2019-03-27

Lenkijos vyriausybė patvirtino įstatymo projektą „Pensija+”


Vakar Lenkijos premjeras Mateušas Moravieckis pranešė, kad vyriausybė nutarė išmokėti visiems pensininkams minimalios pensijos dydžio papildomą išmoką.

Lenkijos vyriausybė palaimino įstatymo projektą „Pensija+”. Premjeras Mateušas Moravieckis pasakė: „Mes norime pagal galimybę išmokėti pensininkams papildomas lėšas. Kalbama apie minimalią pensiją, kurią mes išmokėsime kiekvienam pensininkui, programos „Pensija+” rėmuose.

Šeimos, darbo ir socialinės politikos ministrė Elžbieta Rafalska pabrėžė, kad įstatymo projektas „Pensija+” bus tvirtinamas artimiausiame Lenkijos seimo posėdyje. Taip vadinamą tryliktą pensiją galės gauti apie 10 milijonų lenkų.

„Nepriklausomai nuo to, kokią pensiją gauna pagyvenę žmonės, skaitlinga grupė pensininkų vis vien galės pasinaudoti šia vienkartine minimalios pensijos dydžio parama, o tai brutto yra 1100 zlotų (apie 255 eurų) arba 888 zlotų 25 grošų netto (apie 205 eurų). Tai reiškia, kad paramą gaus tokie žmonės, kurie gauna nedidelę pensiją. Viso tryliktą pensiją gaus 9 milijonai 800 tūkstančių žmonių,“ - pranešė ministrė Rafalska.

Šiai paramai vyriausybė turės išskirti 10 milijardų 800 milijonų zlotų, o tai yra daugiau 2 milijardų 515 milijonų eurų.

Premjeras Mateušas Moravieckis pažymėjo, kad vyriausybė pastaraisiais metais palaipsniui didina pensiją iki „oraus“ lygio. Tam turi pasitarnauti pensijų indeksavimas ir rudenį numatytas fizinių asmenų pajamų mokesčių mažinimas. Vyriausybės vadovas priminė, kad po vasario biudžeto deficitas buvo 800 milijonų zlotų, daugiau 515 milijonų eurų. „Šis deficitas, matomai, išliks iki metų pabaigos, nes greitai bus realizuota programa „Pensija+”.

Vyriausybė nori, kad valstybės finansų sektoriaus deficitas, tame skaičiuje biudžeto deficitas, būtų žemiau 3% BVP, pranešė premjeras.

Reikia priminti, kad Lietuvoje minimali pensija yra 164,59 eurai, tai yra per 40 eurų mažesnė už kaimynų lenkų. Lenkai gali pasigirti ir 1/3 mažesnėmis maisto, prekių ir paslaugų kainomis. Tai įrodo visišką Lietuvos valdžios neįgalumą, nes BVP vienam žmogui Lietuvoje (29,524 USD) yra net didesnis nei Lenkijoje (27,216 USD). Manau, kad tokios disproporcijos priežastis yra korupcija Lietuvoje, nebaudžiamas biudžeto išvogimas, valdančiųjų nekompetencija.

Šaltiniai:



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą