2023-02-25

FAZ: Lenkija ruošiasi pabėgėlių bangai iš Ukrainos


Daugelis ukrainiečių baiminasi Rusijos išpuolių per karo pradžios metines. Bachmute vyriausybė paragino civilius gyventojus bėgti. Lenkijos pasieniečiai kasdien suskaičiuoja tūkstančius naujai atvykstančiųjų. Apie tai rašoma vokiečių laikraštyje "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Pastarosiomis dienomis Lenkijos sienos apsaugos tarnyba užfiksavo rekordinį įvažiavimų iš Ukrainos skaičių. Nuo vasario 13 d. į Lenkiją atvyko apie 32 000 žmonių daugiau nei išvyko. Naujoji banga dažnai siejama su Rusijos puolimo pradžia. Prieš tai buvusiais mėnesiais, nepaisant Rusijos vykdomų infrastruktūros bombardavimų ir žiemos, atvykstančiųjų ir išvykstančiųjų skaičius buvo maždaug subalansuotas.


Varšuvos įgaliotinis Ukrainos pabėgėlių reikalams Pawełas Szefernakeris ketvirtadienį radijui sakė: "Ruošiamės dar vienai pabėgėlių bangai, tačiau Ukrainos vyriausybė ir visuomenė daro viską, kad taip neatsitiktų. Nes tai būtų dar viena agresoriaus pergalė." Jis sakė, kad Ukraina stengiasi greitai atkurti "normalumą" po sugriovimų. Jis taip pat tikisi, kad 1,3-1,4 mln. pabėgėlių, atvykusių pernai, norės pasilikti Lenkijoje "ilgiau". Jau žiemos pradžioje Lenkijos valdžios institucijos buvo suskaičiavusios, kiek naujų pabėgėlių galėtų būti apgyvendinta, ir nurodė apie 100 000 miegamųjų vietų.

Apie naujos pabėgėlių bangos priežastis graikų katalikų kunigas Vasilijus Ivanukas, pagalbos organizacijos "Caritas" Donecko regiono vadovas, sakė F.A.Z.: "Taip yra dėl kurstomos baimės nuotaikos. Jau dvi savaites žmonės per televiziją ir valdžios institucijų prašomi vykti į saugias vietas".



Atvykėlių iš Vakarų Ukrainos banga

Ukrainos kanalai, tokie kaip Espreso.tv, ketvirtadienį rodė evakuacijos iš Rytų Ukrainos regionų scenas, kai nedidelės žmonių grupės buvo gabenamos į saugias vietas. Prieš savaitę Kijevo laikinai okupuotų teritorijų ministrė Iryna Vereščuk paragino 6 000 civilių gyventojų, likusių apgultame Bachmuto mieste, dalyvauti evakuacijoje kaip "protingus, įstatymų besilaikančius ir patriotiškus piliečius". Tie, kurie lieka, kelia pavojų kitiems ir trukdo kariuomenei bei policijai "dirbti".


Ivanjukas, kuris su pagalbos kroviniais keliauja iš Vakarų Ukrainos į savo medinę bažnyčią Kramatorske, Rytų Ukrainoje, sako: "Mes nebe taip bijome Rusijos puolimo, bet bijome raketų ugnies." Vis dėlto jis nesitiki didelės pabėgėlių bangos; evakuacija yra savanoriška. "Tie, kurie šiandien vis dar lieka Rytų Ukrainoje, dažniausiai nusprendė pasilikti anksčiau dėl amžiaus ar kitų priežasčių.

Į Lenkiją atvykstančiųjų banga tikriausiai labiau plūsta iš Vakarų Ukrainos. Ten žmonės bijo užpuolimo iš kaimyninės Baltarusijos." Kadangi savaitės pradžioje Ukraina intensyviai apšaudė Rusijos karius rytuose ir pietuose, apskritai reikėtų tikėtis "keršto", kuriam pasitarnauja šį penktadienį minimos karo metinės. Ivanjukas pasakoja apie gerą pažįstamą kariškį Donbaso regione, kuris matė, kaip po rusų atakos jų karių kūnai buvo sukrauti "metrų aukštyje". "Rusijos vadovybė nesirūpina savo piliečiais. Jie tiesiog palieka kūnus gulėti."


Šios savaitės pradžioje JT vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biuras (UNHCR) Europos šalyse užregistravo beveik 8,1 mln. pabėgėlių iš Ukrainos. Iš jų 4,9 mln. būtų gavę "laikiną apsaugą" pagal ES nepaprastosios padėties mechanizmą masinio antplūdžio atveju arba panašų statusą. Daugiau nei pusė jų tenka Lenkijai, Vokietijai ir Čekijai. Kai kurie pabėgėliai jau keliauja į namus trumpiems vizitams. Be to, JTVPK duomenimis, beveik 5,4 mln. žmonių yra perkeltieji šalies viduje pačioje Ukrainoje. Tai didžiausia pabėgėlių tragedija pasaulyje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.


Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą