2019-12-26

Kaimynai skundžia Gretos Thunberg tėvus. Spaudos atstovė tai neigia


Lenkų spauda skelbia, kad Švedijos socialinės tarnybos gavo ne mažiau dešimties skundų dėl Gretos Thunberg tėvų. Pareiškėjų nuomone, Gretos tėvai naudoja Aspergerio sindromu sergančią 16-metę merginą „asmeniniais tikslais“ ir „siekdami asmeninių interesų įgyvendinimo“.

Skundų autoriai, greičiausiai Stokholmo rajono Kungsholmen gyventojai, kur registruota Gretos šeima. Jų nuomone, tai merginos tėvas aktorius Svante Thunberg ir motina – operos dainininkė Malena Ernman priėmė už Gretą sprendimą nutraukti mokslą. Tai įvyko, kada jų dukteriai sukako 16 metų, t. y. pasiekus amžių, kuomet galima atsisakyti Švedijoje privalomojo mokslo.

Be to, perduotuose švedų tarnyboms pareiškimuose pažymima, kad šeima kartu išleido knygą, kurios pasirodymas sutapo su taip vadinamu 2018 metų mokinių klimato streiku.

Švedijos specialiųjų tarnybų informatoriai mano, kad vieši ligotos merginos pasisakymai ir nesibaigiančios daug dienų trunkančios kelionės, kaip du kartus vykusi kelionė su katamaranu per Atlanto vandenyną, gali „negatyviai veikti Aspergerio sindromą turinčios Gretos sveikatą,“


Atkreipiamas dėmesys į bangą negatyvių komentarų, kurie pasirodo tinkluose po informacija apie švedų paauglės veiklą. Pabrėžiama, kad tėvai privalo nuo to saugoti dukterį, o jie to nedaro, nepaisant to, kad beveik visada keliauja kartu su ja.

Dėl skundų prieš Gretos tėvus buvo paklausta aktyvistės spaudos atstovė Helena Iles. – Aš nežinau apie kokį tai tyrimą, - atsakė ji.

Gretos Thunberg tėvų žodžiais, baimė dėl klimato kaitos pas ją atsirado aštuonių metų amžiuje, kuomet po peržiūros mokykloje mokomojo filmo apie „didelę plastiko dėmę Ramiajame vandenyne“. Paauglei filmo peržiūra sukėlė šoką ir ji susirgo depresija, nustojo valgyti ir vaikščioti į mokyklą. Žinoma, kad susirūpinę tėvai ilgai ieškojo pagalbos, aplankė dešimtis gydytojų kabinetų.

Padėtis pagerėjo pradėjus Gretai dalyvauti taip vadinamose mokinių streikuose prieš klimato kaitą. Televizijos programoje „Skavlan” paauglė aiškino, kad kovodama prieš klimato kaitą „jaučiasi gerai“ ir... turi mokytojų leidimą.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą