2019-01-22

AfD kritikuoja Acheno susitarimą


Sausio 22 dieną VFR ir Prancūzijos vadovai pasirašė Acheno sutartį dėl gilesnio šalių bendradarbiavimo, rašomas DW. Šis susitarimas praplečia Veikiančią Eliziejaus sutartį, ypač saugumo srityje.

Be Prancūzijos prezidento Emanuelio Makrono ir Vokietijos kanclerės Angela Merkel sutartį pasirašė šalių užsienio reikalų ministrai. Šalys susitarė gilinti bendradarbiavimą 15-oje sferų.



Šalys įsipareigojo ginti viena kitą ir tekti karinę pagalbą užsienio agresijos akivaizdoje. Gynybos klausimus koordinuos Vokietijos-Prancūzijos gynybos ir saugumo taryba, kuri reguliariai organizuos aukščiausio lygio susitikimus.

Prancūzija ir Vokietija, šios sutarties rėmuose įsipareigojo plėsti bendradarbiavimą europinės ir vidaus politikos srityse, tarp kurių nurodoma kova su terorizmu ir organizuotu nusikalstamumu. Bendros diplomatijos prioritetu bus kova dėl priėmimo Vokietijos į JTO saugumo tarybos nares. Suplanuotas gilinimas bendradarbiavimo ekonomikos, švietimo, aplinkos apsaugos, socialinės rūpybos ir eilėje kitų sričių.


Acheno sutartis pakeitė nuo 1963 galiojusią Eliziejaus sutartį, kurią buvo pasirašę Vokietijos kancleris Konrad Adenauer ir Prancūzijos prezidentas Šarlis de Golis. Ši sutartis tapo pirmuoju tokios rūšies dokumentu, pasirašytu dviejų valstybių, tarp kurių praeityje vyko daugybė karų ir konfliktų.

AfD lyderiai Weidel / Gauland: Acheno sutartis mus atskyla nuo kitų europiečių

Alternatyva Vokietijai partijos vadovai Acheno sutartį vertina kaip „žingsnį neteisinga kryptimi“. Prisidengiant visuotine Europos vienybe, sutartis yra Prancūzijos interesų politikos rezultatu pereinant į perskirstomą sąjungą vokiečių mokesčių mokėtojų sąskaita. Be to, tai sukūrė vokiečių-prancūzų ypatingus santykius, kurių pasekoje Vokietija bus atitolinta nuo kitų Europos tautų.



AfD-federalinis sekretorius dr. Aleksandras Gauland pareiškė: „Prancūzijos prezidentas Makronas jau nebegali palaikyti tvarką savo šalyje. Bendranacionaliniai protestai Prancūzijoje nesibaigia. Tai nepriimtina, kad būtent šitas žlugęs prezidentas primeta Vokietijai ateities vizijas. Dabar ES giliai suskilo. Ypatingi Vokietijos-Prancūzijos santykiai dar labiau atskiria mus nuo kitų europiečių. Tai torpeduoja būtent tas idėjas, kurias ponia Merkel ir ponas Makronas taip nuoširdžiai deklaruoja. Jie, matomai, įtaria, kad dabartinė ES subyrės.“

AfD-federalinės direktorių tarybos narė ir pirmininkė AfD frakcijos Bundestage Alice Weidel pasakė, kad ši sutartis yra žemas kanclerės nusilenkimas prieš Makroną, kuris gauna tai, ką nori. Vokietija pirmame straipsnyje siekia „sustiprinti ir pagilinti ekonominę ir valiutos sąjungą, kitais žodžiais, užbaigti perėjimą į perskirstymo sąjungą“.

Weidel nuomone, „Makronas gauna greitesnį ir geresnį priėjimą prie vokiečių mokesčių fondų, kad tęsti prancūzišką infliacijos politiką ir apmokėti savo priešrinkiminius pažadus.“

„Stiprinant suplanuotą karinių pajėgų bendradarbiavimą su bendru operacijų tikslu, o taip pat „konsoliduojant“ Europos gynybos pramonę, pagal šią sutartį, Prancūzija privalo būti pagrindiniu lyderiu. Sutarties 4 punktas yra paleidimo įrenginys naujoms abejotinoms užsienio operacijoms Afrikoje ir tolimesnis išpardavimas vokiškų technologijų bendroms įmonėms, kuriose dominuoja prancūzai.“

Sutartyje, Weidel nuomone, silpnai atspindėti Vokietijos interesai.

Politikė pažymėjo: „Atotrūkį su ES valstybėmis-narėmis, kurios nenori Franko-vokiškos „Europos supervalstybės“, dar labiau ši sutartis sustiprina“, o „Acheno sutartis ne tik perteklinė, bet ir kontrproduktyvi“.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą