2019-05-07

Euro zonos problemos. ЕS spaudžia Italiją dėl biudžeto ir PVM didinimo



Austrijos kancleris Sebastian Kurz vakar sudavė smūgį Italijai, rašoma italų dienraštyje „Il Giornale“. Jis pasakė: „Mes atsikratysime nuo krizės, tiktai jeigu bus aiškios sankcijos narėms, kurios sukuria įsiskolinimus. Mes privalome dirbti, kad sumažinti mūsų deficito/BVP santykį ir laikytis Stabilumo pakto taisyklės. Griežtos taisyklės gali užkirsti kelią, kad Italija, pavyzdžiui, galiausiai netaptų antra Graikijai per neatsakingą skolų piramidę. Šis aspektas turi būti įtrauktas į naują ES sutartį“, - pareiškė Kurz.


„Niekas neturi mokyti Italijos. Valstybės privalo turėti galimybę autonomiškai vykdyti savo fiskalinę ir biudžeto politiką“, - šiandien pasakė Italijos vicepremjeras Matteo Salvini, reaguodamas į Austrijos kanclerio kritiką Italijos vyriausybei, dėl jos biudžeto ir fiskalinės politikos. Jis laikraščiui „La Stampa“ pasakė, kad Italija per pastaruosius 10 metų į ES biudžetą įnešė 50. Salvini pabrėžė, kad šalis įnešė savo indėlį ir gelbėjant prancūzų ir vokiečių bankus.

Austrijos finansų ministras Hartwig Löger į Salvini pasisakymą reagavo taip: „jei Salvini skaito, kad ES valstybės turi turėti laisvę veikti autonomiškai, tai jis nesupranta europinių žaidimo taisyklių“.

Löger pasakė, kad „Austrija daugiau nebus atsakinga už kitas valstybes“. Jis pažymėjo, „Kad Europos valiutų sąjunga galėtų funkcionuoti, mes privalome susitarti dėl taisyklių, kurių turi laikytis visi ES nariai. Šalys skolininkės kelia grėsmę ne tik sau, bet ir visai euro zonai“.


Salvini: „muzika pasikeis“


Salvini prognozavo, kad po ES parlamento rinkimų gegužės 26 įvyks gilūs pokyčiai ES politikoje. Gegužės 18 Milane turi susirinkti 15 ES tautinių partijų ir judėjimų atstovai.

Europos komisija šiandien pažymėjo Italijoje nedarbo augimą ir biudžeto deficito signalus. Italijos BVP augs 2019 metais vos 0,1%. Tai pats žemiausias BVP augimas tarp visų ES valstybių. Ankstesnė prognozė buvo BVP augimas 0,2%.

Valstybės suvereni skola siekia 133,7%, 2020 ji bus 135,2%. Prognozuojamas nedarbo augimas. Biudžeto deficitas iki 2020 metų gali 30 milijardų viršyti įstatyme numatytą biudžeto deficitą. Briuselyje pažymima, kad nepadidinus PVM biudžeto deficitas Italijoje gali pasiekti 3,5%.

Apie ekonomikos situaciją Euro zonoje komisaras Ekonomikos klausimams Pjeras Moskovichi (Pierre Moscovici) pasakė: „ES komisija pradės vertinti atitikimą kiekvienos valstybės stabilumo paktui birželį.“

Nuorodos:




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą