2019-12-12

Kinijoje įvedama Socialinio kredito sistema (papildyta video)


Socialinio kredito sistema (SKS), kuri jau pradėta diegti Kinijoje ir bus visuotinai įdiegta nuo 2020 metų, apims visas komercines organizacijas, nepriklausomai nuo jų dydžio. Socialinis reitingas bus nustatomas atsižvelgiant į teismų sprendimus, mokesčių ataskaitas, gamtosaugą, valstybės licencijavimą, produkcijos kokybę, darbo saugą, rinkos reguliatorių administracines nuobaudas.

Kompanijos bus ženklinamos kaip turinčios puikų, gerą, patenkinamą ir blogą socialinį reitingą. Remdamasi juo, vyriausybė skirs įvairius įmonių priežiūros lygius. Blogą reitingą turinčios kompanijos vadovybė bus valdininkų prižiūrimos, joms bus parengiamas problemų pašalinimo planas. 

Kad įvertinti tarptautines kompanijas, programos analizuos daugybę duomenų, įskaitant verslo kontaktus, socialinį atsakingumą, atitikimą norminiams aktams ir komunistų partijos narių skaičių, kuriuos jie įdarbina. Kompanijos, įtrauktos į „juodąjį sąrašą“, gali susidurti su nuobaudomis, įskaitant pigių kreditų gavimo apribojimą, didesnį muitą importui ir eksportui, draudimą iš Kinijos išvykti top-menedžeriams.

SKS apims ir fizinius asmenis. Pilietis į „raudoną“ ar „juodą“ sąrašą patenka atsižvelgiant į informaciją apie apmokėjimą pajamų mokesčio, komunalinių paslaugų, teismo skirtų baudų, atsiskaitymą už kreditus, kelių taisyklių pažeidimus, elgesį visuomeniniame transporte, intelektualinės nuosavybės teisių pažeidimus, elgesį internete ir kita.



Pirmoji demonstracinė SKS zona (skatinimui „gero kredito“ pranašumams) sukurta Janzi upės deltoje ir provincijose Cziansu, Anchoi, Čžecžian, kur gyvena apie 100 milijonų žmonių. Greitai vysto SKS sistemą Šanchajus, Pankinas, Sianmenis. Šanchajaus gyventojai gali susipažinti su savo reitingu per socialinius mobilius priedėlius, įvedus identifikavimo numerį ir atlikus veido atpažinimo testą.

SKS tai greičiau visos Kinijos integracinė valstybės valdymo sistema, o ne „skaitmeninis konclageris“. SKS apribojimai leidžia užkirsti kelią antivisuomeniniam elgesiui ir nusikaltimams.

Valdant beveik 1,4 milijardų žmonių, SKS padidina valstybės galimybes užkirsti kelią teroro aktams, pasirengimą „spalvotosioms revoliucijoms“. Apie Kiniją, ekspertų nuomone, negalima spręsti vakariečių standartais. Kinijoje pagarba valdininkams yra tradicija. Visuomenėje, kur nėra pasitikėjimo valdžia, šis kinų receptas netinka.




PISA duomenimis, Kinijoje geriausiai pasaulyje paruošti mokiniai, Kinijoje daugiausiai pasaulyje studentų mokosi aukštosiose mokyklose, o trečdalis studentų vakarų valstybių universitetuose – kiniečiai. Siūlau pažiūrėti kelias dešimtis šiame puslapyje pateikiamų siužetų apie Kiniją
(https://www.1tv.ru/shows/otkrytie-kitaya/vypuski) ir įsitikinti, kokia ekonomika pasauluje yra Nr.1. Visa Kinijos jėga – jos labai darbštūs ir labai pareigingi žmonės. Kiniečių ir vidutinė smegenų masė yra keliomis dešimtimis gramų didesnė už europiečių, ir keliais šimtai gramų didesnė už afrikiečių. Gal tai prisideda prie valstybės pasiekimų?
Kinija piliečių totalios kontrolės sistemą diegia Kazachstane. Apie tai pasakoja video:


Nuorodos:






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą