2019-01-28

Smegenų funkcionavimo ypatumai paaiškina, kodėl prof. Povilas Gylys protingas, o Gitanas Nausėda ne



Prof. Povilas Gylys yra vienas iš nedaugelio Lietuvos ekonomistų, kuris nuolatos tvirtina, kad svarbiausia visuomenėje ir valstybės ekonomikoje – bendrasis gėris. Jo moksliniai darbai sulaukė pripažinimo Lietuvoje ir užsienyje. Gylio antipodai, užsiimantys kūrimu komiksų apie utopinę „laisvą rinką“, nesulaukė jokio pripažinimo, o jų darbo vaisiai – sugriauta Lietuvos ekonomika.

Laisvosios rinkos beprotystė 2008 metais atvedė prie vakarų ekonominės ir visuomenės identiteto krizės. Po Lehman Brothers griūties, visame pasaulyje vyriausybės ėmė renti savo finansinius institutus neribota pinigų emisija. Prasidėjo komunizmas Volstritui ir vergovė likusiai visuomenei. Europą apėmė Graikijos finansų krizė. Lyg šiol Europos šalių ekonomikos kenčia dėl pajamų disbalanso ir suverenių skolų. Jau 2015 buvo aišku, kad ES neturi sprendimų išėjimo iš Ispanijos, Italijos ir Prancūzijos finansinių krizių.

Mitologinė „laisvoji rinka“ vakarų visuomenėje sukūrė neokomunistinę vergovę: komunizmą milijonui pinigų šeimininkų ir vergovę milijardams. Europos sąjungoje viduriniosios klasės neliko, o baltieji europiečiai buvo imigracijos iš Afrikos ir Azijos pagalba išvaryti iš miestų į periferiją, čia apiplėšti. Vakarų Europos vargdienių protestai išsiliejo „geltonųjų liemenių“ judėjimą. Šis judėjimas yra už bendrąjį gėrį ir konservatyvias vertybes.



Ką visa tai turi bendro su žmogaus smegenų anatomija, jų funkcionavimu, su profesoriumi Povilu Gyliu, su kandidatu į prezidento postą Gitanu Nausėda, kitais laisvosios rinkos specialistais?

Žmogaus smegenų kaktos sritis, kuri mus išskiria iš kitų primatų, pas žmogų ėmė vystytis tik tuomet, kai mūsų tolimi protėviai ėmė su kitais savo gentainiais kolektyviai rūpintis maistu – siekti bendrojo gėrio.

Žmonių smegenys pas Europos gyventojus per praėjusį šimtmetį ėmė mažėti. Tai globalizacijos rezultatas. Globalizacijai nereikia didelių smegenų pas žmogų. Jai reikia žmogaus mobilumo, komunikabilumo, kompetencijų, bet ne išsilavinimo ir erudicijos. Tai mes ir matome iš Pavilnio regioniniame parke apsigyvenusio bankų specialisto Gitano Nausėdos ir kitų laisvosios rinkos specialistų pavyzdžių.

„Šiuolaikinis žmogus netoli evoliucionavo nuo beždžionės, jo gyvenimą lemia tie patys dėsniai, kaip ir prieš dešimtis milijonų metų, todėl ateitis nieko gero nežada žmonijai.“ Tai tvirtinu ne aš, o evoliucionistas, paleoneurologas, biologijos mokslų daktaras, profesorius, RMA Žmogaus morfologijos instituto nervų sistemos vystymo laboratorijos vadovas, Sergejus V. Saveljevas.

Prieš milijoną su trupučiu metų, dėka natūralios atrankos, pas žmogų išsivystė smegenų kaktos sritis. Pas žmogų ji milžiniška, bet ji ne tam, kad priversti žmogų galvoti, o kad priversti jį dalintis maistu su kaimynu. Nei vienas gyvulys nesugeba dalintis maistu. Nei vienas laisvosios rinkos apologetas nesupranta, kad jis yra kvailas dėl sumažėjusios jo smegenų masės.

Nuorodos:




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą