2022-09-07

Vakarai kartoja Lidijos karaliaus Krezo istoriją? Infliacinė depresija ir valiutos žlugimas.




Graikų istorikas Herodotas aprašė Lidijos karaliaus Krezo istoriją, kuriam Delfuose, Orakulo šventykloje, buvo išpranašauta, kad "perėjęs upę, jis sunaikins turtingą karalystę". Turtais garsėjusios Lidijos karalius patikėjo, kad tai bus Persija, tačiau ta karalyste buvo Lidija. Pranašystė išsipildė. 

Koks orakulas išpranašavo ponui Zelenskiui ir jo patronams iš Vakarų pergalę prieš Rusiją, sunku pasakyti, bet labai panašu, kad tas orakulas naudojo narkotines medžiagas ir buvo neadekvatus. Sveiko proto žmogui, tarytum, aišku: siekis susnaikinti branduolinę valsybę veda į branduolinę pasaulio katastrofą. Apie tai kalbėjo JAV politikos patriarchas H.Kizindžeris. Keista, bet Vakarai proto balso neišgirdo, o dabar Europa atsidūrė per žingsnį nuo to, kad savo rankomis sugriautų Europos ekonomiką.

Michael Every iš Rabobank pažymi, kad ES laukia infliacinė depresija ir euro žlugimas. 

Autorius portale Zerohedge pažymi, kad atsižvelgiant į tai, kad "Nord Stream 1" dujotiekis buvo uždarytas, o Europos Komisija pasiūlė karo ekonomikos stiliaus taisykles, o vėliau Rusija aiškiai pareiškė, kad jei sankcijos jai nebus panaikintos, dujos per "Nord Stream 1" *niekada* nebebus tiekiamos, nenuostabu, kad euro indeksai krito, o euras pirmą kartą per 20 metų smuko žemiau 0,99 JAV dolerio. 

Michael Every nuomone, jei Europa negalės atsitraukti, tai reiškia didelę recesiją ir labai didelę infliaciją, o jei kas nors atsitiktų su dujų srautais per Ukrainą (o tai gali lengvai įvykti), Europai tektų sparčiai mažinti paklausą, kad būtų išvengta neplanuoto dujų tiekimo nutraukimo. Vokietijos ekonomikos ministras Habeckas ką tik pasakė: "Tikėkitės blogiausio". Kaip minėta vakar, dabar reikia priimti egzistencinius sprendimus, nes gali pritrūkti energijos. Akivaizdu, kad pasirinkimo galimybės nėra patrauklios. Vokietija atidės kai kurių branduolinių reaktorių uždarymą. Tačiau Europa ir Jungtinė Karalystė nenorės normuoti energijos pagal kainas, nes tai reikštų jau dabar stebimas stulbinančias sąskaitas, o vėliau - stagfliaciją, incesiją arba "inpresiją" (infliacinę depresiją). Vietoj to jos subsidijuos įmones ir namų ūkius, net jei tai reiškia, kad didmeninės energijos kainos dar labiau padidės. Būtent tai bus padaryta naujausia Vokietijos 65 mlrd. eurų parama energetikos sektoriui, taip pat Švedijos ir Nyderlandų, Prancūzijos ir Ispanijos priemonės, o Briuselis kalba apie energijos kainų ribojimą visoje ES. Tik dalis šių subsidijų bus skiriama iš nenumatytų mokesčių (kurie taip pat panaikina pramonės kapitalą, reikalingą investicijoms į naują energijos tiekimą). 

Perspektyvos tokios: skolintis arba spausdinti pinigus, kad būtų galima sumokėti už importuojamą energiją (doleriais), ir tuo pat metu turėti didėjantį dvigubą deficitą - puikus būdas sunaikinti savo valiutą, o tai reiškia, kad infliacija yra ilgalaikė. 

Autoriaus nuomone, ES perima planinės, "sovietinio" tipo,  ekonomikos modelį, kad išgelbėti ekonomiką iš energetinės krizės. Apie galimas EK ir ECB priemones plačiau minėtame straipsnyje.



Kai šantažuotojai verkšlena dėl šantažo 


Jochen Sommer portale "Ansage" rašo, kad nuo pirmadienio, kai Kremlius paskelbė, kad dujų tiekimas Europai dujotiekiu "Nord Stream 1" nebus atnaujintas tol, kol "kolektyviniai Vakarai" nenutrauks sankcijų Maskvai. Autoriaus nuomone, būtent Vakarai, nepaisant vienašališkos priklausomybės, ypač Vokietijos atveju, ėmėsi sankcijų ir norėjo nutraukti ekonominius santykius su Rusija, net ir savo ekonomikos naikinimo kaina. Dabar, kai Rusija nieko nedaro, tik rimtai vertina šias sankcijas ir abipusiškai jas taiko, prasideda šauksmai. Vokietijos elitas "dėl savo begalinės išminties rimtai manė, kad Rusija leis, kad ją nustumtų į užribį, apšaudytų Ukrainą nemokamais vakarietiškais ginklais ir paskelbtų pasaulio bendruomenės atstumtąja, bet vis tiek ištikimai ir toliau tieks dujas, kad padėtų Europos vyriausybėms sušvelninti artėjančios žiemos realų ir socialinį šaltį".

Savižudybės sankcijos

Nepritarimas invazijai į Ukrainą, kritiškas Rusijos veiksmų pobūdis ir diplomatinis Kremliaus atstūmimas nekeičia fakto, kad sankcijos yra savižudiškos; a fortiori, realybės pripažinimas nereiškia, kad žmogus yra "Putino šalininkas". Tai tik akivaizdūs faktai. Kiekvienas, kuris toli išsilenkia pro langą, turėtų iš anksto pasitikrinti savo stabilumą arba saugos lyną - priešingu atveju jis nukris. Būtent tai šiuo metu savo kailiu patiriame mes, vokiečiai, dėl šviesoforų. Tiesą sakant, galime net džiaugtis, kad Rusija savo pristatymo sustabdymo neįvykdė daug anksčiau, ir kad Kremlius ir toliau nepaliaujamai neišleidžia katės iš maišo ir nesiima visiškos konfrontacijos, o toliau siekia diplomatinių pseudoargumentų, kuriais grindžia savo dujų suvaržymą: Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas tvirtino, kad šiuo metu sustabdyto dujų tiekimo priežastis yra "siurbimo problema", kurią sukėlė Vakarų sankcijos.

Dabar Rusija toliau tiekia dujas į Europą Ukrainos vamzdynų tinklu ir dujotiekiu "South Stream" per Turkiją. Tačiau D. Peskovas pašaipiai pareiškė: "Akivaizdu, kad žmonių, verslininkų ir įmonių gyvenimas Europoje blogėja. Žinoma, paprastiems šių šalių žmonėms kils vis daugiau klausimų jų politiniams lyderiams." Anksčiau sekmadienį Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas pareiškė, kad Vokietija, palaikydama sankcijas, elgiasi kaip Rusijos priešas. "Jūs paskelbėte hibridinį karą Rusijai", - rašė jis savo "Telegram" paskyroje. Kanclerį Olafą Scholzą jis pavadino "senu žmogumi", kuris dabar elgiasi "nustebęs", kad vokiečiai dabar turi keletą "mažų dujų problemų".

Tai, kad politikai ir didelė dalis žiniasklaidos, atrodo, rimtai stebisi šia Rusijos pozicija, Rusijos politikų reikalavimais ir pareiškimais, liudija visišką aroganciją ir moralinę aroganciją, kuri apakino Vakarus, nes jie nesuvokia savo priklausomybės ir savo galimybių bei gebėjimų ribų. Ypač Vokietijoje, kuri iš politinio repertuaro išstūmė realistinį poveikio vertinimą ir pragmatizmą, vyrauja bauginantis pageidavimų mąstymas. Mėnesius laiko apipylę Rusiją vienu sankcijų paketu po kito ir nuolat reiškę norą, kad ji pralaimėtų karą, ekonomiškai žlugtų, kapituliuotų ir pakeistų politiką, nuverstų savo vadovus, dabar nuoširdžiai ir rimtai stebimės, kad net priešininkė staiga išreiškė kritiką ir kontrreikalavimus, užuot klusniai toliau tiekusi gyvybiškai svarbias dujas šio persekiojimo ir sankcijų kaltininkams ir tyliai leidusi save plūsti.

Autorius pažymi visišką nerangumą, su kuriuo ypač Europa įsivėlė į sankcijų siautulį, neįvertinusi pasekmių, rodo, kad politiniam isteblišmentui būdingas keistas rimtumo trūkumas: nepaisant pačių skaudžiausių pasekmių, apsimetama, kad visa tai tėra žaidimas, kuriame Vokietija nuo pat pradžių save laiko neabejotina nugalėtoja. Krizė rodo, kaip menkai buvome pasirengę psichologiniams ir ekonominiams tikro konflikto reikalavimams po dešimtmečius trukusios taikos ir savaime suprantamos gerovės. Dabar moraliai arogantiški Vakarai tampa savo pačių metodų auka ir nesėkmingai bando išsivaduoti iš spąstų, kuriuos patys sau paspendė.


Vilkas prišals uodegą




Šiandien VLADIMIRAS PUTINAS grasina visiškai nutraukti energijos tiekimą į Europą, išgirdęs, kad ES Komisija siūlys nustatyti viršutinę Rusijos dujų importo kainų ribą, rašoma Daily Ekpress.

Trečiadienį Europos Sąjunga pasiūlė nustatyti viršutinę rusiškų dujų kainų ribą, praėjus kelioms valandoms po to, kai Rusijos prezidentas pagrasino sustabdyti visą dujų tiekimą, jei bus imtasi tokio žingsnio, todėl kai kuriose turtingiausiose pasaulio šalyse šią žiemą kyla išteklių rizika.

Portale pažymima, kad dėl didėjančios priešpriešos kyla grėsmė, kad Europos dujų kainos gali dar labiau išaugti, o tai dar labiau padidins ir taip jau akis badančias sąskaitas, kurias ES vyriausybės moka, kad jų energijos tiekėjai nesugriūtų, o pinigų stokojantys vartotojai nesušaltų ateinančiais šaltaisiais mėnesiais.

Penktadienį ES energetikos ministrai turi surengti neeilinį susitikimą, kuriame aptars, kaip spręsti energetikos krizę.

V. Putinas praėjusią savaitę perspėjo, kad tiekimo sutartys gali būti nutrauktos, jei ES nustatys dujų kainų viršutinę ribą, o Vakarai prišals uodegą, kaip vilkas garsiojoje rusų pasakoje. Prezidentas V. Putinas pareiškė, kad Rusija kariauja, siekdama "demilitarizuoti ir denacifikuoti Ukrainą". 

Europa paprastai iš Rusijos importuoja apie 40 proc. dujų ir 30 proc. naftos.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą