2017-10-24

Vokietijoje įteisinta cenzūrą



Nuo 2017 metų spalio 1 dienos Vokietijoje įsigaliojo socialinių tinklų cenzūros įstatymas. Naujas įstatymas reikalauja iš socialinių media-platformų, tokių kaip Facebook, Twitter ir YouTube, vykdyti savo vartotojų cenzūrą Vokietijos valstybės vardu. Po vartotojo skundo dėl teisės pažeidimų bet kuris tinklas privalo pašalinti arba užblokuoti „kriminalinį nusikaltėlį“ per 24 valandas nuo vartotojo skundo gavimo, nepriklausomai ar skundas yra pagrįstas. Sudėtingesniems atvejams skiriamos septynios dienos. Jei socialiniai tinklai nevykdys įstatymo, federalinė valdžia gali juos bausti baudomis iki 50 milijonų eurų. Šiomis sąlygomis žodžio laisvė tampa pasaka, konstatuoja J.Bergman portale Gatestone.



Nesenai Miuncheno teismas nuteisė vokiečių žurnalistą Maiklą Stürzenberger šešių mėnesių lygtiniam įkalinimui už Facebooke patalpintą istorinę nuotrauką Didžiojo Jeruzalės muftijaus, kuris spaudžia ranką aukštam nacių valdininkui Berlyne 1941 metais. Žurnalistas buvo apkaltintas „antikonstitucinių organizacijų propagandos platinimu“. Stürzenberger apskundė teismo sprendimą.
Vokietija neslėpė savo noro, kad kitos ES valstybės nukopijuotų šį įstatymą. ES jau turi elgesio kodeksą socialiniams media gigantams. ES teisingumo komisarė Vera Jurova nesenai pasakė, kad analogiškas įstatymas gali būti ateityje įteisintas, jeigu laisvanoriškas kodeksas neatneša reikiamų rezultatų. Ji pasakė , kad laisvanoriškas kodeksas veikia „santykinai“ gerai.

MIP išgyvena didelius pokyčius. Krenta laikraščių ir televizijos naujienų populiarumas, jas išstumia internetinės MIP. Prie tradicinių MIP nuosmukio prisidėjo visuomenės nepasitikėjimas jomis. Kad kontroliuoti visuomeninius resursus, vakarų valstybių vyriausybės ėmėsi totalios cenzūros. Apklausos parodė, kad JAV tiktai trečdalis visuomenės pasitiki tradicinėmis MIP.

Šiuo metu Merkel vyriausybė pilnai kontroliuoja visą visuomenės diskusiją dėl padėties šalyje. Žurnalistams sakoma, ką rašyti, o laikraščiams – ką spausdinti. Vokiečių publicistas ir žurnalistas Udo Ulfkotte prisipažino, kad privalėjo ne kartą bendradarbiauti su CŽV ir Vokietijos žvalgybos agentais ir privalėjo pasirašyti sufabrikuotas publikacijas grasinant jam atleidimu. Jo žodžiais, Vokietijos žurnalistai ir politikai priimami į darbą, kaip CŽV agentai ir jie tarnauja Vašingtono, o ne Vokietijos interesams.

2017 metų pradžioje buvęs radijo stoties ZDF Bonn vadovas laidos metu prisipažino, kad televizijos kanalai gauna tiesioginius vyriausybės įsakymus.


Šaltiniai:




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą