2021-09-21

BBC: "Covid: koks geriausias būdas sustiprinti imunitetą?"

 


Egzistuoja ženklūs skirtumai imuninio atsako po natūralios infekcijos koronavirusu ir po vakcinacijos.

Kuris geresnis?

Prieš metus, kai pirmą kartą užsikrėsti Covidu galėjo būti mirtinai pavojinga, ypač pagyvenusiems žmonėms ar žmonėms, kurių sveikata jau buvo prasta, net ir šio klausimo kėlimas prilygo erezijai.

Dabar nulinis imuniteto taškas pereitas, nes didžioji dauguma žmonių yra paskiepyti arba jau buvo užsikrėtę virusu.

Dabar tai rimtas klausimas, turintis reikšmės tam, ar vaikai apskritai turėtų būti skiepijami. Ir nepriklausomai nuo to, ar naudojame virusą ar stiprinamuosius skiepus, kad suaugusiųjų imunitetui sustiprinti. Abu šie klausimai tapo ginčytini.



Galime ilgam įsikasti į duobę, jei manysime, kad Kovidą galime sustabdyti tik kasmet skiepydami", - sakė man Edinburgo universiteto profesorė imunologė Eleonora Riley (Eleanor Riley).

Prof. Adamas Finnas, vyriausybės patarėjas vakcinų klausimais, sakė, kad per didelis žmonių skiepijimas, kai kitose pasaulio dalyse jų nėra, yra "šiek tiek beprotiškas, ne tik neteisingas, bet ir kvailas".


Imuniteto anatomija

Turime šiek tiek išsiaiškinti apie pagrindines tiek mūsų imuninės sistemos, tiek viruso, kurį ji puola, sudedamąsias dalis.

Galinga imuninės sistemos pora, kuri išvalo organizmą nuo infekcijos, yra antikūnai ir T ląstelės. Antikūnai prilimpa prie viruso paviršiaus ir pažymi jį, kad jis būtų sunaikintas. T ląstelės gali nustatyti, kurias mūsų pačių ląsteles užgrobė virusas, ir jas sunaikinti.

Nepaisant visų viruso sukeltų problemų, jis yra stebėtinai paprastas. Jis turi garsųjį spyglio baltymą, kuriuo jis atrakina duris į mūsų kūno ląsteles. Ir 28 kitus baltymus, kurių jam reikia, kad užgrobtų mūsų ląsteles ir sukurtų tūkstančius savo kopijų. (Palyginimui, žmogaus organizmui valdyti reikia apie 20 000 baltymų).

Yra keturios pagrindinės sritys, kuriose galima palyginti vakciną ir natūralų užsikrėtimą virusu.


Plotis

Kokią dalį viruso imuninė sistema išmoksta atakuoti

Užsikrėtus virusu gaunamas platesnis imuninis atsakas nei pasiskiepijus.

Nesvarbu, ar turėjote "Moderna", ar "Pfizer", ar "Oxford-AstraZeneca", jūsų organizmas išmoksta pastebėti tik vieną dalyką – spyglio baltymą.

Tai svarbiausia viruso dalis, prieš kurią reikia sukurti antikūnus, o rezultatai, dėl kurių dauguma pacientų išvengia ligoninės, yra įspūdingi.

Tačiau yra kiti 28 baltymai, į kuriuos taip pat būtų galima nukreipti T-ląsteles, jos turėtų kur kas daugiau galimybių.

"Tai reiškia, kad, jei užsikrėtėte tikrai pavojinga infekcija, galite turėti geresnį imunitetą bet kokiems naujiems atsiradusiems variantams, nes turėsite imunitetą ne tik prieš spyglį", - sakė profesorius Riley.


Stiprumas

Kaip gerai sustabdo infekciją arba apsaugo nuo sunkios ligos

Žinome, kad yra buvę atvejų, kai žmonės užsikrėtė virusu du kartus (pakartotinė infekcija), taip pat atvejų, kai paskiepyti žmonės užsikrėtė Covid (vadinamoji proveržio infekcija).

"Nė viena iš šių vakcinų visiškai neapsaugo nuo infekcijos, tačiau atrodo, kad imunitetas, kurį įgyjate pasiskiepiję, gana gerai apsaugo nuo sunkių ligų", - sakė Bristolio universiteto profesorius Finnas.

Praėjus maždaug mėnesiui po skiepijimo antikūnų kiekis vidutiniškai būna didesnis nei po užsikrėtimo. Tačiau tarp besimptomių (kuriems antikūnų nesusidaro labai daug) ir tų, kurie suserga sunkia kova, yra didžiulė antikūnų praraja.

Didžiausią imuninį atsaką turi žmonės, kurie užsikrėtė Covid ir po to buvo paskiepyti. Vis dar laukiame duomenų apie tai, kas vyksta atvirkščiai.




Trukmė

Kiek laiko trunka apsauga?

Nustatyta, kad antikūnų kiekis laikui bėgant mažėja, nors tai gali būti nesvarbu siekiant išvengti sunkios ligos.

Imuninė sistema įsimena virusus ir vakcinas, todėl susidūrus su infekcija gali greitai reaguoti.

Organizme išlieka "atminties T ląstelės", o B ląstelės lieka pasirengusios pagal poreikį gaminti naują antikūnų srautą. Yra įrodymų, kad imuninis atsakas pasireiškia praėjus daugiau nei metams po užsikrėtimo, o vakcinų tyrimai taip pat parodė ilgalaikę naudą.

"Kalbant apie ilgaamžiškumą, vis dar laukiame, kol tai paaiškės", - sakė Londono imperatoriškojo koledžo profesorius Peteris Openshaw.



Lokacija

Kur organizme yra imunitetas?

Tai svarbu. Nosyje ir plaučiuose yra visai kitoks antikūnų (vadinamųjų imunoglobulinų As) rinkinys nei kraujyje (imunoglobulinų Gs).

Pirmieji yra svarbesni kaip barjeras infekcijai. Natūrali infekcija, nes ji patenka į nosį, o ne į ranką, gali būti geresnis būdas gauti šiuos antikūnus, todėl tiriamos ir nosies vakcinos.

Prof. Paulas Klenermanas, Oksfordo universitete tyrinėjantis T-ląsteles, sakė: "Infekcijos vieta turi reikšmės net ir tuo atveju, jei tai tas pats virusas, todėl mes laukiame reikšmingų skirtumų tarp natūralios infekcijos ir vakcinų“.


Kur gi lieka balansas tarp didesniu kiekiu vakcinos ir viruso?

Yra aiškių įrodymų, kad suaugusiųjų, kurie nebuvo paskiepyti jokia vakcinos doze, imuninė apsauga bus stipresnė, jei jie bus paskiepyti, net jei jie anksčiau yra sirgę Covid.

Tačiau kyla du svarbūs klausimai:

Ar reikia sustiprinti suaugusių vakcinaciją, ar pakanka susidūrimo su virusu?

Ar vaikus apskritai reikia skiepyti, ar gerą imuninę apsaugą sukuria visą gyvenimą trunkantis susidūrimas su Covid?

Idėja reguliariai stiprinti imunitetą visą gyvenimą nėra radikali kitų infekcijų, pavyzdžiui, RSV (kvėpavimo takų sincitinio viruso) ar kitų keturių koronavirusų, kurie užkrečia žmones ir sukelia peršalimo simptomus, atveju.

Kiekvieną kartą, kai susiduriate su virusu, imuninė sistema po truputį stiprėja, ir tai tęsiasi iki senatvės, kai imuninė sistema pradeda silpnėti ir infekcijos vėl tampa problema.

"Tai nėra įrodyta, tačiau būtų daug pigiau ir paprasčiau leisti tam įvykti, nei visą laiką praleisti skiepijant žmones", - sakė profesorius Finnas, kuris perspėjo, kad galiausiai galime "užsidaryti stiprinimo cikle", neįsitikinę, ar tai būtina.

Tačiau jis pasakė, kad argumentas dėl vaikų "jau laimėtas", nes "40-50 proc. vaikų jau buvo užsikrėtę ir dauguma jų nesirgo arba sirgo ne itin stipriai".

Yra ir kontrargumentų. Prof. Riley atkreipia dėmesį į ilgai trunkantį vaikų užsikrėtimo Kovidu atvejį, o profesorius Openshaw - į nerimą dėl ilgalaikių viruso pasekmių, galinčių paveikti daugelį organizmo organų.

Tačiau profesorius Riley pasakė, kad yra galimybė naudoti vakcinas, kad "nuimtų aštrumą“ Kovid, o po to infekcijos, kad būtų išplėstas imuninis atsakas.

Ji sakė: "Mes tikrai turime pagalvoti, ar tik negąsdiname žmonių, užuot suteikę jiems pasitikėjimo, kad jie galėtų gyventi toliau savo gyvenimą? Mes jau arti to, kad tiesiog gąsdinti žmones“.

Žinoma, kadangi susirgimų atvejų ir toliau daugėja, pasirinkimo gali ir nebūti.

"Svarstau, ar tai neišvengiama", - sakė profesorius Klenermanas, nes jei virusas ir toliau plis, "bus nuolatinis stiprinantis poveikis".


James Gallagher

Health and science correspondent
@JamesTGallagher


Šaltinis: https://www.bbc.com/news/health-58270098




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą