2019-05-26

Teks ir mums susimokėti už Ukrainos Maidaną: prezidento Zelenskio sponsorius Kolomoiskis siūlo skelbti šios šalies bankrotą


Nesenai iš Izraelio į Ukrainą sugrįžęs milijardierius Igoris Kolomojskis, pagrindinis naujojo šios šalies prezidento Vladimiro Zelenskio sponsorius prezidento rinkimuose, siūlo jam atsisakyti Tarptautinio valiutų fondo (TVF) pagalbos programos ir skelbti šalies bankrotą.

Kolomoiskis leidiniui Financial Times pasakė: „Mano nuomone, mes turime elgtis su mūsų kreditoriais, kaip Graikija. Tai pavyzdys Ukrainai. 2015 metais Graikija pasipriešino kreditoriams ir tapo pirma išsivysčiusia valstybe pasaulyje, kuri liovėsi mokėti TVF kreditą, nors ir laikinai“.


Kolomoiskio nuomone, Zelenskio pergalė rinkimuose parodė, kad ukrainiečiai nori reformų pertraukos, kurių reikalauja TVF, ir korupcijos išnaikinimo. Būtent šias priežastis nurodė Zelenskio rinkėjai.



Kolomoiskis pažymėjo, kad jei Zelenskis klausys vakariečių, jis pakartos Porošenko likimą. Jis taip pat pareiškė, kad JAV ir ES turi nurašyti Ukrainos skolą. „Tai jūsų žaidimas, jūsų geopolitika. Jūsų nejaudina Ukraina. Jūs norite pakenkti Rusijai, ir Ukraina – tai tik pretekstas“, - pasakė jis.

Šią savaitę į Kijevą atvyko TVF misija, kuri derasi dėl Ukrainos ekonominės politikos. Pabaigusi darbą komisija turi spręsti dėl $1,3 milijardo kredito skyrimo Ukrainai. Tarp pagrindinių faktorių, kurie veikia į TVF sprendimą, - rinkos kainos už dujas gyventojams, bankų sektoriaus reforma ir valstybės biudžeto deficito sumažinimas. Nauja TVF programa stand-by buvo pasirašyta gruodžio pabaigoje ir apskaičiuota 14 mėnesių, per kuriuos Ukraina turėtų gauti 3,9 milijardus dolerių.

Ką reiškia mums Ukrainos bankrotas?

2014 metų vyriausybės perversmo Ukrainoje organizavime aktyviai dalyvavo Lietuvos prezidentė Grybauskaitė.

2013 metų gruodžio mėn. 27 dieną Vilniuje vykusiame ES ir Rytų partnerystės salių vadovų susitikime Ukraina buvo prievartaujama pasirašyti su ES asociacijos sutartį. Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovičius atsisakė ją pasirašyti. Tai jis motyvavo didele Ukrainos ekonomikos integracija su Rusija. Siūlė problemas spręsti kartu su ES ir Rusija. Jo argumentų Vilniuje niekas nenorėjo girdėti.

Grybauskaitė pasakė: „Deja, kol kas atrodo, kad šie argumentai nepasiekė Ukrainos prezidento nei ausies, nei minties, ir kol kas matome, kad pozicijos dar nėra pasikeitusios“, „Šalys narės dar kartą išgirdo argumentus iš Ukrainos prezidento. Didele dalimi Ukrainos prezidentas kalbėjo ne apie sutartį, ne apie jos pasirašymą, o apie ekonomines problemas, kurios yra šiuo metu Ukrainoje ir kurias reikia spręsti, norėjo, kad šios problemos būtų sprendžiamos tiek ES, tik ir Rusijos kartu.“

Tuojau po Janukovičiaus atsisakymo pasirašyti sutartį, JAV ir ES surengė valstybės perversmą Ukrainoje. Dabar ateina laikas mokėti sąskaitas už Ukrainos valstybės ekonomikos sunaikinimą. Ukraina tapo nauja rinka ES ir JAV prekėms, tačiau savo produkcijai čia rinkų nesurado. Dar 2017 metais Ukraina buvo faktinis bankrotas.

2013 metų gruodžio mėnesį Rusija TVF linija skyrė Ukrainai 3 milijardų dolerių kreditą. Jis buvo išduotas iš Rusijos Nacionalinės gerovės fondo lėšų ir buvo apiformintas, kaip Euro obligacijų pirkimas, kurias išleido Ukrainos iždas. 2015 metų gruodžio mėnesį Kijevas oficialiai pareiškė, kad paskolos neapmokės. Įvyko pilnas Ukrainos bankrotas pagal suverenią skolą, bet TVF šio įvykio nepastebėjo! To „Nepastebėjo“ net pagrindinės pasaulio reitingų agentūros, kurios paprastai keičia savo vertinimus po bet kokio „kostelėjimo“, pasigirdusio iš valstybės-skolininkės pusės.

Šiandien visos euro zonos narės moka už Graikijos skolas. Už jas moka ir Lietuva, nors bankrutavusios Graikijos senelių pensijos 3 kartus didesnės už Lietuvos vergetų.

Praėjusią savaitę EK pirmininkas Žanas Klodas Junkeris interviu Bild pripažino, kad stodama į euro zoną 2001 metais Graikija falsifikavo ekonomikos rodiklius. Junkeris pripažino, kad apie tai žinojo.

Dalia Grybauskaitė irgi puikiai žinojo, kuo pasibaigs Ukrainos afera. Tai stambaus masto nusikaltėlė, padariusi daugiamilijardinius nuostolius mūsų valstybei.

Nuorodos:







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą