2017-06-14

Čekijos eksprezidentas Klausas: atėjo laikas ruoštis išstoti iš ES


Atėjo laikas, kad pradėti pasiruošimą Čekijos respublikos išėjimo iš ES, tai vienintelis kelias, kaip „išsaugoti ir išgelbėti mūsų valstybę“, skaito buvęs prezidentas Vaclavas Klausas (Václav Klaus). Jį jaudina procedūros, kurias pradėjo Europos komisija dėl įvestų privalomų migrantų kvotų, rašoma čekų portale Novinky.

„Principingai ir visiškai be apeliacijų protestuojame prieš ES nutarimą pradėti prieš Čekiją procedūrą, dėl nesilaikymo nuo taip vadinamų migrantų priėmimo kvotų pagal Briuselio diktatą. Protestuojame prieš tai, kad mus baustų ir verstų mus paklusti,” - pasakė Klausas.

Klauso žodžiais, Čekija atsisako nuo ketinimo juridiškai apsėsti šalies teritoriją užsieniečiais. Klausas taip pat nenori leisti, kas Čekijos respublika taptų daugianacionaliniu nonkonformistinių bendruomenių sambūriu.

„Mes atmetame argumentą, kad mes privalome „ten būti“, kad mes privalome „būti“ priimant sprendimus, kad mes turime būti taip vadinamame „kietame pamate“ sąjungos. Nors mes šiandien nedalyvaujame ES sprendimų priėmimo procedūroje“, - pareiškė Klausas dėl to, kad Čekijos balsas ES yra ignoruojamas. Subsidijos iš Europos fondų ir išmokos už žemę, eksprezidento nuomone, Čekijai yra nereikalingos.

„Iš viso to išplaukia vienintelė galima ir tuo pačiu metu vienintelė būtina išvada: atėjo laikas, kad pradėti ruoštis mūsų šalies išėjimui iš Europos sąjungos. Tai vienintelis kelias, kad mūsų valstybė, kurią mes paveldėjome iš mūsų protėvių ir kurią mes privalome, kaip atskirą vienetą perduoti ateinančioms kartoms, išlaikyti ir išgelbėti“, - pažymėjo Klausas.



Čekijos diplomatijos vadovas Lubomír Zaorálek dėl privalomų kvotų


Čekijos diplomatijos vadovas Lubomír Zaorálek antradienį aštriai prieštaravo prieš Europos komisijos nutarimą pradėti prieš Čekiją sankcijų procedūrą, dėl migrantų kvotų nesilaikymo.

Procedūros pradžią Zaorálek mato kaip galimybę Čekijos respublikai išdėstyti savo argumentus.

„Mes darome daugybę dalykų su atvykusias iš nežinomų šalių žmonėmis siųsdami juos į valstybes, kuriose jie nenori pasilikti. Visa ši idėja, kad mes Europoje išmaišysime mases žmonių mums primetama“, - pasakė žurnalistams Zaorálek.
Europa, jo žodžiais, savo akimis mato, kad nepajėgia integruoti pabėgėlių. „Aš norėčiau, kad mes gyventume šalyje, kurioje saugumo kriterijai galioja visoje šalyje, o ne tai, kad čia bus anklavai, į kuriuos jūs bijosite įeiti. Ir kaip yra kai kuriose valstybėse yra No-go rajonai, į kuriuos neįmanoma įeiti“, - pareiškė ministras.

Privalomos kvotos ministras pavadino „Potiomkino kaimais“ ir menamu solidarumu. „Tai Potiomkino politika – mes priiminėsime žmones, bet jie tuojau pat pabėgs, ir mes vaidinsime, kad viskas įvykdyta“, - stebėjosi Zaorálek.

Jis pažymėjo, kad Čekijos respublika pasiruošusi spręsti migracijos krizę. Čekija, pavyzdžiui, padeda Sirijai, Irakui ar Afganistanui.


Premjeras Sobotka: Sistema nefunkcionuoja

Europos komisijos sprendimą pakomentavo Čekijos premjeras Bohuslav Sobotka. Premjeras pareiškė, kad Čekijos respublika nesutinka migrantų perskirstymo iš pabėgėlių stovyklų kvotų sistema ir atkreipė dėmesį į saugumo padėties blogėjimą Europoje bei į paskirstymo sistemos neveiksnumą.

Premjero nuomone, ES pagrindu Čekija pasiruošusi savo poziciją ginti teismo instancijose.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą