2017-10-06

Lenkija ir Bulgarija prieš priverstinį pabėgėlių paskirstymą


Lenkija ir Bulgarija patvirtino, kad turi neigiamą nuomonę dėl priverstinio pabėgėlių paskirstymo tarp ES valstybių.

NATO ateitis, rytinio aljanso flango saugumas, Trijų jūrų iniciatyvos ir migracijos krizė tapo Lenkijos ir Bulgarijos prezidentų derybų temomis.


Bulgarijos valstybės vadovas Rumenas Radev spalio 5 dieną viešėjo su oficialiu vizitu Varšuvoje.
Po Anžejaus Dudos ir Rumeno Radev susitikimo, abu šalių vadovai patvirtino abiejų šalių vadovų nuomonę dėl pabėgėlių paskirstymo. Andžejus Duda pasakė:

„Mes turime veikti apdairiai, iš vienos pusės gindami Europos sąjungos sienas, iš kitos pusės - teikdami pagalbą potencialiems migrantams, palaikydami juos jų pačių šalyse. Mes nesutiksime su diktatu, ir dėl humaniškų motyvų. Mes per prievartą nelaikysime žmonių Lenkijoje“.

Derybų tema buvo ir dviejų greičių Europa. Lenkijos prezidentas šiuo klausimu pasakė: „Mes skaitome, kad esme lygiateisiais Europos Sąjungos nariais, su kurių balsais skaitosi lygiai, kaip su kitais. Tai ES pagrindai. Jeigu jie bus sugriauti, tai reikš Europos bendrijos pabaigą“.

Dėl ES vienybės principo Duda pasakė, kad Lenkija „nesistengia kitas valstybes veikti prieš savo tautų interesus“. „Todėl mes nesutinkame su diktatu, kas liečia kvotas ir priverčia priimti migrantus į Lenkiją prieš mūsų tautos valią“.

Abu prezidentai buvo tos nuomonės, kad Sąjunga turi ginti savo sienas ir remti pabėgėlius, kurie yra netoli jų gimtųjų vietų.


„Vienybė, lygybė ir solidarumas“ yra „pagrindiniai ES principai“ - pasakė Duda.

„Jeigu šie principai pažeidžiami, tai, mano manymu, tai reikš bloko pabaigą, kokį mes jį žinome – arba, žinoma, jo nuosmukis, kuris atves prie Sąjungos iširimo“.

Solidarumas, Lenkijos prezidento žodžiais, dėl migrantų krizės reiškia, suteikimą abipusės pagalbos sprendžiant problemas. Jis pažymėjo, kad nusiuntė pasieniečius į Burlgariją ginti išorines ES sienas.
„Kaip Bulgarijai, taip ir mums patiems, užkirsti kelią nelegaliai imigracijai palaikant efektyvų sienos saugojimą, kuri gali būti lengvai kertama, yra vienas iš pagrininių uždavinių, kurie bus sprendžiami“, - pasakė jis.

Abiejų šalių prezidentai taip pat dalyvavo Lenkų-bulgarų ekonominio forumo atidaryme.

Šaltiniai:






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą