2019-02-02

Švedijos spauda apie iš Lietuvos atvykstančius uzbekus


Švedų portale swedishnews sausio 28 dieną pasirodė straipsnis: „Švedijos pasieniečiai kelia aliarmą: nelegalai atvyksta keltais iš Pabaltijo“.

Portalas swedishenews praneša, kad Švedijos policininkams, vykdantiems pasienio kontrolę, trūksta resursų, kad jie galėtų vykdyti savo funkcijas. Padėtis tokia rimta, kad pasienio policija informavo apie tai justicijos ministeriją.

Straipsnyje rašoma, kad policija savo dispozicijoje neturi nei žmonių, nei patalpų, nei kompiuterių, nei telefonų. Apie tai Švedų radijui pareiškė inspektorius saugumo klausimams Robertas Lindstriomas. 

Jis pasakė: „Trečiadienį į Švediją atvyko 8 uzbekai su turistinėmis vizomis. Jei pasieniečiai turėtų pakankamai resursų, šiems žmonėms, greičiausiai, būtų atsisakyta leisti įvažiuoti. Uzbekai pasakojo, kad jie atvyko aplankyti savo draugą iš Rinkebiu rajono, ir vakare jie su keltu sugrįš atgal. Tam jie turėjo vizas, išduotas vienoje iš Baltijos valstybių.“

Laikraštyje Hallandsposten, kuriame buvo skelbiamas šis interviu, pažymima, kad tokios turistinės vizos, išduotos vienos iš ES valstybių, suteikia teisę trupalaikiam Šengeno šalių lankymui. Jeigu vykdyti atidesnę kontrolę, tai galima būtų suabejoti dėl vizito į Švediją tikslo, mano Lindstriom, nes iš dokumentų matyti, kad jie buvo „nusėdę: Vilniuje, vos prieš kelias savaites.

„Žmonės skrenda iš Uzbekistano, beveik per pusę žemės rutulio, kad nutūpti Pabaltijyje, o po to tuojau pat vykti toliau tam, kad nueiti į svečius pas draugą, gyvenantį Rinkebiu, Švedijoje. Tai toks „melas iš būtinybės“, kuriuo paprastai naudojasi“, sako Lindsriomas.

Priminsiu, kad Uzbekistanas – buvusi sovietinė respublika, iki 1991 metų įėjusi į TSRS sudėtį. Dabar čia gyvena virš 33 milijonų gyventojų. 75% gyventojų – uzbekai. Daug rusų, tadžikų, kirgizų, kazachų ir kitų tautų atstovų. Dominuoja sunitų pakraipos islamas. Uzbekistanas yra pafrontės zonoje su Afganistanu. Spartaus gyventojų skaičiaus didėjimas, turtinės nelygybės, ekologinės problemos, kaimyninėms šalims nepasidalinant vandens resursais, čia formuojasi nestabili padėtis. Pagrindinė migracijos priežastis – skurdas.

Svajokliai švedai tvirtina, kad bėgimo iš šios šalies priežastis – diktatorinis režimas. Gal jiems taip lengviau pateisinti savo neveikimą ir kvailumą? Kas ten supras išprotėjusius Švedijos valdančiuosius socialdemokratus į šalį pasirengusius įsileisti viso pasaulio geresnio gyvenimo ieškotojus?

Swedishnews nurodoma, kad uzbekai buvo 8 vietoje pagal pabėgėlių skaičių Švedijoje. Migracijos žinybos duomenimis, būtent per Stokholmo uostą į šalį patenka daug žmonių iš Centrinės Azijos. Kiekvienais metais į Švediją atvyksta po 2000 uzbekų, o migracijos tarnyba nieko negali padaryti, kad kontroliuoti juos ir kitus užsieniečius. Sausio 25 dieną tokiu būdu atvyko 95 ukrainiečiai. „Mes net neturime patalpų. O kad vykdyti kontrolę, reikia apklausti visus šiuos žmones, tai ištisas procesas. Mes nespėtume net iki kelto išvykimo atgal į Rygą“. Pažymima, kad taip dažniausiai atvyksta nelegalūs darbininkai, kai kada tarptautinės kriminalinės grupuotės, užsiimančios vagystėmis. Lindsriomo nuomone, taip į šalį gali prasiskverbti ir potencialūs teroristai.



Stokholmo regiono saugumo viršininkas Ulf Rydström patvirtino tai ir pažymėjo, kad nėra patalpų, nėra žmonių, nėra kompiuterių ir įrangos, kuri leidžia matyti, ar nepadirbtas pasas. Jo nuomone, situacija ypač rimta, jeigu atsiminti tikslą tokios „vidaus pasienio kontrole“, dėl kurios vyriausybė priėmė sprendimą padidinti Švedijoje pavojaus lygį. Ulf Rydström apie nenormalią situaciją pasienio tarnyboje signalizavo teisingumo ministerijai ir laukia jų reakcijos.

Pasieniečių nerimas stiprėja todėl, kad Uzbekijos piliečiai yra kaltinami rengimu kelių teroro aktų pastaraisiais metais. Dabar vyksta teismo procesas dėl teroro akto, kurį įvykdė Rachamas Aklovas, taip pat Uzbekistano pilietis.

Praėjusią savaitę laikraštis Kvällsposten rašė, kad du Uzbekijos piliečiai dirbo be leidimo Arlando oro uoste, valė policijos patalpas, o šis objektas turi būti apsaugota nuo pašalinių asmenų arba asmenų be specialaus leidimo.

Laikraštis Hallandsposten primena, kad nuo 2018 metų liepos 2 dienos policija turi teisę vykdyti pasienio kontrolę uostuose Ystad, Karlshamn, Karlskrona ir Stokholmo gubernijoje. Be to pasienio kontrolė gali būti vykdoma daugelyje oro uostų.

Pažymima, kad Švediją anksčiau kritikavo Šengeno inspektorius, kurie slaptoje ataskaitoje pareiškė, kad Švedija – viena iš blogiausių pasienio kontrolių Europos Sąjungoje. 

O kas naujo įvyko šalelėje Lietuvoje su ekonominiais migrantais, kurie nuolatos vadinami „pabėgėliais“ ir Lietuvoje nuolatos prašo „politinio prieglobsčio.“ Komedija 2019 metais tęsiasi:

2019-01-03 reisu LO779 iš Vokietijos per Varšuvą, pagal Dublino III reglamentą, grąžinti Azerbaidžano piliečiai (šeima): K. T., gim. 1976 m., G. O., gim. 1978 m., Z. T., gim. 2007 m. ir K. T., gim. 2009 m., kurie raštu pateikė prašymą dėl prieglobsčio suteikimo Lietuvos Respublikoje.
2019-01-05 praėjus nustatytam laikotarpiui, į URC negrįžo  Tadžikijos pilietis A. E., gim. 1975 m. 20.
2019-01-05 praėjus nustatytam laikotarpiui, į URC negrįžo 2 Azerbaidžano piliečiai R. H., gim. 1967, m. ir P. H., gim. 1972 m.
2019-01-06 į URC, pagal MGD sprendimą, pristatytas ir apgyvendintas Tadžikjos pilietis (prieglobsčio prašytojas) T.Y., gim. 1998 m. Užsienietį į URC pristatė Vilniaus rinktinės pareigūnai.
2019-01-09 iš URC išvyko (prieglobsčio prašytojas) Turkijos pilietis O. L. C., gim. 1976 m. Užsienietis perduodamas į Vokietijos Federacinę Respubliką. Iki Vilniaus oro uosto PKP užsienietį lydi URC pareigūnai.
2019-01-09 iš Vienos pagal Dublino III reglamentą grąžinta Tadžikijos pilietė S. R., gim. 1999 m., kuri raštu pateikė prašymą dėl prieglobsčio suteikimo Lietuvos Respublikoje. Asmuo patalpintas Vilniaus oro uosto užkardos prieglobsčio prašytojų patalpoje. Apie įvykį informuotas MGD PRS.
2019-01-10 URC apgyvendinti Afganistano piliečiai (prieglobsčio prašytojai): F.K.K., gim. 1987 m., S.K., gim. 1987 m., R.K., gim. 2007 m., A.K., gim. 2009 m., A.N.K., gim. 2014 m., S.K., gim. 2018 m. Apgyvendinimo URC pagrindas - MGD sprendimas. Užsieniečiai į URC atvyko savarankiškai.
2019-01-11 į Ruklos pabėgėlių priėmimo centrą, išvyko 6 Afganistano piliečiai (prieglobsčio prašytojai): F.K.K., gim. 1987 m., S. K., gim. 1987 m., R.K., gim. 2007 m., A.K., gim. 2009 m., A.N.K., gim. 2014 m. ir S..K., gim. 2018 m.
2019-01-11 į URC, pagal MGD sprendimą, apgyvendintas Azerbaidžano pilietis (prieglobsčio prašytojas): E.A., gim. 1990 m. Užsienietis į URC atvyko savarankiškai.
2019-01-14 į Lietuvos Respubliką atvyko 6 Tadžikijos piliečiai: K. T., gim. 1981 m., O. O., gim. 1985 m., H. T., gim. 2005 m., F. T., gim. 2006 m., S. T., gim. 2008 m. ir K. A., gim. 2013 m., kurie raštu pasiprašė prieglobsčio Lietuvos Respublikoje. Informuotas MGD Prieglobsčio reikalų skyrius, piliečiai laikinai patalpinti Medininkų PKP prieglobsčio prašytojų patalpose.
2019-01-18 Medininkų PKP, gautas MGD sprendimas "Dėl prašymo suteikti prieglobstį Lietuvos Respublikoje nagrinėjimo iš esmės“ skubos tvarka Rusijos piliečiams: M. S, gim. 1987 m.; A. K., gim. 1988 m.; M. S., gim. 2008 m.; T. S., gim. 2009 m.; K. S., gim. 2011 m.; M. S., gim. 2014 m.; A. K. S, gim. 2018 m. Asmenys išvežti į Ruklos pabėgėlių priėmimo centrą.
2019-01-24 į Lietuvos Respubliką atvyko 3 Tadžikijos piliečiai: M. R., gim. 1985 m., A. T., gim. 2006 m., A. T., gim. 2008 m., kurie raštu pateikė prašymą, dėl prieglobsčio suteikimo Lietuvos Respublikoje. Informuotas MGD prieglobsčio reikalų skyrius. Užsieniečiai patalpinti į Medininkų PKP prieglobsčio prašytojų patalpas.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą