2020-05-07

Aušrinė Armonaitė nieko neišmano ekonomikoje, todėl ji vienintelė balsavo prieš tai, kad senjorams ir neįgaliesiems būtų skirta po 200 eurų


Antradienį Seime buvo buvo pritarta Vyriausybės pasiūlymui skirti 200 eurų vienkartinę išmoką senjorams ir neįgaliesiems. Prieš balsavo liberalios „Laisvės partijos“ pirmininkė Aušrinė Armonaitė. Balsavime registravosi, tačiau savo balso neatidavė 4 socialdemokratai: Julius Sabatauskas, Algirdas Sysas, Dovilė Šakalienė ir Algimantas Salamakinas.

Mano nuomone, šį plataus politinio spektro penketuką jungia vienas bendras bruožas – ekonominis imbicilizmas. Paaiškinsiu.

JAV prezidentas Donaldas Trampas puikiai supranta, kad didžiausias efektas gaivinant ekonomiką „pinigais iš sraigtasparnio“ yra gaunamas juos dalinant vargingiausiems, nes tuomet pinigai skiriami vartojimui, bet ne kaupimui. Todėl Trampas išdalino jiems po 1200 dolerių, o jų vaikams po 500 dolerių.


Ekonomikos profesorius Valentinas Katasonovas gegužės 7 dieną straipsnyje „Grefas ir Siluanovas išsidavė“ rašo:

Kas liečia vadinamuosius „sraigtasparnių pinigus“, tai šiandien yra keli būdai, kaip palaikyti ekonomiką. Tarp jų per „sraigtasparnių pinigus“ ir per kreditus, kuriuos Centrinis bankas išduoda komerciniams bankams, o tie išduoda realaus sektoriaus įmonėms arba perka skolos vertybinius popierius finansų rinkoje. Skolos vertybinius popierius dažniausiai perka komerciniai bankai, gavę paskolą iš Centrinio banko. Nors aš galiu įvardinti dabar pavyzdžius centrinių bankų, kurie šiandien tai jau daro beveik tiesiogiai. Pavyzdžiui, Šveicarijos nacionalinis bankas arba Japonijos bankas.

JAV Federalinio rezervo sistema taip pat jau eina prie šios schemos tiesioginio pirkimo korporatyvinių skolos popierių. Aš norėčiau pasakyti, kad „sraigtasparnio pinigai“ yra tinkamiausias pasirinkimas, nes patenka į fizinių asmenų rankas. Fiziniai asmenys, žinoma, 90% šių pinigų naudoja pirkimui kokių-tai vartojimo prekių ir paslaugų. Tai yra tuo pačiu bus stimuliuojama ekonomika.

Dabar įsivaizduokite, kad yra naudojama kitokia schema, kai pinigai išleidžiami komerciniams bankams, ir jie, atrodo, turi palaikyti realiąją ekonomiką. Ne, pinigai nepateks į realiąją ekonomiką. Pinigai eis į finansų rinkas, kurios paprastai yra tam tikros šalies finansų rinkos. Labiausiai tikėtina, kad jie paprastai išvyks už šalies ribų. Todėl iš šių dviejų blogybių mažesnė blogybė yra spaustuvės sukuriami būtent „sraigtasparnio pinigai“. Visi kiti variantai tiesiog lems tai, kad pinigai išeis už šalies ribų.“

Nuorodos:




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą