2020-11-28

Moravieckio pokalbis su Merkel: Lenkija pasirengusi vetuoti ES biudžetą

Gruodžio 27 dieną (11 valandą) įvyko Lenkijos premjero Mateušo Moraviecko ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel pokalbis. Lenkijos premjeras paprašė išanalizuoti Lenkijos argumentus kontekste sanglaudos politikos ir Europos ateities vizijos. Moravieckis patvirtino, kad Lenkija pasirengusi vetuoti naują ES biudžetą 2021-2027 metams, jei jis nebus optimalus visai ES, o ne tik kai kurioms ES narėms. Biudžeto patvirtinimas, jo nuomone, yra svarbiausias uždavinys Vokietijai, pirmininkaujančiai Europos Sąjungoje.

Lenkijos premjeras pažymėjo, kad Lenkija laukia darbo pratęsimo ir maksimaliai greito klausimų sprendimo, kuris „garantuoja teises visų valstybių-narių ir laikymasi sutarties procedūrų“. Be to, pokalbyje su Merkel jis paprašė „giliai išanalizuoti požiūrį Lenkijos ne tiktai iš besitęsiančio dabar ginčo taško, bet ir iš taško sanglaudos politikos ir Europos ateities vizijos“.



Lenkijos vyriausybės vadovas pažymėjo, kad egzistuojantis nutarimo projektas dėl ES biudžeto, apjungiant jį su įstatymo viršenybės ES valstybėse principais, negali būti nepavirtintas ir priimtas. Jis priminė, kad tam priešinasi ir Vengrija. „Aš aiškiai pažymėjau, kad saugumo ventilis veto pavidalu turi egzistuoti kaip garantija paisymo teisių ir būkštavimų visų ES valstybių-narių“.

Moravieckis paaiškino, kad Lenkija nuosekliai įtikinėja, kad ES taisyklės atitinka sutartims ir nutarimamas, priimtiems Europos Tarybos forume. Be to, jie privalo garantuoti teisinį lygį. „Dabartinis nutarimų projektas negarantuoja tokį įsitikinimą. Jame esantys kriterijai yra bendri ir gali būti labai plačiai aiškinami“, - pasakė Lenkijos premjeras.

Ginčas dėl įstatymo viršenybės mechanizmo



ES valstybės narės nepasiekė praėjusį pirmadienį bendro susitarimo dėl ES septynių metų biudžeto ir rekonstrukcijos po koronaviruso pandemijos fondo. Lenkija ir Vengrija vetavo šį susitarimą. Ketvirtadienį Angela Merkel video konferencijos su valstybių vadovais pasakė, kad tęs derybas su Vengrija ir Lenkija. Yra konsensusas dėl ES biudžeto, bet ne dėl teisės mechanizmo – pabrėžė Merkel. Ji pažadėjo, kad šiuo metu ES pirmininkaujanti Vokietija, peržiūrės visus įmanomus variantus.

Kiek anksčiau Moravieckis pareiškė, kad Lenkija vetuos susitarimą, jei nebus pilnaverčio susitarimo dėl teisės ir ES biudžeto klausimų. Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas nusiuntė pirmininkaujančiai Vokietijai ir ES įstaigoms laišką, kuriame pagrasino vetuoti ES biudžetą ir rekonstrukcijos fondą, jeigu lėšų skyrimas bus siejami su teisės klausimais.

Penktadienį Lenkija pakartojo, kad laikosi savo pozicijos. Lenkijos vyriausybės požiūriu, ES taisyklės turi atitikti taptautines sutartis ir nutarimus, priimtus Sqjungos Tarybos forume ir garantuoti esamus susitarimus.

Lenkijos vyriausybės spaudos sekretorius Miuleris nurodė, kad „biudžeto projekte esantys kriterijai yra bendri ir gali būti labai plačiai interpretuojami. Tai yra pasitraukimas nuo principo, pagal kurį sankcija turi būti pagrįsta konkrečiu pažeidimu konkretaus įstatymo. Lenkija pasisako už tikslią ES finansinių resursų leidimo kontrolę. Patikrinimas turi būti kruopštus ir pagrįsta griežtais kriterijais. Negalima, tačiau, teisė gynimo pretekstu vykdyti laisvą vertinimą, nepagrindžiant patikrinamais įrodymais.

Šaltiniai:

https://www.polskieradio.pl/397/7830/Artykul/2628396,Моравецкий-в-беседе-с-Меркель-Польша-готова-наложить-вето-на-новый-бюджет-ЕС

https://wpolityce.pl/polityka/528386-oswiadczenie-premiera-morawieckiego-po-rozmowie-z-merkel

P.S.:

Signataras Audrius BUTKEVIČIUS mano, kad Lietuva turi būti kartu su Lenkija ir Vengrija:

Jeigu mes turėtume save gerbiančią Lietuvos Respublikos vadovybę, tai ten tarp mūsų senų istorinių sąjungininkų lenkų ir vengrų turėtume sėdėti ir mes. Esame istorinės valstybės, gynusios Vakarų Europą nuo įvairių vandalų antplūdžių, kartu stabdydamos turkus ties dabartine Austrijos sostine Viena… Tad senosios geopolitinės schemos yra patikrintos laiko, todėl aktualios ir šiandien. Skirtingai nei vokiečiai ar prancūzai, kurie išpirkinėja savo istorines nuodėmes, įsileisdami įvairaus plauko nelegalius migrantus ir negindami savo žmonių interesų, mes sau to leisti negalime.

Antra vertus, pasirašydami stojimo į ES sutartį, mes nepasirašėme ir nedavėme įžadų įsileisti migrantų ordų mums primetamomis sąlygomis, taip pat nedavėme įžadų naikinti savo tautą, įvesdami 72 lytis ar įvairios propagandos pagalba prievartaudami savo vaikus keisti lytį… Europos Sąjunga, į kurią Lietuva stojo už skalbimo miltelius, naudojant šlykščias rinkimines machinacijas, tuo metu mums nepateikė išankstinio reikalavimo pakeisti vaikų lytis ir todėl visi bandymai spekuliuoti „žmogaus teisėmis“ neturi nieko bendra su tuo susitarimu, kuris iš mūsų pusės buvo daromas.

Briuselio įsivaizduojama „teisės viršenybė“, taip pat nieko bendra neturi su žmonių darkymu. Noriu dar kartą akcentuoti: žmogaus teisės pirmiausia reiškia teisę būti vyru arba moterimi, tai yra vaiko teisė augti normalaus vyro ir normalios moters šeimoje, o ne tarp iškrypėlių. Vaikas, parduodamas į iškrypėlių irštvas, kurios tų pačių ideologinių propagandistų vadinamos „šeimomis“, taip pat turi žmogaus teises. Gali taip nutikti, jog dėl šito mažo žmogaus teisių normalūs žmonės bus priversti kautis, jeigu reikia – ir ginklu. Tai turi tiesioginį ryšį ir su vengrų bei lenkų, kurie atmeta tokius iškrypimus, demonizavimu.

Akivaizdu, jog žmonės, susitinkantys Davoso forumuose ir bandantys paversti ES bei JAV nauju „socialistiniu rojumi“, yra pasiruošę laužyti senosios tradicinės visuomeninės sanklodos stuburą. Tai yra daroma, primetant žmonėms absurdiškiausias idėjas, pavyzdžiui, kaip ką tik mūsų aptartą vaikų atidavimą auklėti psichiškai nestabiliems ir net savo lyties nepajėgiantiems suvokti asmenims. Taip pat tai daroma, primetant mums visiškai svetimos kultūros žmones, kurie nesugeba priimti mūsų gyvenimo sanklodos ir tradicijų.

https://www.respublika.lt/lt/naujienos/pasaulis/pasaulio_politika/kaimynai_gina_europos_civilizacija/?amp.1


















Komentarų nėra:

Rašyti komentarą