2017-10-13

Bratislavos susitikimas: „Kokybiški produktai visiems“


Bratislavoje penktadienį prasidėjo ES susitikimas, skirtas prekių kokybės dvigubiems standartams.

Slovakijos premjeras Robertas Fico pasakė, kad prekių kokybės skirtumai diskriminuoja Rytų Europos gyventojus ir paverčia juos „antros rūšies piliečiais“.



Susitikime Bratislavoje „Už vieningą kokybę visiems“ dalyvauja Višegrado šalių premjerai, atstovai kitų ES valstybių, ES vadovaujančių organų, vartotojų sąjungų ir gamintojų susivienijimų atstovai.
Europos Komisiją susitikime atstovaus eurokomisarė vartotojų ir lyčių lygybės teisių klausimams Vera Jurova.

Bratislavos susitikimas organizuotas po Slovakijos vyriausybės vadovo Roberto Fico ir Europos Komisijos pirmininko Žano-Klodo Junkerio susitikimo, kurio metu buvo išsakytos šios valstybės premjero pretenzijos dėl jo šalyje parduodamų produktų kokybės.

Bratislavos susitikimo tikslas – surasti kelius pašalinti skirtumus vienų ir tų pačių prekių, kurios realizuojamos ES vakaruose ir rytuose. Išspręsti šią problemą pareikalavo Slovakija ir jos Višegrado šalių partneriai. Jie dar kovo mėnesį pareikalavo nedelsiant atkreipti į tai dėmesį ir likviduoti vartotojų diskriminaciją.

Per susitikimo atidarymą Lenkijos premjerė pasakė, kad dvigubi produktų kokybės standartai – tai pažeidimas fundamentalių ES principų: „Dvigubi kokybės maisto produktų standartai ypač matomi Centrinėje Europoje, kur vartotojus klaidina dėl produktų tikrų charakteristikų. Tokia praktika ypač smerktiną, nes ji liečia kiekvieną vartotoją“.

Lenkijos vyriausybės vadovė pažymėjo, kad produktų kokybės patikrinimas ir vieningi veiksmai Europos rinkoje padės sugrąžinti vartotojų pasitikėjimą.

Rezultatai nedžiuginą

Višegrado šalių delegacija susitikime žadėjo pateikti tyrimų rezultus, kurių metu buvo atliekami tyrimai tų pačių pavadinimų prekių Rytų ir Vakarų Europoje. Buvo tiriami maisto produktai ir buitinė chemija.

Slovakija, kaip pareiškė žurnalistams Fico, reikalauja panaikinti šiuos skirtumus. Jo žodžiais, jie diskriminuoja Rytų Europos gyventojus ir paverčia juos „antros rūšies piliečiais“. „Skaitau savo didele sėkme tai, kad ši tema svarstoma tarptautiniame lygyje“, - pabrėžė Slovakijos premjeras.

ES dvigubi standartai ir normos

Fico sakė, kad pareikalaus padaryti korektyvas ES prekių kokybės standartų reguliavime. Kompanijos-gamintojos, pažymėjo jis, turi baimintis sankcijų už tiekimą į bendrijos šalis-nares prekių „viono pavadinimo ir vienodais įpakavimais“, bet skirtingos sudėties.

Ankstesnė publikacija maisto kokybės tema:

Šaltiniai:



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą