2019-06-11

Gigantiškos tropinės erkės Hyalomma, pernešančios Krymo-Kongo karštligės virusą, paplitimo arealas artėja prie Lietuvos



Die Welt šiandien pranešė, kad pirmą kartą Vokietijos biologai nustatė, kad gigantiška tropinė Hyalomma genties erkė žiemojo Vokietijoje. Šis parazitas platinanta Krymo-Kongo hemoraginės karštligės sukėlėją ir kitų ligų sukėlėjus. Hyalomma yra žymiai didesnė už vietines erkių rūšis ir gali persekioti žmones dešimtis metrų. Per pastarąsias karštas dienas penkias gigantiškas erkes mokslininkai aptiko arklidėje Žemutinio Reino regione, o vieną ant arklio Žemutinėje Saksonijoje. Apie tai pranešė antradienį Hohenheimo universitetas Štutgarte ir Miuncheno Bundesvero mikrobiologijos institutas.

Nuotraukoje Hyalomma marginatum (r.), kuri yra žymiai didesnė už vietinę erkę Ixodes ricinus.


Hohenheimo universiteto erkių ekspertas Ute Mackenstedt mano, kad „po pirmų įrodymų galima galvoti, kad šie gyvūnai žiemojo pas mus Vokietijoje“. Hyalomma erkių paplitimo arealas yra sausi ir pusiau sausi Afrikos, Azijos ir Pietų Europos regionai iki Italijos ir Turkijos. Nuo Ixodes ricinus (šuninė, miškinė erkė) šias erkes lengva atskirti, nes jo ženkliai didesnės, iki dviejų centimetrų ilgio, ir turi matomai dryžuotas kojas. Iki šiol Hyalomma erkės atkeliaudavo į Vokietiją su migruojančiais paukščiais. Šiais metais šios erkės buvo pastebėtos žymiai anksčiau, nei atskrido paukščiai.

Hyalomma erkės perneša pavojingus virusus, tarp kurių Kongo karštligės virusas. Ši liga pasireiškia sunkiomis kraujosruvomis. Roberto Kocho (Berlynas) instituto duomenimis, erkės Hyalomma pirmą kartą buvo aptiktos Vokietijoje 2017 metais.

Praėjusiais metais Vokietijoje buvo aptikta 19 šios erkės egzempliorių (Bavarijoje, Baden-Viurtemberge, Hesene, Reinland-Pfalz, Šiaurinė Reinas-Vestfalija, Brandenburgas, Berlynas, Šlezvigas-Holšteinas). Roberto Kocho instituto duomenimis, šios erkės nebuvo užsikrėtusios Kongo karštligės virusu.

2018 metais aptiktos dvi Hyalomma rūšys: H. marginatum, H. rufipes. Iki šiol ne visos erkės yra identifikuotos iki rūšies.

Vokietijoje ir toliau dominuoja erkės Ixodes ricinus, kurios perneša Laimo ligos ir encefalito sukėlėjus. Šias erkes sunkiau pastebėti, tuo tarpu Hyalomma žymiai didesnė ir lengva pastebėti bėgančias žmogaus kūnu.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą