2017-06-03

Trampas prieš Paryžiaus klimato susitarimą. Kas slepiasi už klimato intrigos?


JAV prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) birželio 1 dieną paskelbė, kad Jungtinės valstijos traukiasi iš Paryžiaus klimato susitarimo. Tarp pasaulio MIP užtvindžiusios isterikos pasigirdo ir protaujančių žmonių komentarai, du iš kurių žemiau ir pateikiu.

Valentinas Katasonovas, garsus Rusijos ekonomistas, Maskvos universiteto profesorius:

2017 metų birželio 1 dieną Trampas pareiškė, kad JAV išeina iš Paryžiaus susitarimo todėl, kad jis perskirto Amerikos nacionalinį turtą kitų valstybių naudai, o dėl jo vykdymo šalis iki 2025 metų prarastų 2,7 milijonus darbo vietų“.

„Sunku pasakyti, kuo visa tai pasibaigs, bet naujos priešpriešos linija – Amerikoje ir Europoje – jau susiformavo. Reikia atsižvelgti į tai, kad Trampas išreiškė ne tik ir ne tie tiek savo požiūrį į Paryžiaus susitarimą. Jis išreiškė poziciją užkulisinio naftos kartelio (ne OPEC, o tų, ką anksčiau vadino „septyniomis sesėmis“). Be to poziciją tų JAV pramonės sluoksnių, kurie nori vykdyti JAV industrializaciją be Paryžiaus susitarimo ir kitų tarptautinių įsipareigojimų. Jų pusėje Pentagonas ir JAV karinis-pramoninis kompleksas. Jiems priešinasi ta JAV verslo dalis, kuri remiasi skaitmenine ekonomika (pirmiausiai Silikono slėnio verslas), palaikomas JAV specialiųjų tarnybų. Kas liečia JAV bankų sektorių, tai čia nuomonės išsiskyrė.



Rolandas Paulauskas, Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras, politikos apžvalgininkas:

Pradėkime nuo vadinamųjų ozono skylių... Prieš keletą metų daug kas sakė, kad mums jau atėjo galas, - esą žmonija leidžia įvairias dujas, didina ozono skylę, ir jeigu kuo skubiausiai žmonija nesustabdys savo veiklos, tai visi išmirsime. Tačiau dabar kažkodėl visi tas ozono skyles užmiršo. O kas gi nutiko? Nei žmonija savo veiklą sustabdė, pramonė kaip veikė, taip ir veikia, dujas kaip leido, taip ir leidžia... Tiesiog anksčiau niekas neturėjo tokių galimybių matuoti ozono skylių, ir dabar visiškai neaišku, ar tas reiškinys yra pastovus, ar turi kokius nors natūralius ciklus ir pan.

Vėliau mokslininkai išaiškino, kad jeigu kas nors įtaką toms skylėms ir daro, tai tą daro dujos, kurias natūraliai gamina vandens telkiniai, o žmogaus veikla čia sudaro labai nedidelį procentą. Jeigu apskritai šis reiškinys egzistuoja, nes mokslininkai dėl jo nesutaria. Tačiau čia kaip tik prisiminkime garsiąją klimatologų konferenciją Danijoje, kuri turėjo įvykti prieš keletą metų, ir ten turėjo būti paskelbtas verdiktas tiek dėl ozono skylių, tiek dėl klimato atšilimo bei žmogaus veiklos apribojimo. Konferencija neįvyko dėl to, kad kažkas išmetė į internetą tų klimatologų susirašinėjimą, kur jie tiesiog šaipėsi iš žmonijos. Paaiškėjo, kad tie mokslininkai, kurie mėgino mus gąsdinti, iš tikrųjų tik apgaudinėja. Šis burbulas subliūško ir keletą metų niekas nedrįso prie tos temos grįžti.

Visa tai, be abejonės, žino ir D.Trampas. Be to, jis dar prieš inauguraciją pasakė, kad greičiausiai pasitrauks iš visų šitų susitarimų, nes pirmiausia dar didelis klausimas, ar klimatas šyla, ar šąla. Mokslininkai iki šiol dėl to nesutaria. O mes galime tik svarstyti apie tai, žiūrėdami šį pavasarį pro savo langus, - šyla oras ar šąla? Vieni gąsdina mus šiltnamio efektu ir ozono skylėmis, o kiti, remdamiesi daugiamečiais tyrimais, sako, kad artėja naujas ledynmetis.

Kodėl apskritai kyla ši klimato atšilimo ir žmogaus veiklos ribojimo tema? Tai yra susiję su gamybos konkurencija. Įeiti į gamybos rinką nėra taip paprasta - yra padidinti gamybos standartų reikalavimai, todėl senieji gamybos dalyviai taip stengiasi apsaugoti savo rinkas. Pavyzdžiui, chemijos kompanija „DuPont“ prieš daug metų pradėjo isteriją, esą freonas, kuris naudojamas šaldytuvuose, didina ozono skylę. Vakarų spauda ne kartą rašė, kad kai tas senoviškas freonas buvo uždraustas, paaiškėjo, jog naujo freono gamybos patentus kontroliuoja būtent ši kompanija...

Ir dar vienas šio klimato kaitos biznio momentas - tūkstančiai žmonių pasaulyje gyvena iš mūsų gąsdinimo ozono skylėmis ir šiltnamio efektais, pašėlusiais jaučiais ar išprotėjusiais barsukais. Tai yra ištisa biznio šaka. Bet pažvelkime į D.Trampo kalbą atidžiau: o jis pirmiausia pasakė, kad nori atkurti Amerikos suverenitetą, nes jis nesiruošia klausyti kažkokių neaiškių organizacijų, kurios apriboja taip pat ir JAV gamybą. Jis ir toliau vykdo savo pažadus. Tačiau, mūsų akimis žiūrint, tai skamba keistai - kaip gali tokia Amerika būti nesuvereni? O juk pasaulyje dominuoja transnacionalinės kompanijos, kurios daro įtaką tiek gamybai, tiek darbo rinkai visose pasaulio šalyse. Todėl D.Trampas jau atsisakė Transatlantinės sutarties, Ramiojo vandenyno sutarties, Paryžiaus susitarimų - visa tai iš esmės yra nukreipta prieš tas tarptautines korporacijas. Ir čia karas bus grandiozinis, o puolimas prieš D.Trampą dabar tik griežtės. Vienoje pusėje yra globalistai, kuriems atstovauja patys turtingiausi pasaulio žmonės, valdantys tas transnacionalines kompanijas, o kitoje karo lauko pusėje yra nacionalinės valstybės.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą