2016-12-30

Neskriauskim alkoholiu žarnyno mikrobų, nes jie reguliuoja mūsų nuotaiką

Lietuvos gyventojai jau labai senai pastebėjo, kad po gausaus ir ilgo žarnyno mikrobiomo apnuodijimo etanoliu per Kalėdų-Naujųjų Metų šventes, mažiausiai savaitei po to sugenda nuotaika! Pasirodo, kad tai turi mokslinį paaiškinimą.

Britų ir ispanų mokslininkai nustatė, kad žmogaus žarnyne gyvenančios bakterijos reguliuoja „laimės hormono“ serotonino koncentraciją ir per šį mechanizmą gali įtakoti į žmogaus būklę.

Ria cituoja PloS One, kur rašoma: „Mūsų bandymai parodo, kaip žmogaus mikrobiomas, sudėtingas, kaip Visata, ir visiškai pamirštas, veikia į mūsų gyvenimą. Mes nustatėme, kad žarnyno ląstelių TLR2 receptoriai ne tiktai yra mikrobų buvimo mūsų žarnyne sensoriai, bet ir valdo serotonino transportą. Daug kas lieka nežinoma, bet mes padarėme pirmą žingsnį tiriant žarnyno ir smegenų ryšį“, — pareiškė Jose Mesonero iš Saragosos universiteto (Ispanija).

Serotoninas yra viena iš svarbiausių signalinių molekulių žmogaus smegenyse. Jis valdo miegą ir emocines reakcijas, atsakingas už reakciją į skausmą, valdo kraujotakos indų darbą ir daugelio kitų „žemesnio lygio“ kūno sistemų, jų skaičiuje ir virškinimo. Triptamino, (kurio, kaip ir serotonino pirmtaku yra amino rūgštis triptofanas) analogai – DMT, meskalinas arba psilocibinas — yra stipriausi psichotropiniai narkotikai, kurių ilgas vartojimas dažnai sukelia serotonino disbalansą organizme.

Mesonero ir jo kolegos nustatė,kad serotonino koncentracija žmogaus organizme gali keistis keičiantis bakterijų aktyvumui žarnyne. Mokslininkai stebėjo receptorių TLR2 veiklą. Šie receptoriai yra svarbiausia imuninės sistemos dalis , kuri signalizuoja organizmui apie naudingas bakterijas ir apsaugo jį nuo patogeninių mikrobų.

Stebėdami TLR2 receptorių veiklą ląstelių kultūroje (in vivo) ir mėgintuvėlyje (in vitro), mokslininkai pastebėjo mikrobų susitelkimą prie jų, o TRL2 veikla sukeldavo išsiskyrimą didelio kiekio signalinių baltyminių molekulių, kurios paprastai sutinkamos smegenyse, o ne virškinimo trakte.

Šios molekulės stimuliuoja serotonino išsiskyrimą smegenyse. Tokiu būdu, atsiradimas žarnyne didelio kiekio tam tikrų mikrobų gali priversti smegenis padidinti ar sumažinti serotonino koncentraciją organizme, kas veiks žmogaus nuotaiką.

Serotoninas, kaip pažymi mokslininkai, įtakoja išsivystymą eilės psichinių neurodegeneratyvinių susirgimų, tokių kaip depresija, arba Hantingtono liga. Manoma, kad daugelį susirgimų gali išprovokuoti mikroflora ir, atvirkščiai, mikroflora jas gali nuslopinti.

Taigi, mieli tautiečiai, negerkim etanolio per Naujuosius, nes gerdami etanolį skriaudžiame savo žarnyno bakterijas, o jos skriaudžia mus ir negamina mums laimės hormono!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą