2019-05-21

Tagesspiegel: slapti susitikimai ir susitarimai dėl JTO migracijos pakto


Vokietijos užsienio reikalų ministerija pripažino, kad derybos dėl Jungtinių Tautų Visuotinio susitarimo dėl saugios, tvarkingos ir reguliariosmigracijos (toliau- JTO Globalaus migracijos pakto, GMP) buvo neskaidrios. Jų metu vyko slapti susitikimai, rašoma vokiečių portale der Tagesspiegel.

Po oficialaus užklausimo Vokietijos užsienio reikalų ministerija pripažino, kad GMP buvo dalinai slaptas. Tai prieštarauja ankstesniems URM pranešimams, kad ginčytinas JTO migracijos paktas buvo priimtas skaidriai.

Kaip rašoma Tadesspiegel, pasitarimai dėl pakto 2018 metų pradžioje Niujorke vyko tik „dalinai viešai“, o jų turinys buvo slepiamas nuo visuomenės. Be to, „vyko ir nevieši susitikimai“. URM duomenimis, tai buvo „gana paplitusi“ praktika. Visa tai prieštarauja Vokietijos įstatymui dėl laisvos informacijos Informationsfreiheitsgesetz (IFG).


Vasario mėnesį partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) pateikė Vokietijos vyriausybei užklausimą dėl GMP.

JTO globalios migracijos paktas buvo priimtas Maroke 2018 metų gruodžio mėnesį. AfD ir kiti šio pakto priešininkai nurodė, kad jame yra daugybė įsipareigojimų, o paktas yra juridiškai įpareigojantis. VRM buvo kaltinama tuo, kad mažai informuoja visuomenę.

Vokietijos VRM nuslėpė nuo visuomenės informaciją apie derybas dėl šio pakto, Vokietijos padarytas nuolaidas derybų partneriams. Po užklausimo, Tagesspiegel iš URM gavo informaciją apie derybų eigą. Iš gautų dokumentų išplaukia, kad ES valstybės padarė daugybę nuolaidų,
šalims, kurios siekė sutartį padaryti „juridiškai įpareigojančia“ ir įnešti į ją „reikšmingą pagerinimą padėties nelegalių imigrantų“.

Skirtingai nuo Vokietijos URM, Lietuvos kolegos visiškai neinformavo visuomenės ne tik apie JTO Globalų migracijos pakto rengimo eigą, bet nepateikė visuomenei net šios sutarties teksto vertimo į Lietuvių kalbą. Visuomenė buvo visokiais būdais dezinformuojama ir klaidinama. Gruodžio 4 d. Seimas 73 balsų dauguma priėmė rezoliuciją „Dėl Jungtinių Tautų Visuotinio susitarimo dėl saugios, tvarkingos ir reguliarios migracijos“, kuria iš esmės Lietuvos valstybės vardu pritarė šiam paktui (nuorodos žemiau).

Tagesspiegel paviešinti faktai, mano nuomone, suteikia naujus argumentus denonsuoti šį Lietuvos valstybei pražūtingą paktą.

Lietuvos 73 duobkasių, balsavusių už GMP, sąrašas:

Ačienė Vida, Alekna Virgilijus, Anušauskas Arvydas, Armonaitė Aušrinė, Bacvinka Kęstutis, Bakas Vytautas, Baublys Juozas, Baura Antanas, Bernatonis Juozas, Budbergytė Rasa, Burokienė Guoda, Čmilytė-Nielsen Viktorija, Degutienė Irena, Gaidžiūnas Aurimas, Gailius Vitalijus, Gelūnas Arūnas, Gentvilas Eugenijus, Gentvilas Simonas, Haase Irena, Jarutis Jonas, Jovaiša Eugenijus, Jovaiša Sergejus, Juknevičienė Rasa, Juozapaitis Vytautas, Juška Ričardas, Kernagis Vytautas, Kindurys Gintautas, Kirkilas Gediminas, Kreivys Dainius, Kubilienė Asta, Kubilius Andrius, Kupčinskas Andrius, Landsbergis Gabrielius, Liesys Jonas, Masiulis Kęstutis, Matelis Bronislovas, Matulas Antanas, Mažeika Kęstutis, Miliūtė Rūta, Morkūnaitė-Mikulėnienė Radvilė, Navickas Andrius, Navickienė Monika, Nevulis Petras, Norkienė Aušrinė, Olekas Juozas, Pavilionis Žygimantas, Popovienė Raminta, Pranckietis Viktoras, Pupinis Edmundas, Rastenis Vytautas, Razma Jurgis, Rimkus Juozas, Sabatauskas Julius, Sinkevičius Rimantas, Sysas Algirdas, Skaistė Gintarė, Skardžius Artūras, Skvernelis Saulius, Smirnovas Kęstutis, Starkevičius Kazys, Strelčiūnas Algis, Šakalienė Dovilė, Šalaševičiūtė Rimantė, Šarknickas Robertas, Šiaulienė Irena, Šimonytė Ingrida, Širinskienė Agnė, Tomilinas Tomas, Valiūnas Petras, Varkalys Jonas, Veryga Aurelijus, Vingrienė Virginija, Zingeris Emanuelis.

Nuorodos:
Mano ankstesni straipsniai skirti GMP:





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą