2017-10-15

Višegrado grupės (V4) šalių prezidentai pareikalavo iš ES išspręsti dvigubų maisto produktų kokybės standartų klausimą


Dvigubi standartai tiekiamiems maisto produktams tapo vien iš svarbiausių temų Višegrado šalių prezidentų susitikime, kuris įvyko spalio 13-14 dienomis Szekszard mieste, Vengrijoje.

Šis klausimas tapo aktualiu po to, kai Centrinės ir Rytų Europos šalyse paaiškėjo, kad kai kurie vakarų koncernai į šias šalis tiekia žemos kokybės surogatus, kurių kiekybinė ir kokybinė sudėtis skiriasi nuo tų produktų, kurie yra realizuojami Vakarų rinkose. Slovakija ir Vengrija jau keli mėnesiai reikalauja pakeisti ES įstatymus šioje srityje.

Slovakijos prezidentas Andrj Kiska pavadino situaciją „šiuolaikinėje Europoje neleistina diskriminacija“.

Lenkijos prezidentas Anndžejus Duda pasakė: Yra arba produktai, arba surogatai. Jeigu tai produktas, tai jis turi turėti nustatytą kokybę, vienodą visiems. Mes nesutinkame, kad mūsų piliečiams, mūsų vartotojams ir mums, pardavinėtų surogatus.“

Dudos žodžiais, dvigubų standartų problema liečia ne tiktai maisto produktus, bet ir buitinę chemiją, o taip pat, kaip tvirtina kai kas – automobilių pramonę.

„Priklausomai nuo to, kur mašina keliauja, kokioje šalyje parduodama, tokia bus ir medžiagų kokybė“, - pabrėžė Lenkijos prezidentas.

Jo nuomone, problemos sprendimas bus išbandymas Bendrijai. „Arba Sąjunga-tai vienybė, ir jos valstybės ir visuomenės vienodos, ar yra kažkokio skirtingos sąjungos“, - pažymėjo jis.

Kaip pasakė Duda, negali būti antros rūšies produkcijos. „Arba tai yra produktai, arba tai tiesiog surogatai“, -pasakė jis.

Vengrijos prezidentas Janoš Ader pasakė: „Mes turime iškovoti, nes mokame tiek pat“.

Sprendimą apie tai, kad Slovakija V4 valstybių vardu oficialiai kreiptųsi į Europos Komisiją su prašymu su tikslu įtakoti vakarų maisto produktų gamintojus, buvo priimta birželio mėnesį Budapešte.







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą