2023-07-31

Transseksualas Kanadoje prašo eutanazijos dėl skausmo po lyties keitimo operacijos

 

Po operacijos transseksualus kanadietis paprašė, kad socializuota sveikatos priežiūros sistema suteiktų jam mirtiną injekciją, kad būtų nutrauktos ilgalaikės kančios ir skausmai, atsiradę po "neovaginos" formavimo operacijos, rašoma portale "Breitbart".

Lois Cardinal, save vadinanti "sterilizuota pirmųjų tautų pooperacine transseksuale", išreiškė didžiulį apgailestavimą dėl 2009 m. atliktos operacijos, kurios metu iš apverstos varpos buvo sukurta vaginos imitacija, ir teigė, kad eutanazija būtų geriau nei nuolatinis skausmas dėl naujoviškos operacijos. Po operacijos daugelis žmonių dažnai kenčia skausmą, o atsiradusi "neovagina" yra atvira žaizda, kurią reikia kasdien plėsti, kad ji neužsidarytų.

"Daily Mail" nelaimėlis eksperimentatorius sakė: "Tai užkrauna man psichologinę naštą. Jei negalėsiu gauti tinkamos medicininės priežiūros, nenoriu toliau to daryti".



Cardinal kreipėsi dėl Kanados eutanazijos programos MAiD (medical assistance in dyin - medicininė pagalba mirštant), tačiau, nepaisant to, kad progresyvi socializuota sveikatos apsaugos sistema yra viena iš liberaliausių pagalbinių savižudybių srityje, 35 metų Albertos valstijos gyventojo prašymas iš pradžių buvo atmestas.

"Remiantis dabartine klinikine informacija ir konsultacijomis, [pacientas] neatitinka dabartinių MAiD kriterijų", - rašė gydytojas.

Medicininiuose dokumentuose, kuriuos Cardinal paskelbė socialinėje žiniasklaidoje, gydytojas rašė, kad "remiantis dabartine klinikine informacija ir konsultacijomis [pacientas] neatitinka dabartinių MAiD kriterijų".

Manoma, kad transseksualus asmuo neatitiko eutanazijos programos, kurioje gali dalyvauti asmenys, sergantys nepagydomomis ligomis ar turintys negalią, reikalavimų, nes yra galimybių sumažinti lyties keitimo operacijos sukeltą skausmą.

Pasak oponentų, šis atvejis parodė ne tik transseksualų operacijų, bet ir 2021 m. Kanadoje liberalizuotų eutanazijos įstatymų spąstus, kurie atvėrė kelią maždaug 13 500 valstybės remiamų savižudybių skaičiui, o 2021 m. jų buvo 10 064. Kampanijos dalyviai išreiškė susirūpinimą, kad dėl šios programos kreipsis daugiau tokių žmonių kaip Cardinal, o ne tradiciškai nepagydomai sergančių pacientų.





Cardinal teigė, kad eutanazija yra vienintelė likusi išeitis, nes paskirtas nuskausminamasis kremas nesumažino chirurginiu būdu sukurtos "vaginos" sukeliamo skausmo.

"Man negerėja ir nesulaukiu nei geresnės medicininės priežiūros, nei jokios medicininės priežiūros", - sakė Cardinal. "Ji taip užvaldyta lyties ideologijos, kad jiems labiau rūpi mano įvardžiai".

Transseksualas po operacijos tapo aktyviu radikalios LGBT ideologijos kritiku ir perspėjo, kad vaikai ir kiti pažeidžiami kanadiečiai, įskaitant Cardinal vietinę bendruomenę, gali tapti "medikalizuotos tendencijos aukomis".

"Nesutinku su dabartine translyčių bendruomenės retorika, - sakė kardinolas. "Daug vadinamosios trans neapykantos kursto trans bendruomenė, nes mums neleidžiama sąžiningai ir griežtai kalbėtis."


Šį mėnesį Floridos universiteto ir Brooks Rehabilitation mokslininkai paskelbė tyrimą, kuriame teigiama, kad keturi iš penkių (81 proc.) žmonių, kuriems per pastaruosius penkerius metus buvo atlikta lyties organų keitimo operacija, patyrė ilgalaikį skausmą po operacijos. Jie taip pat nustatė, kad 57 proc. respondentų nurodė, jog po operacijos lytiniai santykiai buvo skausmingi.



Dienraštis "Respublika" skelbia Seimo narių apklausą. Buvo klausiama:

1.Kiek yra lyčių? 

2.Ar lytį galima pasikeisti?

3.Ar Lietuvos mokyklos vaikams dėstomose programose turėtų būti atsisakoma lytį nurodančių sąvokų "moteris", "vyras", "mama" ir "tėtis" ir pan.

Kai kurių Seimo narių atsakymai rodo, kad Lietuvoje sėkmingai diegiama genderizmo beprotybė, o tokių nelaimėlių, kaip Cardinal iš Kanados, greitai bus ir Lietuvoje.

https://www.breitbart.com/europe/2023/07/30/transsexual-requests-euthanasia-in-canada-over-pain-from-sex-change-surgery/

https://www.respublika.lt/lt/naujienos/lietuva/kitos_lietuvos_zinios/klausiame-seimo-nariu-kiek-yra-lyciu-kai-kurie-atsakymai---tikrai-nustebins/


2023-07-30

Lietuvos šviesuomenė apie landsbergyną, dergiantį ant Tautos poeto Justino Marcinkevičiaus


Žemiau pateikiu Antaninos Strumilienės, Arturo Orlausko, dr.Nidos Vasiliauskaitės pasisakymus apie Vytauto Landsbergio ir jo pakalikų puolimą prieš Tautos poektą Justiną Marcinkevičių.
(LRT nuotrauka)

Antanina Strumilienė FB

Vakar, klausantis „Panoramos”, man užvirė kraujas, kai LRT ruporas klausinėjo Senelio Vytauto Landsbergio nuomonės apie Justiną Marcinkevičių.
Gal dvaro „skalikai” geriau paprašytų Senelį papasakoti apie save.
Gal jis galėtų pakomentuoti dokumentus, kurie yra nuotraukose apačioje?
Gal geriau LRT „žurnalistai” paprašytų Senelį prisiminti ne Justino Marcinkevičiaus kūrybą, o savo praeitį.
Gal Senelis galėtų prisiminti, pavyzdžiui, savo klasioką, kurį jis įskundė KGB?
Kodėl taip atsitiko? Juk liudytojai neišsigalvoja?
Paklausinėti Senelio ir daugiau yra apie ką.
Pavyzdžiui. Ar paties Vytauto Landsbergio nestebina bandymas perrašyti mūsų šalies istoriją, pradedant nuo Sąjūdžio gimimo?
Kaip jis pats vertina tos istorijos personifikaciją per vieną asmenį, užmirštant, kad dar gyvi tų įvykių liudininkai bei dalyviai, kurie širdimi taip ir liko Sąjūdžio pirmeiviais.
Šiems žmonėms drasko širdį netiesa apie įvairius Sąjūdžio veiklos momentus ir tik VIENO žmogaus iškėlimas ir garbinimas per keturias kartas į priekį.
Kai kiti, ne mažiau nusipelnę sąjūdiečiai, marginalizuojami to paties V. Landsbergio.
Galėtų dvaro „klapčiukai” iš LRT Senelio paklausti: „Ar Sąjūdžio dienomis susitarimas dėl rotacijos buvo?”
BUVO. Ir dėl vicepirmininko buvo. Abu kartus Vytautas Landsbergis išdavė.
Gal Senelis galėtų papasakoti, kokiais KGB metodais buvo braunamasi prie valdžios?
Kodėl tai mes sužinome tik po 30 metų?
Kodėl taip sunku apginti Sąjūdį nuo autoritarinio pasisavinimo?
Kai buvo paviešinti faktai, kad iš KGB užvestos Vytauto Landsbergio bylos yra išplėšyta virš 100 lapų, – pusė visos bylos, – ir kai televizijos ekrane Senelis viešai aiškino, kad „apie KGB užvestą bylą jis nieko nežino”, – internete pasipylė faktai ir dokumentai, kurių, aišku, neparodys LRT ir nepakomentuos dvaro „klapčiukai”.
O vertėtų. Tauta juk turi teisę žinoti.
Juk buvo paviešinti oficialūs KGB darbuotojo D. Abromaičio parodymai.
Apklausoje dalyvavo ir Sakalas. Klaipėdos ligoninėje. Buvo daromas ir audio – video įrašas. Kodėl jis dingo iš LRGP?
Dokumentuose pasakojant apie Vytautą Landsbergį kelis kartus minimas žodis „agentas”. Matyt, neatsitiktinai.
Daug ką pasako įrašai ir knygoje „Durnių laivas”.
Kodėl visa tai buvo paneigta ir uždrausta?
Juk žmogus su tiesa rankoje visada atsilaikys prieš tą, kuris rankoje laiko valdžią ir ginklą.
Kam reikia kasmet Vasario 16 – ąją iš garso kolonėlių po balkonėliu skleisti neperrėkiamą: „Ačiū. Ačiū?”
Kodėl per Valstybines šventes, kuriose dalyvauja „šaikos” „talibai” ir Vytautas Landsbergis, policijos privežama tiek, lyg į Vilnių būtų susirinkę viso pasaulio teroristai?
Kam reikalingos tos patikros kiekviename skersgatvyje, kam tas žmonių apžiūrinėjimas, apčiupinėjimas, iškratymas iki triusikų?
„Mes jums parodysim „demokratiją”. Mes žinom, kur jūsų lizdas.”
Ane?
O tuo metu V. Landsbergis rėžė:
„Su laisvės diena, šunauja, runkeliai ir fašistai.”
O apie švilpiančius tautiečius žurnalistams sakė: „Čia – ne žmonės. Pamišėlių daug. Jų neverta vadinti žmonėmis”.
Tuo metu LRT „skalikai” per bet kokį skandalą – solidariai subėga „pavizginti uodegyčių” šeimininkui – juk taip norisi „skanuko”.
Ištikimybė šeimininkui daro savo.
„Šaikos” ruporų žvygavimo lenktynės tęsiasi.
Vakarykštė „Panorama” – to įrodymas.
Žema. Ciniška. Šlykštu.
Geriau paklauskite, LRT ruporai, savo senojo Karaliaus: „Kaip atsitiko, kad Vytautą Landsbergį pavyko Karalystės Valdovu atbuline data paskelbti?”
Kokie aitvarai sunešė Lietuvos Karalių šeimai turtus, nes Landsbergių šeimyna – turtingiausia Lietuvoje.
„Nacionalinis transliuotojas” su savo parsidavusiais „skalikais” iš visų jėgų gina juos maitinančią valdžios ranką. Normalių jutimų žmogui tai kelia pasipiktinimą ir šypseną.
Bet ateis diena, kai stipri prožektoriaus šviesa smogs ir į jų langus.
Neamžinai gi Lietuvą valdys genderinė Landsbergių koalicija.
Niekas neleis jiems Justino Marcinkevičiaus ir kitų garbingų žmonių volioti pamazgose.
O jų beprotybės kadenciją prisiminsime kaip buvusios valdžios psichozę.
Nes didesnio edukuoto chamizmo ir didesnės valdžios idiokratijos pasaulis nematė.
Jiems svarbiausia – sava nauda, turtai, nesveikos visuomenės dalies vaivorykštiniai „praidai”.
Jų beprotybės pridengiamos karu.
Kieta jų režimo ranka pirmiausia paliečia vieną, paskui – sekantį, po to ateis eilė kiekvienam.
Negalime tikėtis, kad iš despotijos į laisvę būsime pernešti pataluose.
Tačiau nereiškia, kad tai – neįmanoma.
Ne „šaika” spręs, kam mes turime statyti paminklus ir kaip mums gyventi.
Neteko matyti šalies, kuri pataikautų ir laižytų padus režimui.
Brangi šalie, sunku į Tave žiūrėti.
Labai sunku…
Neteko matyti, kad žurnalistai ir šviesuomenė džiūgautų matydama, kaip išsigimsta ir parsiduoda valdžia ir kaip tautai ji veržia ant kaklo kilpą.
Tai pakeisti – brangiai kainuoja.

Bet juk tiesa ir laisvė kainos neturi. 

(dokumentai priede)

Politikas Arturas Orlauskas

nuo 16 min.




dr.Nida Vasiliauskaitės (video)






Puikios Nida Vasiliauskaitė įžvalgos:
„Jau antra savaitė tęsiasi kampanija prieš Justiną Marcinkevičių. Rašiau apie tai nemažai FB, o dabar, naujausiems dar neaptartiems posūkiams pakomentuoti, manau, verta skirti ir laidelę. Mat, iš pradžių išleidę į priekį etatinius vulgarius rėksnius ir situacijai pakrypus kita linkme, nei tikėtasi, kampanijos užsakovai bando skubiai ją gesinti reikalaudami tylos.
Ko tikėtasi? Patikrinti vieną paskutinių ribų ir pamatyti, kad ir ji pralaužta. Parodyti, kad visi simboliniai orientyrai, visi gerbiami vardai verti tik tiek, kiek juos palaiko Dvaras – nes tikrasis verčių nustatinėtojas ir autoriteto šaltinis yra jis. Bet kuris minedas gali tapti gyvu klasiku – jei Dvaras lieps, ir bet kuris gyvas ar miręs klasikas – virsti „marginalu“ ar būti pamirštas. Nes „klasikas“ ar ne, „talentingas“ ar ne, menininkas ar ne - yra tik epitetai, žymintys politinės investicijos vietas, savaime jie tušti, nereiškia nieko: visi vienodai esą yra niekas, ir tapti kažkuo turi šansų tik jei pasirodys naudingi politinei valiai.
Čia, beje, ką tik suformulavau glaustai visą Dvaro „filosofiją“: tai vienintelis dalykas, ką jie rimtai, iš tikrųjų mano (į tarpus tarp kikenimų) ir kuo rimtai tiki (nes asmeniškai neturi receptorių pamatyti skirtumą: mus valdo žmonės, kurie rimtai neįgalūs suvokti kuo ir kodėl kokybiškai skiriasi tarkime, Ezra Poundo poezija nuo mūsų „valstybės vadovo“ kūrybos, nes visą poeziją – ir visą literatūrą, ir visą meną, ir filosofiją - laiko jų dėmesio nevertais, bet kartais politiškai naudingais kaupiant bei išsaugant galią tauškalais).
Taigi, tikėtasi, kad pajudinus Justiną Marcinkevičių – viešai iškoneveikus, pasmerkus ir išjuokus – šis požiūris įsitvirtins kaip naujasis edukuotasis. O vienas taip pat ir politiškai svarbiausių XX a II pusės Lietuvos autorių, tas, kurio vardu ir padrąsinimu iš esmės atkurta Nepriklausomybė, bus likviduotas, galutinai nutraukiant ryšius su tais žmonėmis, kurie gynė Seimą ir TV bokštą aną sausio 13 – jau ir taip išvadintais „marginalais“ bei „penktaja kolona“. Taip likviduojant ir Laisvės pažadą bei vis dar šiek tiek rusenančią jos iliuziją. Taip, kol kas dar neformaliai, paskelbiant, kad dabartinė mūsų valstybė tikrai nebeturi nieko bendra su ta, kurią tikėtasi kurti prieš 30 metų ir tais, kurie ją kūrė – tik teritoriją.”


PRIEDAS

357574997 6408548242563687 1687101739437072930 n
363818421 6408548239230354 8628647520092279599 n
363819677 6408548249230353 198145664401483666 n
5
6



2023-07-29

Juokdariai: nuo seniausių laikų iki senelio ir anūko dvaro

 


Juokdariai egzistavo nuo antikos laikų. Pirmą kartą jie paminėti Plinijaus Vyresniojo pasakojime apie Apelleso apsilankymą karaliaus Ptolemėjaus I rūmuose. Juokdarių klestėjimas prasidėjo viduramžiais. Visi karališkieji dvarai turėjo savo juokdarius, kurie linksmino monarchus ir jų dvariškius muzika, žongliravimu, anekdotais, įvairiausiais pokštais ir žaidimais.

Tradiciškai jie vaizduojami su kepuraitėmis su varpeliais. Trys ilgi kepurės galai simbolizuoja asilo ausis ir uodegą - romėnų Saturnalijų ir ankstyvųjų viduramžių "asilų procesijų" karnavalinių kostiumų atributus.

Anglijos karalienės Elžbietos Pirmosios valdymo laikotarpiu Viljamas Šekspyras (1564-1616) rašė savo pjeses, kuriose juokdarys dažnai būdavo vienas iš lyrinių personažų. Juokdariai sutinkami šiuose Šekspyro kūriniuose: "Karalius Lyras"; "Otelas"; "Hamlete"; "Kaip jums patinka"; "Dvyliktoji naktis"; "Venecijos pirklys": "Vasarvidžio nakties sapnas": "Audra": "Meilės nevaisingos pastangos": "Viskas gerai, kas gerai baigiasi"; "Atėnų Timonas"; "Troilas ir Kresida"; "Klaidų komedija";"Du veroniečiai".

Po ryškiais, bufonados drabužiais autorius pastebėjo didelį protą ir širdį; gilius ir patrauklius charakterius. Jo juokdariai seka paskui šeimininką kaip ištikimi draugai, pagalbininkai ir patarėjai, pasižymintys neišsenkančiu sąmoju ir puikia vaizduote.

Anglijoje 1649 m. nuvertus Karolį I. Oliveris Kromvelis (Oliver Cromwell) įkūrė puritonišką respubliką, kurioje dvaro juokdariamstokiam neliko vietos.

Atėjus Renesansui ir Reformacijai, juokdarių samdymo tradicija nutrūko visoje Europoje.




Lietuvoje senelio ir anūko dvaras atgaivino juokdarių samdymo tradiciją

Lietuva valdantis senelio ir anūko dvaras išsiskiria profesine nekompetencija, nemeile Lietuvai, lietuvių tautai, kalbai, tradicijoms ir šeimai. Dvarui tarnauja tie, kuriems "etika ir moralė – ne šio pasaulio dimensijos". Senelis ir jo dvariškiai meistriškai geba regzti intrigas, kurti paralelinę realybę, demoralizuoti ir nukvailinti visuomenę. Savo nešvariems pasipelnymo ir viešpatavimo siekiams šie žmogos panaudoja net kitų tautų nelaimes, lietuvių empatijos jausmus. Lietuvių kvailinimui nusamdytas visas būrys juokdarių, vagiančių labdarą ir penimų iš valdžios lovio.

Prof. Povilas Gylys FB: 

ekonomikos ir viešųjų finansų pagrindų egzamino pas mane neišlaikytų nė vienas Seimo narys.


Seimo narė Agnė Širinskienė FB: 

Šimonytės, Armonaitės ir co "performancas" su Premjerės patarėju tituluojamu prieštaringos reputacijos asmeniu Seime baigėsi 25 eurų bauda. Tiek gaus sumokėti opozicijai priklausančius Seimo narius koneveikęs oficialus dvaro juokdarys, nes tiek Lietuvos policija įvertino grupės Lietuvos Seimo narių, kaip valstybės pareigūnų, garbę ir orumą. Mažiausia įmanoma bauda, nors nusižengimą padaręs asmuo nei atsiprašė, nei gailėjosi, nei kas nors girdėjome, kad įsipareigojo daugiau nenusižengti.


Prof. Ignas Vėgėlė dabartinę valdžią vadina „Sankcija Lietuvai“: 

Nesusikalbėjimas ir betvarkė tęsiasi. Net ir Valstybės gynimo taryboje: posėdyje dalyvaujantys Lietuvos Prezidentas, NSGK Pirmininkas ir KAM ministras nesutaria, ką vakar sutarė. (...) Abejingumas žmonėms – tarsi šios valdžios simbolis negebėjimo klausytis, nesikalbėjimo, empatijos stokos, apatijos ir neūkiškumo.




Arturas Grigas FBAktualus humoras

Pasvajokime kartu, juk svajonės pildosi!
Koliažas iš facebook platybių: Geriausia, kas galėtų nutikti Lietuvai! 😊



Tiesiog humoras
- Žemėje septyni milijardai žmonių ir nei vienas negali vietoj manęs nueiti į darbą. Aš šoke ..., - pagalvojo kareivis Šveikas. 😊



Publicistas Edvardas Čiuldė rašo

Kaip tai galėjo įvykti, kad nepriklausomoje Lietuvoje teisėtai išrinkta valdžia savo antilietuvišku nusiteikimu jau kartais pranoksta net okupacinių valdžių, visomis išgalėmis kovojusių prieš tautos idėją, pagiežingumą, kodėl atsitiko taip, kaip negalėjo būti iš principo?

Ar juokdariai padės kompradoriniam dvarui išlikti, naikinti Lietuvą, kaupti turtą, ar dvaro ponus ištiks nukirsdintų Europos monarchų likimas?





Australų tyrimai: koronės marmalai sukėlė 24 kartus daugiau nepageidaujamų reakcijų

 


JAV portalas Zerohedge perspausdino Jessie Zhang The Epoch Times straipsnį apie Australijoje atliktus tyrimus, kurie atskleidė, kad skiepijant COVID-19 vakcinomis nepageidaujamų reakcijų buvo 24 kartus daugiau nei skiepijant kitomis vakcinomis. 

Remiantis Vakarų Australijos vakcinų saugumo priežiūros ataskaita (pdf), COVID-19 vakcinos parodė, kad 100 000 COVID-19 vakcinų buvo užregistruoti 264 nepageidaujami reiškiniai po imunizacijos (adverse events following immunisations - AEFI).

Visų kitų skiepų atveju užregistruota 11,1 AEFI, taigi COVID-19 vakcinų nepageidaujamų reiškinių pasireiškimo tikimybė yra 23,8 karto didesnė nei ne COVID-19 vakcinų.



Lentelėje pateikiamas įskiepytų vakcinų ir praneštų nepageidaujamų reiškinių skaičius, taip pat nepageidaujamų reiškinių dažnumas su ne COVID-19 vakcinoms ir su COVID-19 vakcinoms, 2021 m. (Vakarų Australijos sveikatos departamento nuotrauka)

Nepageidaujamų reiškinių dažnis tarp skirtingų COVID-19 vakcinų tipų skyrėsi.

Spikevax (Moderna) vakcinos 100 000 dozių teko 281,4 AEFI, Comirnaty (Pfizer) - 244,8, o Vaxzevria (AstraZeneca) vakcinos, kuri buvo pašalinta iš vakcinų programos pasirodžius pranešimams apie kraujo krešėjimą jaunesniems žmonėms, - 306 AEFI.

Nepageidaujami reiškiniai po skiepijimo gali būti įvairūs - nuo lengvų, pavyzdžiui, rankos skausmas, iki sunkių būklių, pavyzdžiui, anafilaksijos, trombozės su trombocitopenijos sindromu (TTS), Guillain-Barré sindromo (GBS), miokardito ir perikardito.

Straipsnio autorė pažymi, kad nepaisant šių nuogąstavimų, Australijos vyriausybės partnerystė su "Moderna" gaminant vakcinas naudojant eksperimentinę pasiuntinių RNR technologiją, siekiant pasirengti kitai pandemijai, reiškia, kad šios vakcinos išliks.

Įmonė formuoja trigubą vakciną, skirtą pagrindiniams kvėpavimo takų virusams - gripui, COVID-19 ir RSV, kad išlaikytų savo rinkos dalį mažėjant vakcinas gaminančių įmonių pajamoms, kai sveikatos krizė atslūgsta.

Tikimasi, kad "Moderna" vakcinos COVID-19 pardavimai 2022 m. sieks 18,4 mlrd.

Neseniai Australijos vaistų institucija suteikė pagreitintą patvirtinimą jos mRNA-1345 (RSV vakcinai), o tai reiškia, kad bendrovė galės pradėti gaminti vakcinas Australijoje anksčiau nei bet kurioje kitoje pasaulio šalyje.




Nuotraukoje: Registruota slaugytoja Emma Ahearn 2022 m. sausio 11 d. Sidnėjuje, Australijoje, ant motinos Marijos Persic kelių sėdinčiai Millie Persic suleidžia "Pfizer" COVID-19 vakciną. (Jenny Evans/Getty Images)

Australijos terapinių prekių administracijos atstovas spaudai laikraščiui "Epoch Times" sakė, kad kovo 30 d. vakcinai "Moderna" buvo suteiktas pagreitintas patvirtinimo procesas. 

Tačiau "Moderna" sezoninės gripo vakcinos mRNA versijos 3 fazės klinikinių tyrimų rezultatai buvo nepatenkinami, nes pasireiškė daug šalutinių poveikių.

Nors vakcina sukelia stiprų imuninį atsaką prieš A gripo padermes, jos veiksmingumas prieš B padermes nėra geresnis nei esamų patvirtintų vakcinų. 

Be to, 70 proc. bandymų dalyvių, gavusių šią vakciną, pranešė apie nepageidaujamas reakcijas, tokias kaip galvos skausmas, patinimas ir nuovargis, palyginti su 48 proc. įprastos gripo vakcinos dalyvių.






2023-07-28

Vytautas Radžvilas. Būtinas atsakas į Valstybinės kalbos inspektoriaus puolimą



Prasideda organizuotas Valstybinės kalbos inspekcijos viršinininko (VKI) A. Valotkos puolimas. Tai daro prezidentas G. Nausėda ir Seimo pirmininkė V. Čmil – du aukščiausi Lietuvos valdžios pareigūnai.

Puolamas Lenkijos ambasadoriaus Lietuvoje nurodymu už tai, kad sąžiningai vykdo savo tarnybinę pareigą ir reikalauja laikytis veikiančių šalies įstatymų.

Maža to, apkaltintas „peržengęs raudonas linijas” ir „politikuojantis” už tai, kad pasakė tiesą apie Pietryčių Lietuvos istorinę praeitį ir Lietuvoje prieš valstybę vis atviriau ir įžūliau veikiančių niekur neišnykusių „autonomininkų” tikruosius kėslus.


Taip kalbėti nėra joks politikavimas. Ginti valstybę yra kiekvieno Lietuvos piliečio konstitucinė teisė ir pareiga. Ypač tada, kai jos negina aukščiausi šalies vadovai, kurie elgiasi kaip Lietuvos vadovybė pasielgė 1940 m., palikusi paprastus piliečius likimo valiai ir pasmerkusi juos ilgametei beviltiškai kovai su daug galingesniu okupantu.

Kad neįvyktų ko nors panašaus ir kad lietuviams netektų vieną gražią dieną trauktis iš Vilniaus kaip kadaise teko bėgti iš Klaipėdos, būtinas tvirtas griežtas visuomenės atsakas į vykstantį VLKI viršininko, o kartu ir pačios lietuvių kalbos puolimą. Šis puolimas turi būti vadinamas tikruoju vardu – valstybės strateginių interesų ir lietuvių kalbos išdavimu aklai pataikaujant 1938 m. Lenkijos elgesį su Lietuva verčiančiam prisiminti kaimyninės šalies spaudimui. Tik kovojant už savo teisę išlikti gal pamažu atsiras supratimas, kodėl kalbos ir istorinės atminties gynimas yra visų Lietuvos problemų sprendimo raktas.

Mūsų bėda yra ta, kad būdami pernelyg praktiški blogąja to žodžio prasme, ne tik nevertiname, bet net nesuvokiame to, kas iš tiesų yra svarbiausia. Juk visa istorija rodo, kad siekiant išlaikyti pavergtas tautas paklusniomis ar suvaldyti kolonijas niekada nebuvo remiamasi vien jėga. Tai pernelyg brangu ir neefektyvu. Visais laikais stengtasi įdiegti nevisavertiškumo kompleksą ir iš jo kylantį kultūrinio ir kalbinio menkavertiškumo bei tautinės saviniekos jausmą. Ir visai nebūtina tai daryti kaip XIX a. Rusijos imperijoje, kai Lietuvos įstaigose tiesiog kabėjo įspėjimai, jog draudžiama kalbėti lietuviškai.


Tarpukariu kiek atgautas tautinis orumas ir išpuoselėta valstybinė savigarba sovietmečiu buvo kryptingai griaunami ir vėl smarkiai sunyko. Nesvarbu, kad kalba nebuvo oficialiai draudžiama – kiekvienas lietuvis turėjo susiprasti, kada ir kaip reikia parodyti pagarbą „vyresniųjų brolių” kalbai.

Dabar einama dar suktesniu – kalbos sumenkinimo ir karikatūrinimo keliu. Daroma viskas, kad net Dainų dainelėje vaikučiams dainuoti lietuviškai atrodytų prasčiokiška, o štai angliškai – cool. Apie tai taikliai rašo dr. Rita Miliūnaitė.

Ir neatsitiktinai išgaruoja 35 mln., skirti kalbos skaitmeninimo projektams. Kad mieli lietuviukai gėdintųsi kalbos, kuri jiems atrodytų tokia „pasenusi ir primityvi”, kad tariamai niekaip „nesugyvens” su šiuolaikinėmis informacinėmis technologijomis. Būtinas platus lietuvių kalbos sąjūdis, turintis peraugti į Tautos savigynos sąjūdį.

Panašu, kad toks sąjūdis galutinai susiformuos tada, kai atsiras iš pažiūros skirtingų problemų gelminio ryšio suvokimas ir, pvz., prigimtinės šeimos gynėjai pradės dalyvauti kalbos gynimo akcijose. Tai absoliučiai būtina, nes genderizmo ideologijai sugriauti prigimtinę šeimą nėra vienintelis ir svarbiausias tikslas. Tikrasis ir galutinis tikslas — pakeisti pačią tikrovės ir žmogaus sampratą ir įvykdyti šuolį į būklę, kurią neomarksistinės revoliucijos teoretikas H. Marcuse apibūdino kaip valdomą jau ne Tikrovės, bet Malonumo principo.


Toji absoliutaus malonumo tikrovė galutinai gali būti įtvirtinta tik kalboje ir per kalbą – pakeitus žodyną Dž. Orvelo aprašytu būdu. Taigi lietuvių abėcėlės „turtinimas” naujomis raidėmis ar vietovardžių (toponimų ir hidronimų) rašybos užsienio kalbomis įteisinimas yra ne kas kita, o dirvos purenimas „žmogai” bei kitiems formuojamos ir vis įžūliau brukamos ideologinės naujakalbės burtažodžiams.

Beje, kartais to gelminio ryšio tarp ideologijos ir kalbinių „inovacijų” neįžvelgia ir tikrai geri kalbininkai. S. Tumėnas nuoširdžiai ir tvirtai gina lietuvių kalbą, bet iniciatyvą įteisinti moteriškų pavardžių rašybą su galūne „a” vadindamas pavardžių slavinimu nepastebi dar pavojingesnių rašybos „reformatorių” užmačių:

Stasys Tumėnas. Kanopos žmona nenori būti Kanopa | Pozicija

Mat nors „modernizuotos” pavardės su galūne „a” būtų išoriškai šiek tiek panašios į slaviškas moterų pavardes, pati iniciatyva įteisinti tokią rašybą turi visai kitą tikslą ir prasmę. Bent šiuo atveju tai nėra rimčiau susiję su užmojais slavinti moterų pavardes.

Iš tikrųjų tai yra mėginimas lietuvių kalboje įgyvendinti pamatinį genderizmo ideologijos principą, kad šiame pasaulyje nėra tokių būtybių kaip moterys ir vyrai. Genderizmo ideologija kalba ne apie žmones, kurie pasiskirstę į prigimtines lytis, bet apie individus, kurie neturi jokių įprastinių žmogaus savybių. Visi individai laikomi lygiais ypatinga prasme – jie laikomi vienodais. Tai reiškia, kad visos moterims ir vyrams būdingos savybės ir su jomis susiję lyčių skirtumai yra laikomi iliuziniais, o jų pripažinimas – proto paklydimu, tai yra prietarais ir stereotipais.

Lietuvių kalba tapo tokio aršaus puolimo taikiniu būtent todėl, kad savo laimei ar nelaimei, turi ne tik gimines, bet ir jas žyminčias moteriškų ir vyriškų pavardžių galūnes. Jos yra tikra rakštis genderizmo ideologijos skleidėjoms. Šito bruožo neturinčios kalbos trukdo daug mažiau – daugiausia užkliūva įvardžiai.

Kad genderizmo „tiesa” sušvytėtų ir lietuvių asmenvardžiuose, reikia bent vieno tipo pavardės, kuriose būtų ištrinta moters ir vyro skirtis. Ir tai gali būti tik tokios pavardės kaip Alekna, Kanopa, Šarna, etc., nes ideologiškai „pertvarkyti” kitas pavardes kol kas pernelyg keblu.

Bet nesunku numatyti, kad šis ideologinis projektas reikalauja brutaliai pašalinti visas kalbines kliūtis pažangos kelyje. Anksčiau ar vėliau bus užsimota radikaliai spręsti šią problemą net neatpažįstamai sudarkant lietuvių kalbą – bus pareikalauta beatodairiškai trumpinti ir „nukapoti” visas lytį nurodančias asmenvardžių galūnes. Lietuviškos pavardės be galūnių turės tapti gramatine „norma” ir privalės būti laikomi nauju „apažangos” laimėjimu.

Tokie antropologinės ir socialinės inžinerijos projektai gali būti sustabdyti ir nutraukti tik valingai ir drąsiai pasipriešinus „naujojo žmogaus” kūrėjų planams.

https://www.propatria.lt/2023/07/vytautas-radzvilas-butinas-atsakas-i.html


Izraelio generolas apie Lenkijos, Lietuvos ir Ukrainos 25 000 žmonių korpusą, Suvalkų koridorių (video)

 



Yaakov Kedmi - karinis-politinis ekspertas, buvęs Izraelio žvalgybos tarnybos "Nativ" vadovas - televizijos kanalo "Waldman-LINE" laidoje "Neutralioji zona" pateikia savo nuomonę apie aktualiausius įvykius, tiesiogiai susijusius su karu Ukrainoje, taip pat apie svarbiausius pastarojo meto tarptautinės politikos įvykius, tarp kurių...

01:02 - Apie galimus Krymo tilto gynybos variantus;
06:47 - Apie raketų smūgį Ukrainos oro pajėgų bazei Chmelnickio srityje;
10:17 - Apie Rusijos pasitraukimą iš susitarimo dėl grūdų;
15:48 - Apie Ukrainos planus užimti Padniestrę;
22:30 - Apie rusišką naftą, iš kurios bus gaminamas kuras AFU;
25:10 - Apie Šoigu vizitą į KLDR;
30:08 - Apie PMC "Wagner" Baltarusijoje;
34:25 - Apie Lenkijos, Lietuvos ir Ukrainos 25 000 žmonių korpusą;
38:06 - Apie NATO planus blokuoti Kaliningradą ir Rusijos karinį jūrų laivyną Baltijos jūroje;
40:51 - Apie Rusijos ir Afrikos aukščiausiojo lygio susitikimą;
49:02 - Apie ŠBO ir BRICS perspektyvas.
Programos vedėjas Aleksandras Valdmanas.

Orbanas šiandien: turime sustabdyti karą, infliaciją

 

Šiandien Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas pasisakė tradicinėje "Kossuth" radijo stoties "Good Morning Hungary" laidoje. 

"Kai vyksta karas, visada prasminga kalbėti apie taiką. Po karo šimtams tūkstančių žmonių bus sunku gyventi visavertį gyvenimą, todėl turime kalbėti apie taiką. Jei taikos balsas nebus pakankamai stiprus, visuomenė manys, kad karas yra išeitis. Šią situaciją galima išspręsti tik diplomatijos ir derybų būdu, ir mes to laikomės. Tai nebėra Ukrainos karas, Ukrainos suverenitetas praktiškai jau seniai nebegalioja. Karas labai brangiai kainuoja, o karas yra labai sunki ekonominė našta. Ukrainai pritrūko jėgų tai daryti", - sakė V. Orbanas, abejodamas, ar Vašingtonas nori savo rinkimus paversti paliaubomis ir taika, ar tarpiniu karu.

"Kitas klausimas - kiek ilgai Europa gali atlaikyti karą. ES gali generuoti pinigus, valstybėms narėms metant juos į bendrąsias lėšas", - pažymėjo premjeras, kritikuodamas Europos Komisiją už tai, kad ji prašo valstybių narių daugiau pinigų, nors nevykdo savo įsipareigojimų valstybėms narėms.

"Mes vykdome savo įsipareigojimus, mokame tai, ką esame skolingi, o jie mums skolingi", - sakė V. Orbanas ir pridūrė, kad ES yra skolinga Vengrijai 800 mlrd. forintų už pasienio tvorą, taip pat skolinga mokytojams ir lėšas iš atstatymo fondo. "Ar jie nėra mums skolingi, nes pinigai, kuriuos jie mums skolingi, buvo išleisti kažkam kitam, pavyzdžiui, Ukrainai?" - pridūrė jis.


"ES tikimasi, kad valstybės narės lojaliai bendradarbiaus, nedera sieti dalykų, kurie tarpusavyje nedera. Tačiau yra laiko sutapimas. Jei derybos vyks taip, kaip dabar, sutapimą reikės valdyti", - pridūrė jis.

"Angela Merkel lokalizavo Ukrainos ir Rusijos nesantaiką. Būtent tai ir reikėjo padaryti dabar. Būtent tam mes ir atstovavome. Vakarai dabar to nedaro. Jie siunčia pinigus, ginklus - kovoti, žinoma, ukrainiečiai kovoja. Vakarai kovoja iki paskutinio ukrainiečių kareivio", - sakė Ministras Pirmininkas.

ES galėtų būti palikta viena su karu kaimynystėje, pažymėjo premjeras ir pridūrė, kad vis daugiau žmonių mano, jog jei pergalė vis labiau tolsta, reikėtų kviesti derybas ir paliaubas, net jei politikai taip nemano. "Kadangi žmonių pakeisti negalima, demokratiškai išrinktiems politikams liko nedaug laiko prisitaikyti prie pasikeitusios visuomenės nuomonės", - pabrėžė V. Orbanas ir pridūrė, kad jei Europa įsitrauks į šį konfliktą, visas konfliktas taps globalus, pasaulinis.

"Visas Rusijos ir Ukrainos karas veikia pasaulio ekonomiką. Mes esame konkurencingi. Ir tada atsiranda toks karas, kaip šis, ir užuot jį izoliavę, leidžiame jam primesti save visai pasaulio ekonomikai. Jie atjungia visą Europą nuo rusiškų dujų, ir tai plinta, atsiranda kažkoks izoliacionizmas, getoizacija. Visas šis reiškinys nuo pat pirmos akimirkos buvo netinkamai valdomas. Turime grįžti į pradžią ir pradėti iš naujo: grįžti prie derybų stalo".

ES taip pat siekia, kad būtų nustatytos migrantų kvotos. "Jei įsileidžiate migrantus, įsileidžiate žmones, apie kuriuos nieko nežinote, žmones, kurių neatrinkote. Jie atvyksta iš kultūros, kurioje šeimos yra stipresnės nei krikščioniškoje kultūroje. Ir tam tikru momentu pastebėsite, kad užsieniečių vis daugėja, ir tada pradėsite jaustis kaip čiabuviai, o jūsų niekas neklausia, ar to norėjote. Norėčiau, kad ir migrantus palaikančios šalys neturėtų problemų, bet mes nenorime dalyvauti tokiame eksperimente, nenorime migrantų kvotų. Ir jei nenorime, tai jos ir neturėsime", - baigė interviu radijui premjeras.

Vengrijos premjeras savo monologe dar palietė ir vietinės reikšmės Vengrijos ir jos kaimyninių valstybių problemas.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20230728-orban


2023-07-27

Tautos poetui bus pastatytas ne vienas, o keli paminklai

Bandymas apšmeižti žymiausią Lietuvių Tautos poetą Justiną Marcinkevičius, sutrukdyti įamžinti jo atminimą Vilniuje, sulaukė ašrios piliečių pasipriešinimo bangos.

Jau yra kelios iniciatyvos statyti paminklus mūsų Tautos žymiausiam poetui Justinui Marcinkevičiui Naisiuose, Širvintose, kituose Lietuvos miestuose.


Vitalija Jankauskaitė FB rašo: 

Diskusijų, nuomonių, dvejonių daugybė...

Vilniaus meras net pareiškė, kad apskritai nesvarstys klausimo dėl paminklo poetui Justinui Marcinkevičiui, "kol nebus visuomenėje sutarimo".

Bet visuomenė sutarimą turi!

Nuo kalbų pereiname prie darbų. 

Pastatykime poetui J. Marcinkevičiui jo meilės Lietuvai paminklą! 

Parodykime, kad lietuvių tauta vieninga ir gali pagerbti tinkamai tuos, kuriuos myli!

?￰゚メレ❤️

P.S. Daug kas prašo įkelti rekvizitus čia, kad būtų paprasčiau nukopijuoti. Tad keliu.

Aukoti paminklui galite čia:

VšĮ „Basos mamos“

LT863500010014967622

Paskirtis: parama J. Marcinkevičiaus paminklui


LVŽS Pirmininkas Ramūnas Karbauskis patikino, kad paminklas Justinui Marcinkevičiui atsiras Naisiuose


Paminklą Justinui Marcinkevičiui statys Širvintų miestas


Portale Made in Vilnius šiandien rašoma:

„Justinui Marcinkevičiui vietos Vilniuje nėra? Širvintose ir širvintiškių širdyse – tikrai yra. Ir daug,“ – teigia Širvintų r. savivaldybės merė Živilė Pinskuvienė, kuri jau šiandieniniame Tarybos posėdyje ketina kreiptis pritarimo į Tarybos narius paminklą poetui pastatyti ne kur kitur, o Širvintose.

Merės žodžiais, sostinės pamokos – rietenos, purvo pylimas, susiskaldymas. Net ir kalbant apie meno, kultūros dalykus, kurie, atrodytų, turi kalbėti taikos kalba. Ar kalba eitų apie J. Basanavičių, A. Smetoną, Vytį. Dabar – Just. Marcinkevičių.

Živilė Pinskuvienė nurodė, kad prieš 8 metus Širvintose sėkmingai ir vieningai pastatę paminklą Ignui Šeiniui, tikrai rasime puikią vietą ir tautos dainiui Justinui Marcinkevičiui. Pradžia jau yra – 2019 m. rekonstruotame jaunimo sode pastatytai rotondai širvintiškių balsavimu buvo išrinkta būtent Justino Marcinkevičiaus citata, todėl meninis akcentas – skulptūra – bus logiška šios idėjos seka.“

Vakar Živilė Pinskuvienė apie nutarimą statyti paminklą Justinui Marcinkevičiui Širvintose papasakojo Rūtos Janutienės TV laidoje.

https://www.youtube.com/live/E8Cy1Z9Hqe0?feature=share


2023-07-26

Vytautas Sinica. Kalbos politika: Konstitucinio Teismo bankrotas, norai svarbiau už kalbą



Liepa Lietuvos politikoje buvo ne tik daug lūkesčių kėlusio NATO Viršūnių susitikimo, bet ir valstybinės kalbos politikai reikšmingų įvykių mėnuo. Liepos 4 dieną Seime po pateikimo pritarta moterų pavardžių su galūne -a įteisinimui. Liepos 5 dieną Konstitucinis Teismas priėmė gėdingą ir visgi istorinį sprendimą asmenvardžių rašymo pasuose klausimu. Liepos 20 dieną Valstybinės kalbos inspektorius LRT eteryje pareiškė, kad Lietuvoje negali būti vietovardžių nevalstybine kalba ir šis savaime suprantamas teiginys tapo skandalu. Kiekvienas šių įvykių savaip atskleidžia tragiškas mūsų valstybinės kalbos politikos tendencijas.

Moterų pavardės


Mažiausiai svarbus iš paminėtų, ko gero, yra moterų pavardžių su galūne -a klausimas. Seime už tokį kalbos liberalizavimą balsavo 55 parlamentarai, 31 buvo prieš, 19 susilaikė. Kaip jau įprasta su visais liberaliais projektais, daugiausia balsų „už“ sukrito iš TS-LKD frakcijos – net 23, taigi daugiau nei pusės dalyvavusių balsavime „konservatorių“. Jau vėliau pasirodė apklausa, rodanti, kad beveik pusė lietuvių pritartų tokiam pakeitimui. Projekto autoriai ja neabejotinai remsis, nes apklausa jiems patinka. 2022 metais „Vilmorus“ apklausos rodė, kad asmenvardžių rašymui [nelietuviškais rašmenimis – red.] pasuose nepritaria daugiau nei pusė, o pritaria – vos kas ketvirtas Lietuvos gyventojas. Tada tautos balsas buvo neparankus, niekas jo netiražavo ir juo nesirėmė.

Ištekėjusių moterų pavardžių klausimas vertingas vienu aspektu. Jis kone geriausiai padeda užčiuopti visą kalbos politiką persmelkiančią dilemą: kas svarbiau – pati kalba ar žmonių norai. Visiškai suprantama, kad daliai moterų pavardė su galūne -a gražiai skamba ir tokios pavardės norisi. Visiškai akivaizdu ir daugybės kalbininkų įvardyta, kad tokios pavardės yra svetimos lietuvių kalbai ir ateina iš rusų kalbos sistemos. Paprastai kalbant, tokių pavardžių įteisinimas Lietuvoje yra grubus lietuvių kalbos slavinimas pačios valstybės rankomis. Kremlius turėtų šypsotis. Nemeluojant sau, reikia pripažinti, kad sprendžiame, ar piliečių norai svarbesni už konstitucinę vertybę – valstybinę kalbą.

Konstitucinio Teismo sprendimas

Liepos 5 dieną Konstitucinis Teismas išaiškino, kad vardo ir pavardės įrašai [nelietuviškais rašmenimis – red.] Lietuvos piliečių asmens dokumentuose neprieštarauja Konstitucijai ir yra galimi. Tokiu savo sprendimu Konstitucinis Teismas galutinai įrodė, kad yra politinė, o ne teisinė institucija, įtvirtinanti ją sudarančių teisėjų pažiūras, o ne nuosekliai aiškinanti Konstituciją. Visi, besidomintys šia (asmenvardžių pasuose) tema, žinojo, kad Konstituciniame Teisme susidurs ideologinė pozicija, jog reikia leisti liberalų ir dalies lenkų prašomus įrašus, ir paties Teismo doktrina, jog tokie įrašai prieštarauja Konstitucijai ir yra negalimi. Regis, niekada joks Konstitucinio Teismo nutarimas taip atvirai neatskleidė grynai politinio jo pobūdžio. Priimtasis nutarimas tiesiogiai prieštarauja net keliems ankstesniems Teismo sprendimams. Konstitucija ta pati, bet teisėjų pažiūros jau kitos.

Nuo „prieštarauja“ iki „galima“ #1

Dėl asmenvardžių rašymo pasuose Konstitucinio Teismo politikai klausė ne vieną kartą. Išsamūs argumentai, kodėl tai blogas sprendimas, pristatyti ne vieną kartą. Šiuo atveju svarbu ne tai, o Konstitucinį Teismą galutinai diskreditavusi jo sprendimų istorija. Dar 1999 m. spalio 21 d. nutarimu jis kategoriškai pareiškė, kad tokie įrašai prieštarautų Konstitucijai. Teismas tada argumentavo: „Asmens tautybė taip pat negali būti pagrindas asmeniui reikalauti, kad jam nebūtų taikomos taisyklės, kylančios iš valstybinės kalbos statuso. Kitaip būtų pažeistas konstitucinis visų asmenų lygybės įstatymui principas. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad Lietuvoje gyvenantys asmenys save priskiria daugiau kaip šimtui tautybių. Jų tautų kalbose vartojami įvairūs rašmenys, dažnai visiškai arba iš dalies nesutampantys su lietuvių kalbos rašmenimis. Jeigu teisės normomis būtų nustatyta, kad šių piliečių vardai ir pavardės Lietuvos Respublikos piliečio pase rašomi kitokiais, ne lietuviškais rašmenimis, būtų ne tik paneigtas konstitucinis valstybinės kalbos principas, bet ir sutrikdyta valstybės ir savivaldybių įstaigų, kitų įmonių, įstaigų bei organizacijų veikla. Dėl to piliečiams būtų sunkiau įgyvendinti savo teises bei teisėtus interesus ir būtų pažeistas Konstitucijoje įtvirtintas jų lygybės įstatymui principas. Įrašų Lietuvos Respublikos piliečio pase rašymas valstybine kalba nepaneigia įvairioms tautinėms grupėms save priskiriančių piliečių teisės rašyti savo vardus ir pavardes bet kokia kita kalba, jeigu tai nesusiję su įstatyme nustatyta valstybinės kalbos vartojimo sritimi.“

Nuo „prieštarauja“ iki „galima“ #2

Po to Teismas ne kartą Seimui vėl kreipiantis įvairiomis formomis pakartojo šią poziciją. 2014 metais, pavargęs nuo politinio spaudimo ir pakartotinių kreipimųsi tuo pačiu klausimu, padarė lemtingą klaidą: išaiškino, kad anksčiau minėtai išvadai galimos išimtys, jeigu jas leidžia atsakinga institucija – Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK). Taip visas spaudimas ir atsakomybė Teismo buvo permesta šiai institucijai. Po to Seime prasidėjo kovos dėl VLKK sudėties ir pirmininko – iš esmės tai buvo kova dėl būsimų šios komisijos išvadų asmenvardžių pasuose klausimu. VLKK niekada nepasidavė ir leido tik dvi, nors taip pat abejotinas, išimtis: Lietuvos pilietybę įgijusiems užsieniečiams ir ištekėjusioms už užsieniečių Lietuvos pilietėms bei jų vaikams. Akivaizdu, kad tai visiškai netenkino nuo gimimo Lietuvos piliečiais esančių Lietuvos lenkakalbių.


Nuo „prieštarauja“ iki „galima“ #3

Esminis to 2014 metų Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimo momentas buvo, jog į VLKK išvadas atsižvelgti yra privaloma. 2014 m. vasario 27 d. sprendime Konstitucinis Teismas konstatavo, jog „įstatymų leidėjas, spręsdamas, kaip Lietuvos Respublikos piliečio pase turi būti rašomi asmens vardas ir pavardė, negali neatsižvelgti į gautas oficialias išvadas, įskaitant VLKK oficialią išvadą, išdėstytą poziciją.“ Šios kadencijos Seimo valdantieji atvirai apsimetė kvaileliais ir šią nedviprasmišką poziciją ignoravo. Pavyzdžiui, Stasys Šedbaras laidose kartojo, kad jokios institucijos įpareigojimai negali būti privalomi Seimo nariams, tad atsižvelgti į VLKK nėra būtina. Galiausiai šiemet KT pritaikė tą pačią logiką ir pasakė, kad viskas gerai, Seimo sprendimas neprieštarauja Konstitucijai nepaisant to, kad tiesiogiai prieštarauja VLKK išvadoms, į kurias privalėjo atsižvelgti. Tai labai svarbu nepriklausomai nuo to, ar palaikome pasų įrašus nevalstybine kalba. Svarbu, kad tą patį 14 Konstitucijos straipsnį KT skirtingu metu išaiškino kardinaliai priešingai, tuo paneigdamas bet kokį doktrinos nuoseklumą ir tęstinumą. Naujausiam sprendimui pritariantis buvęs KT pirmininkas Dainius Žalimas pats pripažino, kad „Tam tikra prasme KT reikėjo nugalėti patį save.“ Tikrai pats save ir nugalėjo, visus būsimus išaiškinimus paversdamas atvirai politinės kovos klausimu: kokią daugumą KT sudarysi, tokį ir sprendimą galėsi turėti, nepriklausomai nuo to, ką pats Teismas yra pasakęs anksčiau.

Kalbos inspektoriaus žodžiai ir istorinė tiesa

Liepos 20 dieną Valstybinės kalbos inspektorius Audrius Valotka LRT eteryje pasakė, kad Lietuvoje negali būti vietovardžių įrašų nevalstybine kalba, nes tokie įrašai teisiškai negalimi – jų neleidžia nei įstatymai, nei Konstitucija pagal ligšiolinius KT išaiškinimus. Taip pat pasakė, kad tokie įrašai žymi istoriškai okupacines teritorijas. Tai sukėlė didžiulį pasipiktinimą. Lojalesniu Lietuvai už LLRA separatistus kai kurių laikytas naujasis Vilniaus rajono meras Robert Duchnevič pasibaisėjo A. Valotkos žodžiais, išvadino juos nesantaikos kurstymu ir net kreipėsi į Kultūros ministrą dėl inspektoriaus veiksmų vertinimo. Pasisakymas nebuvo skandalingas, priešingai, buvo visiškai teisingas. Skandalinga tai, jog ministras sutiko ir subūrė komisiją A. Valotkai įvertinti.

Kilo daugybė ginčų dėl kalbos inspektoriaus žodžių apie okupaciją. Esą Lietuvoje lenkų kalba išplito visiškai kitaip, ne dėl XX amžiaus okupacijų. Nurodoma į lenkakalbes LDK didikų gimines, į Adomą Mickevičių ir kitas istorines asmenybes. Piktinamasi net pačiu žodžio „okupacija“ vartojimu kaip neva pasenusiu ir nederamu kalbant apie Lenkijos veiksmus.

Tikra tiesa, kad lenkų kalbos plitimas Lietuvoje daug senesnis ir sudėtingesnis nei Lenkijos įvykdyta okupacija. Iš pradžių dinastinė, o vėliau valstybinė sąjunga lėmė, kad tuo metu pranašesnė lenkų kultūra ir kalba dominavo tarp didikų ir buvo laipsniškai perimama. Lietuva lenkėjo be jokios prievartos ar okupacijos. Tačiau šis procesas nė kiek nepaaiškina išskirtinio Vilniaus krašto lenkiškumo. Pastarojo istorija tampa unikali tik XIX amžiuje, kai Vakarų Lietuvoje Bažnyčiai skleidžiant lietuvybę, Vilniaus vyskupijoje pradėta skleisti lenkybė (abiem atvejais kaip atsakas į carinį rusinimą). 1920 metais Lenkijos įvykdyta Pietryčių Lietuvos okupacija ir tik jėga sustabdytas bandymas okupuoti visą Lietuvą lėmė, kad du dešimtmečius dabartiniuose Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose vyko jau kitoks – okupacinis ir prievartinis – lenkinimas, draustos lietuviškos mokyklos, skaityklos, spauda, tėvai sodinti į kalėjimą ir gaudavo baudas už vaikų leidimą į lietuviškas mokyklas, neužsirašius lenku nebuvo galima dirbti valstybės tarnyboje, pagaliau net ir lietuvių antkapiai buvo užrašomi lenkiškai, jei tik laidojo lenkas kunigas. Iš Lenkijos atkraustyta apie 100 tūkstančių kolonistų. Vilniuje buvo tikrai mažai lietuvių, tačiau Vilniaus krašte jų gyveno per 200 tūkstančių. Tik čia ir tik taip buvo masiškai sulenkinti paprasti kaimo gyventojai. Šiandien dėl vietovardžių lenkų kalba kovojama būtent tik Lenkijos prieškariu okupuotoje teritorijoje ir niekur kitur. Tai nėra sutapimas. Šiame krašte unikali lenkinimo politika tesėsi ir sovietmečiu – dar valdant Stalinui šiame krašte visos mokyklos paverstos lenkakalbėmis, o lietuvių kalba represuota. Visa ši lenkinimo metų istorija šiandien yra sistemingai slepiama dėl tų pačių priežasčių, dėl kurių užsipultas ir A. Valotka. Apie tai kalbėti esą politiškai nekorektiška. Juk Lenkija – mūsų partnerė.

Apibendrinimas

Aptarti atvejai leidžia suprasti: valstybinės kalbos politika yra tapusi norų ir užgaidų įkaite. Piliečių norai keliami aukščiau unikalios kalbos išsaugojimo, politinis korektiškumas keliamas aukščiau teisės viršenybės ir istorinės tiesos, o pataikavimas Lenkijai ir vyraujančioms ideologinėms nuostatoms – aukščiau Konstitucinio Teismo autoriteto ir savigarbos. Galima prisiminti, kad dar 2020 metais siūlėme naikinti Konstitucinį Teismą kaip save diskreditavusią, perteklinę ir politizuotą instituciją. Šiandien tas siūlymas dar aiškesnis nei kada anksčiau. Santykius su kaimynais turėtume grįsti nacionaline savigarba ir istoriniu teisingumu. Ta istorija gali būti nemaloni, bet ją mokėti ir ją ginti yra dalykai, kuriuos tikrai vertina ir pati Lenkija. Pradėti pažintį su nutylėta istorija ne taip ir sunku. Lenkijoje apgintos disertacijos pagrindu parengta, o neseniai perleista profesoriaus Broniaus Makausko knyga „Vilnijos lietuviai 1920–1939 metais“ pasitarnaus kaip geriausia priemonė pažinčiai su tikrąja nutylėta Vilniaus krašto istorija. Rekomenduoju.


https://susivienijimas.lt/straipsniai/vytautas-sinica-kalbos-politika-konstitucinio-teismo-bankrotas-norai-svarbiau-uz-kalba/