2022-09-14

Rusijos ekonomikai pisec? Prof.V.Katasonovo analizė



Beprecedentis disbalansas. To nebuvo per visus tris Rusijos Federacijos gyvavimo dešimtmečius. 

Žemiau pateikiu prof.Valentino Katasonovo vakar paskelbto portale "Fondsk" straipsnio vertimą.

Ne kartą rašiau apie absurdišką Rusijos užsienio prekybos padėtį: prekių eksportas nuolat viršija importą. Užsienio prekybos perteklius - tai valiuta, kuri iškeliauja į užsienį ir veikia Vakarų ekonomiką. Už šią valiutą sukurtas užsienio turtas yra įšaldytas ir konfiskuotas Damoklo kardu. Eksporto ir importo perteklius dėl karo dėl sankcijų pasiekė rekordinį lygį. Rusijos banko duomenimis, 2022 m. pirmojo pusmečio pabaigoje jis padvigubėjo. Rusijos bankas ką tik paskelbė pirmųjų aštuonių šių metų mėnesių užsienio prekybos perteklių - 213,6 mlrd. To nebuvo per visus tris Rusijos Federacijos gyvavimo dešimtmečius.

Šiandien Rusijos pinigų institucijos aktyviai siekia valiutos liberalizavimo, kuris, jų manymu, gali padėti išvengti sankcijų užsienio valiuta sukauptoms santaupoms: esą jei eksportuotojui bus leista palikti pajamas užsienio valiuta ofšorinėje zonoje, jos ten bus saugios. Taip nebus! Ten ji taip pat gali būti įšaldyta ir konfiskuota. Tokia valiuta bus galutinai prarasta Rusijos ekonomikai.

Pastangos konvertuoti "toksiškas" valiutas į "draugiškas" atrodo dar keistesnės. Jie sako, kad pastaroji bus prieglobstis nuo sankcijų įšaldymo ir konfiskavimo. Jie to nepadarys! Pirma, dėl riboto tokių valiutų konvertuojamumo ir likvidumo. Pavyzdžiui, kaupsime Kinijos juanius, bet negalėsime jų išleisti reikalingoms kiniškoms prekėms, nes "draugiška" Kinija baiminasi antrinių JAV sankcijų ir susilaiko nuo sankcijų sąraše esančių prekių tiekimo Rusijai. Mes net negalėsime investuoti perteklinių juanių į Kinijos ekonomiką, nes Pekinas nustatė griežtus apribojimus užsienio kapitalui, o Rusijos kapitalui nebus jokių išimčių. Antra, daugumai "draugiškų" valiutų būdingas nuolatinis nuvertėjimas "toksiškų" valiutų atžvilgiu. O "draugiškose" valiutose sukauptos atsargos ištirps kaip kovo sniegas.


Paprastas sprendimas - atkurti visos Rusijos užsienio prekybos eksporto ir importo balansą. Ir, jei įmanoma, užtikrinti tokį prekybos balansą su kiekvienu Rusijos partneriu. Pusiausvyros prekyba gali būti visiškai be valiutos, prekyba barteriniais mainais arba su kliringu. Tarpuskaitos likutis būtų padengtas papildomomis skolininkės šalies tiekiamomis prekėmis. Taip pat galite padengti likutį auksu arba suteikti kreditą.

Grįžtu prie pagrindinio dalyko. Atsižvelgdami į precedento neturintį Rusijos užsienio prekybos disbalansą, turėtume skubiai sumažinti savo eksportą. Apytikriai kalbant, jas reikėtų sumažinti perpus, sustabdant eksportą į šalis, įtrauktas į "nedraugiškų valstybių" sąrašą (JAV, Kanadą, Australiją, ES šalis, Japoniją, Pietų Korėją ir t. t.). Praėjusiais metais "nedraugiškos valstybės" sudarė beveik 55 proc. Rusijos eksporto. Dabar, mano skaičiavimais, "nedraugiškos valstybės" sudaro apie 40 % eksporto. Ir beveik už visą tai mokama "toksiškomis" valiutomis. Tai reiškia, kad net jei išbrauktume visą mūsų eksportą į kolektyvines Vakarų šalis, vis tiek turėsime tam tikrą, bet palyginti nedidelį eksporto ir importo perteklių. Tokia yra paprasta aritmetika, kuri tapo gyvybiškai svarbi sankcijų karo kontekste.

Daug kalbėjau ir rašiau apie neigiamas pasekmes, kurias Rusijai turės tolesnis naftos ir gamtinių dujų eksportas į Europą. Tik pakartosiu, kad Maskva praleido progą panaudoti tokį ginklą kaip dujotiekio, kuriuo į Europą tiekiamas mėlynasis kuras, sklendė. Jei šis ginklas būtų buvęs panaudotas vasario 24 d., tikėtina, kad EIA Ukrainoje jau būtų buvęs sėkmingai užbaigtas.

Yra ir kitų, mažesnių prekių grupių, esančių Rusijos eksportuojamose prekėse į kolektyvinius Vakarus, kurios ir toliau stiprina priešą.

Vienas iš jų - titanas. JAV "Boeing" ir Europos "Airbus" jau seniai naudojasi rusišku titanu. Tiesa, pavasarį "Boeing" paskelbė, kad nebeperka rusiško titano, bet taip buvo todėl, kad iš anksto buvo gerai juo apsirūpinusi. Jei karas su Rusija užsitęs, "Boeing" titano atsargos baigsis.

"Aerobus" iš karto pavyko pasiekti, kad Briuselis išbrauktų rusiškąjį titaną iš sankcijų sąrašo, ir toliau importuoja mūsų metalą. Vasaros pradžioje Rusija tiekė 65 % "Aerobus" reikalingo titano. Birželio 25 d. SRZP partijos lyderis, Valstybės Dūmos deputatas Sergejus Mironovas pasiūlė nutraukti rusiško titano tiekimą Vakarų aviacijos pramonei: "Tai, kad "Airbus" ir "Boeing" nustojo tiekti atsargines dalis ir aptarnauti savo orlaivius Rusijoje, yra daugiau nei svarus argumentas visiškai nutraukti bendradarbiavimą su jomis. Jei jie taip vertina mūsų metalą, tegul dirba Rusijoje. Jei jie nenori, tegul lieka be titano. Rusijos korporacija "VSMPO-AVISMA", "Rostec" patronuojamoji įmonė, užsiima titano gamyba ir eksportu. VSMPO-AVISMA labai baiminasi, kad patys Vakarai gali uždrausti pirkti jos titaną. Manau, kad būtent VSMPO-AVISMA arba "Rostec" turėtų imtis iniciatyvos nutraukti šio metalo tiekimą į Vakarus. Juo labiau kad vyriausybė užsibrėžė užduotį atgaivinti savo lėktuvų pramonę. "Trade Data Monitor" duomenimis, Rusijos ekonomikos pajamos iš titano eksporto yra palyginti nedidelės: 415 mln. dolerių, palyginti su 16 mlrd. dolerių iš geležies ir plieno eksporto (2020 m.), tačiau Rusijos titano streikas Vakarams būtų labai skausmingas.

"Aerobus" nuo 2014 m. bandė rasti titano alternatyvą Rusijai, tačiau per aštuonerius metus nieko nerado. Nepavyko rasti aukščiausios kokybės žaliavų ir produktų, aiškaus gamybos ciklo ir priimtinų kainų, panašių į Rusijos kainas, derinio. Pramonės portalo "Avia.Ru" vadovas, Valstybės Dūmos Transporto komiteto ekspertas Romanas Gusarovas pažymi, kad karštakošiai Europoje ne kartą siūlė uždrausti rusiško titano importą, tačiau jų pasiūlymai buvo atmesti: "Pinigų suma, kuria jie rizikuotų nubausti Rusiją atsisakydami pirkti rusiškąjį titaną, gali siekti šimtus milijonų dolerių per metus. O žala jų šalims ir pasaulio ekonomikai siektų šimtus milijardų dolerių. Štai kodėl politikai priėjo prie išvados, kad titano klausimo geriau neliesti.

Štai užuomina: titanas yra skaudi Vakarų problema, todėl jį reikia spausti. O VSMPO-Avisma eksporto nuostolius turėtų kompensuoti valstybiniai titano užsakymai Rusijos lėktuvų pramonei.

Vakarai priėmė kelis sankcijų paketus Rusijos prekėms, asmenims ir agentūroms, tačiau iš esmės nekreipė dėmesio į pramoninių metalų sektorių. Sankcijų Rusijai karo išvakarėse ES iš Rusijos importavo 42 proc. jai reikalingų plieno pusgaminių (1,2 mln. tonų). Dabar importas tęsiamas, nes uždrausta importuoti tik rusišką valcuotą plieną ir vamzdžius. Pusgaminius galima eksportuoti, o šių prekių kainos ES turėjo smarkiai išaugti. Juk importas į ES iš Ukrainos sumažėjo, o 2021 m. Ukraina tiekė 29 proc. Europoje importuojamų plieno pusgaminių (825 000 tonų).

Arba kita naujiena. Rugsėjo 7 d. "Reuters" paskelbė straipsnį, kuriame teigiama, kad nuo karo Ukrainoje pradžios JAV padidino Rusijos aliuminio ir nikelio importą. Šių metalų kainos išaugo iki rekordinių aukštumų netrukus po to, kai prasidėjo SVS. Jungtinių Tautų Comtrade duomenimis, šių metų kovo-birželio mėn. ES ir JAV iš Rusijos importavo 70 proc. daugiau aliuminio ir nikelio nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Bendra per šį laikotarpį importuotų metalų vertė - 1,98 mlrd. dolerių. Importas išaugo ne tik vertės, bet ir fizine išraiška. Pavyzdžiui, per keturis mėnesius nuo ETR pradžios ES buvo didžiausia neperdirbto aliuminio importuotoja iš Rusijos - kovo-birželio mėn. ji importavo vidutiniškai 78 207 tonas per mėnesį, t. y. 13 % daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai. Kovo-birželio mėn. vidutiniškai per mėnesį į JAV importuota 23 049 tonos rusiško aliuminio, t. y. 21 proc. daugiau nei tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. Aliuminio tiekėja buvo Rusijos bendrovė "Rusal", kuri yra didžiausia pasaulyje aliuminio gamintoja už Kinijos ribų (apie 6 proc. pasaulio metalo gamybos).

Nikelio importo iš Rusijos į JAV fizinės apimtys padidėjo 22 proc. Tiekėjas buvo bendrovė "Nornickel", kuri pagamina 10 % viso pasaulyje pagaminamo nikelio ir apie 15-20 % akumuliatoriams skirto nikelio.

Ar Maskva negali planuoti savo užsienio prekybos taip, kad sankcijų karo kaina Rusijai būtų kuo mažesnė, o kolektyviniams Vakarams - kuo didesnė?

https://www.fondsk.ru/news/2022/09/13/besprecedentnyj-disbalans-57171.html




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą