2019-05-12

Lenkai protestuoja prieš JAV įstatymą 447, žydų pretenzijas ir kelia savo turtines pretenzijas žydams



Vakar Varšuvoje įvyko lenkų patriotų eisena ir protesto mitingas prieš JAV priimtą žydų turto restitucijos įstatymą 447 Just (žiūr.video).

Lenkijos premjeras Mateušas Moravieckis partijos „Tvarka ir teisingumas“ (PiS) konferencijoje pasakė, kad Lenkija nėra atsakinga už žydų turtą, ji buvo baisaus vokiečių teroro auka.  

Pastarosiomis savaitėmis, rašoma Radiopolska, vėl buvo iškelta tema karinių reparacijų ir Holokausto aukų turto restitucijos pagal JAV įstatymą 447. Praėjusią savaitę valdančiosios partijos PiS pirmininkas Jaroslavas Kačinskis pareiškė, kad Lenkija neturi jokių finansinių įsipareigojimų, surištų su antruoju pasauliniu karu įstatymo ir elementarios moralės požiūriu. 


Premjero kanceliarijos vadovas Michal Dvorčik pasakė, kad JAV įstatymas 447 neveikia Lenkijos teritorijoje. Jis neturi jokių juridinių pasekmių Lenkijai. „Galima tik apgailestauti dėl to, kad dalis asmenų bando politiškai panaudoti šio dokumento priėmimą JAV“, - pasakė Dvorčik. Jis pareiškė, kad po antrojo pasaulinio karo Lenkija gali siekti reparacijų iš Vokietijos, bet ji nieko neskolinga.

JAV valstybės departamentas tvirtina, kad Lenkija nevykdo įsipareigojimų pagal Terezino deklaraciją dėl kompensacijos išgyvenusiems per Holokaustą.

Laikraštis Rzeczpospolita rašo, kad Lenkijos kraštutinių dešiniųjų koalicija rinkimams į EP kaltina valdančiąją partiją PiS, kad ši per daug nuolaidžiauja JAV ir Izraeliui. Laikraštis pažymi, kad JAV valstybės departamentas paskelbė ataskaitą apie tai, kaip 46 pasaulio šalys vykdo įsipareigojimus pagal Terezino 2009 metų deklaraciją. Kalbama apie nuosavybę, kuri buvo konfiskuota nacistų, o po to nacionalizuota komunistų. Trečiadienį apie tai su Lenkijos valdžia kalbėjo JAV pasiuntinys antisemitizmo reikalams Elan S.Karr. Paaiškėjo, kad nuo 2009 metų Lenkija nepriėmė šio klausimo sprendimui nei vieno įstatymo.

Rzeczpospolita pažymi, kad kompensacijų problema gali atsiliepti JAV ir Lenkijos santykiams: Trampo forto statybai Lenkijoje, Trampo dalyvavimo karo pabaigos 80-mečio minėjime rugsėjo 1 dieną.

Lenkijos dešinieji kaltina PiS valdančiuosius suokalbiu su JAV prieš lenkų tautą. Vakar mitinge buvo tvirtinama, kad po šios žydų turto restitucijos lenkai Lenkijoje taps trečios rūšies piliečiais. Pirmos rūšies žmonėmis bus žydai, antras tie, kas jiems tarnaus, o visa lenkų tauta bus trečiarūšiais piliečiais. Teigiama, kad turtinės žydų pretenzijos sieks arti trilijono dolerių (850 milijardų). Lenkai primena, kad šios šalies Aukščiausias teismas atmetė žydų pretenzijas Lenkijai.

Lenkai savo ruožtu ėmė skaičiuoti ir žydų skolas Lenkijai, kuri juos buvo priglaudusi net 500 metų. Lenkai, pasiremdami dokumentais, priskaičiavo 25,06 trilijono JAV dolerių skolos. Iš to išplaukia, kad pardavus visą Izraelio valstybę, nebūtų patenkintos Lenkijos pretenzijos!

Nuorodos:





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą