2018-08-24

Vėl bardakas su „pabėgėliais“: Italija grasina nutraukti ES finansavimą, jeigu kitos šalys nepriims nelegalų iš Afrikos



Ketvirtadienį Italijos vicepremjeras Luigi Di Maio pagrasino nutraukti ES finansavimą sekančiais metais, jeigu kitos šalys nepriims nelegalų iš Afrikos, kurie šiuo metu yra Italijos pakrančių apsaugos laive ir neišleidžiami į krantą Sicilijoje.

„Jeigu rytoj Europos Komisijos posėdyje nebus nieko nuspręsta dėl paskirstymo migrantų iš laivo Diciotti, aš ir penkių žvaigždžių judėjimas nepasirengę Europos Sąjungai duoti 20 milijardų eurų“, - Di Maio pareiškė savo puslapyje Facebook paskelbtame kreipimesi.


Po Maio pareiškimo krito euro-dolerio kursas


Jis pakartojo pareiškimą kito vicepremjero ir vidaus reikalų ministro Matteo Salvini, kuris atsisakė išleisti į krantą 177 migrantus, kuriuos į Sicilijos uostą Kataniją atvežė pakrančių apsaugos laivas Ubaldo Diciotti.


Salvini pareiškė, kad visi laive esantys žmonės yra „nelegalūs imigrantai“ ir neleis jiems įžengti į italų žemę. Vietoj to jis pareikalavo, kad ES valstybės priimtų kai kuriuos prieglobsčio prašytojus.

Salvini Twitter parašė: „Italija nėra Europos pabėgėlių stovykla. Be mano nurodymo niekas neišsilaipins iš Diciotti."

Argidžento prokuroras Luidži Patronadžio (Luigi Patronaggio) ėmėsi tyrimo prieš „nenustatytus asmenis“ dėl „žmonių pagrobimo ir migrantų laikymo prievarta laive“.


Matteo Salvini interviu radijui pasakė: „Yra teismas, kuris ištirs, ar buvo neteisėtai pagrobti esantys laive“. „Aš nesu nenustatytas asmuo, mano vardas Matteo Salvini... Aš vidaus reikalų ministras ir skaitau savo pareiga ginti šios šalies sienų saugumą“.

Angelos Merkel 2015 metais pradėta „atvirų durų“ politika padėjo „Lyga“ ir „5 žvaigždžių“ partijoms šiais metais laimėti parlamento rinkimus ir suformuoti ministrų kabinetą.

Šią savaitę Europos Komisija pranešė, kad ieško susitarimo dėl nelegalų iš Italijos paskirstymo. 

Praėjusį trečiadienį Italijos premjeras Džiuzepė Konte pareiškė Facebook, kad ES partnerių įsipareigojimai nebuvo įvykdyti. Tik Prancūzija priėmė kelis migrantus, o Vokietija, Ispanija, Portugalija, Airija ir Malta savo pažadų netesėjo.

Italija „laukia stipraus ir aiškaus atsakymo iš europinių institutų ir adekvataus atsakymo iš kitų Europos valstybių“, - pasakė premjeras Konte.

Ketvirtadienį susitiko Italijos ir Vengrijos užsienio reikalų ministrai Enzo Moavero Milanes ir Peter Szijjarto. Jie pažymėjo, kad Italijos ir Vengrijos vyriausybių politika migracijos klausimu yra identiška daugeliu parametrų.

„Vengrijos vyriausybė bendradarbiauja su visais, kas siekia sustabdyti nelegalią imigraciją ir skiria prioritetinį dėmesį sienų apsaugai“, - pasakė Szijjarto po ministrų susitikimo.

Jo žodžiais, Italijos ir Vengrijos valdžių pozicijos daug kuo sutampa. „Mes sutikome su tuo, kad esminės priežastys [migracijos] turi būti pašalintos... o atvykimas į Europą turi vykti pagal europines taisykles“. Vengrija tvirtina, kad migrantai neturi būti paskirstomi tarp ES šalių, bet pirmiausiai jiems neturi būti suteikta galimybė atvykti į Europą.

Nuorodos:




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą