2022-12-30

Futbolas, skandalas ir dar daugiau

 


Elena Kondratjeva-Salguero, žurnalistė (Prancūzija)

Galiu lažintis, kad per prieššventinį skubėjimą praleidote daug diskretiškos, bet naudingos informacijos. Ne tik apie futbolą.

Pavyzdžiui, žinote, kad Prancūzija pralaimėjo Pasaulio futbolo čempionatą, bet dar nežinote, kad prezidentas E. Macronas asmeniškai sumušė visus valstybės pinigų švaistymo ir CO2 emisijų rekordus dar pusfinalyje.

Kol Monrealyje vykusiame klimato kaitos aukščiausiojo lygio susitikime buvo pasiektas dar vienas "istorinis susitarimas" dėl biologinės įvairovės ir visuotinio susilaikymo nuo išmetamųjų dujų (nuo karvių iki lėktuvų), prezidentas E. Macronas skrido į Katarą palaikyti Prancūzijos rinktinės moralės šlovingose rungtynėse su Maroku.

Prezidentas šešias valandas skrido lėktuvu "Airbus A330", o jo svita - elitiniu verslo lėktuvu "Falcon 7X", o iškart po rungtynių skrido į Briuselį, kur vyko Europos Vadovų Tarybos susitikimas, tada grįžo į Katarą, kur vyko lemiamos rungtynės su Argentina, ir vėl grįžo į Paryžių, tačiau skrydis per Egiptą ir Jordaniją skubos tvarka, lydimas elitinio verslo lėktuvo ir palydos, buvo labai, labai palankiai įvertintas ne tik ekologiškai imlios visuomenės, bet ir itin kruopščių žurnalistų.  


Ne dienomis, o valandomis kenkėjų laikraštis "Le Point" apskaičiavo ir paviešino koketišką prezidento išlaidų futbolo skrydžiams sumą eurais ir CO2. Jis buvo ryškus ir gražus: 501 000 eurų. Arba 480 tonų CO2. Arba 53 metų vidutinio prancūzo anglies dioksido pėdsakas. Arba 31 metus gaudami minimalų atlyginimą. Arba futbolininko Mbappe vienos dienos darbas. Pasirinkite, kas jums labiau patinka.

Dar vienas rekordas šiame pasaulio čempionate - intensyvus ir įdomus prancūzų vartininko Hugo Llaurice'o persekiojimas socialinėje žiniasklaidoje, kurį tam tikra piktų sirgalių kategorija įnirtingai kaltino ne tik tuo, kad jis yra "duršliokas", bet ir tuo, kad yra baltaodis. Jei praleisime akivaizdžiai nepadorius įžeidimus ir ištaisysime siaubingą rašybą, nuolat kartojamų teiginių esmė susiveda į du nesiliaujančius kaltinimus:

"Vienintelis baltasis komandoje yra Llauris, dėl jo mes pralaimėjome!" ir "Jis buvo įtrauktas į komandą tik todėl, kad yra baltasis!".

Pastarasis teiginys yra labiausiai pastebimas: baltaodžiams žaidėjams nėra vietos Prancūzijos rinktinėje. Reikia manyti, kad situacija bus gyvesnė, kai Prancūzijos rinktinėje neliks baltųjų žaidėjų, ir vėl išsipildys senas anekdotas: "Negrai žaidė su negrais, o prancūzai pralaimėjo!"

Todėl kyla labai nepatogus ir provokuojantis klausimas: ką daryti su Messi ir jo pergale? Arba neskaičiuokite jo tikslų, arba nelaikykite jo blyškiaveidžiu...

Apskritai, kai šis futbolas buvo nepaliaujamai transliuojamas per visas, kaip sakė poetas, "idiotų dėžes", net prancūzų grožio konkursas "Mis Prancūzija", kurį laimėjo Gvadelupa, liko visiškai nepastebėtas. Tuo pat metu, kai buvo persekiojamas vartininkas Lioris, tinklai persekiojo vieną iš konkurso dalyvių, prancūzę Perrine Prunier, kuri laimėjo "Mis Normandija" titulą ir (beje!) iš visų konkurso dalyvių laimėjo bendrą kultūros egzaminą.

Jai 22 metai, ji turi teisinį išsilavinimą ir nepatiko "tam tikrai auditorijai", nes interviu atskleidė, kad planuoja dirbti policijoje, vadinamojoje "šeimos apsaugos brigadoje", kovojančioje su smurtu šeimoje ir saugančioje nepilnamečius.

Ši prancūzė iš karto buvo pavadinta "rasiste" ir apipilta tokiais konkrečiais kaltinimais:

"Ponia Normandija sakė, kad nori žudyti juodaodžius", "Ponia Normandija nori būti šiukšle, nes matė per daug filmų apie gerus policininkus", "Ji rasistė, kito kelio nėra!". Jokios rašybos ar gramatikos, visa kita pažodžiui.

Prie šių pikantiškų prieškalėdinių nuotaikų galima pridėti ir vėl kylančius šiek tiek kitokio pobūdžio skandalus. Artėjant katalikiškoms Kalėdoms, kai aistros vėl įkaito uždraudus kai kurių Prancūzijos miestų rotušėse įrengti tradicines prakartėles, kai valdžios institucijos tvirtai palaiko naujosios tvarkos taisyklę - "viskas, kas krikščioniška, neturi būti vieša", - visoje Prancūzijoje jau užfiksuota nemažai krikščioniškų bažnyčių profanacijų. Naujausia šiame sąraše - garsioji Paryžiaus Šventojo Rocho bažnyčia, kurios centrinis įėjimas išdažytas nesuprantamo turinio užrašais, kaltinančiais parapijiečius ir (netikėtai...) Burgundijos kunigaikštį "nacizmu".

Svarbu atkreipti dėmesį į vieną nepastebimą, bet labai svarbią detalę: tokia alegorija su privalomu "rasizmu", "nacizmu" ir kitomis šiandien ypač populiariomis ydomis, nesvarbu, ar tai būtų grožio konkurso pretendentė, norinti dirbti policijoje, ar tradicinė prancūzų šeima, lankanti katalikų bažnyčią, žinoma, atsirado neatsitiktinai, bet ilgą laiką ir atkakliai buvo diegiama į silpnas politinių veikėjų smegenis kovojant dėl pigaus elektorato.


Sąrašo viršuje - Jeanas-Lucas Melanchonas, vienas iš Prancūzijos kovingųjų "gaučistų" (arba "kairiųjų") lyderių, kuris jau seniai atvirai teigia, kad "policija žudo!" ir kad teisinė valstybė prilygsta demokratijos priespaudai. Arba kitas to paties "kairiųjų" bloko lyderis Bernard'as-Henri Lévy, kuris tiesiogine to žodžio prasme vengia visų krikščioniškų tradicijų, kaip velnias purto galvą nuo visų kitų.

Prieššventiniu laikotarpiu naujienos iš visų mūšių laukų ir toliau plūsta nepaliaujamai intensyviai, jas sėkmingai užgožia Europos Parlamente besitęsiantys skandalai, kur graikai ir toliau pirmauja po korupcija apkaltinto buvusio modelio, o dabar Europos Vadovų Tarybos nario ir net pirmininko "Katargo" bylos: Buvęs už migraciją atsakingas Europos Komisijos narys Dimitris Avramopulas ką tik buvo apkaltintas korupcija, dėl kurios jis sugebėjo surengti dvi konferencijas ir parašyti vieną straipsnį per metus už kuklią 60000 eurų sumą. Italijos laikraštis "La Stampa" išspausdino netikėtą šio ne visai senovės graiko atskleidimą, kuriame jis sąžiningai cituoja pačią Ursulą von der Leyen, kuri asmeniškai davė jam leidimą naudoti EP nario pinigus minėtoms paslaugoms.

Kaip matote, Uršulė vėl turi bėdų dėl netvarkingos pinigų apyvartos, be to, ji dar turi pasiaiškinti dėl keleto pastaruoju metu neišaiškintų blogų kaltinimų. Pavyzdžiui, sutartis su "Pfizer" ir stulbinanti milžiniško kiekio vakcinų, pirktų jos asmenine iniciatyva ir jos asmeniniu užsakymu iš šios sąžiningumu ir nepaperkamumu garsėjančios bendrovės, apyvarta.

Tačiau nebūkime smulkmeniški: sprendžiant iš apie šiuos įvykius rašančių žurnalistų, kurie akivaizdžiai trokšta gauti konkrečius atsakymus į nepatogius klausimus, tono, Uršulė iš šios nemalonios situacijos taip pat išsisuks be didesnių problemų. Ji neprilygsta prezidentui E. Macronui, kuriam, atrodo, taip pat gresia trys skandalai dėl to, kad jo vyriausybė gausiai finansuoja amerikiečių konsultacines įmones, kurios desperatiškai domisi Prancūzijos realijomis. Tačiau jie yra ne Damoklo kardas, o guminis kamuolys.

Štai jie, tikrieji rekordininkai, laimi pasauliui nematomus trofėjus ir nesvarbu, kas nutiktų.

O Europos mokesčių mokėtojas, prislėgtas netvarkingos ir nerimą keliančios informacijos gausos, tiesiog atsisakys per daug sudėtingų jo supratimui vidaus ir užsienio politikos arabeskų, kaip įprasta, paliks jas svarstyti stipriųjų įgaliotiems asmenims ir "linksmai, linksmai pasitiks Naujuosius metus"...

Šaltinis:


Autorės interviu Youtube Izraelio žurnalistui Aleksandrui Valdmanui (32 min. kalba apie straipsnį):








2022-12-29

Kaip "Twitter" suklastojo koronės debatus


Dawid Zweig portale The Free Press rašo, kad Twitter platformoje buvo nuslėpta tikra gydytojų ir visuomenės sveikatos ekspertų informacija, kuri prieštaravo JAV vyriausybės politikai.

Kai žurnalistas Davidas Zweigas atvyko į "Twitter" būstinės 10 aukšte, Market gatvėje San Franciske, konferencijų salę, istorija apie "Twitter" failus jau buvo tarptautinė naujiena. Mattas Taibbi, Michaelas Shellenbergeris, Leightonas Woodhouse'as, Abigailė Shrier, Lee Fangas ir aš atskleidėme paslėptų "Twitter" naudotojų juodųjų sąrašų įrodymus; tai, kaip "Twitter" veikė kaip savotiška FTB dukterinė įmonė; ir kaip bendrovės vadovai, atsižvelgdami į politinį šališkumą ir spaudimą, operatyviai perrašinėjo platformos politiką.

Tačiau mums dar reikėjo išsiaiškinti "Covid" istoriją.

Davidas trejus metus rengė reportažus apie "Covid" - konkrečiai apie mokslinius pagrindus arba jų trūkumą, kuriais grindžiama daugelis mūsų šalies politikos krypčių. Metų metus jis pastebėjo ir kritikavo šališkumą ne tik pagrindinėje žiniasklaidoje nušviečiant pandemiją, bet ir tai, kaip ji buvo pristatoma tokiose platformose kaip "Twitter". 

Neįsivaizdavome, kas geriau galėtų imtis šios istorijos. - BW

Visada maniau, kad pagrindinis spaudos darbas - skeptiškai vertinti valdžią, ypač valdžios galią. Tačiau per Kovid-19 pandemiją aš ir daugelis kitų supratome, kad senoji žiniasklaida iš esmės veikia kaip mūsų visuomenės sveikatos institucijų pranešimų platforma. Šios institucijos veikė beveik visiškai susikibusios rankomis, iš dalies šalindamos vidinius disidentus ir diskredituodamos išorės ekspertus.

Twitter tapo svarbia alternatyva. Tai buvo vieta, kur savo nuomonę galėjo pareikšti tie, kurie turi visuomenės sveikatos ekspertinių žinių ir požiūrių, prieštaraujančių oficialiai politikai, ir kur smalsūs piliečiai galėjo rasti tokios informacijos. Dažnai tai buvo kitų šalių atsakas į Kovidą, kuris smarkiai skyrėsi nuo mūsiškio.


Tačiau greitai tapo aišku, kad "Twitter" taip pat skatino turinį, kuris stiprino nusistovėjusią nuomonę, ir slopino priešingas nuomones ir net mokslinius įrodymus. 

Ar aš viską įsivaizdavau? Ar modelis, kurį aš ir kiti stebėjome, įrodė tikslingą ketinimą? Algoritmas išėjo iš rikiuotės? O gal dar kas nors? Kitaip tariant: Kas konkrečiai buvo sustiprinta, kai kalbama apie "Covid" ir informaciją, kuria dalijamasi šimtai milijonų žmonių naudojamoje paslaugoje? Ir kas buvo draudžiama arba cenzūruojama?

Taigi, kai "The Free Press" paklausė, ar norėčiau nuvykti į "Twitter" ir žvilgtelėti už uždangos, sėdau į pirmą skrydį iš Niujorko. 

Štai ką radau.

Jungtinių Valstijų vyriausybė spaudė "Twitter" iškelti tam tikrą turinį, o kitą turinį apie Covid-19 ir pandemiją slopinti. Mano peržiūrėti "Twitter" vidiniai elektroniniai laiškai parodė, kad tiek D. Trumpo, tiek J. Bideno administracijos tiesiogiai spaudė "Twitter" vadovus moderuoti platformos turinį pagal jų pageidavimus. 

Prasidėjus pandemijai D. Trumpo administracija buvo ypač susirūpinusi dėl panikos pirkimo ir prašė "technologijų bendrovių pagalbos kovojant su dezinformacija", rašoma "Twitter" darbuotojų elektroniniuose laiškuose, siųstuose po susitikimų su Baltaisiais rūmais. Viena iš vadinamosios dezinformacijos sričių: "bėgimas maisto prekių parduotuvėse". Bėda ta, kad tai nebuvo dezinformacija: Iš tikrųjų buvo prekių išpardavimas. 

Ir tai buvo ne tik "Twitter". Susitikimuose su D. Trumpo Baltaisiais rūmais taip pat dalyvavo "Google", "Facebook", "Microsoft" ir kt.

Kai Bideno administracija perėmė valdžią, jos darbotvarkę, skirtą Amerikos žmonėms, galima apibendrinti taip: Labai bijokite Kovido ir darykite tiksliai tai, ką mes sakome, kad išliktumėte saugūs. 

2021 m. liepą tuometinis JAV generalinis chirurgas Vivekas Murthy paskelbė 22 puslapių rekomendaciją dėl to, ką Pasaulio sveikatos organizacija vadino "infodemija", ir paragino socialinės žiniasklaidos platformas labiau stengtis uždaryti "klaidingą informaciją".

"Prašome jų imtis aktyvesnių veiksmų", - sakė V. Murthy. "Negalime ilgiau laukti, kol jie imsis agresyvių veiksmų". 

Tokią žinią Baltieji rūmai privačiais kanalais jau tiesiogiai perdavė "Twitter" vadovams. Vienas iš pirmųjų Bideno administracijos prašymų susitikti buvo dėl "Covid", daugiausia dėmesio skiriant "antivakserių paskyroms", kaip teigiama "Twitter" JAV viešosios politikos skyriaus vadovės Lauren Culbertson parengtoje susitikimo santraukoje.

Jiems ypač rūpėjo Aleksas Berensonas, žurnalistas, skeptiškai nusiteikęs užraktų ir mRNA vakcinų atžvilgiu, turintis šimtus tūkstančių sekėjų platformoje:


2021 m. vasarą, kitą dieną po Murthy atmintinės, Bidenas viešai paskelbė, kad socialinės žiniasklaidos įmonės "žudo žmones", nes leidžia dezinformaciją apie vakcinas. Vos po kelių valandų "Twitter" užblokavo Berensono paskyrą, o kitą mėnesį jį visam laikui nušalino nuo pareigų. Berensonas padavė "Twitter" į teismą. Galiausiai jis susitarė su bendrove ir dabar vėl naudojasi platforma. Vykstant teismo procesui "Twitter" buvo priversta pateikti tam tikrus vidinius pranešimus. Jie atskleidė, kad Baltieji rūmai tiesiogiai susitiko su "Twitter" darbuotojais ir spaudė juos imtis veiksmų prieš Berensoną. 

Susitikimų santrauka, kurią Culbertsonas 2022 m. gruodžio mėn. elektroniniu paštu išsiuntė kolegoms, prideda naujų įrodymų apie Baltųjų rūmų spaudimo kampaniją ir parodo, kaip jie bandė tiesiogiai daryti įtaką tam, koks turinys buvo leidžiamas "Twitter". 

Kulbertsonas rašė, kad Baideno komanda buvo "labai supykusi", jog "Twitter" nebuvo agresyvesnė deplatinant kelias paskyras. Jie norėjo, kad "Twitter" darytų daugiau.


"Twitter" vadovai ne visiškai pakluso Bideno komandos norams. Atlikus išsamią bendrovės vidinės komunikacijos peržiūrą paaiškėjo, kad darbuotojai dažnai labai išsamiai aptarinėjo moderavimo atvejus ir labiau rūpinosi žodžio laisve, nei tai darė vyriausybė. 


Tačiau "Twitter" slopino nuomones - ir ne tik tokių žurnalistų kaip Berensonas. Daugybė medicinos ir visuomenės sveikatos specialistų, kurie išreiškė požiūrį ar net citavo akredituotų akademinių žurnalų išvadas, prieštaraujančias oficialioms pozicijoms, taip pat buvo atakuojami. Dėl to dingo teisėtos išvados ir klausimai apie mūsų Kovido politiką ir jos pasekmes.


Buvo trys rimtos "Twitter" proceso problemos.

Pirma: Didžiąją dalį "Covid" turinio moderavimo, nekalbant jau apie kitas ginčytinas temas, atliko botai, apmokyti mašininio mokymosi ir dirbtinio intelekto. Praleidau valandų valandas aptarinėdamas sistemas su inžinieriumi ir su vadovu, dirbusiu bendrovėje daugiau nei metus iki Musko perėmimo. Jie paaiškino procesą pagrindiniais terminais: Iš pradžių botams buvo pateikiama informacija, kad jie būtų apmokyti, ko ieškoti, tačiau laikui bėgant jų paieška tapdavo vis tikslesnė, nes jie skenuodavo platformą ir būdavo rankiniu būdu papildomi papildomais pasirinktais duomenimis. Bent jau tokia buvo prielaida. Nors jų inžinerija buvo įspūdinga, robotai pasirodė esą per daug primityvūs tokiam subtiliam darbui. Kai per socialinės žiniasklaidos platformą velkate skaitmeninį tralerį, pakeliui ne tik gaudysite pigią žuvį, bet ir užkibs delfinai.

Antra: tokiose vietose kaip Filipinai veikiantys rangovai taip pat moderavo turinį. Jiems buvo pateikti sprendimų medžiai, padedantys šiame procese, tačiau pavedus ne specialistams spręsti tviterio žinutes sudėtingomis temomis, tokiomis kaip miokarditas ir duomenys apie kaukių veiksmingumą, buvo lemta padaryti nemažai klaidų. Mintis, kad nuotoliniai darbuotojai, sėdintys tolimose kubų fermose, ketino prižiūrėti medicininę informaciją tokiu detalumu, yra absurdiška.

Toliau įterptas pavyzdinis šablonas - išjungtas po Musko atvykimo - sprendimų medžio įrankio, kurį naudojo rangovai, pavyzdys. Vykdytojas turėdavo atlikti keletą klausimų, kurių kiekvienas turėjo išskleidžiamąjį meniu, galiausiai vedantį prie iš anksto nustatytos išvados.


Trečia: svarbiausia, kad "Twitter" atsakomybę prisiėmė aukštesnio lygio darbuotojai. Jie pasirinko įvesties duomenis botams ir sprendimų medžiams. Jie nustatė sustabdymus. Kaip ir visų žmonių bei institucijų atveju, čia būta ir individualaus, ir kolektyvinio šališkumo. 

Su "Twitter" susijęs "Covid" šališkumas buvo labai palankus valdžios dogmoms. Neišvengiamai disidentinis, tačiau teisėtas turinys buvo įvardytas kaip dezinformacija, o gydytojų ir kitų asmenų paskyros buvo sustabdytos tiek už nuomonių, tiek už akivaizdžiai teisingos informacijos skelbimą tviteryje.

Pavyzdžiui, Harvardo medicinos mokyklos epidemiologas Martinas Kulldorffas. Dr. Kulldorffas dažnai tviteryje skelbė nuomonę, prieštaraujančią JAV visuomenės sveikatos priežiūros institucijų ir Amerikos kairiųjų pažiūroms, kurioms priklauso beveik visi "Twitter" darbuotojai. 

Štai vienas toks 2021 m. kovo 15 d. tviterio įrašas apie skiepus.


Iš vidinių elektroninių laiškų matyti, kad "Twitter" moderatorius "ketino imtis veiksmų", sakydamas, kad Kulldorffo tviterio žinutė pažeidė bendrovės "Covid-19" dezinformacijos politiką, ir teigė, kad jis pasidalijo "melaginga informacija".


Tačiau Kulldorffo pareiškimas buvo eksperto nuomonė, kuri atitiko daugelio kitų šalių skiepų politiką. 

Tačiau "Twitter" moderatoriai jį pripažino "melaginga informacija" vien dėl to, kad jis skyrėsi nuo CDC rekomendacijų. Po to, kai "Twitter" ėmėsi veiksmų, Kulldorffo tviterio žinutė buvo paženklinta "klaidinančia" etikete, o visi atsakymai ir "patinka" paspaudimai buvo išjungti, taip apribojant galimybę matyti ir dalytis šia žinute, o tai yra pagrindinė platformos funkcija.


Peržiūrėjęs vidaus bylas radau daugybę atvejų, kai tviterio žinutės apie vakcinas ir pandemijos politiką buvo įvardytos kaip "klaidinančios" arba visiškai pašalintos, kartais dėl to buvo sustabdyta paskyra, vien dėl to, kad jos nukrypo nuo CDC rekomendacijų arba skyrėsi nuo įstaigos požiūrio. 

Pavyzdžiui, daugiau nei 18 000 sekėjų turinčio, save visuomenės sveikatos faktų tikrintoju pasiskelbusio @KelleyKga tviteris buvo pažymėtas kaip "klaidinantis", o atsakymai ir "patinka" paspaudimai buvo išjungti už tai, kad jame buvo nurodyta, jog Covid nėra pagrindinė vaikų mirties priežastis, nors jame buvo cituojami paties CDC duomenys.

Iš vidinių įrašų matyti, kad šią žinutę pažymėjo "bot" ir kad jis gavo daugybę "pranešimų" (taip sistema juokingai vadino naudotojų pranešimus). Tai paskatino žmogų atlikti rankinę peržiūrą, kuris, nepaisant to, kad tviteryje buvo pateikti tikri CDC duomenys, vis tiek jį pavadino "klaidinančiu". Įspūdinga tai, kad @KelleyKga tviteryje, kuris buvo pavadintas "klaidinančiu", buvo atsakyta į tvitą, kuriame buvo pateikta tikra dezinformacija.




Iš vidinių įrašų matyti, kad šią žinutę pažymėjo "bot" ir kad jis gavo daugybę "pranešimų" (taip sistema juokingai vadino naudotojų pranešimus). Tai paskatino žmogų atlikti rankinę peržiūrą, kuris, nepaisant to, kad tviteryje buvo pateikti tikri CDC duomenys, vis tiek jį pavadino "klaidinančiu". Įspūdinga tai, kad @KelleyKga tviteryje, kuris buvo pavadintas "klaidinančiu", buvo atsakyta į tvitą, kuriame buvo pateikta tikra dezinformacija.

Kovidas niekada nebuvo pagrindinė vaikų mirties nuo ligų priežastis. Vis dėlto ši tviterio žinutė ne tik išlieka platformoje, bet ir yra be jokios "klaidinančios" etiketės.

Nesvarbu, ar tai padarė žmonės, ar algoritmai, priešingas, bet teisingas turinys ir jį perdavę žmonės vis tiek galėjo būti pažymėti ir panaikinti. 

Kartais tai buvo daroma slaptai. Kaip anksčiau pranešė "The Free Press", daktaras Jay Bhattacharya, Stanfordo sveikatos politikos profesorius, kuris pasisakė už tikslingą pažeidžiamų asmenų apsaugą ir blokavimo nutraukimą, buvo slapta įtrauktas į juodąjį tendencijų sąrašą. 

Tačiau daugelis atvejų buvo vieši. Toliau įdėto tviterio įrašo autorius yra gydytojas, kuris valdo "Infectious Disease Ethics" (Užkrečiamųjų ligų etika) "Twitter" paskyrą. Šis tviterio įrašas buvo įvardytas kaip "klaidinantis", nors jame buvo kalbama apie recenzuoto tyrimo, kuriame nustatytas ryšys tarp mRNA vakcinų ir jaunų žmonių širdies sustojimų Izraelyje, rezultatus.



Rodo salos gydytojas Andrew Bostomas buvo visam laikui nušalintas nuo "Twitter", nes kelis kartus buvo pašalintas už dezinformaciją. Vienas iš jo smūgių buvo už tviterio žinutę, kurioje buvo minimi recenzuoto tyrimo rezultatai, kuriuose nustatyta, kad spermos donorų spermos koncentracija ir bendras judrių spermatozoidų skaičius po mRNA vakcinacijos pablogėjo.


"Twitter" žurnalai atskleidė, kad "Twitter" atliko vidaus auditą po to, kai Bostomo advokatas kreipėsi į bendrovę, ir nustatė, kad tik vienas iš penkių Bostomo pažeidimų buvo galiojantis.


Viename Bostomo tviteryje, kuris, kaip nustatyta, vis dar pažeidžia "Twitter" politiką, buvo cituojami duomenys ir daroma visiškai teisėta išvada. Problema buvo tik ta, kad ji buvo nepatogi visuomenės sveikatos įstaigos pasakojimui apie santykinę gripo ir Kovido riziką vaikams.


Šią žinutę pažymėjo ne tik robotas, bet ir žmogus rankiniu būdu, o tai labai gerai atskleidžia tiek algoritminį, tiek žmogiškąjį "Twitter" šališkumą. "Tai atrodo labai nesąžininga", - pasakė Bostomas, kai paskambinau jam pasidalyti savo išvadomis. "Kokia priemonė? Ką turėčiau daryti?" (Jo paskyra kartu su daugeliu kitų buvo atkurta Kalėdų dieną.)

Dar vienas žmogiškojo šališkumo pavyzdys - reakcija į toliau pateiktą tuometinio prezidento D. Trumpo tviterio žinutę. Daugelis D. Trumpo tviterio žinučių sukėlė plačias vidines diskusijas bendrovėje, ir ši nebuvo kitokia.


Siurrealistiniame pokalbyje Jimas Bakeris, tuometinis "Twitter" vyriausiojo patarėjo pavaduotojas, klausia, kodėl raginimas žmonėms nebijoti nėra "Twitter" dezinformacijos politikos "Covid-19" pažeidimas.


Savo atsakyme buvęs "Twitter" pasitikėjimo ir saugos vadovas Yoelis Rothas turėjo paaiškinti, kad optimizmas nebuvo dezinformacija.


Prisiminkite @KelleyKga su CDC duomenų tweet? "Twitter" atsakyme jai pasikeičiant nuomonėmis apie tai, kodėl jos tviterio žinutė buvo įvardyta kaip "klaidinanti", paaiškinama: 

"Pirmenybę teiksime turinio, dėl kurio gali padidėti poveikis ar perdavimas, peržiūrai ir ženklinimui".


Per visą pandemijos laikotarpį "Twitter" ne kartą palaikė oficialią vyriausybės poziciją, kad geriausias požiūris į pandemiją - teikti pirmenybę švelninimui, o ne kitoms problemoms. Informacija, prieštaraujanti šiam požiūriui, pavyzdžiui, atkreipianti dėmesį į mažą viruso keliamą pavojų vaikams arba kelianti klausimų dėl vakcinų saugumo ar veiksmingumo, buvo stabdoma ir slopinama. 

Tai ne tik istorija apie didžiųjų technologijų ar paveldėtos spaudos galią formuoti mūsų diskusijas, nors taip tikrai yra. 

Galiausiai tai taip pat istorija apie vaikus visoje šalyje, kuriems buvo užkirstas kelias lankyti mokyklą, ypač vaikus iš socialiai remtinų šeimų, kurie dabar atsilieka nuo labiau pasiturinčių bendraamžių matematikos ir anglų kalbos žiniomis. Tai istorija apie žmones, kurie mirė vieni. Tai istorija apie mažas įmones, kurios užsidarė. Tai net istorija apie San Francisko centre nuolat kaukėtus dvidešimtmečius, kurie niekada negrįžo į normalią padėtį.

Jei "Twitter" būtų leidęs tokį atvirą diskusijų forumą, kuriuo jis teigė tikįs, ar galėjo kas nors iš to pasisukti kitaip?


https://www.thefp.com/p/how-twitter-rigged-the-covid-debate



V.Boglaevas: "Kodėl karas dar neprasidėjo?" (video)

https://youtu.be/xL36Y3Jzs2g 

"Šalies finansinis savarankiškumas yra jos nepriklausomybės pagrindas. Rusija jos vis dar neturi. Rusijos centrinis bankas dirba Rusijos priešams", - tokią išvadą daro Yotube žiūrovas A.B.


Mano nuomone, Vladimiras Boglaevas, besiplečiančios Čerepoveco miesto gamyklos direktorius, vienas iš nedaugelio Rusijos realaus sektoriaus specialistų, kuris išmano makroekonomiką ir argumentuotai pajėgus nusakyti Rusijos valstybės perspektyvas. Boglajevas klausia: "Ar įmanoma laimėti rungtynes, žaidžiant priešininko aikštelėje, pagal priešininko taisykles, teisėjaujant šališkiems teisėjams?" Jo nuomone, Rusijos valdžiai laikas apsispręsti: "Ar kryželį nusiimti, ar trumpikes užsidėti."


2022-12-28

Migrantai Milane apiplėšė Salvini sūnų


Partijos "Lyga" vadovas Matteo Salvini, užimantis Infrastruktūros ir transporto ministro postą, viešai kalbėjo "Lega di Lega" festivalyje Alzano lombardo mieste, Val Serianoje, centre. Čia jis kalbėjo ir saugumo klausimais. Salvini informavo apie prieš Kalėdas įvykusį incidentą su jo sūnumi Milane. 


Kalbėdamas apie šią temą, M. Salvini grįžo prie savo sūnaus apiplėšimo likus dviem dienoms iki Kalėdų. Jis ramiai ėjo gatve, kai 20 val. vakaro Via Palma gatvėje, Milane, du šiaurės afrikiečiai, grasindami butelio šuke, atėmė iš jo mobilųjį telefoną. "Mano sūnus buvo apiplėštas kaip ir kiti Bergame, Milane ir Romoje. Tikiuosi, kad jie juos sugaus, ir tikiuosi, kad ne tik sugaus, bet ir pasodins į kalėjimą", - pasakė Salvini ir paaiškino, kad vienas iš dviejų, kurie įvykdė apiplėšimą, jau buvo suimtas prieš du mėnesius. 

Salvini sūnaus Federico motina Fabrizia Ieluzzi pasakė: "Jie užstojo jį gatvėje, pasiteisindami, kad prašo cigaretės, tada sudaužė stiklinį butelį ir, nukreipę skeveldrą į Federico, parodė jam savo tikruosius ketinimus."

"Jie paėmė jo telefoną, ne naujausio modelio "iPhone", kurį jis turėjo šešis mėnesius, ir šiek tiek pinigų, bet grąžino piniginę su dokumentais, tada pabėgo", - pridūrė ji.

Policija telefoną atgavo maždaug po 12 valandų po to, kai vagys bandė jį parduoti egiptiečiui San Siro rajone, kuris, kilus įtarimui, įspėjo valdžios institucijas.

Šis incidentas - ne pirmas kartas, kai žinomo ES politiko vaikas užpuolamas ar apiplėšiamas gatvėje. 2018 m. pretendentės į Prancūzijos prezidento postą Marine Le Pen dukra buvo užpulta prie boulingo baro Nanterre ir dėl smurto turėjo būti paguldyta į ligoninę. Incidento metu du 32 ir 47 metų vyrai priėjo prie tuomet 19-metės M. Le Pen dukters ir jos pusseserės ir jas užpuolė. 




2022-12-27

Nauji faktai apie spekuliantą. Michał Karnowski


Lenkų dienraščio "WPolytice" ir savaitraščio "WSieci" vyr redaktorius Michal Karnowski rašo: Ten, kur kėsinamasi į valstybę, yra Soroso kasa. "Ne atvira visuomenė, o išorinis išpuolis prieš visuomenę."

Kai 2020 ir 2021 m. Jungtinėse Valstijose vyko agresyvios kairiųjų kampanijos, kuriomis buvo siekiama, kad vietos valdžios institucijos sumažintų policijos finansavimą ir net ją panaikintų, žiniasklaidoje tai dažniausiai buvo vaizduojama kaip pilietinės visuomenės pastangos.

Kaip atskleidė "Fox News" televizija, iš 2021 m. mokestinės informacijos galima perskaityti, kad George'o Soroso pinigai plačiu srautu plaukė tiesiai į grupes, dirbančias prieš policijos struktūras, organizuojančias propagandos kampanijas, į tokių aktyvistų centrus.


Pasak "Fox News" žurnalistų, 2021 m. ne pelno organizacijos, priklausančios liberalaus milijardieriaus George'o Soroso "Atviros visuomenės fondų" tinklui, paaukojo mažiausiai 35 mln. dolerių.

Sorosas šiai temai teikia pirmenybę ir finansuoja daugybę grupių ir iniciatyvų, siekiančių šių tikslų. Dėdamas šias pastangas, jis taip pat finansiškai rėmė dešimtis kraštutinių kairiųjų kandidatų į prokurorus.

Finansininko organizacijos skyrė dideles sumas grupėms, remiančioms antipolicines akcijas, centrams, kurių paslaugomis naudojasi teisėsaugos institucijų išardymo siekiantys aktyvistai, ir netgi finansavo duomenų bazes, skirtas sekti aukas fondams ir policijos pareigūnų profsąjungoms.

Atviros visuomenės fondo atstovas patvirtino šiuos duomenis, neslėpdamas, kad finansuojamų organizacijų tikslai jiems yra artimi.

Dar kartą patvirtinama, kad visur, kur tik bandoma išardyti valstybę, sugriauti elementarią socialinę ir teisinę santvarką, vietoj jos kurti komunas ir kintančias tapatybes (įskaitant didžiules tragedijas, kai jaunuoliai masiškai iš berniukų virsta mergaitėmis ir atvirkščiai), pasirodo Soroso pinigai.


Neturėtume manyti, kad mūsų šalyje yra kitaip. Be to, matome, kad jo pinigai padeda atverti Lenkijos sienas masinei nelegaliai migracijai. Jo kontroliuojama žiniasklaida (o jos vis daugėja) daro viską, kad sugėdintų drąsius sienų gynėjus ir sukeltų simpatijas žmonėms, kurie kartu su Lukašenka bando prastumti koridorių per Lenkiją.

Apie kraštutinių kairiųjų politinių jėgų, veikiančių prieš Lenkijos valstybės stiprumą ir sanglaudą, finansavimą net neverta kalbėti. Tai akivaizdu.

Visa ši informacija yra svarbi. Kai pastebime, kokia jėga suduotas smūgis pamatinėms socialinėms, demokratinėms, valstybinėms, istorinėms vertybėms ir principams, turime žinoti, kad už jo taip pat stovi didžiulė milijardierių spekuliantų mašina. Šia prasme tai nėra atvira visuomenė, tai yra visuomenės puolimas iš išorės, ir kaip toks jis turi būti vertinamas.

Galbūt ateis laikas, kai Lenkijos valstybė ir kitos nacionalinės valstybės galės nedviprasmiškai atmesti šią agresiją.

https://wpolityce.pl/swiat/627764-wszedzie-gdzie-jest-atak-na-panstwo-jest-i-kasa-sorosa

P.S. Ar ne tą patį procesą stebime Dievo apleistoje "Marijos žemėje"? Ar ne sorošo "universitetą" yra baigusios "narkomanų partijos" "žvaigždės", šiandien "puošiančios" mūsų politikos dangų?



2022-12-26

Metų pabaigos apmąstymai apie globalizmo pasekmes su "Gefira" ir A.Avižieniu


"Gefira" kviestinio autoriaus Kalėdinis skaitymas

Matau juos vaikštinėjančius po prekybos centrus, besijuokiančius, nerūpestingus. Matau, kaip jie išlipa iš blizgančių automobilių arba į juos įlipa. Matau juos einančius savo miesto gatvėmis ir besibūriuojančius aikštėse. Ir aš klausausi. Klausausi ir girdžiu, kaip jie beveik visi ir visur kalba rusiškai. Gražią, literatūrinę, radijo ir televizijos rusų kalbą. Mane jaudina jos skambesys. Prisimenu laikus, kai mano šalyje buvo dislokuoti sovietų kariai. Sovietų kariuomenėje statistiškai didžiąją dalį sudarė rusų, ukrainiečių ir baltarusių tautybių kariai - trijų tautybių, kurios kalba rusiškai. Jų buvo nemažai, ypač toje mano tėvynės dalyje, kurioje gyvenau ir tebegyvenu. Tačiau tada gatvėse visai negirdėjau kalbant rusiškai. Taip pat nemačiau sovietinių kareivių. Šiandien neįmanoma nueiti šimtą metrų ir negirdėti žmonių, kalbančių rusiškai, negirdėti rusiškai kalbančių... ukrainiečių. Iš tiesų, parduotuvėje stovi nustebęs, kai girdi, kad ir priešais tave stovintis pirkėjas, ir jį aptarnaujanti kasininkė bendrauja rusiškai. Svarstote, ar sapne neperžengėte rytinės sienos. Tačiau tuoj pat suprantate, kad vis dar esate namuose, ir klausiate savęs: ar tikrai esate namie?

Dabar iš pirmų lūpų sužinau, kaip jaučiasi vokiečiai, prancūzai, švedai ar anglai. Jie jaučiasi kaip namie, bet tarsi ne namie. Bet ne. Jiems tikriausiai yra blogiau. Mano šalis priima to paties antropologinio tipo žmones, žmones, kurie laikosi panašaus tikėjimo: mano šalį apgyvendina europiečiai. Žinoma, suprantu, kad minėtieji vokiečiai, prancūzai, švedai ir anglai visai neturi jaustis blogai, kad persikraustė į svetimą šalį neatsikraustydami. Juk daug metų mokyklų, žiniasklaidos ir bažnyčių auklėjimas atliko savo vaidmenį. Prisimenu tas jaunas vokietes iš 2015 m. su užrašais "Sveiki atvykę pabėgėliai" ir veido išraiškomis, kurių neaprašinėsiu dėl ne itin gražių žodžių, kuriuos tektų vartoti. Tos jaunos vokietės, švedės, prancūzės, anglės, kurių protai buvo visiškai pasisavinti ir kurios daro tai, ko jų močiutės būtų gėdijęsi, skelbia tai, ką jų močiutės būtų smerkusios, tiki tuo, apie ką jų močiutės nebūtų pagalvojusios! Deja, jų močiutės ir seneliai palieka sceną ir, kaip ir aš, yra giliai pasibjaurėję tuo, ką mato ir girdi.


Aš apsipirkinėju didžiajame savo miesto prekybos centre, klausausi ir žiūriu į ukrainiečius, žiūriu į tuos vadinamuosius pabėgėlius, žiūriu į jaunus vyrus ir jaunas moteris ir negaliu negalvoti, kad jų tautiečiai sėdi tranšėjose, tankuose, šarvuočiuose, kad jų tautiečiai sėdi šaltuose ir neapšviestuose butuose ir namuose, kad jų tautiečiai prarado viltį sulaukti veiksmingos medicininės pagalbos, kad jų tautiečiai.... Ir negaliu atsikratyti minties, kad jų tėvynainiai - kaip tas ligonis ant skausmo lovos - norėtų bent jau buvimo čia, tų, kurie apsipirkinėja išblizgintuose prekybos centruose, šypsosi ir sėdasi prie stalo su kava ir pyragu; negaliu atsikratyti minties, kad jų tėvynainiai norėtų, kad tie, kurie yra čia, būtų su jais ir bent jau lydėtų juos savo buvimu.

Kas nors man pasakys, kad klystu. Kažkas man pasakys, kad ten, grioviuose ir šaltuose butuose, esantys žmonės džiaugiasi, kad bent kai kam pavyko ištrūkti, kai kam pavyko pabėgti. Galbūt. Tačiau panašioje situacijoje aš vis dėlto norėčiau, kad mano tautiečiai būtų su manimi. Manęs nedžiugintų mintis, kad štai šiam vyrui ar šiai moteriai pavyko pabėgti. Veikiau jausčiausi išduotas. Jausčiausi paliktas pats sau šio vyro ir šios moters. Manau, kad yra daugiau bendraminčių, daugiau tokių žmonių kaip aš, kurie neturi nei tiek sumanumo, nei tokių pažinčių, nei tokio pareigos jausmo ir solidarumo su savo tautiečiais, kad išsigelbėtų patys ir nesirūpintų kitų bendruomenės narių likimu. Manęs nedžiugintų mintis, kad daugeliui pavyko išsigelbėti. Pažįstu save, todėl žinau, kad būčiau išstumtas iš traukinio, perpildyto perbėgėlių arba, jei norite, pabėgėlių; žinau, kad nesugebėčiau pasirūpinti kuru savo automobiliui, nesugebėčiau papirkti pareigūno, kad išbrauktų mane iš šaukiamųjų sąrašo. Būčiau bejėgis.

Su šia mintimi einu per prekybos centrą, žiūriu į žmones, kuriuos mums liepiama vadinti pabėgėliais - nedrįskite jų vadinti perbėgėliais ar dezertyrais! - ir susimąstau apie pasaulį, kuriame gyvenu. Jau kelis dešimtmečius žodis "pabėgėlis" puikuojasi dienraščių, savaitraščių ir mėnraščių puslapiuose, jau kelis dešimtmečius žodis "pabėgėlis" nenustoja skambėti per radiją ir televiziją. Negaliu atsikratyti minties, kad šis visuotinis pabėgėlių judėjimas nėra natūralus reiškinys; veikiau už natūralumo regimybės slypi kažkieno sumanymas, sumanymas perkelti milijonus žmonių visame pasaulyje, sumanymas vykdyti etninius mainus, nušluoti tautas nuo žemės paviršiaus. Tikrai šėtoniškas ketinimas. Solve et coagula: sugriauti (tai, kas yra) ir vėl surinkti arba, kaip įprasta sakyti šiais laikais, pastatyti geriau (iš naujo). 2012 m. Londono olimpinių žaidynių atidarymo meninės inscenizacijos arba 2016 m. Šventojo Gotardo tunelio atidarymo inscenizacijos tik patvirtina šį spėjimą.

Man akivaizdu, kad šių masinių perkėlimų norima. Kaip kitaip paaiškinti tą reiškinį, kad galingosios Jungtinės Valstijos leidžia milijardus dolerių ginkluoti Ukrainą ir nesugeba suvaldyti nesibaigiančio žmonių masių srauto, kertančio pietinę JAV sieną? Kaip kitaip paaiškinti reiškinį, kad vieną dieną Vokietijos policijos pajėgos susidoroja su kažkokia organizacija, kurios nariai neva siekė valstybės perversmo ir norėjo atkurti Vokietijos imperiją (gana juokinga idėja), o Didžiosios Britanijos policijos pajėgos nepadarė to, ką turėjo padaryti, kai pakistaniečių gaujos ilgus metus Roterhame ir kituose miestuose paverginėjo ir prievartavo šimtus paauglių britų mergaičių? Kur yra noras, ten yra ir kelias. Akivaizdu, kad norima tam tikrų dalykų. Su tuo susiję dvigubi standartai Vakaruose tapo politine ir socialine norma. Visose gyvenimo srityse. Kaip paaiškinti tokį nepaprastą Vakarų žiniasklaidos budrumą bet kokiai nacionalizmo ar nacizmo apraiškai, kai tuo tarpu Ukrainoje ji užmerkia akis ar net remia nacionalistinio ir nacistinio politinio profilio grupes?

Kokia yra vadinamoji visuomenės nuomonė apie visa tai? Sunku spręsti apie tikrąją visuomenės nuomonę. Juk tai, kas laikoma viešąja nuomone, yra ne kas kita, kaip pagrindinių žiniasklaidos priemonių, t. y. nedidelės grupės žmonių, kurie disponuoja šiomis žiniasklaidos priemonėmis, nuomonė. Laikotarpis. Štai Vokietijos kanclerė sako kalbą ženklo fone: Deutschland - Einwanderungsland. Ar tikrai visi vokiečiai nori, kad jų šalyje vis didėtų antropologinių tipų, religijų ir kultūrų mišinys? Štai Amerikos prezidentas vėl ir vėl kartoja, kad įvairovė yra Amerikos stiprybė ir kad gerai, jog nuo 2017 m. baltieji JAV jau tapo mažuma. Ar jis tikrai tuo tiki? Ar jo šeimoje yra įvairių antropologinių tipų, tikėjimų ir kultūrų žmonių? O kaip dėl kitų Vakarų šalių? Deja, visur ta pati veidmainiška ideologija ir visur ta neva autentiška visuomenės nuomonė, kuri nori įvairovės ir imigracijos. Kažkodėl nenoriu tuo tikėti. O netikiu visu tuo todėl, kad esu iš šalies, kurioje vos prieš mėnesį iki visiško valdžios praradimo tuometinis lyderis vis dar buvo pasiekęs 98 proc. rezultatą parlamento rinkimuose....

Lygiai taip pat netikiu žmogaus sukelta klimato kaita, kuria mūsų sąmonė atakuojama jau daugiau nei ketvirtį amžiaus. Kodėl ja netikiu? Būtent todėl, kad mano sąmonė diena iš dienos negailestingai puolama šia nesąmone; būtent todėl, kad ši žmogaus sukelta klimato kaita man kišama į gerklę; būtent todėl, kad man rodomi isteriški paaugliai, kurie yra rimtai įsitikinę, kad po kelerių metų jie neturės kuo kvėpuoti. Man tai visiškai nusibodo!


Kita vertus, lengvai tikiu, kad šis žmogaus sukeltos klimato katastrofos planas yra protingas, kad nepasakyčiau gudrus ir klastingas Vakarų planas valdyti pasaulį. Žiūrėkite! Štai klimato arba anglies dioksido mokestis įvedamas vadinamosiose besivystančiose šalyse pagamintiems produktams. Gudru! Vakarai neturi drąsos paprasčiausiai įvesti tarifus Antrojo ir Trečiojo pasaulio prekėms, todėl griebiasi tokios apgaulės! Kodėl Vakarai neturi drąsos atvirai įvesti muitus? Paprasčiausiai todėl, kad taip ilgai ir taip nepakenčiamai kalbėjo apie lygias galimybes visiems, apie laisvą rinką, laisvą prekių ir paslaugų judėjimą, kad muitų įvedimas atvirai prieštarautų šiems kilniems šūkiams. Štai taip, štai jums ir viskas! Mes - Vakarai - kovojame už visos žmonijos gerovę! Tik vardan šio gėrio esame priversti įvesti klimato arba anglies dioksido mokestį! Tai jokiu būdu ne dėl to, kad bijome konkurencijos. Tikimės, kad mus suprasite: visa tai - jūsų labui! Žinoma.

Žinoma, galvoju sau, kai vaikštau po prekybos centrą ir klausausi pro šalį einančių žmonių. Kartkartėmis išgirdęs rusų kalbą, negaliu negalvoti apie Rusiją ir Ukrainą, negaliu negalvoti apie slavų tautas. Prisimenu, kaip prieš daugiau nei dvidešimt metų buvo su Jugoslavija. Pietų slavai - daugiausia kroatai ir serbai - buvo nusiteikę vieni prieš kitus; dabar rytų slavai - daugiausia rusai ir ukrainiečiai - yra nusiteikę vieni prieš kitus. Jugoslavijai žlugus, dalyvaujant Vakarams kariniu, finansiniu ir politiniu požiūriu, ginčai nesibaigė. Žlugus Sovietų Sąjungai, taika nesibaigė. Ir ten, ir čia galingieji siekia dar labiau politiškai suskaldyti pasirinktą pasaulio regioną ir tuo tikslu sėja, augina ir ugdo neapykantą tarp tautų. Pagalvokite apie tai! Devintojo dešimtmečio pabaigoje ir dešimtojo pradžioje atrodė, kad gimsta nuostabus naujas pasaulis! Tie, kurie yra vyresni, prisimena triumfuojantį "Scorpions" dainos "Winds of Change" maršą, melodiją, kuri tapo garso takeliu filmuotai medžiagai, rodančiai Berlyno sienos griūtį. Atrodė, kad Šaltasis karas baigėsi, kad žmonija žengia į draugystės ir bendradarbiavimo erą. Deja!

Ukraina nuo pat pradžių buvo sukurta kaip valstybė, priešpriešinama Rusijai. "Ukraina - ne Rusija" - taip vadinosi pirmojo Ukrainos prezidento Leonido Kučmos knyga. Pamažu iš "ne Rusijos" Ukraina tapo antirusiška valstybe, taranu Vakarų rankose, skirtu smogti tai Rusijai. Ar dar prisimename Julijos Tymošenko žodžius, kaip ji norėjo smogti Maskvai branduoline bomba? Ar prisimename, kaip sekretorė V. Nuland ir ambasadorius J. Pyattas drąsino Kijevo demonstrantus į mūšį, stovėdami tarp jų Kijevo Maidane? Ir vis dėlto panašus elgesys, t. y. atviras Rusijos užsienio reikalų ministro ir Rusijos ambasadoriaus Londone, Paryžiuje ar Berlyne palaikymas smurtiniams, kelias savaites trukusiems protestams, sukeltų pasipiktinimo šėlsmą tai patyrusiose šalyse! Ką darytų Vašingtonas, jei priešiškai nusiteikusi Meksika sudarytų karinį aljansą ar tiesiog užmegztų karinius ryšius su Rusija ar Kinija? Ar tikrai taip sunku įsivaizduoti tam tikrų veiksmų pasekmes? Ar Nuland, Pyatt ir tie, kurie traukė virveles, nežinojo, kokia rizika tuo metu rizikavo? Prašau.

Kodėl beprasmiškai kartojame, kad kaltas tas, kuris pradėjo karinę invaziją? Nereikia būti genialaus proto, kad suprastum, jog agresorius yra ne tas, kuris fiziškai atsako į situacinę grėsmę, o tas, kuris tą situacinę grėsmę sukuria. Prieš akis iškelkime klasikinę sceną iš vesterno: du ginklanešiai stovi vienas prieš kitą, rankomis laikydami ginklų rankenas. Kai situacija, kurioje atsidūrė šie du vyrai, jau yra susiklosčiusi, kai jie jau stovi vienas priešais kitą, kaltininkas yra ne tas, kuris pirmas išsitraukia ginklą, kuris pirmas iššauna. Priešingai! Dvikovoje svarbiausia, kuris iš priešininkų pirmas iššauna - pirmas išsitraukia ginklą - nes tai suteikia daugiau galimybių laimėti, daugiau galimybių išgyventi. Ar sunku buvo tai numatyti? Ko neturi šie didieji politikai, geriausių universitetų absolventai: pakankamai aukšto intelekto koeficiento ar elementaraus geranoriškumo?

Dabar, kai žmonės miršta ir kenčia, senstantys modeliai su madingomis šukuosenomis ir madingais kostiumais, tos, kurios Vakarų pasaulyje įgyvendino savo feministines svajones ir tapo prezidentėmis, premjerėmis ir ministrėmis (jas ypač jaudina gynybos ministro postas, kur jos pagaliau gali vadovauti tikriems vyrams!), lieja krokodilo ašaras ir apgailestauja dėl Ukrainos žmonių likimo! Tačiau užuot darę viską, kad karas baigtųsi (ir, svarbiausia, neleistų jam įsiplieksti), jie vis dar įpila alyvos į ugnį fantazuodami, kaip nubaus Rusiją ir atiduos jos vadovus į tarptautinį tribunolą! Tikrai galima pavydėti jų vartojamo alkoholio ar narkotikų! Šioms feministiškai nusiteikusioms damoms karas prieš Rusiją turi būti paskutinis kryžiaus žygis baltųjų pasaulyje prieš baltuosius vyrus. Todėl, matyt, ir kyla jų nesusitaikymas, akiplėšiškumas ir noras patraukti Rusijos vadovus į tribunolą. Juk toksiškas vyriškumas turi būti nubaustas, ar ne?

Dabar Vakarų lyderiai taiko sankcijas. Jie taiko sankcijas ir nori, kad prie jų prisijungtų visas pasaulis. Jie nori, kad visas pasaulis nesiųstų rusams, pavyzdžiui, vaistų, kad paprasti žmonės išmirtų, o jų artimieji pajustų poreikį sukilti prieš Kremlių. Tokios yra Vakarų lyderių viltys. Vienas dalykas, ar sankcijos veiksmingos, ar ne. Sankcijų įvedimas neabejotinai moko kiekvieną šalies patriotą ir vadovą, kad norint būti nepriklausomam, norint išgyventi! reikia stengtis kuo daugiau visko, kas gyvybiškai svarbu, pasigaminti - namuose. Kadaise galingieji skatino pasaulį, kuriame vyrauja darbo pasidalijimas: vienos šalys gamina tą, kitos - aną. Argi dabar nematote, kokie mirtini yra šie spąstai? Jei šalis atsikratys kelių svarbių pramonės šakų ir sukryžiuos kardus su pasaulio valdytojais, šie pasaulio valdytojai gali laikyti šalį - atsiprašau už išsireiškimą - už genitalijų. Tai yra svarbiausia sankcijų pamoka: niekada neatsikratyti šaliai svarbių pramonės šakų, niekada neperduoti savo finansų į užsienio rankas, niekada nesudaryti tarptautinių susitarimų, kurie atimtų iš šalies suverenitetą. Niekada netikėkite, kad įmanoma tautų brolystė.


Apie tai galvoju vaikštinėdamas po prekybos centrą ir klausydamasis pokalbių rusų kalba. Šen bei ten šalia užrašų gimtąja kalba pastebiu užrašus ukrainiečių kalba, užrašus, kurie turėtų padėti perbėgėliams - perkeltiesiems asmenims, arba, pagal ES terminologiją, pabėgėliams - iš Ukrainos jaustis kaip namie. Kokia komedija! Jie visi kalba rusiškai, o jiems pateikiami užrašai ukrainiečių kalba! Vadinasi, jie dar netapo ukrainiečiais! Ar suprantate? Tai tas pats, kas pateikti airiškus skelbimus airiams ir apsimesti, kad nežinote, jog airių gimtoji kalba yra anglų! Dieve mano, kokia bufonada, kokia manipuliacija, koks beprotiškas pasaulis!

Aš net neklausčiau šių žmonių iš Ukrainos, kokia jų atvykimo priežastis. Kodėl? Todėl, kad galiu lengvai įsivaizduoti jų paaiškinimus. Pažįstu tokio tipo žmones ir žinau tokius paaiškinimus. Juos žinau iš savo tautiečių. Jie irgi ištisas kartas tik svajojo išvykti kur nors į Vakarus, o ten suko istorijas apie tai, kaip buvo neįmanoma gyventi tėvynėje, nes - ir čia jie pateikia kelias banalias, nuspėjamas priežastis, o ypač tas, kurios visada efektyviai veikia žmones Vakaruose. Ką dar išgirsiu iš šių rusakalbių ukrainiečių? Jie pasakys tai, ką, jų manymu, nori išgirsti užsienyje gyvenantis žmogus. Jie papasakos istorijas, dėl kurių priimančioji tauta bus palankiai nusiteikusi jų atžvilgiu.

Mano šalyje taip pat yra daugybė žmonių, kurie tiki tokiais užsieniečių pasakojimais: be išlygų. Viskas prasidėjo nuo masinės informacijos priemonių, jų šimtą kartų kartojamos žinutės ir ypač vaizdų: motina su vaiku arba, dar veiksmingiau, verkianti motina su verkiančiu vaiku, pageidautina nugriauto namo fone. Tūkstančių mano tėvynainių namai ir butai tuoj pat plačiai atsivėrė, o mano tautiečiai sveikino perbėgėlius - perkeltuosius asmenis - pabėgėlius (terminą pasirinkite patys) - jausdami savo moralinį pranašumą prieš visus tuos, kurie jų nepriėmė. Aš užduodu šiems žmonėms klausimus. Paprastus klausimus. Ei, ar jums nerūpi mūsų šalies ateitis, mūsų tautos gerovė? Primenu jiems, kad šių perbėgėlių - perkeltųjų asmenų - pabėgėlių seneliai žvėriškai žudė mūsų senelius. Primenu jiems tai, ko jie negali nežinoti, kad kelis šimtmečius mūsų tautos kivirčijosi, švelniai tariant. Klausiu jų, kas verčia manyti, kad panašūs įvykiai nepasikartos. Įdomu, ar jie jaučiasi pasidavę emocinei manipuliacijai. Ką jie atsako? Jie žiūri į mane netikėdami. Juk tai, ką jie daro, yra teisinga! Yra agresoriai, o čia - nekaltos aukos. Štai ir viskas. Taškas.

Prisimenu, kad žmonės, kurie dabar yra mano tautos elitas, dar tais laikais, kai siekė užgrobti valdžią, dar tais laikais, kai buvo ankstesnės politinės sistemos aukos, mėgo sakyti, kad pirmas žingsnis sėjant neapykantą tarp žmonių ir tautų - dehumanizuoti, o antras žingsnis - neleisti kalbėti tiems, kurie mąsto kitaip. Tai tiesa. Iš tų metų taip pat prisimenu, kad vienas jau istorinę sceną paliekančios sistemos atstovas apie tuometinius politinius disidentus (dabartinį politinį elitą) pasakė štai ką: Jis sakė: "Duokite jiems valdžią ir pinigus, ir jie taip pat morališkai nusižemins. Būdamas uolus visų tų disidentų šalininkas tuo metu netikėjau, kad mano politiniai herojai kada nors galėtų morališkai nusižengti. Ir vis dėlto.

Tačiau jie savo oponentus dehumanizuoja peržengdami gero skonio ribas ir užčiaupia burnas tiems, kurie su jais nesutinka. Kaip ir jų vakarietiški principai - jų ideologiniai stabai - jie rusams ir Rusijai taiko blogiausius įmanomus terminus ir užčiaupia burnas tiems tautiečiams, kurie reiškia kitokią nuomonę. Kokia buvo mano nuostaba, kai iškart po 2022 m. vasario 24 d. negalėjau apsilankyti vieno iš politinių portalų svetainėje, svetainėje, kurią skaitė vos keli tūkstančiai žmonių! Kokia buvo mano nuostaba, kai sužinojau, kad panašaus politinio profilio svetainės buvo blokuojamos šalyse, kurias anksčiau valdė Didysis brolis iš Rytų, o dabar perėjo į Didžiojo brolio iš Vakarų valdžią. Kadaise girti žodžio laisvės ir humanizmo šūkiai nuėjo perniek. Matyt, tie, kurie slopina disidentų balsus, kažko bijo. Ko?

Transhumanizmo šalininkai ir tie, kurie valdo šiuolaikinį pasaulį, neabejotinai bijo mirties ir žmonijos rūstybės. Mirties baimė verčia juos tikėti mokslu ir technologijomis, verčia fantazuoti apie žmonių prijungimą prie daiktų interneto ir techninį jų biologinių galimybių tobulinimą. Ji verčia juos tikėti galimybe pasiekti nemirtingumą žemėje. Žmonijos rūstybės baimė verčia juos puoselėti planus panaikinti grynuosius pinigus ir įvesti centrinio banko skaitmeninę valiutą, kuri leistų jiems visiškai kontroliuoti visus. Šimtų milijonų žmonių, kurie galų gale gali pavargti nuo drąsaus naujojo pasaulio, kurie galų gale gali nenorėti gyventi pagal šių kelių milijardierių diktatą, rūstybės baimė verčia tuos, kurie valdo pasaulį, kurti apokaliptines vizijas masėms, verčia juos pranašauti klimato Armagedoną. Šios vizijos ir pranašystės - kaip kadaise pragaro ir amžinojo pasmerkimo vizijos - yra skirtos tam, kad milijardai žmonių paklustų keliems geradariams, kurie žino, kaip mus išgelbėti nuo CO2 asfiksijos.

Senųjų religijų terminiją - nuodėmės ir dorybės, išganymo ir prakeikimo, Dievo ir šėtono sąvokas - pakeitė tokie terminai kaip atšaukimo kultūra, dekonstrukcija, sisteminis rasizmas, tos pačios lyties asmenų santuokos, kritinė rasių teorija, tvarumas, LGTB, suplanuota tėvystė, lyčių aspekto integravimas, klimato kaita, kilpų ekonomika, anglies pėdsakas, dekarbonizacija ir daugybė, daugybė kitų. Normaliam žmogui girdint ar skaitant šiuos terminus darosi labai bjauru. Naujajai teologijai reikia naujų teologų ir naujų teologijos katedrų universitetuose; jai reikia šventųjų ir kankinių, jai reikia karštai tikinčių ir užkietėjusių pagonių, kurie sudarytų neigiamą foną teigiamam karštai tikinčiųjų požiūriui.

Kalėdinis prekybos centro dekoras skatina susimąstyti. Apsidairau aplinkui. Matau reklamas ir negaliu atsikratyti minties, kad ir čia esu veikiamas pasąmonės poveikio. Kodėl septyniose aštuoniose nuotraukose iš dešimties matau spalvotus žmones? Kodėl mokyklinių kanceliarinių prekių reklamoje man rodo penkis vaikus, iš kurių du yra tamsios odos, šalyje, kurioje - kol kas - mokinių, kurių veido spalva kitokia nei balta, yra mažiau nei vienas procentas? Įdomu, ar tik aš vienas į visa tai sąmoningai atkreipiu dėmesį. Prisimenu, kad panašius reiškinius pastebėjau daug metų prieš Barakui Huseinui Obamai tampant Amerikos prezidentu. Prieš jo išrinkimą beveik kas antrame amerikiečių vaidybiniame filme valstybės vadovo vaidmuo buvo suteiktas juodaodžiui aktoriui. Taip Amerikos visuomenė buvo pripratinta prie minties, kad netrukus turės tokį prezidentą. Ar tada amerikiečiai pajuto, kad jie buvo ruošiami? Juodaodis prezidentas nebuvo paskutinis valdžios žodis: pasaulio vadovai nori netrukus demografiškai pertvarkyti Ameriką. Jei jie gali tai padaryti su supervalstybe (pagalvokite apie sieną su Meksika ir tūkstančius žmonių, kasdien kertančių ją į šiaurę!), kas laukia mano tėvynės, kuri yra finansinė ir psichologinė Vakarų vasalė?

Ar tie, kurie kalba rusiškai ir linksmai vaikšto (nors ten, iš kur jie atvyko, vis dar vyksta karas) po šventiškai papuoštą prekybos centrą, ketina grįžti į savo šalį? Žinau - mes žinome - kad didžioji dauguma nesiruošia. Šeima To, kurio gimtadienį minime per šias Kalėdas, bijodama Erodo pakalikų, pabėgo į Egiptą. Tačiau vos tik grėsmė praėjo, jie grįžo į savo tėvynę, grįžo ten, kur kalbama jų kalba, kur laikomasi jų papročių; grįžo į vietas, prie kurių buvo prisirišę, ir į kraštovaizdį, kuris jiems buvo brangus. Dauguma užsieniečių, esančių aplink mane šiame prekybos centre, negrįš, kaip ir dauguma mano tautiečių, išvykusių į Vakarus. Įdomu, kokia turi būti žmogaus psichika (moksliškai tariant) arba kokia turi būti jo siela (žmogiškai tariant), kad jis nenorėtų gyventi tarp savų, savo namuose, nenorėtų girdėti savo gimtosios kalbos biure ir gatvėje, per radiją ir televiziją; kokia turi būti jo psichika, kad norėtų ištrėmęs savo vaikus, norėtų klausytis, kaip jie neteisingai taria ir vartoja tėvų kalbą, kuri niekada nebus jų gimtoji kalba. Tarp mano tautiečių yra nemažai tokių žmonių, nemažai jų yra ir tarp tų perbėgėlių - perkeltųjų asmenų - bėglių, pro kuriuos praeinu šventiškai papuoštame prekybos centre.



2. Algis Avižienis, buvęs JAV diplomatas, pristato knygą “Link naujos nacionalinių valstybių eros.” 




Algio Avižienio knygos “Link naujos nacionalinių valstybių eros” elektroninė versija yra čia : docdro.id/3qotoal 


P.S. Keista, bet A.Avižienį,  lietuvių tautos ir valstybės patriotą, kalbina Kęsturis Skrebys, viešai deklaravęs esąs masonu. Mano turima informacija sako, kad ši slapta organizacija yra satanistinė ir tarnauja globalizmui.  




2022-12-25

Nicolaus Fest: "ES-Afrikos-strategija grindžiama trimis pagrindiniais melais"

 


Naršome internete, apžiūrime reklamą prekybos centruose, stebime reklaminius transparantus keliuose: juose apstu juodaodžių. Kodėl? Anksčiau jų nebuvo, o per pastaruosius kelis metus jų tiek, kad jautiesi ne Lietuvoje, o JAV ar Brazilijoje. Supranti, kad tai sąmoningas mūsų smegenų performatavimas, akių pratinimas. Prie ko? Prie gyventojų rasinio pakeitimo Lietuvoje? 


Negrizacijos procesas Vakarų Europoje nužengęs žymiai toliau, todėl buvo įdomu sužinoti Vakarų Europos gyventojų nuomonę, kas stovi už šios juodaodžių propagandos. Žemiau pateikiu vertimą, kuriame mėginama atsakyti į šį klausimą.

https://unser-mitteleuropa.com/nicolaus-fest-die-eu-afrika-strategie-basiert-auf-drei-fundamentalen-luegen/

AfD ES delegacijos vadovas Nicolaus Festas apie "įvairovę" žiniasklaidoje ir reklamoje, ES ir Afrikos strategiją ir raudonąjį korupcijos skandalą Europos Parlamente.

Klausimas: Pone Festai, metai eina į pabaigą, o artėjančių Kalėdų proga kitame numeryje "ZurZeit" daug dėmesio skirs "Juodajam Kristaus Kūdikiui". Tikslas - išsiaiškinti, kodėl afrikiečių vaidmuo kine, televizijoje ir reklamoje yra akivaizdžiai per didelis, palyginti su vietos gyventojų dalimi. Kaip buvęs "Bild" žurnalistas, ar turite tam paaiškinimą?

Nicolaus Fest: "Swarm" idiotizmas. Viena bendrovė tai padaro ir visi bėga paskui ją. Gali būti, kad tokios "įvairovės" reklamos patinka labai jaunoms tikslinėms grupėms, nes jauni žmonės nori parodyti savo, dažniausiai neištirtą toleranciją, pasitelkdami prekių ženklus. Tačiau kai Berlyno viešojo transporto bendrovė "Deutsche Bahn" ar net automobilių gamintojai Vokietijoje reklamuoja afrikiečius ar azijiečius, tai atrodo vienpusiška ir išgalvota.

Esu įsitikinęs, kad daugeliui klientų tai jau atsibodo. Keista, bet yra viena gyvenimo sritis, kurioje, kiek žinau, spalvoti modeliai nevaidina jokio vaidmens: Viskas, kas susiję su mirtimi ir priežiūra. Spalvoti modeliai nerodomi mirties draudimo ar slaugos namų reklamose. Liga ir mirtis yra baltos spalvos. Tai, žinoma, piktinanti diskriminacija, juo labiau kad mirtis, kaip žinoma, daugiausia gyvena Afrikoje.

Ar žiniasklaida ir reklama galbūt laikosi 2019 m. ES Parlamento priimtos rezoliucijos dėl Afrikos kilmės asmenų pagrindinių teisių Europoje 11 punkto? Jame valstybės narės raginamos skatinti "afrikiečių kilmės asmenų dalyvavimą televizijos programose ir kitose žiniasklaidos priemonėse", kad būtų "tinkamai sprendžiama jų nepakankamo atstovavimo problema ir kad afrikiečių kilmės vaikams trūksta sektinų pavyzdžių".

Fest: Nuostabu, kad žinote apie šią skandalingą rezoliuciją - istorijos iškraipymo, melo ir visiškos kvailystės virtinę. Tačiau manau, kad neįmanoma, jog tai galioja ir įmonių reklamos vadybininkams. Labiau tikėtina, kad taip ir bus: Daugeliui įmonių Azija ir anglakalbis pasaulis yra svarbiausios rinkos, ir tai matyti iš jų reklamos. Sliekas turi būti skanus ten gyvenantiems klientams; senieji Europos klientai yra tik priegauda. Todėl reklamos ir komerciniai skelbimai tiesiog perimami iš šių šalių rinkų ir verčiami į vokiečių, prancūzų ar italų kalbas.

Ar minėta Europos Parlamento rezoliucija siekiama nustatyti kryptį didesnei imigracijai iš Afrikos?


Fest: Taip. Tai aiškiai nurodyta ES ir Afrikos strategijoje. Beje, tai taip pat grindžiama trimis pagrindiniais melais: Pirma, migracija yra normalus dalykas. Tai savaime yra nesąmonė: daugiau kaip 98 proc. pasaulio gyventojų gyvena sėdimą darbą būtent todėl, kad žmonės mėgsta būti namuose, su šeima ir draugais. Atsiskaitymas yra norma, o migracija - išimtis. Antrasis melas: migracija naudinga priimančioms šalims. Tai jau seniai paneigta daugeliu tyrimų, atliktų arabų ir afrikiečių masinės migracijos atveju.

Tačiau ES Komisija vis tiek tai tvirtina. Trečia: Europai reikia migracijos. Tai taip pat yra nesąmonė. Europai reikia migracijos tik tuo atveju, jei pensijų sistemos ir toliau bus iš esmės neteisingai sukonstruotos, o vaikų turtui bus taikomos finansinės sankcijos. Tačiau, užuot pagaliau ištaisius šiuos dizaino trūkumus, problemas bandoma spręsti imigracija, tačiau paaiškėja, kad imigracija vyksta tik į socialines sistemas, bet beveik ne į darbo rinką. Iš viso ES nori, kad iki 2027 m. imigruotų 70 mln. afrikiečių. Tai būtų Europos, kokią mes ją pažįstame, pabaiga.

Iš esmės "Woke" yra ne kas kita, kaip senas, kvailas marksizmas, prisidengęs pasauline įvairove.

Ar tai, kad vis dažniau diskutuojama apie tariamą rasizmą ir panašius dalykus, galbūt yra JAV "pabudimo" isterijos persikėlimas į Europą?

Fest: deja, to ištakos yra Europoje, Prancūzijoje. Foucault ir Derrida šmeižė visas institucijas ir net kalbą kaip dominavimo instrumentus, Franzas Fanonas padarė priimtiną rasizmą, nukreiptą prieš baltuosius. JAV šios idėjos susijungė į kritinę rasių teoriją ir susivienijo su antikapitalizmu. Tai toksiškas mišinys, tačiau vokiečiams jis dar patrauklesnis. Taikomas gražus bonmotas: "Antikapitalizmu tiki tik Lotynų Amerikos analfabetai ir Vakarų Vokietijos intelektualai". Iš esmės "Woke" yra senas, kvailas marksizmas, prisidengęs pasaulinės įvairovės rūbais.

Pastarosiomis dienomis žiniasklaidoje dominavo korupcijos skandalas Europos Parlamente. Ar pasirodę kaltinimai yra tik ledkalnio viršūnė?


Fest: Jie yra tik viršutinė ledkalnio dalis. Korupcija ES - kaip ir bet kurioje kitoje organizacijoje, kuri nekontroliuojamai skirsto milijardus - yra paplitusi. Pastarosiomis dienomis nagrinėtos korupcijos bylos buvo tik paprasčiausios korupcijos pavyzdžiai. Šimtai tūkstančių grynaisiais - kas tai daro? Tinkamas būdas plauti pinigus - per nevyriausybines organizacijas. Tačiau ES Parlamento kairiosios partijos jau daugelį metų neleidžia taikyti jokių skaidrumo taisyklių. Šiandien kairieji, žalieji, liberalai ir socialistai taip pat iš esmės vieningai balsavo prieš visų EP narių ir Kataro vyriausybės atstovų, įskaitant susijusias NVO, ryšių atskleidimą. Juk jie nenori tokio didelio skaidrumo.

Daugiau nei 7 500 lobistų turi leidimus patekti į Parlamentą, dar 40 000 lobistų dirba Briuselio biuruose.

Įtariamieji korupcijos skandalu yra iš ES Parlamento Socialistų frakcijos, tačiau žiniasklaida apie tai užsiminė tik prabėgomis. Ar valdžia buvo užklupta ne taip, nes tariami korumpuoti asmenys yra ne "blogi" dešinieji, o "geri" kairieji?

Dr. Nicolaus Festas, ilgą laiką dirbęs žurnalistinį darbą, 2019 m. buvo išrinktas AfD Europos Parlamento nariu, o dabar yra Vokietijos delegacijos ID frakcijoje vadovas.

Fest: Žinoma. Jei tai būtų dešiniosios grupuotės atvejai, visi be išimties būtų įtariami. Žiniasklaida kalba apie "vienišus nusikaltėlius". O socialistai iš karto ėmė elgtis kaip aukos: "Mes buvome apgauti, mūsų pasitikėjimas buvo išduotas". Kas tuo tiki. Mane labiausiai prajuokino tai, kad visi suimtieji balsavo už tai, kad kiekviena proga būtų stiprinamos LGBTIQ teisės. Tuomet imti pinigus iš Kataro, kur homoseksualai viešai plakami, nėra be proto šmaikštu.

Ką reikėtų ir ko nereikėtų daryti, kad ateityje būtų išvengta korupcijos skandalų? Kaip žinoma, Europos Parlamente dirba tūkstančiai lobistų...

Fest: Daugiau nei 7 500 lobistų turi leidimus patekti į Parlamentą, o dar 40 000 lobistų dirba Briuselio biuruose. 705 europarlamentarai - tai padorus personalo santykis, tačiau ne vienas haremas turi mažiau darbuotojų. Tačiau problemos esmė slypi kitur: Briuselis turi per daug pinigų ir per mažai kontroliuoja žiniasklaidą, iš dalies dėl to, kad dauguma laikraščių nebegali sau leisti turėti korespondentų užsienyje. Užuot vis labiau didinus ES biudžetą ir uždavinius, ES turėtų apsiriboti tik keliais dalykais: Muitinės klausimai, kokybės standartai, galbūt energetika. Visa kita turėtų daryti pačios valstybės, o ES biudžetas turėtų būti gerokai sumažintas. Tada būtų galima gerokai sumažinti ES biurokratiją ir kartu panaikinti ES Parlamentą. Ministrų Taryba gali nuspręsti, ką reikia nuspręsti, o visa kita turėtų būti palikta nacionalinėms valstybėms, be to, ten žiniasklaidos kontrolė politikoje yra daug griežtesnė. Tai taip pat gerokai sumažintų korupciją.

Interviu davė Bernhardas Tomaschitzas iš ZURZEIT, mūsų partnerio EUROPOS MEDIA BENDRADARBIAVIMAS.





Orbano 2022 metų baigiamoji spaudos konferencija

 


Gruodžio 23 d. Vengrijos premjeras savo surengtoje spaudos konferencijoje aptarė 2022 metų įvykius. Reportažą paskelbė vengrų dienraštis "Magyar Nemzet".

Reportažas iš tiesioginės Vengrijos ministro pirmininko metų pabaigos tarptautinės spaudos konferencijos transliacijos.

"Pagal mūsų tradiciją metų pradžioje arba pabaigoje rengiame spaudos konferenciją, o kadangi šiandien po pietų vyks parlamento posėdis, informuosime žmones", - sakė Ministras Pirmininkas, pradėdamas paskutinę 2022 m. spaudos konferenciją.


Jis aptarė, kaip šie metai susiklostė valdymo srityje. Kaip jis sakė, "šie metai Vengrijai buvo sunkiausi nuo pat komunizmo žlugimo".

Tuo pat metu mūsų šalies rezultatai praėjusiais metais buvo itin geri.

Šeši svarbiausi 2022 m. pasiekimai

"Vengrija šiais metais pademonstravo išskirtinį pasirodymą parlamento rinkimuose, kuriuose reikėjo apsaugoti mūsų suverenitetą ir nepriklausomybę," - sakė Viktoras Orbanas, pradėdamas sąrašą. "3 milijardai HUF stojo prieš 3 milijonus rinkėjų, ir pastarieji laimėjo", - teigė jis. Vengrijos rinkėjai pasisakė už stabilią, pajėgią ir patikimą vyriausybę, nes didžiausia vertybė yra vyriausybės gebėjimas veikti. Pagal stabilumą mūsų šalis yra pirmoje vietoje Europoje, nes nuo 1990 m. jiems neteko rengti nė vienų išskirtinai organizuotų rinkimų.

Dar svarbiau yra tai, kad Briuselio liberalusis elitas norėjo kairiosios vyriausybės, ir, kaip sakė premjeras, dėl šios priežasties Vengrijai buvo sulaikytos lėšos.

Antroji sėkmė, kurią įvardijo Viktoras Orbanas, buvo ta, kad mums pavyko neįsivelti į karą.

Nors mūsų kaimynystėje gyvena daug vengrų, mes susiduriame su karu, kuriame iki šiol buvo tik pralaimėjusieji, kurie už tai moka didelę kainą.

- teigė jis. Jis mano, kad 2023 m. svarbiausia bus išvengti ekonominio nuosmukio. Vengrija laikosi pozicijos, kad neturėtume leisti, jog mus įtrauktų į šį karą, tačiau didžioji dalis Europos jau įsitraukė, ypač tie, kurie gabena ginklus ir rengia karius. Premjeras tikisi, kad Europa nebus pernelyg giliai įvelta į šį karą.

Pasak jo, finansuodama vieną iš kariaujančių pusių, ES neatsiejamai įsitraukė į šį konfliktą.

Vengrijai pavyko likti už viso to ribų ir, nepaisant viso tarptautinio spaudimo, ji vis dar tiki, kad vienintelis sprendimas yra neatidėliotinos paliaubos, taikos derybos ir taika.

"Be viso to, mes įvykdėme savo humanitarinę ir krikščionišką pareigą padėti tiems, kurie pateko į bėdą. Padėjome tūkstančiams žmonių keliauti po šalį, o tiems, kurie norėjo pasilikti, suteikėme viską, ką vengras gali gauti Vengrijoje", - sakė Ministras Pirmininkas.

Trečiasis svarbus šių metų pasiekimas buvo tas, kad Vengrija ir toliau laikėsi prieš migraciją.


Tai mums yra didelis iššūkis kiekvienais metais, bet 2022 m. - ypač, nes kartu su migrantų bangomis iš pietų atkeliavo milijonai pabėgėlių iš Ukrainos. Tokiomis sąlygomis buvo sunku apginti pietinę sieną.

"Vengrijos pasienio policija, pasienio medžiotojai ir kariškiai šiais metais sugebėjo sustabdyti daugiau kaip 250 tūkst. bandymų neteisėtai kirsti sieną - tai įspūdingi skaičiai", - pabrėžė premjeras.

Ketvirtas išskirtinis šių metų pasiekimas: sugebėjome finansuoti padidėjusias energijos sąnaudas ir išlaikyti sumažintas komunalinių paslaugų kainas.


"2021 m. už energijos importą Vengrijoje iš viso sumokėjome septynis milijardus eurų; 2022 m. ši vertė išaugo iki 17 milijardų eurų, todėl susidarė dešimt milijardų eurų (t. y. keturi tūkstančiai milijardų Vengrijos forintų), kuriuos reikia sumokėti. Tačiau tuo pat metu vyriausybė sugebėjo išlaikyti komunalinių paslaugų kainų mažinimo šeimoms esmę. Nežinau nė vienos kitos šalies, kurioje kiekvienai šeimai kas mėnesį būtų skiriama 180 tūkst. forintų vertės parama. Gera žinia ta, kad šį dešimties milijardų finansavimą užtikrinome ir 2022 m., ir net 2023 m.", - sakė premjeras.

Penktasis sąrašo punktas: išsaugoti darbu grindžiamą ekonomiką.


"Dar niekada Vengrijoje nedirbo tiek daug žmonių: 74,6 proc. Dėl to praėjusiais rinkimų metais mums pavyko sumažinti biudžeto deficitą", - aiškino Viktoras Orbanas.



"Ir galiausiai mums taip pat pavyko susitarti su Europos Sąjunga, o tai neįtikėtinas pasiekimas, nes turėjome įveikti visame liberaliajame pasaulyje tvyrančią vengrofobiją. Nepaisant to, turėjome pasiekti susitarimą, kuris, jei viskas bus gerai, turėtų būti fiziškai pasirašytas per artimiausias vieną-dvi dienas", - šeštąjį pasiekimą apibūdino premjeras.


Sprendimas dėl atleidimo nuo mokesčių šiandien


Viktoro Orbano teigimu, svarbu neperžengti ekonominio nuosmukio ribos. Jis norėtų pasiekti vienženklį infliacijos lygį iki kitų metų gruodžio mėn. ir šiandieniniame parlamento posėdyje balsuos dėl atleidimo nuo mokesčių pratęsimo vaikus auginančioms moterims iki 30 metų.

Pirmasis žurnalisto klausimas buvo susijęs su ES korupcijos skandalu. Viktoras Orbanas sakė, kad tokiais momentais žmones gali gundyti mažas velniukas juose, tačiau kadangi Vengrija taip pat yra ES dalis, negalime į šią aferą žiūrėti kaip pašaliniai. "Nors galime turėti ginčų su Europos institucijomis, jei jos praranda patikimumą ir į paviršių iškyla jų veidmainiškumas, tai griauna bendruomenės, kuriai priklausome, tvirtumą", - sakė jis. Kai kurie vengrai nori, kad tokio pavidalo Europos Parlamentas būtų panaikintas; šis korupcijos atvejis atkreipia dėmesį į tai, kad nacionaliniai parlamentai turi daug griežtesnę kontrolę. "Būtų geriau, jei atstovai į Europos Parlamentą būtų atrenkami iš nacionalinių parlamentų, o ne tiesioginiais rinkimais", - aiškino jis, pakartodamas vieną iš savo ankstesnių pasiūlymų.

Kalbėdamas apie kairiųjų rinkimų kampanijos finansavimo skandalą, premjeras sakė, kad nemato skirtumo tarp kairiųjų partijų ir kairiosios žiniasklaidos, nes jų finansavimas nesiskiria. 

"Tvora nėra tobula, bet jei palyginsime dabartinius pažeidėjus su šimtais tūkstančių, kurie 2015 m. žygiavo per mūsų sostinę, pagerėjimas akivaizdus", - sakė jis, atsakydamas į susijusį klausimą. "Yra tokių, kurie prasiveržia, bet šiuo metu kalėjime sėdi 2500 prekeivių žmonėmis ir kontrabandininkų, todėl ši tvora nėra pasenusi. Visų pirma, mes įsteigėme ginkluotą padalinį, užsiimantį tik migracija - pasienio medžiotojus. Taip pat galėjome perkelti pajėgas iš Kroatijos-Vengrijos sienos į Serbijos-Vengrijos sieną. Trečias dalykas, kurį padarėme, tai susitarėme su kroatais ir serbais sukurti pasienio gynybos aljansą; šiuo metu stipriname Šiaurės Makedonijos sienos apsaugą", - išvardijo premjeras.

Kalbėdamas apie skandalą, susijusį su kairiųjų rinkimų kampanijos finansais, Viktoras Orbanas sakė, kad didėjant su korupcija EP susijusių asmenų skaičiui, būtų neteisinga teigti, jog neteisėto pinigų priėmimo už politinį atlygį praktika egzistuoja tik kairiajame spektro gale. "Greičiau kyla klausimas, kadangi visi Briuselyje žino, kad ši afera prasidėjo ne vakar - kodėl neveikė atitinkami kontrolės mechanizmai? 

Dabar svarbiausia yra nusausinti pelkę


- sakė jis. 

Premjeras toliau pabrėžė, kad kol kas nėra įrodymų, jog tai susiję su Europos Komisija; tai labai rimta prielaida, o neturint aiškių faktų nedera spekuliuoti. "Atsakydamas į klausimą, kiek ši korupcijos byla pakenkė EP reputacijai Vengrijoje: visiškai ne. Jie ir taip turėjo nulinę pagarbą, todėl negali būti dar žemesnė", - pareiškė jis.  

Kalbėdamas apie Budapešto grandininio tilto renovaciją ir tai, ar sostinė gaus beveik 15 mln. eurų paramą, jis sakė, kad šias teisines detales turės išsiaiškinti teisininkai. Vis dėlto jis pažymėjo, kad tiltas yra tikras Hungarikum ir "nors jam išleidome milžiniškus pinigus, juo negalima pereiti nei pėsčiomis, nei automobiliais - vienintelė gera žinia yra ta, kad žuvys ir toliau gali laisvai keliauti". 



Paklaustas apie karą Ukrainoje, Viktoras Orbanas paskelbė: "Nepriklausoma ir suvereni Ukraina yra Vengrijos nacionalinis interesas, tačiau atskirta Europos ir Rusijos ekonomika - ne". 


Jis taip pat pabrėžė, kad Vengrija nenori būti įtraukta į karą, tačiau nori suteikti Ukrainai bet kokią įmanomą pagalbą. Jis sakė, kad jie sutiko padėti Ukrainai finansiškai, tačiau nemano, kad geras sprendimas tai daryti per ES institucijas, o ne tiesiogiai per valstybes.  

"Pirmiausia buvo pasiūlyta sukurti skolininkų bendriją, kad galėtume skirti pinigų Ukrainai. Mums pavyko užkirsti tam kelią ir per tą laiką radome tarpinį sprendimą. Tačiau šis sprendimas nėra tobulas: blogiausiu atveju nepanaudotos ES biudžeto lėšos gali būti siunčiamos Ukrainai, o ne valstybėms narėms", - aiškino jis. Jis pridūrė, kad jie visi žino, jog 18 mlrd. neužteks, ukrainiečiai niekada jų negrąžins, ir šios diskusijos pasikartos 2024 m. "Bus labai sunku pasukti atgal nuo šio kelio, kuriuo pradėjome eiti", - sakė jis.  

"Egzistuoja lenkų ir vengrų likimo bendruomenė, mes abu buvome prislėgti komunizmo naštos, ir tai suteikia mums stiprią draugystę, turinčią didžiulę vertę", - aiškino premjeras, atsakydamas į klausimą. Nors abi šalys gali turėti visiškai skirtingus įsitikinimus dėl karo, jos sutaria dėl strateginių dalykų. "Klausimas, kaip mes žiūrime į karą. Lenkai mano, kad ukrainiečiai kovoja ir už Lenkijos laisvę; mes nemanome, kad ukrainiečiai kovoja už vengrus. Ukraina nuo nieko negina mūsų šalies. 

Mūsų narystė NATO ir Vengrijos gynybos pajėgos užtikrina mūsų saugumą.  

Todėl "karo baigtis neturės jokios įtakos Vengrijai", - sakė premjeras.

Jis taip pat buvo paklaustas apie Vengrijos komunalinių paslaugų subsidijas: Premjeras paaiškino, kad 75 proc. vengrų namų ūkių neviršija dujų suvartojimo limitų. Tie 25 procentai, kurie moka komunalinių paslaugų permokas, yra labiau pasiturintys ir gali padėti išlaikyti dabartinę sistemą.

Reaguodamas į neseniai paskelbtą Vengrijos mokslų akademijos pranešimą, premjeras sakė, kad niekada nėra matęs, jog akademija ragintų žmones pažeidinėti įstatymus. Yra teisėtų protesto formų; premjeras paprašė mokytojų, kad jie protestuotų teisėtai, nes jei jie to nedaro, tuomet vyriausybės vadovai turi imtis tam tikrų teisinių atsakomųjų priemonių.

Ministras Pirmininkas yra mokytojų pusėje, nes sutinka, kad jų atlyginimai turi būti didinami, nepaisant nieko.

"Naujų mokytojų pradinė alga yra nepriimtinai maža, tačiau tuo metu tai rekomendavo profsąjungos. Jei ES susitarimas bus aktualizuotas, tuomet Vyriausybė galės 10 proc. pakelti atlyginimus už ES lėšas. Jei turėsime lėšų, per trejus metus galėsime įgyvendinti dar didesnius pakėlimus, o jei ne, tai per šešerius metus", - aiškino premjeras.

"Mes tikime, kad galime išvengti Europos recesijos; planuojame, kad kitų metų biudžetas augs 1,5 proc." 


- pareiškė premjeras. Jis taip pat sakė, kad supranta finansų ministro György Matolcsy požiūrį, nes centrinis bankas yra atsakingas už infliaciją, tačiau jo pasirinkta kovos su ja priemonė - didelės palūkanų normos - neleidžia verslininkams imti paskolų. Centrinio banko vadovas atsidūrė sudėtingoje situacijoje, ir premjero nešokiruoja, kad jis bendravo neįprastais būdais. 

Viktoras Orbanas pratęstų paramos šeimai subsidijas 

Premjeras buvo paklaustas apie paramos šeimai subsidijas.  

Dažnai diskutuojama dėl vaiko išlaikymo paskolų, tačiau norinčiųjų jas išsaugoti yra dauguma, ir Viktoras Orbanas pritaria jų nuomonei. 

"Parama šeimai veikia tik tuo atveju, jei ji yra ilgalaikė ir patikima; ši galimybė turi būti prieinama jauniems žmonėms, o vėliau analizuosime, kiek žmonių ja pasinaudojo", - aiškino premjeras. 

"Pirmiausia mums reikia paliaubų, paskui derybų; turime pažiūrėti, ar tai galima išspręsti derybomis. Nors ne mūsų darbas duoti patarimus, visai Europai būtų geriausia, jei ginklai nešaudytų", - sakė premjeras, atsakydamas į kitą klausimą apie karą. 

Kaip paaiškėjo, valstybės sekretorius Péteris Hoppálas (Péter Hoppál) buvo paskirtas Vyriausybės įgaliotiniu, o ministras Jánosas Csákas (János Csák) spręs, ar P. Hoppálas šalia to gali likti valstybės sekretoriumi.  

Atsakydamas į klausimą, ar energetika gali tapti nauju svarbiu V4 klausimu, Viktoras Orbanas atsakė: gali būti ir jis tikisi, kad vidutinės trukmės laikotarpiu ji taps svarbia V4 tema. "Problema ta, kad šiandien energetika yra tiesiogiai susijusi su sankcijomis, todėl kadangi nuomonės dėl sankcijų ir karo skiriasi, sunku susitarti energetikos klausimais", - pažymėjo jis. 

Taip pat buvo atskleista, kad per pokalbius su Kataro premjeru jie susitarė dėl bendradarbiavimo energetikos srityje, finansinių klausimų ir tolesnių investicijų, ateinančių į Vengriją.  

Paklaustas, kodėl Vengrijos infliacija yra dvigubai didesnė nei ES, Viktoras Orbanas paaiškino, kad Centrinis bankas yra atsakingas už kainų stabilumą; jis rengia tyrimus, kuriems pritaria vyriausybė. "Tačiau kai kalbame apie kainų ribas, man kyla abejonių, kodėl vieno dalyko kainos ribojimas lems kitų dalykų kainų didėjimą", - sakė jis. Premjeras mano, kad tai yra senas bankininkų ir teisininkų nuomonių skirtumas: bankininkai nesupranta, kad kainų įšaldymas skirtas ne bankininkams, o žmonėms.  

"Svarbu atsisakyti priklausomybės nuo importuojamų energijos šaltinių, nes tai, iš kur gaunama energija, yra antraeilis klausimas. Reikia atsisakyti importuojamų energijos šaltinių. Prieš dešimt metų nusprendėme statyti Pakso II atominę elektrinę būtent dėl šios priežasties - kad panaikintume savo energetinę priklausomybę", - sakė premjeras. Visi - Vengrijos opozicija, Briuselis - buvo prieš Pakso II projektą, ir mes nežinome, ką galime padaryti, kad įgyvendintume šį projektą, kuris pagal pirminį planą turėjo būti baigtas iki 2023 m. Tikrasis klausimas - ar galime būti nepriklausomi? ", - pakartojo jis. Vienintelis tikras, plataus masto struktūrinis sprendimas būtų Paks II Vengrijai, visa kita būtų tik laikina.

"Kariaujančios pusės ir už jų stovinčios jėgos kol kas neįsipareigojo taikos deryboms; norint tikros taikos, reikia Rusijos ir Amerikos derybų", - sakė Vengrijos premjeras.

Paklaustas, ar "Fidesz" gali grįžti į Europos liaudies partiją, Viktoras Orbanas atsakė, kad ne, dabar esame kažkur kitur.

"Vengrija nėra izoliuota, mes dalyvaujame priimant bendrus sprendimus, nes jokia ES valstybė narė negali būti izoliuota; mes taip pat dalyvaujame priimant sprendimus, kurie lemia mūsų bendruomenės ateitį", - sakė jis, paklaustas BBC. Jis pridūrė, kad Vengrijos istorija taip pat įrodė, jog visada buvome prieš karines ir ekonomines blokadas. "Jei bus blokados, visada pralaimėsime, kaip rodo istorija ir žemėlapis", - pažymėjo jis.

Opozicijoje esu jau 16 metų, nemanau, kad man dar reikia atsistatydinti.


- atsakė premjeras, paklaustas apie savo atsistatydinimą. Jis mato daugybę žmonių, kurie galėtų užimti jo vietą, ir šypsodamasis pažymėjo, kad turi būti "atsargus".

Ministro Pirmininko pranešime teigiama, kad vyriausybė kitų metų biudžetą patvirtins artimiausiomis dienomis ir jis bus priimtas iki 2023 m. sausio mėn.

Žinoma, jie šį biudžetą taip pat nusiųs Nacionalinei asamblėjai, tačiau sausio mėn. šalis negali be jo apsieiti.

Kalbėdamas apie tai, kaip pensijos formuojamos atsižvelgiant į infliaciją, Ministras Pirmininkas sakė, kad jie priėmė sprendimą remdamiesi Centrinio banko prognozėmis. Jei per metus infliacija bus didesnė, pensijos bus pakoreguotos.

Kalbėdamas apie Dunaferr, Viktoras Orbanas pabrėžė, kad niekada gyvenime nėra matęs nešvaresnio atvejo. Patikrinti savininkų - tiek ukrainiečių, tiek rusų - tapatybę yra didelė problema, nes nežinoma, ar jiems taikomos sankcijos, ar ne, o bendrovę slegia maždaug 500 mlrd. forintų skola. Nepaisant to, jie derasi, kad išgelbėtų tai, ką dar galima išgelbėti.

Ministras Pirmininkas sakė: "Siekiame sukurti kuo daugiau naujų darbo vietų regione, kuriam grėsmę kelia Dunajvaros plieno gamykla.

Paklaustas, ar jie tęs kampaniją prieš sankcijas, Viktoras Orbanas atsakė: "Jie pasisako prieš visas sankcijų formas ir didžiąją dalį sankcijų politikos. "Galiausiai ES sprendžia šiuos klausimus, todėl teisinga išvada yra ta, kad nors mes nevetuojame jokių sankcijų, tačiau nepritariame nė vienai iš jų ir nepritarsime joms ateityje. Ir mes negalime vetuoti visais atvejais, nes tai sugriautų ES bendruomenę", - sakė jis.

Nors "Fidesz" neprisijungs prie EPP, ji rengia naują dešiniosios pakraipos darinį EP, bet ne prieš rinkimus Lenkijoje.

- sakė premjeras "Euronews".

Kalbėdamas apie bendradarbiavimą su Kinija, Viktoras Orbanas sakė, kad pastaraisiais dešimtmečiais Vakarų šalys buvo pagrindinės investuotojos mūsų šalyje, tačiau pastaruosius ketverius metus Kinija ir Pietų Korėja pakaitomis užėmė dvi pirmąsias vietas.

"Esame atviri investicijų politikai Rytuose; labai svarbu vengti izoliacijos ir turime daryti viską, kad Kinijos ir Vengrijos ekonominiai santykiai būtų kuo geresni. Vengrijos vyriausybė ypač remia ekonominį bendradarbiavimą su besivystančiomis šalimis ir norėtume, kad Kinija imtųsi iniciatyvos investuoti Vengrijos kapitalą", - sakė jis.

Kalbėdamas apie Fudano universitetą, ministras pirmininkas sakė, kad šis klausimas vis dar svarstomas darbotvarkėje. Jis nenori, kad Vengrija užsidarytų nuo visko, išskyrus Vakarų pasaulį; viskas, kas ateina iš Rytų, yra labai svarbu mūsų šaliai, įskaitant švietimą.

Atsakydamas į Kroatijos televizijos kanalo klausimą, Viktoras Orbanas paaiškino, kad istoriškai didingos Vengrijos atvaizdas ant jo šaliko per vienas nacionalines futbolo rungtynes buvo todėl, kad tai visiškai normalus, visuotinai priimtas simbolis. "Kalbame apie šalį, kuriai daugiau nei 1000 metų - žinoma, svarbu išskirti istorinę Vengriją, kuri mums yra istorinis simbolis", - aiškino jis.


https://magyarnemzet.hu/english/2022/12/viktor-orban-this-was-hungarys-most-difficult-year-since-the-fall-of-communism