2019-12-17

15min.lt yra fake news ir skleidžia melą apie narkotikus (2 dalis)


Aš manau, kad 15min.lt veikla turi susidomėti Valstybės saugumo departamentas ir Generalinė prokuratūra, nes šioje MIP skleidžiamos melagingos žinios apie narkotikus daro neigiamą įtaką jaunimui ir skatina narkomaniją.

Pradžia:

2014 metais 15min.lt paskelbti feikai apie narkotikus.

Feikas Nr.1

2014 liepos 7d. portalas 15min.lt paskelbė feikinį straipsnį: „Haliucinogeniniai grybai veikia smegenis tarsi sapnas“


Šiame straipsnyje rašoma: „Psichodeliniai grybai – tai daugiau negu galimybė pažvelgti į pasaulį tarsi pro kaleidoskopą. Mokslininkai tvirtina, kad juose esantys haliucinogenai teigiamai veikia žmogaus smegenis ir leidžia joms panirti į sapno būseną.“!

Vėl pristatomi seni tyrimai apie „stebuklingą“ narkotikų poveikį, tačiau jie pateikiami, tarytum naujiena, mat minimi pseudo mokslininkai panaudojo prietaisą - „magnetinio rezonanso tomografą (fMRI), kuriuo buvo nuskenuotos 15 savanorių smegenis, kuriems buvo duodama psilocibino.“ (…) Gauti duomenys atskleidė, kad neuronų tinklai, susiję su aukšto lygio mąstymu (pavyzdžiui, savęs suvokimu) tapo nesinchronizuoti ir neorganizuoti, o tinklai, labiau susiję su bazinėmis galvos smegenų funkcijomis (pavyzdžiui, emocijomis ir atmintimi), tapo labiau koordinuoti.“

Šiame straipsnyje aprašomos visiškos kvailystės. Tam, kad ištirti žmogaus smegenų žievės centrus reikalingas tomografas, turintis 1 vokselio skiriamąją gebą, Šiai dienai tokio prietaiso nėra, todėl visi šitie straipsnyje aprašomi tyrimai teverti išvalgyto kiaušinio lukšto. Laužtos iš piršto yra ir pateikiamos paistalynės apie kuriamus smegenų veiklos modelius, remiantis šiais ir panašiais visiškai netiksliais rezultatais.

Feikinių straipsnių kūrėjams iš 15min.lt aš rekomenduoju, pradžiai, pasiskaityti bent stambaus smegenų tyrinėtojo prof. Sergejaus Saveljevo knygas, pažiūrėti jo paskaitų video (Youtube, Сергей Савельев).

Feikas Nr.2

2014 metų spalio 31d. portalas 15 min. buvo paskelbęs eilinį savo feiką iš kvailysčių serijos apie narkotikų naudą!: „Kaip haliucinogeniniai grybai pakeičia mūsų smegenis?“

https://www.15min.lt/mokslasit/straipsnis/technologijos/kaip-haliucinogeniniai-grybai-pakeicia-musu-smegenis-646-463641


15min.lt rašo: „Mokslininkai įrodė, kad magiškųjų grybų sukeltos haliucinacijos kyla dėl smegenyse susikuriančių ypatingų jungčių. Veiklioji šių psichodelinių narkotikų medžiaga – psilocibinas, regis, visiškai sutrikdo įprastą ryšių tinklą mūsų galvose, sujungdamas „smegenų sritis, kurios paprastai nekomunikuoja tarpusavyje...“ Toliau seka beprotysčių kratinys, kurio analizei nematau reikalo skirti savo brangaus laiko.


15min.lt fake news gamintojams noriu pasakyti, kad galvos smegenyse yra iki 150 milijardų neuronų, o kiekvienas iš jų turi nuo 100 tūkstančių iki milijono sinapsių (žiūr. video). Per parą neuronas susiformuoja tris naujas sinapses, tiek pat jų per parą suyra. Sinapsėse yra 24 mediatoriai, kurie sukuria milijonus kombinacijų. Kad kalbėti apie naujų sinapsių susiformavimą kokio tai narkotiko poveikyje, reikia, kaip minėjau, 1 vokselio skiriamosios gebos tomografo, kurio, melagiai iš Londono neturėjo ir iki šiol neturi.

Smegenų struktūros ir funkcijos tyrimai šiai dienai yra labai žemame lygyje. Prieš 5 metus Lozanoje esantis institutas pasišovė ištirti žmogaus smegenų neuronus, įsisavino milijardą eurų, o darbo rezultatas buvo nulinis. Jie patyrinėjo 17% ne žmogaus, o pelės neuronų! Šiais metais Europa vėl tratins milijardą eurų 5-erių metų projektui „Human Brain”.
https://www.youtube.com/watch?v=gchAvk-Un1w&t=8m0s

Kaip ir kiti narkotikai, psilocybinas veikia į sinapsės membranos pralaidumą, sutrikdo normalią sinapsių veiklą. Psilocibino poveikyje sustiprėja žmogaus pujūčiai, bet kalbėti apie šio preparato panaudojimą nėra nei teorinio nei eksperimentais įrodyto pagrindo. Tai gryniausia narkomanijos propaganda, kuo ir užsiima portalas 15 min.lt jau eilę metų.

Aš manau, ir tai dar kartą pabrėžiu, kad 15min.lt veikla turi susidomėti Valstybės saugumo departamentas ir Generalinė prokuratūra, nes šioje MIP skleidžiamos fake news apie narkotikus daro neigiamą įtaką jaunimui ir skatina narkomaniją.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą