2017-09-17

Ritualinis gyvūnų skerdimas - akmens amžiaus barbarizmas, kurio nemato zoo gynėjai (video 16+)


Gyvūnų apsauga įgauna vis aštresnes formas. Imta drausti gyvūnų cirko pasirodymus, kurie zoo gynėjų nuomone yra gyvūnų kankinimas. „Valstiečių ir Žaliųjų“ atstovas seimo valdančiųjų frakcijoje Linas Balsys, tų kurie jau išsprendė visas žmonių sveikatos problemas, šių metų gegužę irgi labai susirūpino cirko dramblių ir tigrų sveikata (mano akim žiūrint, Lietuvoje yra vienintelis profesionalus cirkas – jos Seimas) ir įregistravo tai numatančias Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisas.



Yra siūloma uždrausti Lietuvoje vykstančiuose cirko pasirodymuose naudoti laukinius gyvūnus. Taip pat siekiama, kad laukiniai cirko gyvūnai nebūtų gabenami per Lietuvos teritoriją.


Linas Balsys pasakė: „Tarptautinių nevyriausybinių organizacijų atlikti tyrimai rodo, kad gyvūnų naudojimas cirkuose dažnai prasilenkia su gyvūnų gerovės standartais. Apie kokią gyvūnų gerovę galime kalbėti, kai drambliai daugybę kilometrų į pasirodymus vežami ankštuose sunkvežimiuose, kuriuose praktiškai ir gyvena. Cirkuose gyvenantys laukiniai gyvūnai dėl nuolat patiriamo streso, smurto dresūros metu, gyvenimo jų prigimčiai nepritaikytomis sąlygomis dažnai suserga psichinėmis ligomis, jų elgesys tampa neprognozuojamas. Lietuvoje vis pasikartojantys įvykiai tai tik patvirtina. Visai neseniai Šiauliuose įsikūrusio keliaujančio čekų cirko pasirodymo vietoje užfiksuotas besiblaškantis, galimai pažeistos psichikos dramblys. Tokie psichiškai sužaloti gyvūnai kelia pavojų ir žmonių sveikatai. Ko gero, ne vienas gerai atsimena atvejį, kai Kaune iš „Ąžuolyno meškučių cirko“ pabėgusi meška stipriai sužeidė moterį. Šiuolaikinių, modernių cirkų pasirodymai, pritraukiantys daugybę žiūrovų visame pasaulyje, jau seniai apsieina be gyvūnų išnaudojimo.“


L.Balsys pažymėjo: „Šiuo metu net 24 Europos valstybės turi vienokius ar kitokius apribojimus, skirtus gyvūnų išnaudojimui cirko pasirodymuose. Laukinių gyvūnų naudojimas cirko vaidinimuose uždraustas Austrijoje, Slovėnijoje, Norvegijoje, Nyderlanduose, Kroatijoje, daugumos laukinių gyvūnų naudojimas cirkuose uždraustas Belgijoje, panašūs draudimai galioja Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje. Lietuva taip pat turėtų siekti aukštesnių gyvūnų gerovės standartų. Lietuva, toleruodama laukinių gyvūnų pasirodymus cirkuose, atsilieka nuo civilizuoto pasaulio. Šiuo metu savo įstatymuose neturime jokių apribojimų dėl cirkų pasirodymuose naudojamų gyvūnų“.


Man, prisipažinsiu, gaila, kad „žalieji“ iš vaikų nori atimti tokį malonumą – pamatyti gyvūnus iš arti. Laikymas gyvūnų zoologijos soduose irgi yra jų kankinimas, nei kiek ne mažesnis negu cirkuose. Uždrauskim zoologijos sodus! O laisvę mėgstančių katinų laikymas namuose? Jų kastravimas, dantų rovimas – tai ne kankinimas? Tai uždrauskim kačių laikymą...

Linui Balsiui ir kitiems zoo aktyvistams siūlau atkreipti dėmesį į ritualinį gyvūnų skerdima – tikrų tikriausią akmens amžiaus barbarizmą.

Kaip tai vyksta, pasakoja Eduardo Hodos video siužeto ištauka:



O apie kokią „gyvūnų gerovę“ galima kalbėti pjaunat juos ritualiniu būdu, ponas Balsy?

2012 metų gruodžio mėnesį Lenkija uždraudė ritualinį skerdimą. Lenkijos Konstitucinis Teismas 2012 metų gruodžio mėnesį nusprendė, kad ritualinis gyvulių skerdimas, kuris yra svarbus judėjų ir musulmonų tikėjimo elementas, yra neteisėtas. Europos Sąjungos taisyklės leidžią šį barbarizmą. ES 1997 metais priimtu įstatymu draudžiama skersti gyvulius prieš tai iš humaniškų paskatų jų neapsvaiginus. Ir judėjų, ir musulmonų dvasininkai teigia, kad gyvulių apsvaiginimas prieš skerdžiant prieštarauja jų tikėjimo taisyklėms. Lenkijos vyriausiasis prokuroras 2011 birželio mėnesį gyvūnų teisių gynimo organizacijų prašymu kreipėsi į Konstitucinį Teismą.



Lietuvoje, kiek žinau, už gyvunėlių kankinimą jau yra nuteistų. O kiek nuteistų už gyvūnų kankinimą vykdant religinį-ritualinį gyvūnų kankinimą? Man šie dvigubi ar tribubi standartai sukelia vieną jausmą – šleikštulį.

O ką apie tai galvoja Lietuvos „Žaliųjų“ lyderis Linas Balsys?

Aš manau, kad per skystos jo kinkos iškelti ritualinio skerdimo klausimą. Tyčiotis iš cirkininkų ir vaikų, kurie mėgsta žvėrelių cirke pasirodymus, žymiai lengviau. 

Šaltiniai:

http://www.youtube.com/watch?v=rfBPHWwWDAQ&t=64m11s



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą