2023-10-03

Veržiasi Į Europą ginkluoti mačetėmis ir akmenimis!



Italų dienraštyje "Il Giornale" spalio 2 d. paskelbtas Fausto Biloslavo reportažas, skirtas Viduržemio jūroje veikiantiems žmonių pervežėjams ir šių kontrabandistų medžioklei, kurią vykdo Tuniso pakrančių apsauga. 

Tuniso pakrančių apsaugos patruliniuose laivuose: jau sulaikyta 55 000 žmonių. 


Išvykstančiųjų maldos Alachui

"Ar norite mirti? Užgesinkite variklį. Prekeiviai žmonėmis jus apgavo", - šaukia nuo Tuniso patrulinio laivo "3502" denio kapitonas Faisalas, kuris po kursų Gaetoje šiek tiek kalba itališkai. Mėnulio pilnaties apšviestoje nakties tamsoje geležinis laivas, perkrautas migrantų, kurių buvo mažiausiai keturiasdešimt, sustojo išvydęs raudonai baltą mūsų šalyje paleisto dalinio siluetą. "Jie supainiojo mus su Italijos pakrančių apsauga. Dabar pamatysite, kad jie bandys pabėgti plaukdami toliau į Lampedūzą, - nusiminęs aiškino Tuniso pareigūnas. Po akimirkos prie vairo sėdintis migrantas duoda gazą pakabinamajam varikliui ir pajuda tolyn nuo patrulinio katerio. Pulkininkas Aymanas, padalinio vadas, įjungia mirksinčias šviesas ir sirenas, o laivo švyturys persekioja zigzagais slenkančią valtį. Patrulinis kateris per didelis, kad jį sustabdytų, todėl specialiojo korpuso vyrai, užsidengę veidus kaukėmis, kad išvengtų prekeivių keršto, nuleidžia "Zodiac" valtį į jūrą, apsiginklavę tik lengvomis guminėmis lazdomis. Vis dažniau migrantai įnirtingai maištauja prieš ištraukimą į krantą.

"Sustabdykite variklį, sustabdykite variklį. Viskas baigta, - šaukia Faisalas prancūziškai, visu greičiu artėdamas prie į mirtį nešančioje valtyje kaip sardinės sukrautos migrantų iš Užsachario masės, kuri baimingai svyruoja. Ant jų pečių užmestos automobilių ratų kameros, pripūstos kaip gelbėjimosi liemenės. Beveik visi jie jauni, kartu su stambia afrikiete moterimi, kuri kartoja: "Prašau, prašau, leiskite mums išplaukti Alacho vardu". Kontrabandistas nepasiduoda, toliau plaukia nepaisydamas Nacionalinės gvardijos karių bandymų laivo priekiu trenkti į variklį. Gerbkite valdžią, - rėkia Faisalas, - kas yra kapitonas? Jei jis nesustos, pateks į kalėjimą". Migrantai pradeda kelti rankas, prašydami pasigailėti ir plaukti toliau. Prašau, prašau, mes nenorime grįžti į Tunisą, - kartoja jie skambiu choru virš beveik lygios jūros. Kai valtį pavyksta priplaukti prie valties, moteris suspaudžia kareivių rankas, verkdama ir kartodama "atleiskite, atleiskite". Garbanotas berniukas, užsimetęs automobilio kamerą per petį, apsinuoginusiu veidu. Kiti dreba iš šalčio po dviejų dienų jūroje. Ši scena veria širdį ir gniaužia širdį, tačiau Tuniso pakrančių apsauga negali jų paleisti, taip skatindama nelegalią imigraciją į Europą. Nuo metų pradžios ji sulaikė 53 788 migrantus, daugiausia Sfakso rajone, t. y. dvigubai daugiau nei 2022 m., tačiau 88 000 migrantų pavyko prasmukti išsilaipinant Italijoje.
Galiausiai, įveikę 48 mylias iki Lampedūzos, jie pasidavė ir vienas po kito buvo perkelti į 35 metrų ilgio patrulinį laivą. "Mes juos sulaikėme sekdami nelegalių migrantų maršrutu. Artėjame prie Lampedūzos", - aiškina vadas Aymanas priešais skaitmeninį žemėlapį, kuriame pavaizduota sala.


Per 48 valandas trukusias operacijas jūroje ir sausumoje prieš prekeivius žmonėmis Nacionalinė gvardija sustabdė 62 laivus ir prie Sfakso sulaikė 682 nelegalius migrantus, daugiausia iš Užsachario šalių, taip pat 228 tunisiečius. O 48 "tarp migracijos operacijų organizatorių ir tarpininkų" atsidūrė surakinti antrankiais. Vadas nurodo, kad "mums reikia daugiau bendradarbiauti su Italijos pakrančių apsauga. Jie nenuskandina mažų laivų, kurie dažnai grįžta atgal ir yra vėl panaudojami prekeivių žmonėmis".

Nacionalinės gvardijos vyrams, kurių pagrindinis atlyginimas dinarais siekia tik 300 eurų, sulaikymai jūroje tampa vis pavojingesni. "Migrantai tapo agresyvūs: peiliai, mačetės, akmenys ir net grasinimas panaudoti degalų kanistrus kaip molotovo kokteilius, kad nesustotų pakeliui į Lampedūzą", - patvirtina Faisalas. Mes taip pat to patyrėme greitaeigiame patruliniame laive, iškviestame sustiprinti laivą, pilną migrantų, mojuojančių Sudano vėliava. Į įsakius išjungti variklį, jie reagavo pagreitindami greitį ir susierzinę šaukdami "leiskite mums plaukti, leiskite mums plaukti". Vienas išpaikintas jaunuolis laiko mačetę, galinčią vienu kirčiu nukirsti galvą, ir mojuoja ja ore. Visi rėkia įžeidimus, o pora migrantų pradeda mėtyti į patrulinį laivą obuolių dydžio akmenis. Vienas jų, pamatęs mus, filmuojančius šią sceną, meta į mus akmenį. Kiti patruliniai laivai visa jėga plaukia ratais, kad sukeltų bangas ir priverstų geležinę baržą siūbuoti. Sudaniečiai nepasiduoda ir toliau plaukia Italijos link, kartodami islamišką kovos šūkį: "Nėra Dievo, tik Alachas".


Patruliai apsaugo savo laivo priekinius stiklus guminiais gaubtais, bet kaskart, kai jie priartėja prie migrantų, pasipila akmenų kruša. Patruliniam kateriui įsakoma veikti kaip taranui ir jis nukreipia savo priekį į variklį, išvesdamas jį iš rikiuotės. Po valandą trukusio jūrinio "mūšio", kuriame vyrauja olimpinė ramybė, dreifuojantys migrantai pasiduoda ir yra paimami į kitus tunisiečių valdomus laivus. Vienas iš jauniausių vis dar bando atsispirti sudužusiai svajonei pasiekti Italiją ir trenkia rankomis į vandenį šaukdamas: "Prisiekiu Alachu, kad verčiau dabar mirsiu".

Nuo šių metų sausio mėn. į Italiją atvyko apie 130 000 migrantų. Per du pastaruosius metus į Lietuvą atvyko 200 000 migrantų. Nuo metų pradžios vien baltarusių - 50000 žmonių!!! 

Italijoje gyvena 60 milijonų žmonių.

Lietuvoje - 2,8 milijono.

Nepaisant to, Lietuva nereikalauja paskirstyti baltarusius po ES valstybes!

Giorgia Meloni vyriausybė ragina rasti struktūrinį migrantų krizės Europoje sprendimą ir prioritetu laiko kovą su neteisėtai žmones gabenančiais asmenimis.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą