus“, - Jerusalem Post citavo premjerą.

Vasario 17 dieną Lenkijos premjeras Mateusz Morawiecki pranešė, kad neskris į Višegrado šalių grupės susitikimą Izraelyje, prasidedantį vasario 18 dieną. Apie tai Lenkijos premjeras informavo Izraelio premjerą Benjaminą Netanyahu telefoniniame pokalbyje. Buvo pranešta, kad Lenkiją atstovaus užsienio reikalų ministras Jacek Czaputowicz. Izraelio ministro Izraelio Katzo rasistinis pareiškimas padėjo tašką Lenkijos dalyvavimui V4 susitikime. laikinai einantis Izraelio užsienio reikalų ministro pareigas Izraelis Kacas apkaltino visą lenkų tautą antisemitizmu ir pasakė, kad daugelis lenkų bendradarbiavo nacistais ir naikino žydus holokausto metu. „Antisemitizmas buvo įgimtas pas lenkus, prieš holokaustą, ir po holokausto“...“"lenkai įsiurbė antisemitizmą su motinos pienu“, - pasakė Katzas. Vasario 18 dieną turėjęs Izraelyje vykti V4 susitikimas buvo atšauktas.


Portale Foreign Policy vasario 24 dieną pasirodė Zeev Sternhell įžeidus ne tik Lenkijai ir kitoms Višegrado valstybėms straipsnis „Kodėl Benjaminas Netanyahu myli europinius ultradešiniuosius.“

Autorius rašo, kad „pastaruoju metu dešinioji Izraelio vyriausybė traktuoja neliberalius nacionalistinius Lenkijos ir Vengrijos lyderius kaip natūralius sąjungininkus“ ir nurodo, kad šios valstybės nesilaiko žmogaus teisių, švietimo ir Europos sąjungos vertybių."

„Taip vadinamų Višegrado valstybių susitikimas Izraelyje, kuris buvo suplanuotas vasario 19, buvo natūraliu finalu pastangų Izraelio premjero Benjamino Netanyahu integruojant savo šalį į nacionalistinį, rasistinį ir antisemitinį Rytų Europos bloką, kuris yra liberalių Vakarų priešas,“ - rašo Sternhell.



Toliau autorius pateisina rasistinį Izraelio užsienio reikalų ministro Izraelio Katzo pasisakymą apie lenkų tautą, „žindančią antisemitizmą su motinos pienu“, teisina žydišką rasizmą ir toliau pamazgomis lieja Lenkiją ir lenkų tautą, ją vadina „nacionalistais“, „antisemitais“.

Kliūna ir kitoms Višegrado šalims: „Realybė tokia, keturios valstybės, priklausančios Višegrado blokui – Lenkija, Vengrija, Slovakija ir Čekijos Respublika – formuoja bendrą darinį, persmelktą priešiškumu Švietimo vertybėms (čia, matomai, autorius turi omenyje žydą „švietėją“ Soroša, A.L.) žmogaus teisėms, valstybės, kaip pilietinės visuomenės koncepcijai, lygybės principui ir, bendrai kalbant, užsieniečiams."

Ši Zeev Sternhell Višegrado šalių charakteristiką ypač stebina savo neobjektyvumu, todėl, manau, reikia priminti apie Izraelio valstybės ypatumus.

Izraelyje formaliai nėra valstybinės religijos, bet religija čia nėra atskirta nuo valstybės. 1953 metais Izraelyje priimtas „Įstatymas dėl rabinų teismų įgaliojimų“ skelbia, kad santuokos ir skyrybų klausimus sprendžia tik rabinų teismai, o „žydų santuokos ir skyrybos vyksta pagal Toros įstatymus“. Žydai Izraelyje negali tuoktis su kitų religijų atstovais, o žydu skaitomas tik iš žydės motinos gimęs.

Šventosios žydų knygos skelbia, kad žydai yra išrinktoji tauta, o visi kiti – gojai, tokie sielos neturintys sutvėrimai, kuriems žydų dievas suteikė žmogaus pavidalą tik tam, kad žydui nebūtų bjauru su juo bendrauti, kai šis jam patarnauja. Prisiminus visa tai, tampa labai suprantama, kad joks lenkas, lietuvis, rusas ar kitas ne žydas niekada žydui nebus lygiavertis partneris ir niekada su žydais nesusitars jokiu klausimu pariteto pagrindu.

Zeev Sternhell savo straipsnyje tvirtina, kad „normaliomis sąlygomis šios valstybės nebūtų Europos Sąjungos dalimi“, kad „šiose visuomenėse nėra demokratinės tradicijos“, o „dauguma piliečių neturi noro priimti Švietimo vertybes“.

Lenkija sureagavo į Zeev Sternhell liejamą rasistinį purvą. wPolytice Sternhell straipsnis pavadintas „šlykščiais žodžiais Foreign Policypuslapiuose“.

Nuorodos:
http://lebionka.blogspot.com/2019/02/artimuju-rytu-taikos-konferencija.html




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą