2017-10-23

Draugo papasakota neišgalvota Betygalos istorija: Brangiausias – žydas


„Betygala – miestelis Raseinių rajone, netoli Dubysos kranto, prie mažo Vieversos upelio, apie 16 km į rytus nuo Raseinių.“ Taip rašoma apie vieną iš įdomesnių Lietuvos miestelių. 

Praėjusį šeštadienį gerą pusdienį bičiuliavausi su savo buvusiu bendradarbiu iš Biochemijos instituto dr.Juozu Račkumi, kurio vaikystė prabėgo Betygaloje, prie Vieversos upelio krantų. Kartu su juo, tiksliau jo ir prof. dr. S.Kanopkaitės vadovaujamas, dirbau 1975-1981 metais Mikroorganizmų biochemijos laboratorijoje, ruošiau ir apgyniau disertaciją.


Mano kolegai jau 80 metų, jis puikia prisimena prieškarį, ir jis man papasakojo įdomią istoriją iš savo gimtosios Betygalos miestelio prieškario laikų. Istoriją apie dvasininkų, lietuvių ir žydų santykius.

Pas neturtingą Betygalos gyventoją mirė žmona ir paliko jį su vaikais vargti vieną šioje ašarų pakalnėje. Atėjo jis pas kleboną (klebono pavardės minėti nenoriu) ir paprašė, kad palaidotų žmoną. Pasakė, kad neturi pinigų susimokėti už laidotuves. Klebonas laidoti atsisakė. Tada našlys nuėjo pas krautuvininką žydą. Šis jam paskolino laidotuvėms reikalingą sumą.


Po kurio laiko klebonas ruošė vaikus prie pirmos komunijos. Tarp jų buvo ir tos mirusios moters vaikas.

Klebonas našlaičio paklausė:
- Sakyk, kas yra žmogui pats brangiausias?
- Žydas, - klebonui atsakė vaikas.
O paklaustas, kodėl taip galvoja, atsakė:
- Nes žydas paskolino pinigų mamos laidotuvėms.

Mano kolegos nuomone, vaiko tėvas, matomai, taip išmokė vaiką sakyti.

Gali būti, bet juk ne tame esmė. Esmė, kad klebonas nebuvo draugas, nebuvo tikras „ganytojas“, neištiesė sunkiausią gyvenimo akimirką rankos, negyveno pagal Kristaus mokymą, o, išeina, tarnavo Mamonai-pinigui.

Betygalos istorijoje rašoma, kad šis klebonas pastatė mūrinę bažnyčią. Bet koks skirtumas, kokią bažnyčią jis pastatė, iš kokios medžiagos, jeigu joje negyveno Dievas?

Ar tas pinigus skolinęs krautuvininkas žydas buvo tam vargšui draugas, ar tai buvo padaryta iš ekonominių sumetimų? Aš to irgi to nežinau. Bet skolinti vargšui, kuriam niekas neskolina, atstumia klebonas – juk yra šiokia tokia riziką? Šiaip juk žmogus nemokytų vaiko sakyti, kad žydas už Dievą brangesnis? Juk būtent tokia mintis buvo vaiko atsakyme.

Pagalvojus giliau, apima siaubas. Juk prieškario metais bažnyčia buvo tautiškai orientuota, visur skambėjo šūkis „Dievui ir Tėvynei“. Mūsų laikais bažnyčios lūpose nebėra žodžio „Tėvynė“. Šitos išsigimusios bažnyčios lūpose šiandien skamba žodis „pabėgėliai“. O kiek nedaug tereikėjo! Tik vienai savaitei užblokuoti Vatikano banko sąskaitas, kad nuversti Racingerį ir į jo vietą pastatyti jėzuitą, kuris bučiuoja ir plauna globalistų sorošų vežamiems "pabėgėliams" kojas, o Kristų lygina su velniu, bučiuoja žydams rankas.

O gal jam irgi kažkas paskolino pinigų? 

Dievo laidotuvėms?



Nuorodos:






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą