2019-12-08

Facebook pažeidinėja įstatymus, o portalas 15min.lt tapo juoduoju jo cenzoriumi


Facebook tapo galvos skausmu daugeliui ES valstybių. Šis „užsienio agentas“ (jeigu jį vertinti pagal JAV veikiančius įstatymus) seka suverenių valstybių piliečius, renka apie juos informaciją ir ją pardavinėja.

Lietuvos Respublikos konstitucijos 22 straipsnis sako:

„Žmogaus privatus gyvenimas neliečiamas. Asmens susirašinėjimas, pokalbiai telefonu, telegrafo pranešimai ir kitoks susižinojimas neliečiami. Informacija apie privatų asmens gyvenimą gali būti renkama tik motyvuotu teismo sprendimu ir tik pagal įstatymą. Įstatymas ir teismas saugo, kad niekas nepatirtų savavališko ar neteisėto kišimosi į jo asmeninį ir šeimyninį gyvenimą, kėsinimosi į jo garbę ir orumą.“


Facebook nusispjauti, kad LR Konstitucija draudžia rinkti informaciją apie privatų asmenį. Jam nusispjauti ir ant kitų ES valstybių įstatymų. Skirtingai negu Lietuva, jos priešinasi Facebook savivalei.

Breitbart gruodžio 7 dieną pranešė, kad Vengrija Facebook nubaudė 4 milijonų dolerių bauda už klaidinančią reklamą, už teiginį, kad Facebook reklama yra „nemokama“.

Straipsnyje pažymima, kad socialinės media-platformos, tokios kaip Facebook ir Google, jau senai teigia, kad jų paslaugos vartotojams „nemokamos“. Iš tiesų vartotojai moka savo asmeniniais duomenimis, kas leidžia FB pardavinėti reklamą, kuri pritaikoma pagal vartotojų poreikius.

Rugpjūčio mėnesį Vengrija pradėjo tyrimą dėl politinių pažiūrų cenzūros socialiniuose tinkluose.

LR Konstitucijos 25 straipsnis sako: „Žmogus turi teisę turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti. Žmogui neturi būti kliudoma ieškoti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas.“


Rugsėjo 23 dieną Lenkijos MIP nacionalinės tarybos pirmininkas M.Czabański pranešė, kad padavė ieškinį į teismą prieš FB, nes šis tapo „serijiniu laisvo žodžio žmogžudžiu“, blokuojančiu net jo, parlamento nario, pranešimus ir komentarus. Seimo nario žodžiais, yra daug signalų apie tai, kad Facebook elgiasi taip, kaip kažkada elgėsi totalitarinė valdžia. Facebook cenzūrą vykdo anonimiškai, po tokiais nutarimais niekas nepasirašo.

Czabański informavo Lenkijos MIP, kad „Facebook privalo laikytis Lenkijos įstatymų“. Jis pasakė: „(Facebook) atlieka dabar pagrindinio socialinių tinklų cenzoriaus vaidmenį, nesivadovauja kuo tai kitu, bet savo poreikiais, tai yra taip, kaip dirbo kažkada Lenkijos liaudies respublikos cenzūra.“

Czabański pareikalavo nutraukti cenzūrą ir atkreipė dėmesį, kad FB cenzūruoja Lenkijos deputatų pranešimus, todėl jie negali vykdyti suteikto mandato, gauto visuotinių rinkimų metu.

„Facebook bando įtakoti ne tik į diskusijos eigą, bet ir į eigą politinio gyvenimo Lenkijoje“, - pažymėjo Czabański.



Facebook įsitaisė „juodąjį cenzorių“ 15 min.lt

Pastaruoju metu Facebook įsitaisė „juodąjį cenzorių“. Juo tarnauja 100% užsienio kapitalo įmonė 15min.lt. Tai visiškas skandalas, nes šis portalas gali naudotis FB įgaliojimais ir blokuoti savo konkurentus rinkoje. Įsivaizduokite situaciją, jei prekybos tinklas „Maxima” imtų kontroliuoti kitų prekybos įmonių darbą! Mano nuomone, tai pasikėsinimas į žodžio laisvę, konstituciją, žmogaus teises, valstybės suverenitetą.

Aš manau, kad Lietuvos visuomenė privalo kovoti už tai, kad užsienio kapitalas nesikėsintų į Lietuvos valstybės suverenitetą, negalėtų įtakoti valstybės politinį gyvenimą, politinę sistemą.

Kviečiu visus nukentėjusius nuo FB ir 15min.lt cenzūros burtis ir paduoti šiuos ūkio subjektus į teismą dėl antikonstitucinės jų veiklos ir nuolatinio žmogaus teisių pažeidinėjimo.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą