2023-02-21

Rusijos prezidento kreipimasis į Federalinį Susirinkimą



Vladimiras Putinas perskaitė kreipimąsi į Federalinį Susirinkimą. Pranešimas buvo perskaitytas Maskvos "Gostiny Dvor" salėje.


VLADIMIRAS PUTINAS: Laba diena!

Gerbiamieji Federalinio Susirinkimo deputatai - senatoriai, Valstybės Dūmos deputatai!

Gerbiamieji Rusijos piliečiai!

Šią kalbą sakau sudėtingu mūsų šaliai metu - mes visi tai puikiai žinome - kardinalių, negrįžtamų pokyčių visame pasaulyje ir svarbių istorinių įvykių, lemsiančių mūsų šalies ir mūsų žmonių ateitį, metu, kai kiekvienam iš mūsų tenka didžiulė atsakomybė.

Prieš metus buvo priimtas sprendimas surengti specialią karinę operaciją, skirtą apsaugoti žmones mūsų istorinėse žemėse, užtikrinti mūsų šalies saugumą ir pašalinti grėsmę, kurią kelia po 2014 m. perversmo Ukrainoje atsiradęs neonacistinis režimas. Žingsnis po žingsnio, atidžiai ir nuosekliai spręsime mums kylančias užduotis.

Nuo 2014 m. Donbasas kovoja, gindamas teisę gyventi savo žemėje, kalbėti gimtąja kalba, kovodamas ir nepasiduodamas blokados ir nuolatinio apšaudymo, neslepiamos Kijevo režimo neapykantos akivaizdoje, tikėdamas ir laukdamas, kad Rusija ateis į pagalbą.

Tuo tarpu - ir jūs tai gerai žinote - mes darėme viską, tikrai viską, kad ši problema būtų išspręsta taikiai, kantriai derėjomės dėl taikios išeities iš šio sudėtingiausio konflikto.

Tačiau už mūsų nugarų buvo rengiamas visai kitoks scenarijus. Vakarų valdovų pažadai, jų patikinimai apie taikos siekį Donbase, kaip dabar matome, pasirodė esą klastotė, žiaurus melas. Jie paprasčiausiai vilkino laiką, užsiimdami smulkmeniška migla, užmerkdami akis prieš politines žmogžudystes, Kijevo režimo vykdomas represijas prieš nepageidaujamus, tikinčiųjų patyčias ir vis labiau skatindami Ukrainos neonacius vykdyti teroro aktus Donbase. Nacionalistų batalionų karininkai buvo rengiami Vakarų akademijose ir koledžuose, jiems buvo tiekiami ginklai.

Ir norėčiau pabrėžti, kad dar prieš prasidedant specialiajai karinei operacijai Kijevas derėjosi su Vakarais dėl oro gynybos sistemų, kovinių lėktuvų ir kitos sunkiosios technikos tiekimo Ukrainai. Taip pat prisimename Kijevo režimo pastangas įsigyti branduolinių ginklų, nes jie apie tai kalbėjo viešai.

JAV ir NATO sparčiai dislokavo savo karines bazes ir slaptas biolaboratorijas prie mūsų šalies sienų; manevrų metu jos įsisavino būsimų karo veiksmų teatrą, ruošdamos savo kontroliuojamą Kijevo režimą ir pavergtą Ukrainą dideliam karui.

Ir šiandien jie tai pripažįsta - jie tai pripažįsta viešai, atvirai, begėdiškai. Jie tarsi didžiuojasi, mėgaujasi savo klastingumu, tiek Minsko susitarimus, tiek Normandijos formatą vadindami diplomatiniu šou, blefu. Pasirodo, kad visą laiką, kai Donbasas degė, kai buvo liejamas kraujas, kai Rusija nuoširdžiai - noriu tai pabrėžti - nuoširdžiai siekė taikaus sprendimo, jie žaidė žmonių gyvybėmis, iš tikrųjų žaidė, kaip sakoma žinomuose sluoksniuose, išpilstytomis kortomis.

Šis šlykštus apgaulės metodas jau buvo išbandytas daugybę kartų. Lygiai taip pat begėdiškai ir dviveidiškai jie elgėsi naikindami Jugoslaviją, Iraką, Libiją ir Siriją. Jie niekada negalės nusiplauti šios gėdos. Garbė, pasitikėjimas ir padorumas jiems ne prie širdies.

Per ilgus kolonializmo, diktato, hegemonijos šimtmečius jie įprato, kad jiems viskas leidžiama, įprato nesirūpinti visu pasauliu. Pasirodo, kad su tokia pat panieka, dievoieška laikysena jie elgiasi ir su savo šalių žmonėmis - juk jie taip pat ciniškai juos apgaudinėjo ar mulkino pasakomis apie taikos siekį, apie JT Saugumo Tarybos rezoliucijų dėl Donbaso laikymąsi. Iš tiesų Vakarų elitas tapo visiško neprincipingo melo simboliu.

Mes tvirtai giname ne tik savo interesus, bet ir poziciją, kad šiuolaikiniame pasaulyje neturėtų būti jokio skirstymo į vadinamąsias civilizuotas šalis ir visus kitus, kad reikalinga sąžininga partnerystė, kuri iš esmės atmeta bet kokį išskirtinumą, ypač agresyvų.


Buvome atviri ir nuoširdžiai pasirengę konstruktyviam dialogui su Vakarais, sakėme ir tvirtinome, kad tiek Europai, tiek visam pasauliui reikalinga nedaloma, lygiateisė visų valstybių saugumo sistema, ir daugelį metų siūlėme savo partneriams kartu aptarti šią idėją ir siekti jos įgyvendinimo. Tačiau sulaukdavome arba nekonkretaus, arba veidmainiško atsako. Tai tiek, kiek galima pasakyti žodžiais. Tačiau buvo ir konkrečių veiksmų: NATO plėtra iki mūsų sienų, naujų priešraketinės gynybos objektų Europoje ir Azijoje kūrimas - apsaugos nuo mūsų skėtis, karinių kontingentų dislokavimas, ir ne tik prie Rusijos sienų.

Noriu pabrėžti, kad nė viena pasaulio valstybė neturi tiek daug karinių bazių užsienyje kaip Jungtinės Valstijos. Jų yra šimtai, noriu tai pabrėžti: šimtai bazių visame pasaulyje, visoje planetoje, tereikia pažvelgti į žemėlapį.

Visas pasaulis matė, kaip jie pasitraukė iš pagrindinių ginkluotės susitarimų, įskaitant Vidutinio ir mažesnio nuotolio raketų sutartį, vienašališkai nutraukdami pagrindinius susitarimus, kuriais remiama taika pasaulyje. Jie tai padarė dėl tam tikrų priežasčių - kaip žinote, jie nieko nedaro veltui.

Galiausiai 2021 m. gruodžio mėn. oficialiai išsiuntėme sutarčių dėl saugumo garantijų projektus Jungtinėms Valstijoms ir NATO. Tačiau dėl visų pagrindinių pozicijų, kurios mums iš esmės yra principinės, gavome tiesioginį atsisakymą. Tada galutinai paaiškėjo, kad agresyvių planų įgyvendinimui buvo uždegta žalia šviesa, ir jie neketina sustoti.

Grėsmė augo, ir su kiekviena diena. Nebuvo abejonių, kad 2022 m. vasarį viskas jau buvo paruošta dar vienai kruvinai baudžiamąjai akcijai Donbase, prieš kurį, prisimenu, Kijevo režimas dar 2014 m. metė artileriją, tankus ir lėktuvus.

Visi gerai prisimename oro antskrydžių prieš Donecką vaizdus, oro antskrydžius ne tik prieš jį, bet ir prieš kitus miestus. 2015 m. jie dar kartą bandė tiesiogiai pulti Donbasą, tęsdami blokadą, apšaudymą ir terorą prieš civilius gyventojus. Visa tai, primenu, visiškai prieštaravo atitinkamiems JT Saugumo Tarybos priimtiems dokumentams ir rezoliucijoms, visiškai - visi apsimetė, kad nieko nevyksta.

Noriu pakartoti: tai jie pradėjo karą, o mes panaudojome jėgą ir panaudosime jėgą, kad jį sustabdytume.

Tie, kurie planavo naują puolimą prieš Donecką, Donbasą, Luhanską, aiškiai suprato, kad kitas taikinys bus smūgis Krymui ir Sevastopoliui, ir mes tai žinojome ir supratome. O dabar apie tokius toli siekiančius planus atvirai kalbama ir Kijeve - jie atskleidė tai, ką mes ir taip puikiai žinojome.

Mes saugome žmonių gyvybes, savo namus. O Vakarų tikslas - neribota valdžia. Kijevo režimui šelpti ir ginkluoti jie jau išleido daugiau kaip 150 mlrd. dolerių. Palyginimui: Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos duomenimis, G7 šalys 2020-2021 m. paramai skurdžiausioms pasaulio šalims skyrė apie 60 mlrd. dolerių. Aišku, ar ne? Tačiau skurdžiausios šalys, kuriomis neva visą laiką rūpinamasi, už karą gaus 150, o 60 - su tam tikrais paklusnumo reikalavimais iš šalių, kurios gaus pinigus. O kur dar visos kalbos apie skurdo mažinimą, tvarų vystymąsi ir ekologiją? Kur visa tai dingo? Kur visa tai dingo? Tuo pat metu karui skirtų pinigų srautas nemažėja. Negailima lėšų neramumams ir perversmams kitose šalyse, vėlgi visame pasaulyje, skatinti.

Neseniai Miunchene vykusioje konferencijoje Rusijai buvo pateikta begalė kaltinimų. Susidarė įspūdis, kad tai daroma tik tam, kad visi pamirštų, ką vadinamieji Vakarai padarė per pastaruosius dešimtmečius. O jie išleido džiną iš butelio, panardino ištisus regionus į chaosą.

Patys amerikiečių ekspertai teigia, kad dėl karų - noriu atkreipti jūsų dėmesį į tai: mes šių skaičių nesugalvojome, juos pateikia patys amerikiečiai - karų, kuriuos JAV pradėjo po 2001 m., žuvo beveik 900 tūkst. žmonių, daugiau kaip 38 mln. tapo pabėgėliais. Jie tiesiog nori visa tai ištrinti iš žmonijos atminties ir apsimesti, kad to niekada nebuvo. Tačiau niekas pasaulyje to nepamiršo ir nepamirš.

Nė vienas iš jų neatsižvelgia į žmonių nuostolius ir tragedijas, nes ant kortos, žinoma, pastatyti trilijonai, trilijonai dolerių; galimybė toliau vogti iš visų; prisidengus žodžiais apie demokratiją ir laisves, primesti neoliberalias ir iš esmės totalitarines vertybes; klijuoti etiketes ištisoms šalims ir tautoms, viešai įžeidinėti jų lyderius; slopinti nesutarimus savo šalyse; kurti priešo įvaizdį, siekiant nukreipti žmonių dėmesį nuo korupcijos skandalų - visa tai matome savo ekranuose - nuo didėjančių vidaus ekonominių, socialinių, etninių problemų ir prieštaravimų.

Norėčiau priminti, kad 1930-aisiais Vakarai iš tikrųjų atvėrė kelią naciams ateiti į valdžią Vokietijoje. O mūsų laikais jie pradėjo Ukrainą paversti "antirusiška". Šis projektas iš tiesų nėra naujas. Žmonės, kurie bent kiek įsigilinę į istoriją, puikiai žino: šio projekto šaknys siekia XIX a., jis buvo puoselėjamas Austrijos-Vengrijos imperijoje, taip pat Lenkijoje ir kitose šalyse, siekiant vieno tikslo - atplėšti šias istorines teritorijas, kurios šiandien vadinamos Ukraina, nuo mūsų šalies. Toks ir yra šis tikslas. Nieko naujo, jokių naujovių, viskas kartojasi.

Šiandien Vakarai privertė įgyvendinti šį projektą remdami 2014 m. perversmą. Juk perversmas buvo kruvinas, antivalstybinis, antikonstitucinis - tarsi nieko nebūtų buvę, tarsi tai reikėjo padaryti, jie net pranešė, kiek pinigų tam buvo išleista. Į ideologinį pagrindą buvo įdėta rusofobija ir itin agresyvus nacionalizmas.

Neseniai vienai iš Ukrainos ginkluotųjų pajėgų brigadų - gėda mums, gėda jiems ne - buvo suteiktas hitlerinės divizijos, dalyvavusios žydų deportacijose, karo belaisvių egzekucijose, baudžiamosiose operacijose prieš Jugoslavijos, Italijos, Čekoslovakijos ir Graikijos partizanus, pavadinimas "Edelweiss". Ukrainos ginkluotosios pajėgos ir nacionalinė gvardija ypač mėgsta "Das Reich", "Mirusi galva", "Galicija" ir kitus SS dalinius, kurie taip pat turi kraujo ant rankų. Ukrainos šarvuočiai pažymėti nacistinės Vokietijos Vermachto ženklais.

Neonaciai neslepia, kieno paveldėtojais jie save laiko. Stebina, kad niekas iš valdančiųjų Vakaruose to nepastebi. Kodėl? Nes jiems tai nerūpi, atleiskite už mauvais ton. Jiems nerūpi, ant ko statyti kovoje prieš mus, prieš Rusiją. Svarbiausia - kovoti prieš mus, prieš mūsų šalį, o tai reiškia, kad kiekvienas gali būti panaudotas. Ir mes matėme, kaip tai vyksta: net teroristai ir neonaciai, net plikas velnias gali būti panaudotas, neduok Dieve, jei tik vykdo jų nurodymus ir tarnauja kaip ginklas prieš Rusiją.


"Antirusiškas" projektas iš tikrųjų yra revanšistinės politikos mūsų šalies atžvilgiu dalis, siekiant sukurti nestabilumo ir konfliktų židinius prie pat mūsų sienų. Ir tada, XX a. trečiajame dešimtmetyje, ir dabar idėja buvo ta pati - nukreipti agresiją į Rytus, kurstyti karą Europoje, svetimomis rankomis pašalinti mūsų varžovus.

Mes nekariaujame su Ukrainos žmonėmis, kaip jau ne kartą sakiau. Patys Ukrainos žmonės tapo Kijevo režimo ir jo šeimininkų iš Vakarų įkaitais, kurie faktiškai okupavo šią šalį politiškai, kariniu ir ekonominiu požiūriu, dešimtmečius naikino Ukrainos pramonę ir grobė jos gamtinius išteklius. Logiška to pasekmė - socialinė degradacija, didžiulis skurdo ir nelygybės augimas. O tokiomis sąlygomis, žinoma, lengva pasisemti medžiagos karinėms operacijoms. Niekas negalvojo apie žmones, jie buvo ruošiami skerdynėms, o galiausiai buvo paversti nereikalinga medžiaga. Deja, apie tai kalbėti tiesiog baisu, bet tai yra faktas.

Atsakomybė už Ukrainos konflikto kurstymą, eskalavimą, aukų skaičiaus didėjimą tenka tik Vakarų elitui ir, žinoma, dabartiniam Kijevo režimui, kuriam Ukrainos žmonės iš esmės yra svetimi. Dabartinis Ukrainos režimas tarnauja ne savo nacionaliniams, o trečiųjų šalių interesams.

Vakarai Ukrainą naudoja ir kaip taraną prieš Rusiją, ir kaip poligoną. Dabar nesileisiu į kalbas apie Vakarų bandymus pakreipti karo veiksmų eigą, apie jų planus didinti karinį aprūpinimą - visi tai pakankamai gerai žino. Tačiau vienas dalykas turėtų būti aiškus visiems: kuo daugiau tolimojo nuotolio Vakarų sistemų atvyks į Ukrainą, tuo labiau būsime priversti nustumti grėsmę nuo mūsų sienų. Tai visiškai natūralu.

Vakarų elitas neslepia savo tikslo: sukelti - kaip jie sako, tai tiesioginė kalba - "strateginį pralaimėjimą Rusijai". Ką tai reiškia? Ką tai reiškia mums? Tai reiškia padaryti mums galą kartą ir visiems laikams, t. y. jie ketina vietinį konfliktą paversti pasaulinės konfrontacijos etapu. Taip mes tai suprantame ir atitinkamai reaguosime, nes šiuo atveju jau kalbama apie mūsų šalies egzistavimą.

Tačiau jie taip pat supranta, kad Rusijos neįmanoma nugalėti mūšio lauke, todėl vis agresyviau rengia informacines atakas prieš mus. Jie, žinoma, taikosi į jaunus žmones, jaunąją kartą. Ir čia jie nuolat meluoja, iškraipo istorinius faktus, nenustoja pulti mūsų kultūros, Rusijos stačiatikių bažnyčios ir kitų tradicinių mūsų šalies religinių organizacijų.

Pažiūrėkite, ką jie daro su savo žmonėmis: šeimos, kultūrinio ir tautinio identiteto naikinimas, iškrypimai, prievarta prieš vaikus, net pedofilija skelbiami norma, jų gyvenimo norma, o kunigai, šventikai verčiami laiminti tos pačios lyties asmenų santuokas. Ko jau ko, o velniop juos, tegul daro, ką nori. Ką aš čia noriu pasakyti? Suaugusieji turi teisę gyventi taip, kaip nori, mes Rusijoje visada taip elgėmės ir visada taip elgsimės: niekas nesikėsina į jų privatų gyvenimą, ir mes nesiruošiame to daryti.

Tačiau norėčiau jiems pasakyti: bet pažvelkite, atleiskite, į šventuosius raštus, pagrindines visų kitų pasaulio religijų knygas. Ten viskas pasakyta, taip pat ir tai, kad šeima yra vyro ir moters sąjunga, tačiau dabar net ir šiais šventaisiais tekstais abejojama. Tapo žinoma, kad, pavyzdžiui, Anglikonų bažnyčia planuoja - tiesa, kol kas tik planuoja - svarstyti lyčiai neutralaus Dievo idėją. Ką galite pasakyti? Neduok Dieve, jie "nežino, ką daro".

Milijonai žmonių Vakaruose supranta, kad yra vedami tikros dvasinės katastrofos link. Elitas, tiesiai šviesiai tariant, tiesiog išprotėjo, ir atrodo, kad vaistų nuo to nėra. Tačiau, kaip jau sakiau, tai jų problema, o mes privalome apsaugoti savo vaikus ir tai padarysime: apsaugosime savo vaikus nuo degradacijos ir išsigimimo.

Akivaizdu, kad Vakarai stengsis pakirsti ir suskaldyti mūsų visuomenę, statyti ant nacionalinių išdavikų, kurie visais laikais - noriu tai pabrėžti - turi tą patį nuodą - panieką savo tėvynei ir norą užsidirbti pinigų, parduodami šį nuodą tiems, kurie nori už jį mokėti. Taip buvo visada.

Tie, kurie pasuko tiesioginės išdavystės keliu, vykdydami teroristinius ir kitus nusikaltimus mūsų visuomenės saugumui ir šalies teritoriniam vientisumui, bus patraukti teisinėn atsakomybėn. Tačiau mes niekada nebūsime panašūs į Kijevo režimą ir Vakarų elitą, kurie vykdė ir tebevykdo raganų medžioklę, mes nesiskaitysime su tais, kurie žengė žingsnį į šalį ir atkrito nuo mūsų Tėvynės. Tegul tai lieka ant jų sąžinės, tegul jie su tuo gyvena. Svarbiausia, kad žmonės, Rusijos piliečiai, jiems davė moralinį įvertinimą.

Didžiuojuosi - manau, kad mes visi didžiuojamės - kad mūsų daugiatautė tauta, absoliuti dauguma piliečių užėmė principingą poziciją dėl specialiosios karinės operacijos, suprato mūsų veiksmų prasmę, palaikė mūsų veiksmus, kuriais siekiama apsaugoti Donbasą. Ši parama pirmiausia parodė tikrą patriotizmą, jausmą, kuris istoriškai būdingas mūsų žmonėms. Jis stebina savo orumu, giliu suvokimu, kad kiekvieno, pabrėžiu, kiekvieno žmogaus likimas neatsiejamas nuo Tėvynės likimo.

Brangūs draugai, norėčiau padėkoti visiems, visiems Rusijos žmonėms už drąsą ir ryžtą, pasakyti ačiū mūsų didvyriams, kariuomenės ir laivyno, Rosgvardijos kariams ir karininkams, specialiųjų tarnybų ir visų jėgos struktūrų darbuotojams, Donecko ir Luhansko korpusų kovotojams, savanoriams, patriotams, kovojantiems BARS kovinio kariuomenės rezervo gretose.

Norėčiau atsiprašyti: apgailestauju, kad per šiandienos kalbą negalėsiu visų išvardyti. Žinote, kai rengiau šią kalbą, parašiau ilgą ilgą šių didvyriškų dalinių sąrašą, paskui jį išbraukiau iš šiandienos kalbos, nes, kaip sakiau, neįmanoma visų išvardyti, o aš tiesiog bijojau įžeisti tuos, kurių neįvardysiu.

Lenkiuosi mūsų gynėjų tėvams, žmonoms ir šeimoms, gydytojams ir paramedikams, sužeistuosius gelbstintiems slaugytojams, geležinkelininkams ir vairuotojams, gabenantiems atsargas į frontą, statybininkams, statantiems įtvirtinimus ir atstatantiems namus, kelius ir civilinius objektus, gynybos gamyklų darbininkams ir inžinieriams, kurie dabar dirba visą parą, keliomis pamainomis, žemės ūkio darbininkams, patikimai užtikrinantiems šalies aprūpinimą maistu.

Dėkoju mokytojams, kurie nuoširdžiai rūpinasi Rusijos jaunąja karta, ypač tais, kurie dirba pačiomis sunkiausiomis, faktiškai fronto sąlygomis; kultūros veikėjams, kurie atvyksta į karo zoną, į ligonines palaikyti kareivių ir karininkų; savanoriams, kurie padeda fronto linijai ir civiliams gyventojams; žurnalistams, visų pirma karo korespondentams, kurie rizikuoja fronte, kad visam pasauliui pasakytų tiesą; rusų tradicinių religijų pastoriams, karo kunigams, kurių išmintingas žodis mus palaiko ir įkvepia.

Ypatingi žodžiai Donecko ir Lugansko liaudies respublikų, Zaporožės ir Chersono sričių žmonėms. Jūs patys, brangūs draugai, referendumuose sprendėte savo ateitį, tvirtai pasirinkote, nepaisydami neonacių grasinimų ir teroro, tokiomis sąlygomis, kai netoliese vyko kariniai veiksmai, tačiau nebuvo nieko stipresnio už jūsų apsisprendimą būti su Rusija, su savo Tėvyne.

(Plojimai.)

Norėčiau pabrėžti, kad tai yra auditorijos reakcija į Donecko ir Luhansko liaudies respublikų, Zaporožės ir Chersono gyventojus. Dar kartą: gilus nusilenkimas jiems visiems.

Mes jau pradėjome ir kursime plataus masto šių naujų Federacijos sudedamųjų dalių socialinio ir ekonominio atgaivinimo ir plėtros programą. Visų pirma kalbame apie įmonių ir darbo vietų atkūrimą, Azovo jūros, kuri vėl tapo Rusijos vidaus jūra, uostų atstatymą ir naujų, modernių kelių tiesimą, kaip tai padarėme Kryme, kuris dabar turi patikimą sausumos jungtį su visa Rusija. Visus šiuos planus tikrai įgyvendinsime bendromis pastangomis.

Šiandien šalies regionai teikia tiesioginę paramą Donecko ir Luhansko liaudies respublikų, Zaporožės ir Chersono sričių miestams, rajonams ir miesteliams. Jie tai daro nuoširdžiai, kaip tikri broliai ir seserys. Dabar mes vėl esame kartu, todėl tapome dar stipresni ir padarysime viską, kad į šią mūsų žemę sugrįžtų ilgai laukta taika, kad būtų užtikrintas mūsų žmonių saugumas. Už tai, už savo protėvius, už savo vaikų ir anūkų ateitį, už istorinio teisingumo atkūrimą, už mūsų tautos suvienijimą šiandien kovoja mūsų didvyriai.

Brangūs draugai, prašau jūsų pagerbti mūsų kovos draugų, atidavusių savo gyvybes už Rusiją, civilių gyventojų, senelių, moterų ir vaikų, žuvusių nuo neonacių ir baudėjų ugnies, atminimą.

(Tylos minutė.)

Ačiū.

Visi suprantame, ir aš suprantu, kaip nepakeliamai sunku dabar žuvusių karių žmonoms, sūnums ir dukroms, jų tėvams, kurie užaugino dorus Tėvynės gynėjus - kaip Krasnodono jaunieji gvardiečiai, kaip jaunuoliai ir jaunuolės, kurie Didžiojo Tėvynės karo metais kovojo prieš nacizmą, gynė Donbasą. Jų drąsą, tvirtumą, didžiulę ištvermę ir pasiaukojimą dar ir šiandien prisimena visa Rusija.

Mūsų pareiga - remti šeimas, netekusias artimųjų, padėti joms auginti vaikus, suteikti jiems išsilavinimą ir profesiją. Kiekvieno specialiosios karinės operacijos dalyvio šeimai turi būti skiriamas nuolatinis dėmesys, ji turi būti apgaubta rūpesčiu ir pagarba. Jų poreikiai turi būti tenkinami nedelsiant, be jokio biurokratizmo.

Siūlau įsteigti specialų valstybinį fondą. Jo uždavinys bus teikti tikslinę, asmeninę pagalbą žuvusių karių ir specialiųjų karinių operacijų veteranų šeimoms. Jis koordinuos socialinės, medicininės ir psichologinės pagalbos teikimą, spręs sanatorinio gydymo ir reabilitacijos klausimus, teiks pagalbą švietimo, sporto, užimtumo, verslumo, profesinio mokymo ir perkvalifikavimo srityse. Atskiras svarbiausias fondo uždavinys - organizuoti ilgalaikę priežiūrą namuose, aukštųjų technologijų protezavimą visiems, kuriems to reikia.

Prašau Vyriausybės kartu su Valstybės tarybos Socialinės politikos komisija ir regionais kuo greičiau išspręsti visus organizacinius klausimus.

Valstybinio fondo darbas turėtų būti atviras, o paramos teikimo tvarka - paprasta, pagrįsta "vieno langelio" principu, be biurokratizmo ir biurokratijos. Kiekvienai šeimai, pabrėžiu, kiekvienai mirusiojo šeimai, kiekvienam veteranui turėtų būti paskirtas asmeninis socialinis darbuotojas, koordinatorius, kuris asmeninio bendravimo metu realiu laiku spręstų iškilusius klausimus. Norėčiau atkreipti jūsų dėmesį į tai, kad šiais metais fondo struktūros bus diegiamos visuose Rusijos Federacijos regionuose.

Jau dabar turime priemonių, skirtų Didžiojo Tėvynės karo veteranams, kovų veteranams ir vietinių konfliktų dalyviams paremti. Manau, kad ateityje mano minėtas Vyriausybės fondas galėtų imtis šių labai svarbių klausimų. Turime dirbti šiuo klausimu, todėl prašau Vyriausybės tai padaryti.

Turiu pabrėžti, kad specialaus fondo sukūrimas neatleidžia kitų struktūrų ir valdžios lygių nuo atsakomybės. Tikiuosi, kad visi federaliniai departamentai, regionai ir savivaldybės ir toliau skirs didžiausią dėmesį veteranams, kariams ir jų šeimoms. Šiuo atžvilgiu norėčiau padėkoti regionų vadovams, merams, vadovams, kurie nuolat susitinka su žmonėmis, taip pat ir tais, kurie keliauja į ryšio liniją, ir remia savo tautiečius.

Ką norėtumėte ypač pabrėžti? Šiandien profesionalūs kariai, mobilizuotieji ir savanoriai kartu neša fronto sunkumus - kalbame apie aprūpinimą ir įrangą, darbo užmokesčio ir draudimo išmokas dėl sužeidimų, medicininę priežiūrą. Tačiau iš mano ir gubernatorių gaunamų kreipimųsi - jie man taip pat praneša - į karinę prokuratūrą ir Žmogaus teisių ombudsmeną matyti, kad ne visi šie klausimai išspręsti. Kiekvienas atskiras atvejis turi būti išspręstas.

Ir dar vienas dalykas: tarnyba specialiosios karinės operacijos zonoje - visi tai puikiai supranta - susijusi su didžiuliu fiziniu ir psichologiniu stresu, su kasdiene rizika sveikatai ir gyvybei. Todėl manau, kad būtina nustatyti reguliarias ne trumpesnes kaip 14 dienų atostogas mobilizuotiems kariams ir apskritai visiems specialiosios karinės operacijos dalyviams, įskaitant savanorius, bent kartą per pusmetį, neatsižvelgiant į kelionės laiką, kad kiekvienas karys turėtų galimybę aplankyti savo šeimą, pabūti su giminėmis ir artimaisiais.

Gerbiami kolegos!

Kaip žinote, prezidento dekretu patvirtintas 2021-2025 m. ginkluotųjų pajėgų statybos ir plėtros planas. Šiuo metu vyksta jo įgyvendinimo darbai, atliekami būtini patikslinimai. Ir noriu pabrėžti, kad tolesnius kariuomenės ir karinio jūrų laivyno stiprinimo žingsnius, taip pat vykdomą ir būsimą ginkluotųjų pajėgų plėtrą turėtume grįsti realia kovine patirtimi, įgyta per specialiąją karinę operaciją. Ji mums nepaprastai svarbi, be to, absoliučiai neįkainojama.

Šiuo metu, pavyzdžiui, Rusijos branduolinio atgrasymo pajėgų aprūpinimo naujausiomis sistemomis lygis siekia daugiau nei 91 procentą, 91,3 procento. Ir dabar, pasikartosiu, atsižvelgdami į įgytą patirtį, turime pasiekti tokį pat aukštą kokybės lygį visuose ginkluotųjų pajėgų komponentuose.

Karininkai ir seržantai, pasižymėję kaip kompetentingi, šiuolaikiški ir ryžtingi vadai - jų yra daug - bus pirmumo tvarka keliami į aukštesnius laipsnius, į aukštąsias karo akademijas, kad taptų galingu ginkluotųjų pajėgų kadrų rezervu. Ir, žinoma, jie turi būti paklausūs visuose valdžios lygmenyse. Tiesiog noriu į tai atkreipti kolegų dėmesį. Tai labai svarbu. Žmonės turi suprasti, kad Tėvynė vertina jų indėlį ginant Tėvynę.

Aktyviai diegsime pažangiausias technologijas, kurios didins kariuomenės ir laivyno kokybinį potencialą. Turime tokių pasiekimų, ginkluotės ir technikos pavyzdžių kiekvienoje srityje. Daugelis jų yra gerokai pranašesni už užsienio analogus. Dabar mūsų užduotis - pradėti masinę, serijinę jų gamybą. Nuolat didiname šio darbo tempą. Tai darome savo - noriu tai pabrėžti - Rusijos mokslinėje ir pramoninėje bazėje, aktyviai įtraukdami į valstybės gynybos užsakymų vykdymą smulkųjį ir vidutinį aukštųjų technologijų verslą.

Šiandien mūsų gamyklose, konstruktorių biuruose ir mokslinių tyrimų grupėse dirba ir patyrę specialistai, ir vis daugiau gabaus, kvalifikuoto ir į proveržį orientuoto jaunimo, ištikimo Rusijos ginkluotės tradicijai - daryti viską, kad laimėtume.

Mes neabejotinai stiprinsime garantijas darbo jėgai. Tai pasakytina ir apie atlyginimus bei socialines garantijas. Siūlau pradėti specialią lengvatinės būsto nuomos programą gynybos pramonės darbuotojams. Nuomos kaina jiems bus gerokai mažesnė už rinkos kainą, nes didelę nuomos mokesčio dalį mokės valstybė.

Šį klausimą tikrai aptarėme su Vyriausybe. Pavedu mums parengti visas šios programos detales ir nedelsiant pradėti statyti tokius nuomojamus būstus, pirmiausia, žinoma, miestuose, kuriuose įsikūrę svarbūs mūsų gynybos, pramonės ir mokslinių tyrimų centrai.

Gerbiami kolegos!

Kaip jau minėjau, Vakarai prieš mus nukreipė ne tik karinį, informacinį, bet ir ekonominį frontą. Tačiau jis nieko nepasiekė ir nieko nepasieks. Be to, sankcijų iniciatoriai baudžia patys save: jie išprovokavo kainų kilimą, darbo vietų mažinimą, įmonių uždarymą ir energetikos krizę savo šalyse, o savo piliečiams sako - mes tai girdime - kad dėl to kalti rusai.

Kokios priemonės buvo panaudotos prieš mus vykdant šią sankcijų agresiją? Jie bandė nutraukti ekonominius ryšius su Rusijos bendrovėmis, atkirsti finansų sistemą nuo ryšių kanalų, kad prispaustų mūsų ekonomiką, neleisti mums patekti į eksporto rinkas, kad nukentėtų mūsų pajamos. Tai taip pat apima mūsų užsienio valiutos atsargų vagystę, bandymus žlugdyti rublio kursą ir išprovokuoti pražūtingą infliaciją.

Vėlgi, antirusiškos sankcijos yra tik priemonė tikslui pasiekti. O tikslas, kaip skelbia patys Vakarų lyderiai, - tiesioginė citata, - yra "priversti kentėti mūsų piliečius". "Priversti juos kentėti" - tokie humanistai. Jie nori, kad žmonės kentėtų, ir taip destabilizuoti mūsų visuomenę iš vidaus.

Tačiau jų skaičiavimai nepasitvirtino - Rusijos ekonomika ir valdymo sistema pasirodė esanti daug stipresnė, nei manoma Vakaruose. Bendromis Vyriausybės, Parlamento, Rusijos banko, Federacijos regionų ir, žinoma, verslo bendruomenės bei darbo kolektyvų pastangomis užtikrinome ekonominės padėties tvarumą, apsaugojome savo piliečius, išsaugojome darbo vietas, išvengėme trūkumo rinkoje, įskaitant būtiniausių prekių, parėmėme finansų sistemą ir verslininkus, kurie investavo į savo verslo plėtrą, taigi ir į mūsų šalies vystymąsi.

Taigi, praėjusių metų kovo mėn. pradėjome įgyvendinti priemonių paketą verslui ir ekonomikai remti, kurio vertė siekia apie vieną trilijoną rublių. Noriu pabrėžti: tai nėra emisijų politika, ne, ne, ne, viskas mūsų šalyje daroma tvirtu rinkos pagrindu.


2022 m. pabaigoje bendrasis vidaus produktas sumažėjo. Paskambino ponas prezidentas ir pasakė, kad norėtų, jog apie tai pakalbėtumėte. Manau, kad ši informacija buvo paskelbta vakar, ir pačiu laiku, kaip ir turėtų būti, viskas vyksta pagal planą.

Mums buvo prognozuojamas 20-25 proc. ekonomikos sulėtėjimas, nepamirškite, dešimt procentų. Visai neseniai sakėme, kad 2,9, aš jums sakiau. Kiek vėliau - 2,5. Bendrasis vidaus produktas 2022 m. sumažėjo 2,1 procento - tai naujausi duomenys. Kartu norėčiau priminti, kad dar praėjusių metų vasarį ir kovą, kaip minėjau, jie prognozavo ekonomikos žlugimą.

Rusijos verslas atkūrė logistiką ir sustiprino ryšius su atsakingais, prognozuojamais partneriais - o tokių visame pasaulyje yra daug.

Turiu pažymėti, kad Rusijos rublio dalis mūsų tarptautiniuose atsiskaitymuose, palyginti su 2021 m. gruodžiu, padvigubėjo ir pasiekė trečdalį, o tai kartu su draugiškų šalių valiutomis sudaro daugiau nei pusę.

Kartu su savo partneriais toliau sieksime sukurti stabilią, saugią tarptautinių atsiskaitymų sistemą, nepriklausomą nuo dolerio ir kitų Vakarų rezervinių valiutų, kurios neišvengiamai praras savo universalų pobūdį dėl tokios Vakarų elito, Vakarų valdovų politikos. Mes esame tie, kurie visa tai darome savo rankomis. Ne mes mažiname dolerio ar kitų vadinamųjų universaliųjų valiutų kursą - jie viską daro savo rankomis.

Žinote, yra toks populiarus posakis: patrankos vietoj naftos. Šalies gynyba, žinoma, yra svarbiausias prioritetas, tačiau spręsdami strateginius iššūkius šioje srityje neturime kartoti praeities klaidų, neturime žlugdyti savo ekonomikos. Turime viską, ko reikia, kad užtikrintume saugumą ir sudarytume sąlygas nuolatinei šalies plėtrai. Vadovaudamiesi šia logika, mes veikiame ir veiksime toliau.

Pavyzdžiui, praėjusiais metais keli pagrindiniai, pabrėžiu, civiliniai šalies ūkio sektoriai ne tik nesumažėjo, bet ir gerokai padidino savo gamybos apimtis. Pirmą kartą šiuolaikinėje mūsų šalies istorijoje gyvenamųjų namų statyba viršijo 100 mln. kvadratinių metrų.

Kalbant apie mūsų žemės ūkio produkciją, pernai ji augo dviženkliu skaičiumi. Labai ačiū, nusilenkite ūkininkams. Rusijos žemdirbiai nuėmė rekordinį derlių: daugiau kaip 150 mln. tonų grūdų, iš jų daugiau kaip 100 mln. tonų kviečių. Iki žemės ūkio metų pabaigos, t. y. iki 2023 m. birželio 30 d., mes galėsime pasiekti, kad bendras grūdų eksporto kiekis siektų 5,560 mln. tonų.

Prieš 10-15 metų tai atrodė kaip pasaka, visiškai neįgyvendinamas planas. Jei prisimenate - ir tikrai kai kurie čia esantys prisimena, čia buvusį vicepremjerą ir žemės ūkio ministrą, - ne taip seniai mes iš viso kasmet nuimdavome 60 milijonų derliaus, o dabar turėsime 55-60 milijonų vien tik eksporto potencialo. Esu įsitikinęs, kad turime visas galimybes pasiekti panašų proveržį ir kitose srityse.

Mes neleidome, kad darbo rinkoje įvyktų nuosmukis, priešingai, sugebėjome šiuolaikinėmis sąlygomis sumažinti nedarbą. Šiandien - esant tokiems dideliems sunkumams iš visų pusių - mūsų darbo rinka yra patogesnė nei anksčiau. Prisiminkite, kad prieš pandemiją mūsų nedarbo lygis siekė 4,7 procento, o dabar, manau, yra 3,7 procento. Pone pirmininke, kiek yra 3,7? 3,7 yra istoriškai žemas rodiklis.

Vėlgi, Rusijos ekonomika įveikė iškilusius pavojus - ji juos įveikė. Taip, daugelio šių rizikų nebuvo galima apskaičiuoti iš anksto, turėjome reaguoti tiesiogine to žodžio prasme, iškilus problemoms. Tiek vyriausybės, tiek verslo lygmeniu sprendimai buvo priimami kuo skubiau. Pažymiu, kad čia didžiulį vaidmenį suvaidino privati iniciatyva ir mažosios bei vidutinės įmonės. Išvengėme perteklinio administracinio reguliavimo ir iškreiptos ekonomikos valstybės naudai.

Kas dar svarbu? Praėjusių metų ekonomikos nuosmukis buvo užfiksuotas tik antrąjį ketvirtį - jau trečiąjį ir ketvirtąjį ketvirčius buvo stebimas augimas, pakilimas. Iš tikrųjų pradėjome naują ekonomikos augimo ciklą. Pasak ekspertų, jo modelis ir struktūra tampa kokybiškai kitokie. Į pirmą vietą iškyla naujos ir perspektyvios pasaulinės rinkos, įskaitant APR [Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną], mūsų pačių vidaus rinka, mokslinė, technologinė ir žmogiškųjų išteklių bazė: ne žaliavų tiekimas į užsienį, o aukštos pridėtinės vertės prekių gamyba. Tai leidžia mums atskleisti didžiulį Rusijos potencialą visose srityse ir sferose.

Jau šiais metais prognozuojamas tvirtas vidaus paklausos augimas. Esu įsitikinęs, kad mūsų įmonės pasinaudos šia galimybe ir padidins gamybą, gamins populiariausius produktus ir užims nišas, kurios atsilaisvino arba atsilaisvina pasitraukus Vakarų įmonėms.

Šiandien matome visą vaizdą, suprantame struktūrines problemas, kurias turime išspręsti logistikos, technologijų, finansų ir žmogiškųjų išteklių srityse. Pastaraisiais metais daug ir nuolat kalbėjome apie būtinybę keisti mūsų ekonomikos struktūrą, o dabar šie pokyčiai yra gyvybiškai būtini, ir tai keičia situaciją, ir šiuo atveju į gerąją pusę. Žinome, ką turime daryti, kad Rusija ir toliau nuosekliai vystytųsi, kad tai būtų suvereni, nepriklausoma plėtra, nepaklūstanti jokiam išoriniam spaudimui ir grėsmėms, su patikimomis valstybės saugumo ir interesų garantijomis.

Norėčiau pabrėžti, kad mūsų darbo esmė - ne prisitaikyti prie dabartinių sąlygų. Strateginis tikslas - pakelti mūsų ekonomiką į naujas ribas. Dabar viskas keičiasi, ir keičiasi labai, labai greitai. Tai iššūkių, bet kartu ir galimybių metas - šiandien tikrai taip yra, o mūsų ateitis priklauso nuo to, kaip jas įgyvendinsime. Turime pašalinti - tai noriu pabrėžti - visus tarpžinybinius prieštaravimus, formalumus, nuoskaudas, nuoskaudas, nesusipratimus ir kitas nesąmones. Viskas dėl reikalo, viskas dėl rezultato - štai ko reikia siekti.

Sėkmingas Rusijos įmonių ir mažų šeimos įmonių startas jau yra pergalė. Modernių gamyklų atidarymas ir kilometrai naujų kelių - ir tai yra pergalė. Nauja mokykla ar vaikų darželis - tai pergalė. Moksliniai atradimai ir technologijos - tai, žinoma, taip pat pergalė. Svarbu kiekvieno žmogaus indėlis į bendrą sėkmę.

Kur turėtume sutelkti valstybės, regionų ir šalies verslo partnerystės darbą?

Pirma. Plėsime perspektyvius užsienio ekonominius ryšius ir kursime naujus logistikos koridorius. Jau nuspręsta pratęsti Maskvos-Kazanės greitkelį iki Jekaterinburgo, Čeliabinsko ir Tiumenės, o ateityje - iki Irkutsko ir Vladivostoko su prieigomis į Kazachstaną, Mongoliją ir Kiniją, o tai labai išplės mūsų ekonominius ryšius su Pietryčių Azijos rinkomis.

Plėtosime Juodosios ir Azovo jūrų uostus. Ypatingą dėmesį skirsime Šiaurės ir Pietų tarptautiniam koridoriui. Jau šiais metais Volgos-Kaspijos kanalu galės plaukti laivai, kurių grimzlė ne mažesnė kaip 4,5 metro. Tai atvers naujus kelius verslo bendradarbiavimui su Indija, Iranu, Pakistanu, Artimųjų Rytų šalimis. Mes ir toliau plėtosime šį koridorių.

Mūsų planuose - spartesnis rytinės krypties geležinkelių, Transsibiro ir Baikalo-Amūro geležinkelių modernizavimas, taip pat Šiaurės jūrų kelio pralaidumo didinimas. Tai ne tik papildomi krovinių srautai, bet ir pagrindas sprendžiant nacionalinius uždavinius, susijusius su Sibiro, Arkties ir Tolimųjų Rytų plėtra.

Regioninė infrastruktūra, įskaitant ryšių, telekomunikacijų ir kelių tinklus, gaus didelį postūmį. Iki kitų metų, 2024 m., ne mažiau kaip 85 proc. kelių didžiuosiuose Rusijos miestų centruose ir daugiau kaip pusė regioninių ir tarpmiestinių kelių bus tinkamos būklės. Esu įsitikinęs, kad tai padarysime.

Taip pat tęsime nemokamo dujofikavimo programą. Jau nuspręsta ją išplėsti į socialines įstaigas: vaikų darželius ir mokyklas, poliklinikas, ligonines, medicinos ir akušerijos skyrius. O piliečiams tokia programa nuo šiol veiks nuolat: jie visada galės kreiptis dėl prisijungimo prie dujų tiekimo tinklo.

Nuo šių metų bus pradėta įgyvendinti plataus masto būsto ir komunalinių sistemų statybos ir remonto programa. Per ateinančius dešimt metų į šią sritį planuojama investuoti ne mažiau kaip 4,5 trilijono rublių. Mes žinome, kaip tai svarbu gyventojams, kaip apleista ši sritis - turime dirbti, ir mes tai darysime. Svarbu, kad ši programa būtų pradėta vykdyti nuo pat pradžių, todėl prašau Vyriausybės užtikrinti stabilų jos finansavimą.

Antra. Turime gerokai išplėsti Rusijos ekonomikos technologinius pajėgumus ir užtikrinti vidaus pramonės augimą.

Pradėjome įgyvendinti pramoninės hipotekos programą, todėl nuo šiol lengvatines paskolas bus galima gauti ne tik gamybos įrenginiams įsigyti, bet ir jiems statyti bei modernizuoti. Tokios paskolos suma buvo ne kartą aptarinėjama ir norėjome ją padidinti; kaip pirmas žingsnis - labai gera suma: iki 500 mln. rublių. Ji suteikiama su trijų arba penkių procentų palūkanomis iki septynerių metų laikotarpiui. Manau, kad tai labai gera programa, ir mes turėtume ja pasinaudoti.

Nuo šių metų taip pat įsigaliojo nauja pramoninių klasterių tvarka, pagal kurią sumažintos mokesčių ir administracinės naštos įmonėms rezidentėms, o jų naujoviškų produktų, kurie dar tik patenka į rinką, paklausą remia ilgalaikiai užsakymai ir vyriausybės subsidijos.

Apskaičiuota, kad iki 2030 m. šios priemonės turėtų užtikrinti paklausių projektų, kurių vertė viršija dešimt trilijonų rublių, įgyvendinimą, o jau šiais metais tikimasi investuoti apie du trilijonus rublių. Norėčiau pabrėžti, kad tai ne tik prognozės, bet ir aiškiai nustatyti orientyrai.

Todėl prašau Vyriausybės kuo labiau paspartinti šių projektų pradžią, suteikti petį verslo bendruomenei ir pasiūlyti sistemines paramos priemones, įskaitant mokesčių lengvatas. Žinau, kaip finansinis blokas nemėgsta teikti lengvatų, ir iš dalies pritariu šiai pozicijai: mokesčių sistema turi būti holistinė, be jokių nišų, išimčių - tačiau šiuo atveju reikalingas kūrybiškas požiūris.

Pavyzdžiui, nuo šių metų Rusijos įmonės gali susimažinti pelno mokestį, jei perka pažangius vietinius IT sprendimus ir produktus, naudojančius dirbtinį intelektą. Be to, į šias išlaidas atsižvelgiama taikant didesnį koeficientą - pusantro karto didesnį už faktines išlaidas. Kitaip tariant, už kiekvieną rublį, kurį įmonė investuoja į tokių produktų įsigijimą, kaip ką tik minėjau, iš mokesčių atskaitoma pusantro rublio.

Siūlau tokią mokesčių lengvatą taikyti ir apskritai perkant rusišką aukštųjų technologijų įrangą. Prašyčiau Vyriausybės pateikti pasiūlymus dėl tokios įrangos sąrašo pagal pramonės šakas, kuriose ji naudojama, ir dėl lengvatos suteikimo tvarkos. Tai geras sprendimas, kuris atgaivins ekonomiką.

Trečia. Svarbiausias ekonomikos augimo plėtros darbotvarkės klausimas - nauji investicijų finansavimo šaltiniai, apie tai taip pat daug kalbame.

Dėl stipraus mokėjimų balanso Rusijai nereikia skolintis užsienyje, lenktis, maldauti pinigų, o paskui ilgai tartis, ką, kiek ir kokiomis sąlygomis grąžinti. Šalies bankai dirba stabiliai ir tvariai, turėdami solidžią saugumo atsargą.

2022 m. bankų paskolų įmonių sektoriui apimtis augo, matote, augo. Dėl to buvo daug nuogąstavimų, bet augimas buvo užfiksuotas, jis padidėjo 14 procentų, t. y. daugiau nei 2021 m., be jokios karinės operacijos. 2021 m. jis buvo 11,7 procento, o dabar - 14 procentų. Hipotekos portfelis taip pat padidėjo 20,4 proc. Vyksta plėtra.

Visas bankų sektorius pernai uždirbo pelno. Taip, jis nebuvo toks didelis kaip ankstesniais metais, bet buvo padorus: pelnas siekė 203 mlrd. rublių. Tai taip pat yra Rusijos finansų sektoriaus tvarumo rodiklis.

Remiantis vertinimais, jau antrąjį šių metų ketvirtį infliacija Rusijoje priartės prie siektino keturių procentų lygio. Priminsiu, kad kai kuriose ES šalyse infliacija jau dabar siekia 12, 17, 20 procentų, o pas mus - keturis, gerai penkis procentus - Centrinis bankas ir Finansų ministerija tarpusavyje aiškinasi, bet ji bus artima tiksliniam lygiui. Atsižvelgiant į teigiamą šio ir kitų makroekonominių parametrų dinamiką, formuojasi objektyvios sąlygos mažinti ilgalaikio skolinimosi palūkanų normas ekonomikoje, o tai reiškia, kad kreditai realiajam sektoriui turėtų tapti prieinamesni.

Ilgalaikės gyventojų santaupos yra svarbus investicinių išteklių šaltinis visur pasaulyje, todėl taip pat turime skatinti jų srautą į investicinį sektorių. Prašau Vyriausybės paspartinti įstatymų projektų, kuriais būtų pradėta įgyvendinti atitinkama valstybinė programa, pateikimą Valstybės Dūmai jau šių metų balandžio mėnesį.

Svarbu sudaryti papildomas sąlygas piliečiams investuoti ir užsidirbti namuose, šalies viduje. Kartu būtina užtikrinti piliečių investicijų į savanorišką pensijų kaupimą saugumą. Turėtų būti toks pat mechanizmas, kaip ir bankų indėlių draudimo sistemoje. Primenu, kad tokius indėlius iki vieno milijono ir 400 tūkstančių rublių draudžia valstybė ir garantuoja jų grąžą. Siūlau padvigubinti savanoriško pensijų kaupimo sumą - iki dviejų milijonų 800 tūkstančių rublių. Taip pat turime apsaugoti piliečių investicijas į kitas ilgalaikes investavimo priemones, taip pat ir nuo galimo finansų tarpininkų bankroto.

Reikia atskirų sprendimų, kaip pritraukti kapitalą į sparčiai augančias ir aukštųjų technologijų įmones. Joms bus teikiama parama akcijų siūlymui vidaus vertybinių popierių rinkoje, įskaitant mokesčių lengvatas tiek įmonėms, tiek tokių akcijų pirkėjams.

Svarbiausias ekonominio suverenumo elementas yra verslumo laisvė. Pasikartosiu: būtent privatus verslas, susidūręs su išorės bandymais suvaldyti Rusiją, įrodė, kad moka prisitaikyti prie sparčiai kintančios aplinkos ir užtikrinti ekonomikos augimą sudėtingomis sąlygomis. Todėl kiekviena verslo iniciatyva, kuria siekiama naudos šaliai, turėtų būti remiama.

Todėl manau, kad teisinga būtų grįžti prie klausimo peržiūrėti keletą baudžiamosios teisės nuostatų, susijusių su vadinamuoju ekonominiu nusikaltimo sudėties požymiu. Žinoma, valstybė turi kontroliuoti, kas vyksta šiame sektoriuje, ir mes negalime leisti, kad šioje srityje būtų elgiamasi atlaidžiai, tačiau nereikia nueiti per toli. Būtina aktyviau siekti mano minėto dekriminalizavimo. Tikiu, kad Vyriausybė kartu su Seimu, teisėsaugos institucijomis, verslo asociacijomis šį darbą atliks nuosekliai ir kruopščiai.

Kartu prašau Vyriausybės, glaudžiai bendradarbiaujant su Parlamentu, pasiūlyti papildomų priemonių ekonomikos deoffshorizavimo procesui paspartinti. Verslas, visų pirma pagrindiniuose sektoriuose ir pramonės šakose, turėtų veikti Rusijos jurisdikcijoje - tai pagrindinis principas.

Ir šiuo atžvilgiu, mieli kolegos, nedidelė filosofinė digresija. Ką norėčiau pasakyti atskirai?

Prisimename vėlyvojo sovietmečio ekonomikos problemas ir disbalansą. Taigi žlugus Sovietų Sąjungai, jos planinei sistemai, 1990-ųjų chaose šalis pradėjo kurti ekonomiką, pagrįstą rinkos santykiais, privačia nuosavybe - apskritai, ir teisingai. Didele dalimi Vakarų šalys čia pasitarnavo kaip pavyzdys - kaip žinote, jos turėjo dešimtuką patarėjų - ir atrodė, kad užtenka tik nukopijuoti jų modelius. Prisimenu, jie ginčijosi tarpusavyje: europiečiai ginčijosi su amerikiečiais dėl to, kaip vystyti Rusijos ekonomiką.

Ir kas iš to išėjo? Mūsų šalies ekonomika iš esmės tapo orientuota į Vakarus, pirmiausia kaip į žaliavų šaltinį. Žinoma, būta įvairių niuansų, bet apskritai - kaip į žaliavų šaltinį. To priežastys taip pat aiškios: naujasis, besikuriantis Rusijos verslas, savaime suprantama, kaip ir visų kitų šalių verslas, visų pirma buvo orientuotas į pelno gavimą, ir tai greitą ir lengvą. Ir ką jis davė? Pačius išteklius: naftą, dujas, metalus, medieną.



Apie tai mažai kas galvojo, o gal nebuvo galimybių investuoti ilgam laikui, todėl kiti, sudėtingesni ekonomikos sektoriai buvo menkai išvystyti. O kad šią neigiamą tendenciją nutrauktume - visi puikiai matė, visose vyriausybėse - mums prireikė ne vienerių metų, mokesčių sistemos koregavimo ir didelių valstybės investicijų.

Čia pasiekėme realių, matomų pokyčių. Taip, rezultatas yra, bet vėlgi reikia atsižvelgti į tai, kokioje situacijoje vystėsi mūsų verslas, ypač stambusis verslas. Technologijos yra Vakaruose, pigesni finansiniai šaltiniai ir pelningos rinkos yra Vakaruose, todėl natūralu, kad kapitalas taip pat pradėjo tekėti ten. Deja, užuot plėtę gamybą, pirkę įrangą ir technologijas bei kūrę naujas darbo vietas čia, Rusijoje, jie jį išleido užsienio valdoms, jachtoms ir prabangiam nekilnojamajam turtui.

Taip, vėliau jie, žinoma, pradėjo investuoti į plėtrą, bet pirmajame etape viskas ten iškeliavo didžiąja dalimi šiais tikslais - vartojimui. O kur yra turtas, ten, savaime suprantama, yra ir vaikai, jų išsilavinimas, jų gyvenimas, jų ateitis. Ir valstybei buvo labai sunku, beveik neįmanoma kontroliuoti ir užkirsti kelią šiai plėtrai - gyvenome laisvosios rinkos paradigmoje.

Pastarojo meto įvykiai įtikinamai parodė, kad Vakarų, kaip saugaus prieglobsčio ir prieglobsčio kapitalui, įvaizdis pasirodė esąs fantomas, klastotė. Ir tie, kurie laiku to nesuprato, kurie į Rusiją žiūrėjo tik kaip į pajamų šaltinį ir planavo gyventi daugiausia užsienyje, daug prarado: ten jie buvo tiesiog apiplėšti, o iš jų buvo atimti net teisėtai uždirbti pinigai.

Kadaise, kaip juokaudamas - daugelis iš jūsų tikriausiai atsimenate - Rusijos verslininkams sakiau: pavargsite ryti dulkes, bėgioti po teismus ir Vakarų pareigūnų kabinetus, bandydami išsaugoti savo pinigus. Būtent taip ir atsitiko.

Žinote, norėčiau pridurti labai svarbų - paprastą, bet labai svarbų - dalyką: niekas iš eilinių šalies piliečių, patikėkite manimi, nesigailėjo tų, kurie prarado savo pinigus užsienio bankuose, nesigailėjo tų, kurie prarado savo jachtas, rūmus užsienyje ir t. t., ir t. t., o per mūsų virtuvinius pokalbius žmonės tikriausiai prisiminė devintojo dešimtmečio privatizaciją, kai už dyką buvo parduodamos visos šalies sukurtos įmonės, ir parodomąją, demonstratyvią vadinamojo naujojo elito prabangą.

Kas dar yra labai svarbu? Per visus metus nuo Sovietų Sąjungos žlugimo Vakarai neatsisakė bandymų sudeginti posovietines valstybes ir, dar svarbiau, galutinai pribaigti Rusiją kaip didžiausią išlikusią mūsų istorinės valstybės dalį. Jie skatino ir siuntė prieš mus tarptautinius teroristus, provokavo regioninius konfliktus prie mūsų sienų, ignoravo mūsų interesus, naudojo ekonominį atgrasymą ir slopinimą.

O stambusis Rusijos verslas - dėl ko visa tai sakau - yra atsakingas už strateginių įmonių veiklą, už tūkstančius darbo kolektyvų, lemia socialinę ir ekonominę padėtį daugelyje regionų, o tai reiškia, kad kai tokių įmonių vadovai ir savininkai atsiduria priklausomybėje nuo vyriausybių, kurios vykdo nedraugišką Rusijai politiką, tai yra didelė grėsmė mums, pavojus - pavojus mūsų šaliai. Su tokia padėtimi negalima taikstytis.

Taip, kiekvienas turi pasirinkimą: kažkas norės nugyventi savo dienas areštuotame dvare su užblokuotomis sąskaitomis, kažkas bandys susirasti vietą, atrodytų, patrauklioje Vakarų sostinėje ar kurorte, kitoje šiltoje vietoje užsienyje - tai bet kurio žmogaus teisė, mes į ją net nesikėsiname. Tačiau laikas suprasti, kad Vakarams tokie žmonės buvo ir liks antrarūšiai pašaliečiai, su kuriais galima daryti bet ką, o pinigai, ryšiai ir nupirkti grafų, lygiųjų bei merų titulai visiškai nepadės. Jie turi suprasti: ten jie yra antrarūšiai.

Bet yra ir kitas pasirinkimas: būti su Tėvyne, dirbti savo tautiečiams, ne tik atidaryti naujas įmones, bet ir keisti gyvenimą aplink save - savo miestuose, kaimuose, savo šalyje. Ir tokių verslininkų, tokių tikrų kovotojų versle turime daug - būtent jie bus šalies verslo ateities varomoji jėga. Kiekvienas turi suprasti, kad ir gerovės šaltinis, ir ateitis turi būti čia, mūsų gimtojoje žemėje, Rusijoje.

Tada iš tiesų sukursime stiprią, savarankišką ekonomiką, kuri neužsidarys nuo pasaulio, bet išnaudos visus savo konkurencinius pranašumus. Rusiškas kapitalas, pinigai, kurie čia sukuriami, turėtų dirbti šaliai, jos nacionalinei plėtrai. Šiandien turime puikių perspektyvų infrastruktūros, gamybos, vietinio turizmo ir daugelio kitų sektorių plėtroje.

Norėčiau, kad tie, kurie susidūrė su vilkiškais Vakarų įpročiais, mane išgirstų: beprasmiška ir, svarbiausia, nenaudinga bandyti bėgioti su ištiesta ranka, glaustis, prašyti pinigų, ypač dabar, kai gerai žinai, su kuo turi reikalų. Dabar nėra prasmės kabintis į praeitį ir bandyti prisiteisti pinigų. Turite iš naujo kurti savo gyvenimą ir darbą, juo labiau kad esate stiprūs žmonės - kalbu apie mūsų verslo atstovus, daugelį jų pažįstu asmeniškai ir daugelį metų - kurie perėjo sunkią gyvenimo mokyklą.

Pradėkite naujus projektus, uždirbkite pinigų, investuokite į Rusiją, investuokite į įmones ir darbo vietas, padėkite mokykloms ir universitetams, mokslui ir sveikatos apsaugai, kultūrai ir sportui. Taip padauginsite savo kapitalą, pelnysite žmonių pripažinimą ir dėkingumą dar ne vienai kartai, o valstybė ir visuomenė jus tikrai palaikys.

Žiūrėkime į tai kaip į įsakymą savo verslui, įsakymą dirbti teisinga kryptimi.

Gerbiami kolegos!

Rusija yra atvira šalis, tačiau savita civilizacija. Šiame teiginyje nėra pretenzijų į išskirtinumą ir pranašumą, tačiau ši civilizacija yra mūsų - tai svarbiausia. Ją mums perdavė mūsų protėviai, o mes turime ją išsaugoti savo palikuonims ir perduoti toliau.

Mes plėtosime bendradarbiavimą su draugais, su visais, kurie pasirengę dirbti kartu, perimsime tai, kas geriausia, bet visų pirma remsimės savo pačių potencialu, Rusijos visuomenės kūrybine energija, savo tradicijomis ir vertybėmis.

Ir čia norėčiau pakalbėti apie mūsų žmonių charakterį: jie visada pasižymėjo dosnumu, kilniaširdiškumu, gailestingumu ir atjauta, o Rusija, kaip šalis, visiškai atspindi šiuos bruožus savyje. Mes sugebame būti draugais, laikytis duoto žodžio, niekam nenusileisti, o sunkioje situacijoje visuomet stoti šalia ir niekada nedvejodami ateiti į pagalbą tiems, kurie atsidūrė bėdoje.

Visi prisimena, kaip pandemijos metu iš tiesų pirmieji suteikėme paramą kai kurioms Europos šalims, įskaitant Italiją ir kitas valstybes, sunkiausiomis kovidų protrūkio savaitėmis. Taip pat nepamirškime, kaip atvykome į pagalbą po žemės drebėjimo Sirijoje, Turkijoje.

Būtent Rusijos žmonės yra šalies suverenumo pagrindas, galios šaltinis. Mūsų piliečių teisės ir laisvės neliečiamos, jas garantuoja Konstitucija, ir, nepaisant išorės iššūkių ir grėsmių, mes nuo jų nesitrauksime.

Atsižvelgdamas į tai, noriu pabrėžti, kad šį rugsėjį vyksiantys vietos ir regioniniai rinkimai bei 2024 m. prezidento rinkimai vyks griežtai laikantis įstatymų ir visų demokratinių, konstitucinių procedūrų.

Rinkimai visada yra skirtingi požiūriai į socialinių ir ekonominių problemų sprendimą. Tuo pat metu pirmaujančios politinės jėgos yra konsoliduotos ir vieningos dėl pagrindinio dalyko, o pagrindinis, esminis dalykas mums visiems yra žmonių saugumas ir gerovė, suverenitetas ir nacionaliniai interesai.

Noriu padėkoti Jums už šią atsakingą, tvirtą poziciją ir priminti patrioto ir valstybės veikėjo Piotro Arkadjevičiaus Stolypino žodžius, pasakytus Valstybės Dūmoje daugiau nei prieš šimtą metų, tačiau labai atitinkančius mūsų laikus. Jis pasakė: "Gindami Rusiją mes visi turime susivienyti, derinti savo pastangas, pareigas ir teises, kad apgintume vieną aukščiausią istorinę teisę - Rusijos teisę būti stipriai".

Tarp savanorių, kurie dabar yra fronto linijoje, yra Valstybės Dūmos ir regioninių parlamentų nariai, įvairaus lygio vykdomosios valdžios institucijų, savivaldybių, miestų, rajonų ir kaimo gyvenviečių atstovai. Visos parlamentinės partijos ir pagrindinės visuomeninės asociacijos dalyvauja renkant humanitarinius reikmenis ir padeda fronto linijai.

Dar kartą - ačiū už šią patriotinę poziciją.

Vietos savivalda - arčiausiai žmonių esantis valdžios lygmuo - atlieka didžiulį vaidmenį stiprinant pilietinę visuomenę ir sprendžiant kasdienes problemas. Nuo jos darbo labai priklauso pasitikėjimas visa valstybe, piliečių socialinė gerovė ir jų tikėjimas sėkminga visos šalies raida.

Prašau Prezidento administracijos kartu su Vyriausybe pateikti siūlymus dėl tiesioginės paramos priemonių sukūrimo geriausioms didžiųjų, vidutinių ir mažųjų savivaldybių valdymo komandoms ir praktikai.

Laisvas visuomenės vystymasis reiškia mūsų pasirengimą prisiimti atsakomybę už save, savo artimuosius ir savo šalį. Šios savybės prasideda vaikystėje, šeimoje. Be abejo, švietimo sistema ir nacionalinė kultūra yra nepaprastai svarbios mūsų bendrųjų vertybių ir tautinės tapatybės įtvirtinimui.

Naudodamasi Prezidento stipendijų fondo, Kultūrinių iniciatyvų fondo, Interneto plėtros instituto ir kitų priemonių lėšomis, Vyriausybė rems visas kūrybinių ieškojimų formas - modernųjį ir tradicinį meną, realizmą ir avangardą, klasiką ir naujoves. Kalbama ne apie žanrus ir tendencijas. Kultūros misija - tarnauti gėriui, grožiui, harmonijai, apmąstyti kartais labai sudėtingus ir prieštaringus gyvenimo klausimus, o svarbiausia - ne griauti visuomenę, bet žadinti geriausias žmogaus savybes.

Kultūros srities plėtra bus vienas iš taikaus gyvenimo Donbase ir Novorosijoje atgimimo prioritetų. Čia reikės atkurti, suremontuoti ir įrengti šimtus kultūros įstaigų, įskaitant muziejų kolekcijas ir pastatus, dalykus, kurie suteiktų žmonėms galimybę pajusti praeities ir dabarties sąsajas, susieti tai su ateitimi, pajusti, kad jie priklauso vieningai kultūrinei, istorinei ir edukacinei šimtametės, didžiosios Rusijos erdvei.

Dalyvaujant mokytojams, mokslininkams ir specialistams, turime rimtai pagerinti mokyklų ir universitetų kursų kokybę, ypač humanitarinių mokslų - istorijos, socialinių mokslų, literatūros ir geografijos - kad jaunimas galėtų kuo daugiau sužinoti apie Rusiją, jos didingą praeitį, mūsų kultūrą ir tradicijas.

Turime labai šviesią, talentingą jaunąją kartą, kuri pasirengusi dirbti šalies labui mokslo, kultūros, socialinių reikalų, verslo ir viešojo administravimo srityse. Būtent tokiems žmonėms konkursas "Rusijos lyderiai", taip pat "Renesanso lyderių" konkursas, dabar vykstantis naujose Federacijos sudėtinėse dalyse, atveria naujus profesinio tobulėjimo horizontus.

Norėčiau pabrėžti, kad nemažai šių projektų nugalėtojų ir finalininkų savanoriškai tarnavo koviniuose daliniuose, daugelis jų dabar dirba išlaisvintose teritorijose, padeda gerinti ekonominę ir socialinę padėtį, kartu veikdami profesionaliai, ryžtingai ir drąsiai.

Apskritai kovinių operacijų mokyklos niekas nepakeičia. Žmonės iš ten išeina kitokie, pasirengę atiduoti gyvybę už tėvynę, kad ir kur dirbtų.

Norėčiau pabrėžti, kad tie, kurie gimė ir užaugo Donbase ir Novorosijoje ir už juos kovojo, bus pagrindinė atrama, turėtų būti pagrindinis ramstis bendrame šių regionų vystymo darbe. Noriu kreiptis į juos ir pasakyti: Rusija tikisi jūsų.

Atsižvelgdami į sunkius iššūkius, su kuriais susiduria mūsų šalis, turime iš esmės peržiūrėti savo požiūrį į personalo rengimo sistemą ir mokslo bei technologijų politiką.

Neseniai vykusiame Mokslo ir švietimo tarybos posėdyje kalbėjome apie būtinybę nustatyti aiškius prioritetus, sutelkti išteklius konkretiems, iš esmės svarbiems mokslo rezultatams gauti, ypač tose srityse, kuriose turime gerų rezervų ir kurios yra labai svarbios šalies gyvenimui, įskaitant transportą, energetiką, komunalinių paslaugų sistemą, mediciną, žemės ūkį ir pramonę.

Naujos technologijos beveik visada grindžiamos fundamentiniais tyrimais, kartą atliktais pagrindiniais tyrimais, todėl šioje srityje, kaip ir kultūros srityje - tai noriu pabrėžti - turime suteikti mokslininkams, tyrėjams daugiau laisvės kūrybai. Negalime visi būti priversti gultis į Prokrusto lovą, kad rytoj gautume rezultatus. Fundamentinis mokslas turi savo dėsnius.

Norėčiau pridurti, kad ambicingų uždavinių kėlimas ir sprendimas yra galinga paskata jaunimui eiti į mokslą, galimybė įrodyti, kad esi lyderis, kad esi geriausias pasaulyje. O mūsų mokslo komandos turi kuo didžiuotis.

Praėjusį gruodį susitikau su jaunaisiais mokslininkais. Vienas iš jų iškeltų klausimų buvo apie būstą. Tai tokia proza, bet ji svarbi. Jau turime būsto sertifikatus jauniesiems mokslininkams. Praėjusiais metais šiam tikslui papildomai buvo skirtas milijardas rublių. Pavedu Vyriausybei nustatyti rezervus šiai programai plėsti.

Pastaraisiais metais labai išaugo vidurinio profesinio mokymo prestižas ir prestižas. Technikos mokyklų ir kolegijų absolventų paklausa yra didžiulė, kolosali. Matote, jei mūsų nedarbo lygis sumažėjo iki istoriškai žemo 3,7 proc. lygio, vadinasi, žmonės dirba ir mums reikia naujų darbuotojų.

Manau, kad turime gerokai išplėsti projektą "Profesionalumas", pagal kurį kuriami švietimo ir gamybos klasteriai, atnaujinama mokymo bazė, o įmonės ir darbdaviai, palaikydami glaudžius ryšius su kolegijomis ir technikos mokyklomis, formuoja švietimo programas, atsižvelgdami į ekonomikos poreikius. Ir, žinoma, labai svarbu, kad į šią sritį ateitų mentoriai, turintys realios, sudėtingos gamybos patirties.

Tikslas konkretus: per ateinančius penkerius metus turime parengti apie milijoną kvalifikuotų darbuotojų elektronikos, robotikos, mašinų gamybos, metalurgijos, farmacijos, žemės ūkio ir karinio-pramoninio komplekso, statybos, transporto, branduolinės ir kitų pramonės šakų, kurios yra svarbios Rusijos saugumui, suverenumui ir konkurencingumui, specialistų.

Galiausiai labai svarbus klausimas yra mūsų aukštojo mokslo sistema. Čia taip pat reikalingi reikšmingi pokyčiai, atsižvelgiant į naujus reikalavimus, keliamus specialistams ekonomikoje, socialiniuose sektoriuose ir visose mūsų gyvenimo srityse. Mums reikia geriausios sovietinės švietimo sistemos ir pastarųjų dešimtmečių patirties sintezės.

Šiuo atžvilgiu siūlome toliau išdėstytus dalykus.

Pirma - grįžti prie tradicinio bazinio specialistų rengimo su aukštuoju išsilavinimu mūsų šalyje. Studijų trukmė galėtų būti nuo ketverių iki šešerių metų. Netgi vienos profesijos ir vieno universiteto rėmuose galėtų būti siūlomos skirtingos trukmės mokymo programos, priklausomai nuo konkrečios profesijos, sektoriaus ir darbo rinkos poreikių.

Antra, jei profesijai reikalingas papildomas mokymas ar specializacija, jaunuolis gali tęsti mokslus magistrantūros ar rezidentūros programoje.

Trečia, antrosios pakopos studijos taps atskiru profesinio išsilavinimo lygmeniu, kad būtų galima rengti darbuotojus moksliniam ir pedagoginiam darbui.

Norėčiau pabrėžti, kad perėjimas prie naujosios sistemos turi būti sklandus. Vyriausybė kartu su parlamentarais turės priimti daugybę švietimo, darbo rinkos ir kt. įstatymų pakeitimų. Turime apie tai pagalvoti ir apgalvoti kiekvieną detalę. Jaunimas, mūsų piliečiai turi turėti naujas kokybiško išsilavinimo, įsidarbinimo ir profesinio tobulėjimo galimybes. Kartoju: galimybės, o ne problemos.

Norėčiau pabrėžti, kad tie studentai, kurie mokosi dabar, galės tęsti mokslus pagal dabartines programas. O piliečių, kurie jau baigė dabartines bakalauro, specialisto ar magistro studijų programas, mokymo lygis ir aukštojo mokslo diplomai nėra peržiūrimi. Jie neturi prarasti savo teisių. Prašau Visos Rusijos liaudies fronto visus klausimus, susijusius su aukštojo mokslo pokyčiais, perduoti ypatingai kontrolei.

Šie metai Rusijoje paskelbti Mokytojo ir mentoriaus metais. Mokytojas, dėstytojas tiesiogiai dalyvauja kuriant šalies ateitį, todėl svarbu didinti mokytojo vardą visuomenėje, kad tėvai daugiau kalbėtų su vaikais apie dėkingumą mokytojui, o mokytojai - apie pagarbą ir meilę tėvams. Visada prisiminkime tai.

Atskirai skirsiu dėmesį paramai vaikystei ir rusų šeimoms.

Norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad pastaraisiais metais vadinamasis vaikų biudžetas, arba biudžeto išlaidų suma, skiriama šeimoms remti Rusijoje, išaugo šuoliais. Tai sparčiausiai augantis pagrindinio šalies finansinio dokumento - biudžeto, Biudžeto įstatymo - skyrius. Norėčiau padėkoti parlamentarams ir Vyriausybei už šį vieningą, konsoliduotą mūsų nacionalinių prioritetų supratimą.

Nuo vasario 1 d. motinystės kapitalas Rusijoje vėl buvo indeksuojamas, kaip minėjome, pagal praėjusių metų faktinės infliacijos lygį, t. y. 11,9 proc. Šia paramos priemone nuo šiol gali pasinaudoti ir Rusijos piliečiai, gyvenantys naujosiose sudedamosiose dalyse. Siūlau Donecko ir Luhansko liaudies respublikose bei Zaporožės ir Chersono srityse teikti motinystės kapitalą šeimoms, kurios susilaukė vaikų nuo 2007 m., t. y. nuo tada, kai programa buvo pradėta vykdyti visoje Rusijoje. Norėčiau priminti, kad tokį patį sprendimą laiku priėmėme ir Krymo bei Sevastopolio gyventojams.

Toliau įgyvendinsime plataus masto programas, kuriomis siekiama pagerinti Rusijos šeimų gerovę.

Norėčiau pabrėžti, kad Vyriausybė ir Federaciją sudarantys subjektai iškėlė sau konkrečią užduotį užtikrinti apčiuopiamą realaus darbo užmokesčio augimą Rusijoje.

Svarbus rodiklis, atskaitos taškas, yra minimalus darbo užmokestis, kaip puikiai žinome. Praėjusiais metais jis buvo padidintas du kartus - beveik 20 proc.

Mes ir toliau didinsime minimalųjį darbo užmokestį sparčiau nei infliacija ir darbo užmokesčio augimas. Nuo šių metų pradžios minimalus darbo užmokestis buvo indeksuotas 6,3 proc.

Kitų metų sausio 1 d., be planuojamo padidinimo, siūlau dar kartą padidinti minimalų darbo užmokestį dar dešimčia procentų. Taigi minimalus darbo užmokestis padidės 18,5 proc. iki 19 242 rublių.

Dabar apie mokesčių sistemos tikslinimą Rusijos šeimų labui: nuo praėjusių metų du ir daugiau vaikų turinčios šeimos atleidžiamos nuo būsto pardavimo mokesčio, jei nusprendžia įsigyti naują, didesnį butą ar namą.



Turime aktyviau naudotis tokiomis priemonėmis - jos pasirodė esančios paklausios - kad šeimų biudžetuose liktų daugiau pinigų ir šeimos galėtų spręsti svarbiausias, neatidėliotinas problemas.

Siūlau padidinti socialinio mokesčio lengvatos dydį: vaikų ugdymo išlaidoms - nuo dabartinių 50 tūkst. iki 110 tūkst. rublių per metus, o savo ugdymo, taip pat gydymo ir vaistų pirkimo išlaidoms - nuo 120 iki 150 tūkst. rublių. Valstybė grąžins 13 proc. šių padidintų sumų piliečiams iš jų sumokėto pajamų mokesčio.

Ir, žinoma, būtina ne tik padidinti atskaitymo sumą, bet ir jo aktualumą, kad atskaitymas būtų teikiamas aktyviai, greitai ir nuotoliniu būdu, neapsunkinant piliečių.

Toliau: Rusijos šeimų gerovė ir gyvenimo kokybė, taigi ir demografinė padėtis, tiesiogiai priklauso nuo padėties socialinėje srityje.

Žinau, kad daugelis Federaciją sudarančių subjektų yra pasirengę gerokai paspartinti socialinės infrastruktūros, kultūros ir sporto objektų atnaujinimą, avarinių būstų perkėlimą ir visapusišką kaimo vietovių plėtrą. Tai tikrai bus remiama.

Čia naudosime tokį mechanizmą: regionai gali gauti ir naudoti nacionaliniams projektams skirtas lėšas, rezervuotas federaliniame biudžete 2024 metams, per beprocentines iždo paskolas - kitų metų balandį jos bus automatiškai grąžintos. Tai gera priemonė.

Šį klausimą nuolat ir operatyviai kontroliuosime, todėl prašau Valstybės tarybos Ekonomikos ir finansų komisiją įsitraukti į šį darbą.

Kartu mums nereikia šturmuoti ir tramdyti apimčių, ypač ne dėl to, kad nukentėtų statomų objektų kokybė. Papildomi finansiniai ištekliai turi veikti labai efektyviai ir rezultatyviai.

Tai ypač svarbu modernizuojant pirminę sveikatos priežiūrą - plataus masto programą, kurią pradėjome įgyvendinti 2021 m. Prašau Vyriausybės ir regionų vadovų nepamiršti, kad pagrindinis kriterijus - apie tai kalbėjau daug kartų - yra ne skaičiai ataskaitose, o konkretūs, matomi, apčiuopiami medicinos paslaugų prieinamumo ir kokybės pokyčiai.

Taip pat pavedu Vyriausybei pakoreguoti greitosios medicinos pagalbos automobilių su diagnostinės įrangos komplektu įsigijimo reglamentavimo sistemą. Jie leistų atlikti medicininę apžiūrą ir profilaktinius tyrimus tiesiogiai įmonėse, mokyklose, įstaigose ir atokiose bendruomenėse.

Pradėjome įgyvendinti didelę mokyklų renovacijos programą. Iki šių metų pabaigos iš viso bus rekonstruota beveik trys su puse tūkstančio mokyklų pastatų. Norėčiau pabrėžti, kad dauguma jų yra kaimo vietovėse, ir tai padarėme specialiai. Šiais metais tokie darbai taip pat atliekami Donecko ir Luhansko liaudies respublikose, Chersono ir Zaporožės srityse. Tai prasminga ir matoma, žmonės tikrai mato, kas vyksta. Tai labai gerai.

Nuo 2025 m. federalinės lėšos vaikų darželių, mokyklų, technikumų ir kolegijų remontui ir renovacijai regionams bus skiriamos reguliariai ir sistemingai, kad būtų išvengta situacijų, kai pastatai tampa avarinės būklės.

Be to, užsibrėžėme ambicingą tikslą 2019-2024 m. pastatyti daugiau kaip 1 300 naujų mokyklų. Iš jų 850 jau atidaryta. Dar 400 planuojama pradėti eksploatuoti šiais metais. Prašau regionų laikytis šių planų. Šiai programai 2019-2024 m. federalinis finansavimas siekia beveik 490 mlrd. rublių. Šių išlaidų nemažiname, visas jas išlaikysime.

Šiais metais padidinome infrastruktūros biudžeto paskolų sumą. Noriu pabrėžti, kad ketiname skirti papildomus 250 mlrd. rublių - ne taip, kaip planavome anksčiau, bet papildomus 250 mlrd. rublių - transporto, komunalinių paslaugų ir kitos infrastruktūros plėtrai regionuose.

Pavedu Vyriausybei papildomai skirti dar 50 mlrd. rublių - šiais metais šie pinigai bus panaudoti Federacijos regionų viešajam transportui modernizuoti, naudojant naujausias technologijas. Kartu prašau ypatingą dėmesį skirti mažiems miestams ir kaimo vietovėms.

Jau nusprendėme pratęsti projektą "Švarus oras" iki 2030 m., kad pagerintume aplinkosauginę padėtį didžiausiuose pramonės centruose. Norėčiau atkreipti pramonės įmonių ir regioninės bei vietos valdžios institucijų dėmesį į tai, kad užduotis gerokai sumažinti kenksmingų išmetamųjų teršalų kiekį tebėra darbotvarkėje.

Norėčiau pridurti, kad padarėme didelę pažangą reformuodami atliekų tvarkymo pramonę. Didiname perdirbimo ir rūšiavimo pajėgumus, kad pereitume prie uždaro ciklo ekonomikos. Prioritetas - toliau naikinti senus sąvartynus ir pavojingas sukauptos žalos vietas. Norėčiau paprašyti Vyriausybės kartu su regionais parengti sąrašą tų objektų, kurie bus panaikinti baigus įgyvendinti dabartinę programą.

Taip pat tęsime unikalių vandens telkinių, įskaitant Baikalą ir Volgą, rekultivavimą, o vidutinės trukmės laikotarpiu šį darbą išplėsime tokioms mūsų upėms kaip Donas, Kama, Irtyšas, Uralas, Terekas, Volchovas ir Neva bei Ilmeno ežeras. Negalime pamiršti ir mūsų vidutinių bei mažųjų upių. Į tai atkreipiu visų lygių valdžios institucijų dėmesį.

Vykdant anksčiau duotus nurodymus, taip pat parengtas įstatymo projektas dėl turizmo plėtros saugomose teritorijose. Neseniai jį aptarėme su kolegomis iš Vyriausybės. Jame turi būti aiškiai apibrėžta, ką ir kur galime statyti, o ko ne, ir apskritai ekologinio turizmo industrijos principai. Tai labai svarbus klausimas mūsų šaliai. Prašyčiau Valstybės Dūmos paspartinti šio įstatymo projekto svarstymą.

Dabar dar keletas žodžių apie tai, kas vyksta aplink mus.

Gerbiami kolegos, norėčiau atkreipti dėmesį į dar vieną temą.

Šių metų vasario pradžioje Šiaurės Atlanto aljansas paskelbė pareiškimą, kuriame de facto reikalavo, kad Rusija, kaip jie sako, vėl pradėtų laikytis Strateginės ginkluotės mažinimo sutarties, įskaitant leidimą tikrinti mūsų branduolinės gynybos objektus. Tačiau net nežinau, kaip tai pavadinti. Tai absurdo teatras.

Žinome, kad Vakarai tiesiogiai dalyvavo Kijevo režimui bandant smogti mūsų strateginėms oro bazėms. Šiam tikslui naudojami bepiločiai orlaiviai buvo įrengti ir patobulinti padedant NATO specialistams. O dabar jie nori tikrinti ir mūsų gynybos objektus? Šiandieninės konfrontacijos sąlygomis tai skamba kaip paprasčiausia nesąmonė.

Kartu - į tai atkreipiu ypatingą dėmesį - pagal šią sutartį mums neleidžiama atlikti visaverčių patikrinimų. Į mūsų daugkartinius prašymus patikrinti tam tikrus objektus neatsakoma arba jie atmetami dėl formalių priežasčių, ir mes negalime nieko tinkamai patikrinti kitoje pusėje.

Norėčiau pabrėžti: Jungtinės Valstijos ir NATO aiškiai sako, kad jų tikslas - sukelti Rusijai strateginį pralaimėjimą. Ir ką, po to jie ketina važinėti aplink mūsų gynybos objektus, įskaitant naujausius, tarsi nieko nebūtų įvykę? Prieš savaitę pasirašiau, pavyzdžiui, dekretą dėl naujų antžeminių strateginių kompleksų įvedimo į kovinę parengtį. Ar jie ketina kišti nosį ir ten? Ir jie mano, kad mes juos tiesiog įsileisime?

Paskelbdama savo kolektyvinį pareiškimą NATO iš tiesų pateikė paraišką tapti Strateginės ginkluotės mažinimo sutarties šalimi. Prašom su tuo sutikti. Be to, manome, kad tokia klausimo formuluotė yra seniai pribrendusi, nes NATO, leiskite priminti, turi ne vieną branduolinę galią, Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir Prancūzija taip pat turi branduolinius arsenalus, juos tobulina ir plėtoja, ir jie taip pat nukreipti prieš mus. Naujausi jų vadovų pareiškimai tai tik patvirtina - klausykite.

Negalime ir negalime to ignoruoti, ypač šiandien. Lygiai taip pat kaip negalime ignoruoti fakto, kad pirmąją Strateginės ginkluotės mažinimo sutartį Sovietų Sąjunga ir Jungtinės Valstijos pasirašė 1991 m. iš esmės kitokioje situacijoje - sumažėjus įtampai ir sustiprėjus tarpusavio pasitikėjimui. Vėliau mūsų santykiai pasiekė tokį lygį, kai Rusija ir Jungtinės Valstijos pareiškė nebelaikančios viena kitos priešininkėmis. Stebėtina, kad tai buvo labai gerai.

2010 m. įsigaliojusioje sutartyje yra esminių nuostatų dėl saugumo nedalomumo, tiesioginio ryšio tarp strateginių puolamųjų ir gynybinių ginklų. Visa tai jau seniai pamiršta, JAV pasitraukė iš ABM sutarties, kaip žinia, viskas liko praeityje. Mūsų santykiai, kas labai svarbu, pablogėjo, ir tai tik JAV "nuopelnas".

Būtent jie, žlugus Sovietų Sąjungai, ėmėsi revizuoti Antrojo pasaulinio karo rezultatus, kurti amerikietiško stiliaus pasaulį, kuriame yra tik vienas šeimininkas, vienas valdovas. Norėdami tai padaryti, jie ėmė atvirai griauti visus po Antrojo pasaulinio karo susiklosčiusios pasaulio tvarkos pagrindus, kad paneigtų Jaltos ir Potsdamo palikimą. Žingsnis po žingsnio jie ėmė revizuoti nusistovėjusią pasaulio tvarką, išardė saugumo ir ginklų kontrolės sistemas, suplanavo ir įgyvendino visą eilę karų visame pasaulyje.

Ir visa tai, kartoju, buvo daroma siekiant vieno tikslo - sugriauti po Antrojo pasaulinio karo susiklosčiusią tarptautinių santykių architektūrą. Tai ne kalbos išraiška - taip vyksta praktiškai, gyvenime: žlugus SSRS, jie nori visiems laikams įtvirtinti savo dominavimą pasaulyje, neatsižvelgdami ne tik į šiuolaikinės Rusijos, bet ir į kitų šalių interesus.

Žinoma, padėtis pasaulyje po 1945 m. pasikeitė. Susiformavo ir sparčiai vystosi nauji vystymosi ir įtakos centrai. Tai natūralus, objektyvus procesas, kurio negalima ignoruoti. Tačiau nepriimtina, kad Jungtinės Amerikos Valstijos ėmė pertvarkyti pasaulio tvarką savo naudai, vadovaudamosi išimtinai savo egoistiniais interesais.

Dabar jos siunčia signalus per NATO atstovus ir iš tikrųjų pateikia ultimatumą: tu, Rusija, besąlygiškai daryk viską, su kuo sutikai, įskaitant ir START sutartį, o mes elgsimės taip, kaip norime. Jie sako, kad nėra jokio ryšio tarp START klausimo ir, tarkime, konflikto Ukrainoje bei kitų priešiškų Vakarų veiksmų mūsų šalies atžvilgiu, ir nėra jokių skambių pareiškimų, kad jie nori mums sukelti strateginį pralaimėjimą. Tai arba veidmainystės ir cinizmo, arba kvailumo viršūnė, bet negalima jų vadinti idiotais - juk jie nėra kvaili žmonės. Jie nori strategiškai mus nugalėti ir įsiveržia į mūsų branduolinius objektus.

Todėl šiandien esu priverstas paskelbti, kad Rusija sustabdo savo dalyvavimą Strateginės ginkluotės mažinimo sutartyje. Kartoju: Rusija nepasitraukia iš Sutarties, ne, ji sustabdo savo dalyvavimą. Tačiau prieš grįždami prie šio klausimo svarstymo, turime patys suprasti, ką teigia tokios Šiaurės Atlanto aljanso šalys kaip Prancūzija ir Jungtinė Karalystė ir kaip atsižvelgsime į jų strateginius arsenalus, t. y. bendrą aljanso smogiamąjį pajėgumą.

Savo pareiškimu jie iš esmės pateikė paraišką dalyvauti šiame procese. Ačiū Dievui, mes neprieštaraujame. Nereikia vėl bandyti visiems meluoti, vaidinti taikos ir atpalaidavimo šalininkų. Mes žinome visus pagrindus: žinome, kad baigiasi kai kurių tipų JAV branduolinių galvučių garantija. Tikrai žinome, kad dėl to kai kurie žmonės Vašingtone galvoja apie galimus natūralius savo branduolinių ginklų bandymus, atsižvelgdami į tai, kad JAV kuria naujų tipų branduolines galvutes. Tokios informacijos yra.

Esant tokiai situacijai, Rusijos gynybos ministerija ir "Rosatom" turi užtikrinti pasirengimą išbandyti Rusijos branduolinius ginklus. Žinoma, mes nebūsime pirmieji, kurie tai padarys, bet jei JAV juos išbandys, mes taip pat tai padarysime. Niekas neturėtų turėti pavojingų iliuzijų, kad pasaulinis strateginis paritetas gali būti sunaikintas.

Kolegos, gerbiami Rusijos piliečiai.

Šiandien kartu keliaujame sunkiu, nelengvu keliu ir visus sunkumus taip pat įveikiame kartu. Kitaip ir negali būti, nes buvome auklėjami mūsų didžiųjų protėvių pavyzdžiu ir privalome gerbti jų palikimą, perduodamą iš kartos į kartą. Į priekį einame tik dėl atsidavimo tėvynei, valios ir vienybės.

Ši vienybė pasireiškė tiesiogine prasme nuo pirmųjų specialiosios karinės operacijos dienų: šimtai savanorių, visų mūsų šalies tautų atstovų atvyko į karinės registracijos ir šaukimo punktus, apsisprendė būti kartu su Donbaso gynėjais ir kovoti už gimtąją žemę, už Tėvynę, už tiesą ir teisingumą. Kariai iš visų mūsų daugianacionalinės tėvynės regionų petys į petį kovoja fronto linijose. Jų maldos skamba skirtingomis kalbomis, bet visos jos - už pergalę, už kovos draugus, už Tėvynę. (Plojimai.)

Jų sunkus, karingas darbas, jų žygdarbis randa galingą atgarsį visoje Rusijoje. Žmonės palaiko mūsų kovotojus, jie nenori, negali likti nuošalyje. Frontas dabar eina per milijonų mūsų žmonių širdis, jie siunčia į fronto linijas vaistus, ryšio priemones, transportą, šiltus drabužius, maskuojamuosius tinklus ir t. t. - viską, kas padeda mūsų berniukams išlikti gyviems.

Žinau, kaip vaikų, moksleivių laiškai šildo fronto karius. Jie priima juos kaip brangiausią dalyką mūšyje, nes vaikų norų nuoširdumas ir tyrumas juos sujaudina iki ašarų, jie padeda kariams suvokti, už ką jie kovoja ir ką gina.

Jiems taip pat labai svarbus rūpestis, kuriuo savanoriai apsupa karius ir jų šeimas, civilius gyventojus. Nuo pat specialiosios operacijos pradžios jie veikė drąsiai ir ryžtingai: apšaudomi ir apšaudomi jie iš rūsių išvedė vaikus, senelius, visus nelaimės ištiktus žmones, į karštuosius taškus gabeno ir tebegabena maistą, vandenį, drabužius, steigė humanitarinės pagalbos centrus pabėgėliams, padėjo lauko ligoninėse ir kontaktinėje linijoje, rizikuodami savimi, gelbėdami ir tebegelbėdami kitus.

Vien Liaudies fronto iniciatyva "Viskas dėl pergalės!" surinko daugiau nei penkis milijardus rublių. Šis aukų srautas tęsiasi nuolat. Čia vienodai svarbus visų indėlis: ir didelių įmonių, ir verslininkų, tačiau ypač jaudina ir įkvepia, kai dalį savo santaupų, atlyginimų ir pensijų aukoja kuklias pajamas gaunantys žmonės. Tokia vienybė siekiant padėti mūsų kariams, karo zonoje esantiems civiliams ir pabėgėliams yra labai vertinga.

Dėkojame už šią nuoširdžią paramą, vienybę ir tarpusavio pagalbą. Jų neįmanoma pervertinti.

Rusija įveiks bet kokį iššūkį, nes mes visi esame viena šalis, viena didelė, vieninga tauta. Mes pasitikime savimi, esame tikri savo jėgomis. Tiesa yra už mūsų. (Plojimai.)

Ačiū.

Skamba Rusijos Federacijos nacionalinis himnas.







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą