2019-12-13

Britai dar kartą ratifikavo Brexite


BBC gyvai perduodami rinkimų skaičiavimo rezultatai nuo pusiaunakčio praktiškai nesikeičia – konservatoriai laimi. Pusei septynių ryto jie turėjo 362 vietas (viso parlamente 650 vietų, pergalei reikia 326), leiboristai – 199, o tai reiškia, kad jei šie rezultatai tikslūs, ateinantį penktadienį bus balsuojama dėl Brexite. Prognozuojama, kad vietų dar gaus: Lib Dems 13, Green Party 1, Plaid Cymru 4, Brexit Party 1.
Lenkų portalo wPolytice vyr. redaktoriaus Jaceko Karnovskio (Jacek Karnowski) nuomone, šie rinkimų rezultatas yra rimtas rinkėjų atsakas į esteblišmento, nesiskaitančio su tautos valia, metodus ir manipuliacijas. Laimėjo Boris Džonson, „tačiau didžiausiu laimėtoju šiuose rinkimuose – tai demokratija, išreikšta referendume dėl narystės ES.“
Karnovskio nuomone, Lenkijai būtų geriau, jeigu Anglija liktų ES, nes jų išėjimas sustiprins Vokietiją ir tai daro lenkus silpnesniais jos atžvilgiu.
Lietuvai, kurios elitos yra pigiai parsiduodančios ir šliaužiojančios pilvais prieš bet kokį Briuselio poną, jokios įtakos neturės joks Brexite. Mūsų „elitos“ tikslas – kuo greičiau išvogti valstybės likučius ir pabėgti į Londoną, ar kitur, kuo arčiau privogtų pinigų.
Labiausiai nusiminę turėtų būti Briuselio biurokratai, jiems nepavyko nubausti britų, parodyti kitiems, norintiems pabėgti iš griūnančios ES imperijos, kad išeiti iš šios tautų mėsmalės yra neįmanoma. Aiškėja, kad įmanoma, jei tauta turi tam valią.
Karnovskis rašo:
„Balsuodami masiškai už konservatorių partiją, anglai parodė, kad jie rimtai vertina savo demokratiją. Tai svarbi pamoka visam vakarų pasauliui tuo metu, kai įvairios elitos – teisinės, verslo, MIP – vis labiau ir labiau, niekina tautos valią, neva formuojančią sistemos pamatą.“
Karnovskio žodžiais, jeigu tautos valia nesutampa su elitų interesais, kaip tai įvyko JAV, Lenkijoje, Vengrijoje, Italijoje, visur prasideda tie patys gąsdinimai, visur ta pati moralinė panika, toks pats stiprus moralinis spaudimas ir atviras šantažas.
„Dažnai tai veikia, bet Didžiojoje Britanijoje tai nesuveikė, nes anglai šiek tiek iš kitokio molio. Išėjo iš Sąjungos ir todėl, kad nenorėjo, kad anonimiški valdininkai be demokratinio legitimumo kurtų įstatymus, kurie turi reguliuoti jų gyvenimą, “ – reziumuoja lenkų publicistas.
Nuorodos:


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą