2020-11-09

„Expresso“ apie vitamino D svarbą gydant COVID-19


Lapkričio 8 d. britų dienraštis „Expresso“ paskelbė naujus mokslininkų įrodymus, pagrindžiančius D vitamino svarbą COVID-19 profilaktikoje. Mokslininkų gauti duomenys parodo, kad vitamino D deficitas gali sukelti sunkesnes COVID-19 formas. Regionuose, kur yra sezoninis šio vitamino deficitas, sunkūs ligos atvejai fiksuojami dažniau.

Dr. Joanna Byers, Dr. Attila R. Garami ir Dr. Davies atlikti tyrimai parodė, kad vitamino D deficitas žmogaus organizme sąlygoja COVID-19 ligos tėkmę. 

Mokslininkai analizavo kasdienę koronaviruso statistiką ir nustatė, kad šiauriniame pusrutulyje, kur labiau paplitęs sezoninis D vitamino deficitas, dažniau fiksuojami sunkūs COVID-19 atvejai.



„Expresso“ nurodo, kad tyrimo rezultatai dar yra preliminarūs ir, Dr.Davies žodžiais, tyrimo užtruks dar mažiausiai metus, tačiau mokslininkas yra įsitikinęs, kad pagrindiniu sunkios šios ligos eigos rizikos faktoriumi yra būtent vitaminas D.

Vitaminas D

Vitaminas D – grupė biologiškai aktyvių medžiagų. Pagrindinė jo paskirtis – užtikrinti kalcio ir fosforo įsiurbimą plonose žarnose.

Dalis vitamino D sintetinama žmogaus odoje tiesioginės saulės šviesos poveikyje. Vitamino D yra riebioje žuvyje, mažiau svieste, sūryje, kituose riebiuose pieno produktuose, kiaušinio trynyje, žuvų ikruose.

Dr. Davies nurodo, kad kuomet D vitamino lygis aukštas, imuninė sistema yra stipri. SARS-CoV-2 virusas, sukeliantis COVID-19 susirgimą, atakuoja baltyminį receptorių ACE2 epitelio paviršiuje, kuris yra dalis renin-angiotensin (RAS) sistemos.



Dr. Davies žodžiais, RAS, be viso kito, reguliuoja kraujospūdį ir uždegiminę reakciją. Koronavirusas gali išsekinti ACE2 baltymą ir sukelti „citokino audrą“, todėl adekvatus vitamino D kiekis gali sustabdyti nekontroliuojamą uždegimą. Mokslininkas tvirtina, kad 4000 TV vitamino D per dieną yra būtinas kiekis apsaugai nuo koronaviruso. Šis kiekis visiškai saugus visiems suaugusiems. Vaikams ir mažo svorio suausiems vitamino kiekis turi būti mažesnis, rašoma „Expresso“.

https://www.express.co.uk/life-style/health/1357526/coronavirus-cure-vitamin-d-supplementation-research




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą