2017-10-17

30,1 procentinis Eurostato užfiksuotas skurdas ir velnio kanopos (papildyta-Lenkijos pavyzdys)


Eurostatas pranešė: „30,1% Lietuvos gyventojų praėjusiais metais gyveno žemiau skurdo ribos“. Pagal tarnybos skaičiavimo metodiką, skurdo riba – tai rodiklis, kada žmogaus pajamos nesiekia 60% vidutinio pajamų lygio šalyje. Latvijoje žemiau skurdo ribos gyvena 28,5% gyventojų, Estijoje – 24,4%. Vidutiniškai ES šis rodiklis yra 23,4%.




Lietuvos statistikos departamentas (trečias melo laipsnis pagal Otto fon Bismarką: melas, didelis melas ir Lietuvos statistikos departamentas) teigia, kad žemiau skurdo ribos gyvena 21,9% gyventojų arba 630 000 žmonių. Dėl masinės emigracijos nuo 1990 metų respublikos gyventojų skaičius sumažėjo nuo 3,7 milijono iki 2,8 milijono žmonių.

Kanopos

Vakar, per reklamos pertraukėlę, tiesioginės „Lietuvos ryto“ TV laidos „Nuoga tiesa“ metu, gerb. Rūtos Janutienės paklausiau „ar neteko matyti kas pas seimo narius yra po tais blizgančiais batais, ar tik ne velnio kanopos.“ Nes kaip kitaip jie galėtų ramiai gyventi, kelti sau atlyginimus, kai 30,1 procentas šalies gyventojų skursta, kaip galėjo jiems pakilti ranka astronominius teisėjų atlyginimus dar kilstelėti toliau už „Paukščių tako“ ribų?


Rūta nusišypsojo, kaip visada, nieko neatsakė. Negi mandagi moteris tikrins, nors man ir taip aišku, kad su šitų vaikinų kojomis ne viskas tvarkoje.

Reklama baigėsi. Gerbiama Grasilda Makaravičienė, pensininkų vadė, toliau aiškino, kad 64 procentai Lietuvos pensininkų badauja. Suprantama, Eurostato metodikos sugalvotos ne tam, kad pastebėti badaujančius Lietuvos pensininkus, jos gi nuo Bismarko laikų. 

Mačiau tik, kaip jaudinosi Grasilda, kaip virpa iš susijaudinimo jos rankos.

Lenkijos pavyzdys


Pas kaimynus lenkus, kur BVP vienam žmogui net kiek mažesnis nei Lietuvos nuo 2008 metų skurdas sumažėjo nuo 30%, o 2016 – 22%. Tai geriausias rezultatas ES. Skurdo mažinimas yra vienas iš pagrindinių valdančiosios partijos PiS prioritetų. Pernai startavo šeimų paramos programa „Šeima 500+ . Programa „Šeima 500+” numato pašalpas tėvams, susilaukusiems antro ir tolimesnių vaikų po 500 zlotų (apie 120 eurų) per mėnesį.

Lietuva toliau smunka į skurdą. Pagrindinė priežastis – biudžeto išvogimas, bet nei vienas vagis nėra pasodintas.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą