2019-12-06

Blackout: jam ruošiasi Vokietija, o Lietuva?


Vokietiją, kuri nutarė pereiti prie atsinaujinančios energetikos, ruošiasi blackoutams. Dabar jau net šios šalies vyriausybė skaito įmanomus elektros energijos atjungimus visoje šalyje.

Vyriausybė numatė skirti 33,5 milijonus eurų techninei pagalbai avarinei elektros generacijai. Ji skirta ne tik generuoti trūkstamą elektros energiją, bet blackouto atveju turės užtikrinti ligoninių, senelių namų aprūpinimą, bet ir užtikrinti elementariausius namų ūkių poreikius.

Dar 35,6 milijonus eurų numatoma skirti generacijai, kuri bus panaudoti neatidėliotinam aprūpinimui elektra, pagrindinį dėmesį skiriant interneto, telefono ir televizijos ryšio aprūpinimui.

Šios vyriausybės priemonės yra signalas atidiems piliečiams, rašoma portale Kopp-report.

2022 metais Vokietija atjungs savo branduolines elektrines. Iki 2038 metų nustos veikti rudos ir akmens anglies elektrinės, kurios generuoja 35 procentus elektros energijos. Dabar klausimas ne tai ar vyks blackout Vokietijoje, bet kada?

Vokietijos Bundestago AfD partijos frakcijos bendrapirmininkė Alice Weidel nuomone, Blackout, kuriuos numato vyriausybė, yra katastrofa. Ji kritikavo federalinės vyriausybės energetikos politiką. Weidel rašo: „Kaip iš viso gali įvykti blackout visoje federalinėje žemėje ar, neduok Dieve, jei iš karto visoje Vokietijoje užgęsta šviesa? Iki šiol tokie scenarijai buvo neįsivaizduojami išsivysčiusioje Centrinės Europos šalyje. Čia nėra nei žemės drebėjimų, nei pilietinių karų, ir infrastruktūra kol kas dar nėra taip sudėvėta, kaip Somali.“


Weidel nuomone, ne hakerių kiberatakos, ne teroristų atakos, ar stichinės nelaimės yra galimų blackout priežastis, ne trečiojo pasaulinio karo pradžia, o tokią situaciją sukėlė pati vyriausybė su savo begalve energetine politika. Tie, kas gauna elektros energiją tiktai iš saulės ir vėjo energetikos, gauna nestabilų elektros tiekimą. Kai tik bus atjungti generatoriai dirbantys su iškastiniais energijos šaltiniais ir atominės elektrinės, įvyks dirbtinė katastrofa.

Dar šių metų rugsėjo 5 dieną Weidel rašė apie Vokietijai gresiančias energetikos problemas. Ji rėmėsi pasaulyje garsios konsaltingo firmos McKinsey išvadomis, kuriose konstatuojama, kad Vokietija ritasi į „energetinę katastrofą“.

McKinsey prognozuoja, kad jau sekantį dešimtmetį Vokietija susidurs su elektros tiekimo problemomis. Ši situacija taps kritine atjungus visas atomines ir anglimi kūrenamas elektrines.

Weidel žodžiais, jau šią vasarą buvo kelios kritinės situacijos, kurios „atvedė Vokietijos energijos sistemą ties kracho riba. Tokiai pirmaujančiai industrinei nacijai, kaip Vokietija, tai neramūs požymiai, gresiantys mūsų klestėjimui.“

„Nepaisant į šį lemtingą kursą, federalinei vyriausybei net nepavyksta pasiekti užsibrėžtų tikslų dėl CO2 sumažinimo su pagalba energetinės pertvarkos“, - pažymėjo politikė. Ji konstatavo, kad net „finansiniu požiūriu perėjimas prie atsinaujinančių šaltinių tapo košmaru piliečiams: jau šiandien biudžetinė elektros energijos kaina šioje šalyje 45 procentais didesnė už vidutinę kainą Europoje. Tuo pat metu 54% vokiškos kainos už elektros energiją tenka mokesčiams. Energetika aukščiausiu laipsniu neteisinga. Todėl mes turime radikaliai pakeisti energetikos politiką: nuo ideologija motyvuotos politikos, grasinančios mūsų klestėjimui, pereiti prie protingos politikos, kuri tolimoje perspektyvoje garantuoja saugumą tiekimo Vokietijoje, kuri gyvybiškai būtina ne tik mūsų ekonomikai. Lemtingą energetikos pakeitimą reikia sustabdyti kaip galima greičiau!“

Vokietijoje gyvenantis publicistas Olegas Veksleris pažymi, kad Vokietijos branduolinę energetiką Angela Merkel ėmė griauti nuo pat atėjimo į kanclerės postą 2005 metais. Merkel susidorojo su atomine energetika, nutarusi „pasodinant šalį ant rusiškų dujų ir padariusi šalį priklausomą nuo Putino ir Gaspromo.

Veksleris rašo: „Jeigu tikėti biografiniams žinynams, tai Merkel praeityje buvo fiziku. Ir pas ją turi būti pakankamai žinių šioje fizikos srityje, kad apskaičiuoti pasekmes“. Vokietija prarado dėl to beprotišką sumą — trilijoną eurų.“

Energetikos kompanijų RWE ir E.ON akcijų vertė drastiškai nukrito ir jos atsidūrė ties bankroto riba. „Kaip ne paradoksalu, bet, uždariusi AE, Merkel laidoja dabar ir atsinaujinančius energijos šaltinius – vėjo ir saulės. Milžiniškos dotacijos vėjo ir saulės energetikai Vokietijai taps nepakeliamos", - mano Veksleris.

Saulės ir vėjo energetika normaliai gali funkcionuoti tik tuomet, jei tinkle yra energijos generacijos pajėgumų, kuriuos galima paleisti per labai trumpą laiką, kuomet nėra saulės ar vėjo. Tai didelė problema, kurią galimą išspręsti sukuriant specialias dujomis kūrenamas elektrines. Tokios elektrinės, kurių veikimas nereguliarus, yra nerentabilios, tuščias lėšų ir resursų švaistymas. Tai deda kryžių ant atsinaujinančių elektros šaltinių Europoje.

O ką darys begalvė Lietuvos valdžia? Jie seks Merkel pavyzdžiu, apstatys Lietuvą vėjo ir saulės jėgainėmis, o kas toliau? Blackout? Latvija, Estija ir Ukraina spjauna Nausėdai į barzdą ir pirks baltarusišką elektros energiją. Jie dar protauja.

Nuorodos:


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą