2017-06-19

Lenkijos premjerės interviu belgų laikraščiui, Višegrado ir Beniliukso valstybių vadovų susitikimas. Lietuva be užsienio politikos


Lenkijos premjerė Beata Šidlo interviu belgų laikraščiui Le Soir atmetė kaltinimus dėl teisės pažeidimų Lenkijoje ir sukritikavo ES migracijos politiką.

Beata Šidlo pasisakė dėl referendumo „pabėgėlių“ priėmimo klausimu. Ji yra referendumo šalininkė. „Jeigu tai piliečių iniciatyva, žmonės turi tokią teisę“, - pasakė Lenkijos vyriausybės vadovė.

Taip pat ji sukritikavo ES migracinę politiką, kuri paremta priverstiniu „pabėgėlių" paskirstymu.

Beata Šidlo pabrėžė, kad Lenkijos nuomone, tikslingiau akcentuoti humanitarinės pagalbos teikimą vietose. Be to, Lenkija saugo ES išorės sienas ir tuo pasireiškia jos europinis solidarumas.

Dėl kalbų apie „Lenkijos izoliaciją“ premjerė pasakė: „Tai stereotipas, kuris egzistuoja tam tikruose sluoksniuose, ne pilnai atitinka tikrovę. Lenkijos pozicijos ženkliai sustiprėjo“, - pasakė vyriausybės vadovė, primindama neseną Lenkijos išrinkimą į SNO Saugumo Tarybą.

Birželio 19 dieną Varšuvoje prasideda Višegrado grupės ir Beniliukso šalių vyriausybių vadovų susitikimas. Susitiks Vengrijos, Lenkijos, Slovakijos ir Čekijos, o taip pat Belgijos, Liuksemburgo ir Olandijos premjerai. Šis susitikimas vyks Beatos Šidlo iniciatyva.

Lenkijos premjerės kanceliarija pareiškė, kad susitikimo tikslas tai dialogo tąsa pagrindiniais klausimais, susijusiais su ES dienotvarke ir jos ateitimi.

Tarp susitikimo dalyvių nėra Lietuvos. Mūsų valstybė dėl savo pareigų neatliekančios valstybės vadovės ir užsienio reikalų ministro kaltės yra izoliuota ir neturi jokios racionalios užsienio politikos. Tai kas vyksta, galima pavadinti postkomunistiniu idiotizmu užsienio politikoje.

Šiandien dienraštyje „Respublika“ labai teisingai pastebima: „Dabar Lenkija patiria didžiulį ES spaudimą, nes ne vienu atveju elgiasi ne pagal ES reikalavimus. Štai šitoje vietoje reikia parodyti palaikymą Lenkijai, ir santykiai pagerės. Deja, ir naujoji valdžia murkdosi smulkmenose, nekreipdama dėmesio į esminius valstybei dalykus.“






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą