2017-02-01

JAV apkaltino Vokietiją manipuliacijomis euro kursu


Vyriausias JAV prezidento Donaldo Trampo Ekonomikos patarėjas Peter Navarro antradienį apkaltino Vokietiją dirbtinai mažinant euro kursą ir taip stimuliuojant eksportą.

Navarro pasakė, kad Vokietija „tęsia kitų ES valstybių ir JAV eksploataciją su euru, kuris iš esmės yra Vokietijos markė.“ Jo žodžiais Transatlantinė prekybos ir investicijų sutartis tarp JAV ir ES yra mirusi. Jis pakartojo Trampo pareiškimą, kad administracija sudarys dvišales prekybos sutartis su kiekviena valstybe atskirai.

JAV per 2016 metų 11 mėnesius turėjo 60 milijardų dolerių prekybos su Vokietija balanso deficitą (su visa ES – 134 milijardus USD), pagrinde dėl automobilių ir jų detalių importo, todėl JAV reikalauja vokiškų automobilių gamybą perkelti į JAV, priešingu atveju norima įvesti 40% muito mokestį. Tai grėstų Vokietijai 1,5 milijono darbo vietų praradimu.

Būdama Eurozonos dalimi Vokietija naudojasi tuo, kud valiutos kursą silpnina Graikija, Ispanija, Ispanija ir Italija, o būdama ne euro zonoje, ji turėtų daug stipresnę markę ir prarastų konkurencingumą.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, kalbėdama Stoholme, atmetė kritiką, pareikšdama, kad valiutos kaina yra Europos centrinio banko prerogatyva.

„Kas liečia klausimą dėl euro ir jo kainos, Vokietija yra šalis, kuri visada palaikė palaikė nepriklasomą Europos centrinio banko politiką, kaip ji palaikydavo Bundesbanką, kai nebuvo euro“, - pasakė Merkel. „Todėl mes neturime jokios įtakos į sprendimus, kuriuos priima ECB“, - pasakė ji.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą